Terci de ovăz (Kasha)

Terci de ovăz (Kasha)

Această rețetă de terci are multe alte denumiri - eu de acasă o știu toată viața cu numele de "Kasha", englezii îi spun "porridge", etc. Dar ce este important de știut, că e foarte sănătoasă și adaptabilă la toate poftele și gusturile. Mama acasă o făcea repede cu lapte proaspăt de vacă și noi o îndulceam cu ce aveam la îndemână, plus unt bineînțeles. Era cel mai rapid și bun mic dejun pentru o familie mare.

Acum ne-am învățat s-o mai adaptăm - vegetarienii o pot face cu lapte vegan, cei care țin regim omit untul și au grijă cu cantitatea de zahăr (eu înlocuiesc cu xylitol), persoanele care au probleme cu stomacul pot să-l facă doar cu apă, fără lapte (așa îl făceam în primele 2 luni de alăptare a Mariei, din cauza colicilor). Și bineînțeles varianta de alintare - se poate combina cu diverse arome, fructe, cacao, stafide, după pofte și preferințe - merge și rece și cald.

Aici mai jos vă voi prezenta 2 variante de gătit - una clasică la cratiță cu fund gros sau tuci, și alta la multicooker. Sunt periodic întrebată de mămici ce mănâncă Maria după ce am terminat cu alăptarea - să știți că acest terci este de bază dimineața. Îl fac prin rotație cu diverse cereale integrale - fulgi de ovăz, secară, orz, păsat de porumb, hrișcă, etc. Multicooker-ul este foarte bun cu o funcție utilă - amânarea gătitului - pun seara în el toate ingredientele și dimineața kasha este gata, caldă, bună, umflată și perfectă. Recomand treaba asta pentru mămicile grăbite și practice, eu doar din această cauză am cumpărat Multicooker.

În plus am detaliat 2 metode, veți observa că se poate găti să fie mai terci - mai cremos (pentru copii mai ales), sau fulgii să fie mai separați, nu se mărunțesc așa - asta-i varianta pe care o prefer eu cel mai mult.

Citiți atent rețeta și sper să fie utilă și interesantă pentru toată lumea. Nu uitați să citiți și despre beneficiile fulgilor de ovăz, gătiți așa un terci măcar 1-2 ori pe săptămână și nu veți avea probleme cu digestia mai ales, plus semnificativ de vitamine și nutrienți importanți.

Ingrediente

Fulgi de ovăz
100 g
luați fulgii mai mari, dar se pot folosi și cei fini pentru terci mai cremos
Lapte
400 ml
pentru varianta mai cremoasă și Multicooker puneți 650-700ml de lapte
Sare
0.25 lingurite
un vârf de cuțit
Arome
1 buc
opțional și după preferințe puteți folosi - scorțișoară, vanilie, cacao, etc
Unt
20 g
opțional
Zahăr
1 lingura
îndulciți după gust cu zahăr, miere, dulceață, gem sau îndulcitor

Pași de urmat

Pas 1

Dacă nu aveți cântar măsurați ingredientele ca volum - de exemplu 1 pahar de fulgi și 2 pahare de lapte - pentru varianta mai fulgi, nu cremoasă tare.

Pentru varianta cremoasă și Multicooker luați 1 pahar de fulgi la 3 de lapte/apă.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 1
Pas 2

Vă arăt acum varianta la cratiță/tuci:

- În cratiță turnați laptele, puneți un pic de sare și îl lăsați până începe să fiarbă.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 2
Pas 3

- Imediat cum începe să fiarbă turnați fulgii, amestecând în acest timp cu o lingură.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 3
Pas 4

Eu îl las să fiarbă 3 minute, apoi pun capacul și las să se umfle fără foc timp de 1 oră și mai mult, dacă am timp. Sau las de pe seară pe dimineață.

