Terci de ovaz (Kasha)

Terci de ovaz (Kasha)

Aceasta reteta de terci are multe alte denumiri - eu de acasa o stiu toata viata cu numele de "Kasha", englezii ii spun "porridge", etc. Dar ce este important de stiut, ca e foarte sanatoasa si adaptabila la toate poftele si gusturile. Mama acasa o facea repede cu lapte proaspat de vaca si noi o indulceam cu ce aveam la indemana, plus unt bineinteles. Era cel mai rapid si bun mic dejun pentru o familie mare.

Acum ne-am invatat s-o mai adaptam - vegetarienii o pot face cu lapte vegan, cei care tin regim omit untul si au grija cu cantitatea de zahar(eu inlocuiesc cu xylitol), persoanele care au probleme cu stomacul pot sa-l faca doar cu apa, fara lapte(asa il faceam in primele 2 luni de alaptare a Mariei, din cauza colicilor). Si bineinteles varianta de alintare - se poate combina cu diverse arome, fructe, cacao, stafide, dupa pofte si preferinte - merge si rece si cald.

Aici mai jos va voi prezenta 2 variante de gatit - una clasica la cratita cu fund gros sau tuci, si alta la multicooker. Sunt periodic intrebata de mamici ce mananca Maria dupa ce am terminat cu alaptarea - sa stiti ca acest terci este de baza dimineata. Il fac prin rotatie cu diverse cereale integrale - fulgi de ovaz, secara, orz, pasat de porumb, hrisca, etc. Multicooker-ul este foarte bun cu o functie utila - amanarea gatitului - pun seara in el toate ingredientele si dimineata kasha este gata, calda, buna, umflata si perfecta. Recomand treaba asta pentru mamicile grabite si practice, eu doar din aceasta cauza am cumparat Multicooker.

In plus am detaliat 2 metode, veti observa ca se poate gati sa fie mai terci - mai cremos(pentru copii mai ales), sau fulgii sa fie mai separati, nu se maruntesc asa - asta-i varianta pe care o prefer eu cel mai mult.

Cititi atent reteta si sper sa fie utila si interesanta pentru toata lumea. Nu uitati sa cititi si despe beneficiile fulgior de ovaz, gatiti asa un terci macar 1-2 ori pe saptamana si nu veti avea probleme cu digestia mai ales, plus semnificativ de vitamine si nutrienti importanti.

Ingrediente

Fulgi de ovaz
100 g
luati fulgii mai mari, dar se pot folosi si cei fini pt terci mai cremos
Lapte
400 ml
pentru varianta mai cremoasa si Multicooker puneti 650-700ml de lapte
Sare
0.25 lingurite
un varf de cutit
Arome
1 buc
optional si dupa preferinte puteti folosi - scortisoara, vanilie, cacao, etc
Unt
20 g
optional
Zahar
1 lingura
indulciti dupa gust cu zahar, miere, dulceata, gem sau indulcitor

Pasi de urmat

Pas 1

Daca nu aveti cantar masurati ingredientele ca volum - de exemplu 1 pahar de fulgi si 2 pahare de lapte - pentru varianta mai fulgi, nu cremoasa tare.

Pentru varianta cremoasa si Multicooker luati 1 pahar de fulgi la 3 de lapte/apa.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 1
Pas 2

Va arat acum varianta la cratita/tuci:

- In cratita turnati laptele, puneti un pic de sare si il lasati pana incepe sa fiarba.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 2
Pas 3

- Imediat cum incepe sa fiarba turnati fulgii, amestecand in acest timp cu o lingura.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 3
Pas 4

Eu il las sa fiarba 3 minute, apoi pun capacul si lasa sa se umfle fara foc timp de 1 ora si mai mult, daca am timp. Sau las de pe seara pe dimineata.

