Dulceață fără zahăr și fără fierbere

Dulceață fără zahăr și fără fierbere

Vă spuneam mai devreme aici și pe Instagram, că am descoperit lumea Low-Carb sau Keto, dar mai ales am avut un challenge să renunțăm la zahăr complet în această perioadă (sper să ne țină cât mai mult!). Această rețetă de dulceață fără zahăr am descoperit-o când începusem parcă să ducem dorul după fructe și ceva mai aromat - dar fiindcă avem zmeură, afine și mure congelate din vară (rețetă aici!) nu am ezitat și repede am executat-o. Este absolut minunată și vă recomand această rețetă de dulceață sau gem fără zahăr pentru copii sau diabetici în primul rând, dar este ok pentru oricine vrea să mănânce sănătos. Aveți aici și fructele nefierte, care își păstrează la maxim vitaminele, aroma, culoarea, dar și minunatele semințe de chia!

Eu folosesc de obicei îndulcitori naturali cu indice glicemic mic și care nu au efectele nocive ale zahărului - stevia (mai puțin pentru că nu ne place gustul), xylitol, erithritol sau tagatoză. Le găsiți de obicei la orice Plafar și în magazinele online, dar puteți folosi oricare îl agreați, aveți voie și vă place la gust. Cantitatea o reglați după gust, dar dacă aveți noroc cu fructe mai dulci puteți să evitați complet orice îndulcitor.

Chiar ieri am făcut un test și la cină am avut câte un pahar mic de iaurt grecesc de 10%, deasupra am pus o lingură din această dulceață fără zahăr și câte 30g de granola low-carb delicioasă și aromată (tot făcută în casă, urmează și rețeta în curând dar până atunci o găsiți pe retetelchf.ro!). Efectiv ne-am delectat și nu am dus foame deloc!

Ingrediente

Fructe
120 g
proaspete sau congelate - oricare vă plac, sau dacă sunteți pe low-carb folosiți mai mult zmeură, mure, afine, vișine, etc.
Îndulcitor natural
2 linguri
oricare vă place și folosiți - eu am pus tagatoză acum, dar merge și xylitol, erithritol, stevia, etc.
Semințe de chia
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Fiindcă este o dulceață care trebuie păstrată la frigider nu mai mult de 4-5 zile, trebuie să faceți la nevoie o cantitate mică. Modalitatea de păstrare cea mai bună este să vă faceți rezerve în congelator de fructe în sezonul lor și preparați dulceața proaspătă când aveți poftă.

Aici am decongelat 120 grame de zmeură timp de 2-3 ore.

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 1
Pas 2

Apoi le pasați bine cu o furculiță.

Dacă aveți fructe proaspete săriți peste pasul cu decongelarea, bineînțeles.

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 2
Pas 3

Adăugați 2 linguri semințe de chia.

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 3
Pas 4

Puneți orice îndulcitor natural după gust, dacă fructele sunt dulci îl puteți omite.

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine și observați că avem compoziția ceva mai lichidă.

O puneți la frigider pentru 1-2 ore, în funcție de calitatea semințelor de chia, acestea se vor umfla și dulceața va fi mai groasă.

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 5
Pas 6

Cam așa ar trebui să fie când e gata, mai groasă și se ține bine.

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 6
Pas 7

Păstrați la frigider 4-5 zile, și la nevoie faceți alta din orice fructe preferați sau cele low-carb.

Este minunată cu iaurt, pe niște papanași sau vafe low-carb, cu brânzică cottage și bineînțeles clătite!

Poftă Bună!

Dulceață fără zahăr și fără fierbere - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 120 g (un borcan mic)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 30 Jan 2018, 18:33

Eu scot fructele de padure din congeltor; pun miere  , si gata;

apoi pot pune iaurt, smantana sau frisca;

sunt atat de bune; se pot pune cereale; chia de exemplu;

daca va place sa fie gelatinoasa compozitia le puneti inainte de a manca.

Daca  nu, luati cate o lingurita din cereale de fiecare data cand luati din fructe; 

ramanand crocante.

Ori ouneti zahar de trestie sau melasa.

Noi nu  folosim de mut otraca alba , zaharul alb; nici paine alba.

Dulceata  nu ne mai intereseaza.

Chiar pasta de macies nu o distrugem rin fierbere;

o punem in congeator si cand o mancam  punem miere;

e un deliciu.

 sunt crocante.

  dzac vreti s amncati santos, cum mancam noi in casa de  buna vreme; de ce   va maiintereseaza  o dulceta?

