Prăjitură cu griș, Basbousa Rețetă VIDEO

Prăjitură cu griș, Basbousa

Această rețetă de prăjitură cu griș este inspirată din bucătăria arăbească, se mai face o prăjitură similară grecească - Revani, dar au rămas la denumirea de Basbousa pentru că așa am gustat-o și am aflat rețeta de la prietenii noștri Felah și Geea. Pe cât de simplu se face această prăjitură cu griș, rezultatul este unul extraordinar de fraged și bun. În rețetă observați că avem ceva sirop de zahăr dar prăjitura este neașteptat de fresh și tare păcătoasă, nu prea te poți opri din mâncat și nu este deloc prea dulce.

În mod normal se face cu griș arăbesc, mai fin decât cel românesc, dar eu nu aveam la început și am testat cu grișul nostru. Pe urmă am găsit grișul arăbesc dar totuși mi-a plăcut mai mult cum iese cu griș românesc, deci nu trebuie să căutați ingrediente deosebite. Pe urmă, dacă vreți o aromă autentică arăbească, vă puteți agita puțin și cumpărați de la supermarket Apă de Flori sau Apă de Trandafiri, de la raionul de produse arăbești. Eu chiar recomand, pentru că această aromă fină dă senzația de "Oau!" și neapărat aveți grijă să nu puneți mai mult decât este indicat în rețetă, aroma este puternică și excesul strică. Dacă nu găsiți Apă de Flori, eu am luat și am găsit o dată Esență de Trandafiri pentru prăjituri, este senzațională și ea de folosit aici.

Dar dacă nu aveți nimic din cele enumerate mai sus, folosiți vanilie simplă, zeamă de lămâie și tot va fi minunată și fragedă. Observați că am pus și Șofran, la fel este opțional, dar dacă vreți să vă apropiați cât mai mult de rețeta originală puteți să-l puneți în sirop.

Am folosit iar în rețetă apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop, aveți pe site o varietate mare de căni și sisteme de filtrare, calitate germană la prețuri foarte bune.

Ingrediente

Griș
180 g
sau 1 pahar
Făină albă
150 g
1 pahar
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 g
1 pahar
Nucă de cocos
40 g
jumătate de pahar
Ulei
150 ml
jumătate de pahar
Apă
500 ml
2 pahare
Ouă
3 buc
   
Zahăr
600 g
2 pahare în sirop + 1 pahar în aluat
Lămâie
0.5 buc
zeama de la ea
Praf de copt
2 lingurite
   
Esență de vanilie
1 lingurita
+ 1 linguriță apă de flori, 1 linguriță esență/apă de trandafiri și Șofran - opționale
Migdale
50 g
pentru decor deasupra, puteți înlocui cu nuci simple, caju, alune, etc.

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță turnați 2-3 pahare de apă și 400g de zahăr (sau 2 pahare de zahăr).

Amestecați bine și puneți pe foc până începe să fiarbă.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 1
Pas 2

În rețetă am folosit apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă siropul îl amestecați să se dizolve bine zahărul.

Adăugați zeama de la o jumătate de lămâie.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 3
Pas 4

Adăugați 1 linguriță de apă de flori (nu mai mult!), dacă aveți.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 4
Pas 5

Și câteva firicele de șofran, dacă aveți.

Amestecați bine siropul încă o dată și închideți focul. Îl lăsați să se răcorească puțin.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 5
Pas 6

În acest timp preparăm prăjitura.

Într-un bol mai mare amestecăm ouăle cu zahărul.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 6
Pas 7

Continuați să amestecați și încorporați treptat uleiul.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 7
Pas 8

Turnați laptele bătut, puneți vanilie și esență de trandafiri (dacă aveți).

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 8
Pas 9

Apoi puneți toate ingredientele uscate - făina, grișul, nuca de cocos și praful de copt.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 9
Pas 10

Amestecați bine cu un tel să fie aluatul uniform, fără cocoloașe.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 10
Pas 11

Ungeți cu ulei o tavă adâncă de cuptor, aici am una de sticlă - 20x30cm.

Turnați aluatul în tavă și îl distribuiți uniform.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 11
Pas 12

Deasupra aranjați migdalele la distanțe egale.

Puteți să înlocuiți cu caju sau nucă simplă românească.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 12
Pas 13

Puneți prăjitura la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, până se rumenește bine.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 13
Pas 14

Când o scoateți din cuptor și cât mai este fierbinte se taie bucăți uniforme.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 14
Pas 15

Imediat turnați siropul peste prăjitura fierbinte.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 15
Pas 16

Acum o lăsați să se însiropeze și să se răcească complet 4-5 ore.

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 16
Pas 17

Deși are sirop textura este pufoasă și ușor umedă, e destul de fresh de la zeama de lămâie.

Iar dacă ați folosit și aromele de care v-am spus va fi chiar o Basbousa autentică :)

Oricum este delicioasă și vă recomand s-o încercați neapărat.

Poftă Bună!

Prăjitură cu griș, Basbousa - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

kmonik
kmonik 07 Jan 2017, 23:42

Foarte interesanta. Trebuie sa o incerc.

VeronicaMelinteanu191
Veronica Melinteanu (VeronicaMelinteanu191) 19 Feb 2017, 21:55

Superba prajitura! merci lena, pentru inca o perla in carnetul meu de retete ;)

AnaRaluca
AnaRaluca 26 May 2017, 21:06

Buna! Imi poti spune te rog unde ai gasit acel gris arabesc?Multumesc!

lena
Elena (lena) AnaRaluca 26 May 2017, 21:24

La magazinele arabesti din oras sau pe indianfood.ro

AnaRaluca
AnaRaluca 26 May 2017, 21:58

Multumesc mult!