Dar daca il fierbeti 10 minute la foc mediu se va ingrosa si va fi tot bun de servit. Diferenta este mica, si doar la textura, fineturi :)

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 4
Pas 5

Aici l-am lasat in cratita sa se umfle, fiert seara pentru dimineata.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 5
Pas 6

Observati cum este textura - fulgii sunt umflati, mai separati dar moi si gustosi.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 6
Pas 7

Varianta mai cremoasa si la Multicooker:

In oala de la Multicooker am turnat lapte UHT rece(3 pahare sau 650-700ml), fulgii de ovaz(100g sau 1 pahar) si putina sare. Amestecati putin.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 7
Pas 8

Am pus capacul, am ales modul Stew si am setat Cooking Time la 20 de minute.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 8
Pas 9

Apoi am apasat pe butonul Preset Timer si l-am pus sa inceapa gatitul peste 7 ore(eu am pus ingredientele in oala la 21.00 si oala va incepe gatitul dupa 7 ore adica la 4 dimineata. Noi ne trezim la mic dejun la 7 dimineata, oala dupa ce termina gatitul - cele 20 de minute - va trece in regim de mentinere caldura).

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 9
Pas 10

La 7 dimineata am deschis capacul, am apasat pe butonul de Stop sa se inchida modul de mentinere a caldurii. Observati textura, este cremoasa si laptoasa.

Imi place sa nu-i dau timp fix de gatire, sa mai aiba ragaz de 1-2 ore pentru mentinerea caldurii, asa kasha devine mai coapta.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 10
Pas 11

Tati si Sofia le place sa manance Kasha mai cremoasa, cu dulceata sau gem de capsuni si zmeura cu zahar.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 11
Pas 12

Eu o prefer(adica in regim de slabire o prefer :), n-as refuza si eu una cu unt si dulceata:) pe cea de la tuci, mai cu fulgi - indulcita cu xylitol si scortisoara.

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 12
Pas 13

Mariuca(de 1 an si 4 luni) mananca si ea varianta cremoasa, dar indulcita doar cu putin zahar de trestie.

Deci observati ca in oala eu nu am pus zahar si alte arome, dar in farfurie fiecare face ce-i place.

Pofta Buna!

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 13
Pas 14

Variantele cu celelalte feluri de fulgi de cereale sunt la fel in procesul de preparare, s-ar putea un pic sa fie diferita proportia de lapte, dar si asta o faceti si reglati prin teste si preferinte. Timpul de fierbere este cam la fel.

Pofta Buna!

Terci de ovaz (Kasha) - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (2 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

TaniaA
TaniaA 28 Jan 2019, 10:35

Ideal pentru micul dejun.

am gatit la multicooker conform rețetei si l am convins dw data aceasta si pe tati sa manance ovăz, asa de bun a fost!

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 18 Feb 2017, 22:59

Nota 10 pt aceasta kasha 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IoanaB.
IoanaB. 01 Mar 2016, 12:31

Kasha mea ( in plus cu germeni de grau si fulgi de cocos ) langa un buchetel de floricele proaspete cu miros de primavara 

Poza mea pentru reteta:
laura29
laura29 02 Feb 2016, 13:42

Multumim pentru retete si sfaturi! Nu ne ajuti si cu ceva indicatii pentru slabire (ce ti-a ajutat tie, cam ce ai mancat, orientativ)?

Multa sanatate la toata familia!

Nota mea pentru reteta:
Ana Costia
Ana Costia 01 Feb 2016, 21:04

Si eu fac acest terci simplu cu ovaz pentru fetita mea de 3 ani, fara sa adaug sare, zahar. Laptele integral fiind dulce, iese suficient de dulce dupa parerea mea. In orice moment al zilei daca o intreb ce vrea sa manance, raspunsul e "lapte cu ovaz!" E comod si sanatos, romanii in schimb se uita ciudat la terciurile noastre. De aceea fetita mea mananca micul dejun acasa si nu la gradinita, pentru ca nu este obisnuita cu sendvisuri cu mezeluri sau cereale rafinate. A nu se intelege ca doar asta mananca, doar ca e una din mancarurile ei preferate :)

Si daca tot vorbim de alaptat draga Lena, si la mine copilul sugea toata noaptea si abia dupa ce am intarcat-o (1 an si 7 luni), a inceput sa doarma toata noapte, si implicit eu...

