Această rețetă de terci are multe alte denumiri - eu de acasă o știu toată viața cu numele de "Kasha", englezii îi spun "porridge", etc. Dar ce este important de știut, că e foarte sănătoasă și adaptabilă la toate poftele și gusturile. Mama acasă o făcea repede cu lapte proaspăt de vacă și noi o îndulceam cu ce aveam la îndemână, plus unt bineînțeles. Era cel mai rapid și bun mic dejun pentru o familie mare.
Acum ne-am învățat s-o mai adaptăm - vegetarienii o pot face cu lapte vegan, cei care țin regim omit untul și au grijă cu cantitatea de zahăr (eu înlocuiesc cu xylitol), persoanele care au probleme cu stomacul pot să-l facă doar cu apă, fără lapte (așa îl făceam în primele 2 luni de alăptare a Mariei, din cauza colicilor). Și bineînțeles varianta de alintare - se poate combina cu diverse arome, fructe, cacao, stafide, după pofte și preferințe - merge și rece și cald.
Aici mai jos vă voi prezenta 2 variante de gătit - una clasică la cratiță cu fund gros sau tuci, și alta la multicooker. Sunt periodic întrebată de mămici ce mănâncă Maria după ce am terminat cu alăptarea - să știți că acest terci este de bază dimineața. Îl fac prin rotație cu diverse cereale integrale - fulgi de ovăz, secară, orz, păsat de porumb, hrișcă, etc. Multicooker-ul este foarte bun cu o funcție utilă - amânarea gătitului - pun seara în el toate ingredientele și dimineața kasha este gata, caldă, bună, umflată și perfectă. Recomand treaba asta pentru mămicile grăbite și practice, eu doar din această cauză am cumpărat Multicooker.
În plus am detaliat 2 metode, veți observa că se poate găti să fie mai terci - mai cremos (pentru copii mai ales), sau fulgii să fie mai separați, nu se mărunțesc așa - asta-i varianta pe care o prefer eu cel mai mult.
Citiți atent rețeta și sper să fie utilă și interesantă pentru toată lumea. Nu uitați să citiți și despre beneficiile fulgilor de ovăz, gătiți așa un terci măcar 1-2 ori pe săptămână și nu veți avea probleme cu digestia mai ales, plus semnificativ de vitamine și nutrienți importanți.