Dar dacă îl fierbeți 10 minute la foc mediu se va îngroșa și va fi tot bun de servit. Diferența este mică, și doar la textură, finețuri :)

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 4
Pas 5

Aici l-am lăsat în cratiță să se umfle, fiert seara pentru dimineață.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 5
Pas 6

Observați cum este textura - fulgii sunt umflați, mai separați dar moi și gustoși.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 6
Pas 7

Varianta mai cremoasă și la Multicooker:

În oala de la Multicooker am turnat lapte UHT rece (3 pahare sau 650-700ml), fulgii de ovăz (100g sau 1 pahar) și puțină sare. Amestecați puțin.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 7
Pas 8

Am pus capacul, am ales modul Stew și am setat Cooking Time la 20 de minute.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 8
Pas 9

Apoi am apăsat pe butonul Preset Timer și l-am pus să înceapă gătitul peste 7 ore (eu am pus ingredientele în oală la 21.00 și oala va începe gătitul după 7 ore adică la 4 dimineața. Noi ne trezim la mic dejun la 7 dimineața, oala după ce termină gătitul - cele 20 de minute - va trece în regim de menținere căldură).

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 9
Pas 10

La 7 dimineața am deschis capacul, am apăsat pe butonul de Stop să se închidă modul de menținere a căldurii. Observați textura, este cremoasă și laptoasă.

Îmi place să nu-i dau timp fix de gătire, să mai aibă răgaz de 1-2 ore pentru menținerea căldurii, așa kasha devine mai coaptă.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 10
Pas 11

Tati și Sofia le place să mănânce Kasha mai cremoasă, cu dulceață sau gem de căpșuni și zmeură cu zahăr.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 11
Pas 12

Eu o prefer (adică în regim de slăbire o prefer :), n-aș refuza și eu una cu unt și dulceață:) pe cea de la tuci, mai cu fulgi - îndulcită cu xylitol și scorțișoară.

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 12
Pas 13

Măriuca (de 1 an și 4 luni) mănâncă și ea varianta cremoasă, dar îndulcită doar cu puțin zahăr de trestie.

Deci observați că în oală eu nu am pus zahăr și alte arome, dar în farfurie fiecare face ce-i place.

Poftă Bună!

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 13
Pas 14

Variantele cu celelalte feluri de fulgi de cereale sunt la fel în procesul de preparare, s-ar putea un pic să fie diferită proporția de lapte, dar și asta o faceți și reglați prin teste și preferințe. Timpul de fierbere este cam la fel.

Poftă Bună!

Terci de ovăz (Kasha) - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (2 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

TaniaA
TaniaA 28 Jan 2019, 10:35

Ideal pentru micul dejun.

am gatit la multicooker conform rețetei si l am convins dw data aceasta si pe tati sa manance ovăz, asa de bun a fost!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 18 Feb 2017, 22:59

Nota 10 pt aceasta kasha 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
IoanaB.
IoanaB. 01 Mar 2016, 12:31

Kasha mea ( in plus cu germeni de grau si fulgi de cocos ) langa un buchetel de floricele proaspete cu miros de primavara 

Poza mea pentru rețetă:
laura29
laura29 02 Feb 2016, 13:42

Multumim pentru retete si sfaturi! Nu ne ajuti si cu ceva indicatii pentru slabire (ce ti-a ajutat tie, cam ce ai mancat, orientativ)?

Multa sanatate la toata familia!

Nota mea pentru rețetă:
Ana Costia
Ana Costia 01 Feb 2016, 21:04

Si eu fac acest terci simplu cu ovaz pentru fetita mea de 3 ani, fara sa adaug sare, zahar. Laptele integral fiind dulce, iese suficient de dulce dupa parerea mea. In orice moment al zilei daca o intreb ce vrea sa manance, raspunsul e "lapte cu ovaz!" E comod si sanatos, romanii in schimb se uita ciudat la terciurile noastre. De aceea fetita mea mananca micul dejun acasa si nu la gradinita, pentru ca nu este obisnuita cu sendvisuri cu mezeluri sau cereale rafinate. A nu se intelege ca doar asta mananca, doar ca e una din mancarurile ei preferate :)

Si daca tot vorbim de alaptat draga Lena, si la mine copilul sugea toata noaptea si abia dupa ce am intarcat-o (1 an si 7 luni), a inceput sa doarma toata noapte, si implicit eu...