Multumim pentru toate retetele, gatesti ca mamele si bunicile noastre. Si cand ele sunt departe sau in unele cazuri nu mai sunt printre noi, la tine gasim toate retetele fara secrete...

arissa
arissa 01 Feb 2016, 20:57

Buna Lena.Poti sa imi spui de unde cumperi  xylitolul si daca l-ai folosit si la preparate gatite la temperaturi mai mari de 160 grade ? Asta e singurul indulcitor pe care il folosesti in cura de slabire ? Multumesc anticipat,Anca.

lena
Elena (lena) 01 Feb 2016, 17:30

Dati o cautare in box-ul de search din dreapta sus a site-ului. Sau intrati pe Retetele Video, o vedeti sigur acolo.

sitefan
sitefan 01 Feb 2016, 15:35

dabro.

Zimi plz era pe site o reteta de pancakes. si nu o mai gasesc, 

Descrierea era, ca ies foarte pufoase, gustoase, si important ingredientele nu se amesteca.

...

  

adeia
adeia 01 Feb 2016, 13:30

Merci de sfaturi,sunt bine venite pt toate mamicile cu bebe care citesc forumul tau.porridge mancam si eu regulat pe timpul sarcinii,dar in ultimul timp am uitat de el.am sa incerc sa revin la vechiurile obiceiuri.eu il faceam la fel ,dar cu apa si il indulceam cu miere si presaram scortisoara.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 01 Feb 2016, 11:30

Mersi de reteta, Lena, o sa incerc si varianta ta la tuci, sau la microunde. Eu asa "gateam" porridge-ul: la microunde, cu apa, il scoteam din minut in minut si amestecam, cum ai si tu reteta rapida de budinca de vanilie pe site. Apoi, cand se mai racea adaugam putina miere, lapte rece, sa-l subtiez, eventual fructe goji, seminte in, ce-mi mai trecea prin cap, si iese o budinca divina ca gust, si satioasa. Ai intarcat-o pe Maria?? Al meu de 1.8 luni inca suge, nu des, cand ne vedem, dupa lucru, si noaptea; sa zic: de vreo 4 ori in 24 h, deci nu mult, si am senzatia ca o sa ma ingras 10 kg cand o sa-l intarc, de aceea mi-e frica; eu am revenit rapid, dupa nici 2 saptamani la kg de dinainte, apoi am mai dat jos cateva, acum sunt exact ca inainte, fac si sport, cu dieta stau mai prost, adica nu ma pot re-motiva sa gatesc, si sa mananc sanatos ca inainte. Multa sanatate Mariucai, ca-i la varsta magica, aceea cand se descopera cele mai multe lucruri. Va pup.

lena
Elena (lena) Andreea (ianadeea) 01 Feb 2016, 11:53

Esti bravo ca mai alaptezi, la mine a fost deja complicat, cu greu am rezistat pana la 1 an. Toata noaptea vroia sa doarma cu tzitzi in gura, pe post de suzeta si ma chinuau tare noptile astea nedormite. In plus si cu scazutul in greutate, am luat mult, la nastere am scazut putin dar in alaptare n-am putut slabi. Aveam foame de lup, Maria nu lua bine in greutate in prima luna si incercam sa mananc bine si multe lichide, nuci, etc. Acum am facut 3 luni de regim, am dat jos 19kg, mai am putin si revin la greutatea dinainte.

Nu o sa te ingrasi dupa intarcare, vei observa ca nu mai ai asa pofte si foame mare, se mai linisteste treaba. Mai greu pana treci de prima saptamana, si tu si el, pe urma se regleaza lucurile. Doarme mai bine, mananca mult mai bine - cand avea tzitzi cam refuza mancarea de cele mai multe ori. Acum mananca de toate, legumele, salate crude, ciorbe, terciuri, fructe - bucurie mare pt mine :)

Multa sanatate, va pup!

Arata toate comentariile