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 30 Jan 2018, 18:35

. :)  Scuze pt greseli;

otrava alba ; etc;

am scris fara sa  ma uit pe ecran..is prea multe . :(

violeta.nuky
violeta.nuky 30 Jan 2018, 19:37

Intereant.Lalena,poate ne dai niste retete - fara zahar si pt cei care au probleme cu diabetul sau vor sa renunte la zahar.Poate ne spui si ce indulcitor folosesti,ma refer la cel natural nu sintetic.Eu am incercat sa folosesc din mesteacan la pasca ta fara aluat si nu mi-a iesit cum trebuie.Ma refer la cea cu lapte praf.Cu zahar a iesit super iar cand am folosit zahar din mesteacam,si-a schimbat textura.Cu toata stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 30 Jan 2018, 19:48

Violeta citeste atent reteta, am mentionat ce folosesc si toate sunt naturale. Xylitolul sau zaharul de mestescan(asa ar fi mai simplu) este singurul care isi schimba proprietatile si nu se recomnda sa fie prelucrat termic. Aici este ok. Mie imi place cel mai mult tagatoza, este din aceeasi categorie si nu schimba gustul preparatelor.

Oricum consumate cate putin si fara exagerare 🤓

lena
Elena (lena) Elena (lena) 30 Jan 2018, 19:49

Si este o reteta pt diabetici, se pare ca nu ai citit reteta complet...

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 31 Jan 2018, 13:15

Am citit reteta,dar eu te rugasem si pt.alte retete.Tagatoza nu stiu ce este.Am folosit mesteacan asa cum ti-am zis ,mi s-a spus de la plafar ca nu schimba gustul,dar a fost fiasco total.Cu toata stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 31 Jan 2018, 13:39

La fel pt toate retetele este valabil, unde vezi zahar, doar nu folosesti xilitol in retetele cu temperatura inalta de preparare.

Googleste dupa Tagatose si vezi despre ce este vorba. Doamna de la Plafar clar nu stia ce spune, doar sa vanda :) Eu am gasit la Dm.

Erithritol -ul este si el ok pt prelucrare termica.

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 01 Feb 2018, 21:13

Ok,am citit.Am sa-l cumpar si am sa-l folosesc-Tagatose.

 Cu stima,Violeta

p.s.ce parere ai de sirop de artar?multe retete vad ca-l au ca inlocuitor?

lena
Elena (lena) violeta.nuky 01 Feb 2018, 21:18

Siropul de artar este la fel ca zaharul, doar ca mai are cateva vitamine in plus.

DenisaUrsut329
Denisa Ursut (DenisaUrsut329) 24 Feb 2018, 00:56

Wow, ce idee grozava. Imi place ca, nu numai ca nu are zahar, dar nu necesita nici fierbere. Astfel se pastreaza mult mai bine nutrientii din fructe si sigur gustul e foarte bun. Am sa o incerc si eu cat de curand. Multumim pentru reteta!

violeta.nuky
violeta.nuky 06 Mar 2018, 21:41

Azi am cumparat inlocuitorul de zahar.Am sa fac reteta de dulceata.Ai idee daca pot folosi inlocuitorul asta la pandispan,briose,fursecuri  etc?Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 06 Mar 2018, 21:43

Da, eu le fac pe toate acum doar cu indulcitor - pandispan, creme, clatite, etc.

Doar xylitolul nu este ok de preparat termic, eu ma impac bine cu Tagatoza.

violeta.nuky
violeta.nuky 06 Mar 2018, 23:18

Spune-mi,proportia este 1 lita Tagatoza=2 lite zahar?Creste pandispanul  (si alte aluaturi)la fel cum  l-ai face cu zahar sau maresti cantitatea de praf de copt?poate pui tu o reteta sa ma orientez,daca nu te deranjez.Cu toata stima,Violeta

Este vreun secret atunci cand folosesti inlocuitor pt reusita prajiturilor?

lena
Elena (lena) violeta.nuky 07 Mar 2018, 01:29

Este cam 1 la 1 ca zaharul, creste la fel, vei observa putin ca se simte putin altfel decat zaharul, dar ai mei de obicei nu observa diferenta :)

Nici o alta modificare in rest, faci ca la orice reteta.

violeta.nuky
violeta.nuky 07 Mar 2018, 16:11

Multumesc de raspuns.Mi-ai dat o veste buna ca se comporta precum zaharul.Azi voi incerca sa fac pricomigdale.Cu toata stima, Violeta

violeta.nuky
violeta.nuky 12 Mar 2018, 16:32

Buna Lena,am facut ieri o prajitura cu visine si cu Tagatoza.A iesit f bine,dar nu a crescut asa mult cum este cand faci cu zahar.Ca proportie,am  pus cam jumatate din zahar.Nu se simte nici o diferenta.Inca o data-ti multumesc pt idee.Cu toata stima,Violeta

p.s.am facut pricomigdale si nu mi-au placut cu inlocuitor.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 12 Mar 2018, 16:40

A, bun de stiut :)

MateiAndreea167
Matei Andreea (MateiAndreea167) 17 Feb 2021, 08:41

Bună, se poate folosi miere de albine? Cât timp stă la frigider fără sa se strice?

lena
Elena (lena) Matei Andreea (MateiAndreea167) 17 Feb 2021, 08:55

Se poate si cu miere, sigur. Nu am testat cat sta in frigider, dar ca si orice produs proaspat, nu cred ca mai mult de 5-6 zile.😉