Multumim pentru toate retetele, gatesti ca mamele si bunicile noastre. Si cand ele sunt departe sau in unele cazuri nu mai sunt printre noi, la tine gasim toate retetele fara secrete...

arissa
arissa 01 Feb 2016, 20:57

Buna Lena.Poti sa imi spui de unde cumperi  xylitolul si daca l-ai folosit si la preparate gatite la temperaturi mai mari de 160 grade ? Asta e singurul indulcitor pe care il folosesti in cura de slabire ? Multumesc anticipat,Anca.

lena
Elena (lena) 01 Feb 2016, 17:30

Dati o cautare in box-ul de search din dreapta sus a site-ului. Sau intrati pe Retetele Video, o vedeti sigur acolo.

sitefan
sitefan 01 Feb 2016, 15:35

dabro.

Zimi plz era pe site o reteta de pancakes. si nu o mai gasesc, 

Descrierea era, ca ies foarte pufoase, gustoase, si important ingredientele nu se amesteca.

...

  

adeia
adeia 01 Feb 2016, 13:30

Merci de sfaturi,sunt bine venite pt toate mamicile cu bebe care citesc forumul tau.porridge mancam si eu regulat pe timpul sarcinii,dar in ultimul timp am uitat de el.am sa incerc sa revin la vechiurile obiceiuri.eu il faceam la fel ,dar cu apa si il indulceam cu miere si presaram scortisoara.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 01 Feb 2016, 11:30

Mersi de reteta, Lena, o sa incerc si varianta ta la tuci, sau la microunde. Eu asa "gateam" porridge-ul: la microunde, cu apa, il scoteam din minut in minut si amestecam, cum ai si tu reteta rapida de budinca de vanilie pe site. Apoi, cand se mai racea adaugam putina miere, lapte rece, sa-l subtiez, eventual fructe goji, seminte in, ce-mi mai trecea prin cap, si iese o budinca divina ca gust, si satioasa. Ai intarcat-o pe Maria?? Al meu de 1.8 luni inca suge, nu des, cand ne vedem, dupa lucru, si noaptea; sa zic: de vreo 4 ori in 24 h, deci nu mult, si am senzatia ca o sa ma ingras 10 kg cand o sa-l intarc, de aceea mi-e frica; eu am revenit rapid, dupa nici 2 saptamani la kg de dinainte, apoi am mai dat jos cateva, acum sunt exact ca inainte, fac si sport, cu dieta stau mai prost, adica nu ma pot re-motiva sa gatesc, si sa mananc sanatos ca inainte. Multa sanatate Mariucai, ca-i la varsta magica, aceea cand se descopera cele mai multe lucruri. Va pup.

lena
Elena (lena) Andreea (ianadeea) 01 Feb 2016, 11:53

Esti bravo ca mai alaptezi, la mine a fost deja complicat, cu greu am rezistat pana la 1 an. Toata noaptea vroia sa doarma cu tzitzi in gura, pe post de suzeta si ma chinuau tare noptile astea nedormite. In plus si cu scazutul in greutate, am luat mult, la nastere am scazut putin dar in alaptare n-am putut slabi. Aveam foame de lup, Maria nu lua bine in greutate in prima luna si incercam sa mananc bine si multe lichide, nuci, etc. Acum am facut 3 luni de regim, am dat jos 19kg, mai am putin si revin la greutatea dinainte.

Nu o sa te ingrasi dupa intarcare, vei observa ca nu mai ai asa pofte si foame mare, se mai linisteste treaba. Mai greu pana treci de prima saptamana, si tu si el, pe urma se regleaza lucurile. Doarme mai bine, mananca mult mai bine - cand avea tzitzi cam refuza mancarea de cele mai multe ori. Acum mananca de toate, legumele, salate crude, ciorbe, terciuri, fructe - bucurie mare pt mine :)

Multa sanatate, va pup!

Arată toate comentariile