Dulceata fara zahar si fara fierbere

Dulceata fara zahar si fara fierbere

Va spuneam mai devreme aici si pe Instagram, ca am descoperit lumea Low-Carb sau Keto, dar mai ales am avut un challenge sa renuntam la zahar complet in aceasta perioada(sper sa ne tina cat mai mult!). Aceasta reteta de dulceata fara zahar am descoperit-o cand incepusem parca sa ducem dorul dupa fructe si ceva mai aromat - dar fiindca avem zmeura, afine si mure congelate din vara(reteta aici!) nu am ezitat si repede am executat-o. Este absolut minunata si va recomand aceasta reteta de dulceata sau gem fara zahar pentru copii sau diabetici in primul rand, dar este ok pt oricine vrea sa manance sanatos. Aveti aici si fructele nefierte, care isi pastreaza la maxim vitaminele, aroma, culoarea, dar si minunatele seminte de chia!

Eu folosesc de obicei indulcitori naturali cu indice glicemic mic si care nu au efectele nocive ale zaharului - stevia(mai putin pt ca nu ne place gustul), xylitol, erithritol sau tagatoza. Le gasiti de obicei la orice Plafar si in magazinele online, dar puteti folosi oricare il agreati, aveti voie si va place la gust. Cantitatea o reglati dupa gust, dar daca aveti noroc cu fructe mai dulci puteti sa evitati complet orice indulcitor.

Chiar ieri am facut un test si la cina am avut cate un pahar mic de iaurt grecesc de 10%, deasupra am pus o lingura din aceasta dulceata fara zahar si cate 30g de granola low-carb delicioasa si aromata(tot facuta in casa, urmeaza si reteta in curand dar pana atunci o gasiti pe retetelchf.ro!). Efectiv ne-am delectat si nu am dus foame deloc!

Ingrediente

Fructe
120 g
proaspete sau congelate - oricare va plac, sau daca sunteti pe low-carb folositi mai mult zmeura, mure, afine, visine, etc
Indulcitor natural
2 linguri
oricare va place si folositi - eu am pus tagatoza acum, dar merge si xylitol, erithritol, stevia, etc
Seminte de chia
2 linguri

Pasi de urmat

1

Fiindca este o dulceata care trebuie pastrata la frigider nu mai mult de 4-5 zile, trebuie sa faceti la nevoie o cantitate mica. Modalitatea de pastrare cea mai buna este sa va faceti rezerve in congelator de fructe in sezonul lor si preparati dulceata proaspata cand aveti pofta.

Aici am decongelat 120 grame de zmeura timp de 2-3 ore.

2

Apoi le pasati bine cu o furculita.

Daca aveti fructe proaspete sariti peste pasul cu decongelarea, bineinteles.

3

Adaugati 2 linguri seminte de chia.

4

Puneti orice indulcitor natural dupa gust, daca fructele sunt dulci il puteti omite.

5

Amestecati bine si observati ca avem compozitia ceva mai lichida.

O puneti la frigider pentru 1-2 ore, in functie de calitatea semintelor de chia, acestea se vor umfla si dulceata va fi mai groasa.

6

Cam asa ar trebui sa fie cand e gata, mai groasa si se tine bine.

7

Pastrati la frigider 4-5 zile, si la nevoie faceti alta din orice fructe preferati sau cele low-carb.

Este minunata cu iaurt, pe niste papanasi sau vafe low-carb, cu branzica cottage si bineinteles clatite!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 120 grame (un borcan mic)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:

Comentarii

l.e.
l.e. 30 ian 2018, 18:33

Eu scot fructele de padure din congeltor; pun miere  , si gata;

apoi pot pune iaurt, smantana sau frisca;

sunt atat de bune; se pot pune cereale; chia de exemplu;

daca va place sa fie gelatinoasa compozitia le puneti inainte de a manca.

Daca  nu, luati cate o lingurita din cereale de fiecare data cand luati din fructe; 

ramanand crocante.

Ori ouneti zahar de trestie sau melasa.

Noi nu  folosim de mut otraca alba , zaharul alb; nici paine alba.

Dulceata  nu ne mai intereseaza.

