Aceasta reteta de prajitura cu gris este inspirata din bucataria arabeasca, se mai face o prajitura similara greceasca - Revani, dar au raman la denumirea de Basbousa pentru ca asa am gustat-o si am aflat reteta de la prietenii nostri Felah si Geea. Pe cat de simplu se face aceasta prajitura cu gris, rezultatul este unul extraordinar de fraged si bun. In reteta observati ca avem ceva sirop de zahar dar prajitura este neasteptat de fresh si tare pacatoasa, nu prea te poti opri din mancat si nu este deloc prea dulce.
In mod normal se face cu gris arabesc, mai fin decat cel romanesc, dar eu nu aveam la inceput si am testat cu grisul nostru. Pe urma am gasit grisul arabesc dar totusi mi-a placut mai mult cum iese cu gris romanesc, deci nu trebuie sa cautati ingrediente deosebite. Pe urma, daca vreti o aroma autentica arabeasca, va puteti agita putin si cumparati de la supermarket Apa de Flori sau Apa de Trandafiri, de la raionul de produse arabesti. Eu chiar recomand, pentru ca aceasta aroma fina da senzatia de "Oau!" si neaparat aveti grija sa nu puneti mai mult decat este indicat in reteta, aroma este puternica si excesul strica. Daca nu gasiti Apa de Flori, eu am luat si am gasit o data Esenta de Trandafiri pentru prajituri, este senzationala si ea de folosit aici.
Dar daca nu aveti nimic din cele enumerate mai sus, folositi vanilie simpla, zeama de lamaie si tot va fi minunata si frageda. Observati ca am pus si Sofran, la fel este optional, dar daca vreti sa va apropiati cat mai mult de reteta originala puteti sa-l puneti in sirop.
Am folosit iar in reteta apa filtrata cu cana Brita de la Kitchenshop, aveti pe site o varietate mare de cani si sisteme de filtrare, calitate germana la preturi foarte bune.