Această rețetă de prăjitură cu griș este inspirată din bucătăria arăbească, se mai face o prăjitură similară grecească - Revani, dar au rămas la denumirea de Basbousa pentru că așa am gustat-o și am aflat rețeta de la prietenii noștri Felah și Geea. Pe cât de simplu se face această prăjitură cu griș, rezultatul este unul extraordinar de fraged și bun. În rețetă observați că avem ceva sirop de zahăr dar prăjitura este neașteptat de fresh și tare păcătoasă, nu prea te poți opri din mâncat și nu este deloc prea dulce.
În mod normal se face cu griș arăbesc, mai fin decât cel românesc, dar eu nu aveam la început și am testat cu grișul nostru. Pe urmă am găsit grișul arăbesc dar totuși mi-a plăcut mai mult cum iese cu griș românesc, deci nu trebuie să căutați ingrediente deosebite. Pe urmă, dacă vreți o aromă autentică arăbească, vă puteți agita puțin și cumpărați de la supermarket Apă de Flori sau Apă de Trandafiri, de la raionul de produse arăbești. Eu chiar recomand, pentru că această aromă fină dă senzația de "Oau!" și neapărat aveți grijă să nu puneți mai mult decât este indicat în rețetă, aroma este puternică și excesul strică. Dacă nu găsiți Apă de Flori, eu am luat și am găsit o dată Esență de Trandafiri pentru prăjituri, este senzațională și ea de folosit aici.
Dar dacă nu aveți nimic din cele enumerate mai sus, folosiți vanilie simplă, zeamă de lămâie și tot va fi minunată și fragedă. Observați că am pus și Șofran, la fel este opțional, dar dacă vreți să vă apropiați cât mai mult de rețeta originală puteți să-l puneți în sirop.
Am folosit iar în rețetă apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop, aveți pe site o varietate mare de căni și sisteme de filtrare, calitate germană la prețuri foarte bune.