Piure de Dovleac congelat

Piure de Dovleac congelat

Cat este sezonul dovleacului proaspat, colorat si zemos voi continua sa va sugerez diverse retete cu dovleac si metode de conservare(in special acest piure de dovleac la congelator), pentru ca merita sa-l consumati in cat mai multe forme posibile! Toamna am dovleac permanent in casa, il tin pe geam daca e mai mic, pentru decor si atmosfera iar cand am chef de vreo placinta, chec, prajitura, sufleu, etc repede il pun la treaba.

Daca aveti dovleci mai mari si va ramane vreo bucata neutilizata va sugerez sa-l transformati repede in piure si puneti in pungute portionate la congelator. Este minunat acest piure de dovleac in diverse chec-uri, cheesecake, prajituri, sufle, terci, budinci si multe altele. Pe langa culoarea minunata are si multi nutritienti buni, naturali, la indemana si ieftini. Mie imi place mult sa pun in kasha de ovaz  sau orezul cu lapte a copiilor putin piure, are o culoare mai vesela si un plus de vitamine.

Am congelat anul trecut si dovleac crud ras, nu mi-a placut, a fost apos la decongelare, elastic chiar si dupa ce l-am calit si preparat termic, deci nu prea recomand.

Metoda de gatire o dovleacului o puteti alege singuri, eu prefer sa-l fac la aburi, vedeti in pasi detaliile. Se poate pune si la cuptor(iese putin sec dar puteti pune o cantitate mai mare in cuptor) sau fierbe in apa(e ceva mai apos), sau chiar la microunde cu putina apa in vasul respectiv. O alta remarca importanta -  recomand sa-l  congelati in portii mici de 100g, 200g si 500g sau mai mult numai daca aveti reteta concreta preferata cu respectivele cantitati. Este mai simplu sa decongelezi 2 pungi decat sa-l puneti pe urma inapoi in congelator, sa va murdariti, etc.

Ingrediente

Dovleac
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Recomand sa cumparati dovleac la piata, din acela care este taiat in jumatati sau cereti sa vi-l taie pe loc. Asa vedeti exact daca are culoare buna si intensa.

Eu am luat unul intreg de la magazin si observati ca este cam palid, dar si asa merge. Si apropo, este foarte comod sa curatati semintele cu o lingura.

Piure de Dovleac congelat - Pas 1
Pas 2

Pentru fiert la aburi:

 - Curatati de coaja, taiati cubulete  si puneti in vasul de gatit la aburi. Eu am 2 cratite suprapuse, in cea de jos pun putina apa, cea de sus are gauri si pun dovleacul cam pana la jumatate.

Pentru gatit la Cuptor:

- Dovleacul il taiati felii mari cu tot cu coaja(dupa copt o dati jos) si puneti in tava de cuptor, ca sa nu se usuce il coaceti acoperit cu capac, folie sau intr-o punga de copt. Este gata cand intra usor cutitul in pulpa, depinde si de grosimea feliilor timpul de preparare.

 Pentru fiert in apa:

- Dovleacul se taie cubulete si se pune in cratita, turnati apa cat sa-l acopere si fierbeti pana este moale. Apa se scurge si cuburile de dovleac gatit ar fi bine sa le puneti la scurs intr-o sita.

Piure de Dovleac congelat - Pas 2
Pas 3

Eu il fac la aburi, este gata cam in 30-40 de minute.

Piure de Dovleac congelat - Pas 3
Pas 4

Neaparat il verific cu un cutit, sa intre ca in unt :)

Piure de Dovleac congelat - Pas 4
Pas 5

Recomand sa-l lasati vreo jumate de ora la racorit intr-un bol sau cratita.

Apoi se marunteste bine cu presa pentru cartofi piure - in acest caz va fi mai neuniform, cu mici bucatele de dovleac. De cele mai multe ori eu il prefer anume asa.

Piure de Dovleac congelat - Pas 5
Pas 6

Sau il faceti piure fin si uniform cu blenderul vertical - este perfect asa in cheescake, souffle, chec si alte minunatii.

Piure de Dovleac congelat - Pas 6
Pas 7

Cand s-a racit complet il puneti in pungi de congelator - pun punga pe cantar si ma opresc cand ajung la greutatea dorita.

Foarte simplu sa le notati gramajul si denumirea cu un marker permanent, nu se sterge de pe pungi asa simplu si le gasiti usor pe polita congelatorului.

Piure de Dovleac congelat - Pas 7
Pas 8

Aceasta tura de dovleac am facut-o la 200g fiecare punga - inchid ermetic, presez, aranjez uniform si la congelator cu ele. La iarna doar decongelez portia necesara si sunt gospodina foarte smekera :)

Pofta Buna!

Piure de Dovleac congelat - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 19 Oct 2018, 13:32

Super Lena chiar voi incerca si eu