Cat este sezonul dovleacului proaspat, colorat si zemos voi continua sa va sugerez diverse retete cu dovleac si metode de conservare(in special acest piure de dovleac la congelator), pentru ca merita sa-l consumati in cat mai multe forme posibile! Toamna am dovleac permanent in casa, il tin pe geam daca e mai mic, pentru decor si atmosfera iar cand am chef de vreo placinta, chec, prajitura, sufleu, etc repede il pun la treaba.
Daca aveti dovleci mai mari si va ramane vreo bucata neutilizata va sugerez sa-l transformati repede in piure si puneti in pungute portionate la congelator. Este minunat acest piure de dovleac in diverse chec-uri, cheesecake, prajituri, sufle, terci, budinci si multe altele. Pe langa culoarea minunata are si multi nutritienti buni, naturali, la indemana si ieftini. Mie imi place mult sa pun in kasha de ovaz sau orezul cu lapte a copiilor putin piure, are o culoare mai vesela si un plus de vitamine.
Am congelat anul trecut si dovleac crud ras, nu mi-a placut, a fost apos la decongelare, elastic chiar si dupa ce l-am calit si preparat termic, deci nu prea recomand.
Metoda de gatire o dovleacului o puteti alege singuri, eu prefer sa-l fac la aburi, vedeti in pasi detaliile. Se poate pune si la cuptor(iese putin sec dar puteti pune o cantitate mai mare in cuptor) sau fierbe in apa(e ceva mai apos), sau chiar la microunde cu putina apa in vasul respectiv. O alta remarca importanta - recomand sa-l congelati in portii mici de 100g, 200g si 500g sau mai mult numai daca aveti reteta concreta preferata cu respectivele cantitati. Este mai simplu sa decongelezi 2 pungi decat sa-l puneti pe urma inapoi in congelator, sa va murdariti, etc.