Chiar pasta de macies nu o distrugem rin fierbere;

o punem in congeator si cand o mancam  punem miere;

e un deliciu.

 sunt crocante.

  dzac vreti s amncati santos, cum mancam noi in casa de  buna vreme; de ce   va maiintereseaza  o dulceta?

l.e.
l.e. 30 ian 2018, 18:35

. :)  Scuze pt greseli;

otrava alba ; etc;

am scris fara sa  ma uit pe ecran..is prea multe . :(

violeta.nuky
violeta.nuky 30 ian 2018, 19:37

Intereant.Lalena,poate ne dai niste retete - fara zahar si pt cei care au probleme cu diabetul sau vor sa renunte la zahar.Poate ne spui si ce indulcitor folosesti,ma refer la cel natural nu sintetic.Eu am incercat sa folosesc din mesteacan la pasca ta fara aluat si nu mi-a iesit cum trebuie.Ma refer la cea cu lapte praf.Cu zahar a iesit super iar cand am folosit zahar din mesteacam,si-a schimbat textura.Cu toata stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 30 ian 2018, 19:48

Violeta citeste atent reteta, am mentionat ce folosesc si toate sunt naturale. Xylitolul sau zaharul de mestescan(asa ar fi mai simplu) este singurul care isi schimba proprietatile si nu se recomnda sa fie prelucrat termic. Aici este ok. Mie imi place cel mai mult tagatoza, este din aceeasi categorie si nu schimba gustul preparatelor.

Oricum consumate cate putin si fara exagerare 🤓

lena
Elena (lena) Elena (lena) 30 ian 2018, 19:49

Si este o reteta pt diabetici, se pare ca nu ai citit reteta complet...

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 31 ian 2018, 13:15

Am citit reteta,dar eu te rugasem si pt.alte retete.Tagatoza nu stiu ce este.Am folosit mesteacan asa cum ti-am zis ,mi s-a spus de la plafar ca nu schimba gustul,dar a fost fiasco total.Cu toata stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 31 ian 2018, 13:39

La fel pt toate retetele este valabil, unde vezi zahar, doar nu folosesti xilitol in retetele cu temperatura inalta de preparare.

Googleste dupa Tagatose si vezi despre ce este vorba. Doamna de la Plafar clar nu stia ce spune, doar sa vanda :) Eu am gasit la Dm.

Erithritol -ul este si el ok pt prelucrare termica.

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 01 feb 2018, 21:13

Ok,am citit.Am sa-l cumpar si am sa-l folosesc-Tagatose.

 Cu stima,Violeta

p.s.ce parere ai de sirop de artar?multe retete vad ca-l au ca inlocuitor?

lena
Elena (lena) violeta.nuky 01 feb 2018, 21:18

Siropul de artar este la fel ca zaharul, doar ca mai are cateva vitamine in plus.

DenisaUrsut329
Denisa Ursut (DenisaUrsut329) 24 feb 2018, 00:56

Wow, ce idee grozava. Imi place ca, nu numai ca nu are zahar, dar nu necesita nici fierbere. Astfel se pastreaza mult mai bine nutrientii din fructe si sigur gustul e foarte bun. Am sa o incerc si eu cat de curand. Multumim pentru reteta!

violeta.nuky
violeta.nuky 06 mar 2018, 21:41

Azi am cumparat inlocuitorul de zahar.Am sa fac reteta de dulceata.Ai idee daca pot folosi inlocuitorul asta la pandispan,briose,fursecuri  etc?Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 06 mar 2018, 21:43

Da, eu le fac pe toate acum doar cu indulcitor - pandispan, creme, clatite, etc.

Doar xylitolul nu este ok de preparat termic, eu ma impac bine cu Tagatoza.

violeta.nuky
violeta.nuky 06 mar 2018, 23:18

Spune-mi,proportia este 1 lita Tagatoza=2 lite zahar?Creste pandispanul  (si alte aluaturi)la fel cum  l-ai face cu zahar sau maresti cantitatea de praf de copt?poate pui tu o reteta sa ma orientez,daca nu te deranjez.Cu toata stima,Violeta

Este vreun secret atunci cand folosesti inlocuitor pt reusita prajiturilor?

lena
Elena (lena) violeta.nuky 07 mar 2018, 01:29

Este cam 1 la 1 ca zaharul, creste la fel, vei observa putin ca se simte putin altfel decat zaharul, dar ai mei de obicei nu observa diferenta :)

Nici o alta modificare in rest, faci ca la orice reteta.

violeta.nuky
violeta.nuky 07 mar 2018, 16:11

Multumesc de raspuns.Mi-ai dat o veste buna ca se comporta precum zaharul.Azi voi incerca sa fac pricomigdale.Cu toata stima, Violeta

violeta.nuky
violeta.nuky 12 mar 2018, 16:32

Buna Lena,am facut ieri o prajitura cu visine si cu Tagatoza.A iesit f bine,dar nu a crescut asa mult cum este cand faci cu zahar.Ca proportie,am  pus cam jumatate din zahar.Nu se simte nici o diferenta.Inca o data-ti multumesc pt idee.Cu toata stima,Violeta

p.s.am facut pricomigdale si nu mi-au placut cu inlocuitor.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 12 mar 2018, 16:40

A, bun de stiut :)