Halva de Dovleac
Am numit-o halva de dovleac dar este un fel de placinta de dovleac fara aluat, sau ar fi desert de dovleac cu nuci, oricum ziceti este foarte gustos si simplu de preparat. Toti amatorii de dovleac vor aprecia reteta, iar daca nu va place aveti o reteta similara cu halva de morcovi, absolut fantastica!
La aceasta halva de dovleac nu am adaugat smantana dulce, dar se poate, nu strica deloc gustul. Obligatorii sunt nucile, mie imi place sa fie mai grunjoase si putin coapte sau rumenite in tigaie fara ulei, se potrivesc de minune si completeaza textura dovleacului. Sofia mea il savureaza cu mare pofta, este mare fan de halva cu dovleac, deci s-ar putea sa placa si la piticii vostri.
O alta remarca, in loc de zahar puteti folosi orice indulcitor preferati si asa transformati reteta in una low-carb, o mica alinare de sezon pentru cei care vor sa slabeasca. Bineinteles in acest caz trebuie sa aveti grija si la portie :)
Ingrediente
●
Zahar
200 g
fiind halva trebuie sa fie mai dulce, dar reglati dupa gust sau folositi alt indulcitor va place - zahar de cocos, zahar de mesteacan, stevie, etc.
●
Scortisoara macinata
1 lingurita
si alte mirodenii dupa preferinta - vanilie, nucsoara, ghimbir sau cardamon - cate putin!
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Am luat un dovleac simplu de placinta, cu cat este mai intensa culoarea cu atat si halvaua va fi mai colorata.
Dupa ce l-am curatat de coaja si seminte a avut exact 700g.
Pas 2
Puteti sa-l dati prin razatoare, dar eu prefer sa-l trec prin robot - este si mai repede, dar are si textura grunjoasa, ca cea de orez.
Pas 3
Intr-o tigaie adanca si mare(puteti lua si un tuci) topiti untul.
Pas 5
Adaugati zaharul sau alt indulcitor preferati si amestecati bine toata compozitia.
Lasati la calit timp de 20-25 de minute, amestecand periodic. Timpul de gatire depinde si de soiul dovleacului, cat de apos sau sec este.
Pas 6
Pe parcursul gatitului dovleacul lasa zeama si trebuie gatit pana aceasta dispare complet. Daca treceti cu lingura in tigaie observati ca nu mai este zeama la baza.
Pe aici eu il consider gata si recomand sa nu-l gatiti prea mult ca se face piure. Dar depinde si de gusturi - daca il vreti cremos, lasati mai mult la gatit, daca vreti sa se simta putin grunjos, inchideti focul mai dinainte.
Pas 7
Acum puneti scortisoara si vanilie eventual, plus alte mirodenii care va plac dar nu exagerati.
Amestecati bine si inchideti focul.
Pas 8
Distribuiti acest piure de dovleac in boluri mici/pahare, fiind foarte satios si complet recomand sa nu le umpleti prea tare, cam 3 linguri sunt suficiente pentru 1 portie.
Lasati sa se racoreasca bine la temperatura camerei.
Pas 9
Apoi acoperiti cu folie alimentara sau capac si puneti la frigider pentru 2-3 ore minim.
Pas 10
Neaparat inainte de servire recomand sa puneti nuci tocate deasupra - nuci romanesti, migdale, alune, etc.
Sunt mult mai bune si aromate daca le caliti repede la tigaie uscata(sau cuptor), timp de 5 minute cat sa-si intensifice aroma. Apoi le tocati putin la cutit sau un robot, nu faceti nucile faina!
Pas 11
Stratul de nuci recomand sa fie generos, optional puteti pune si un motz de frisca, dar eu l-am considerat in plus.
Pofta Buna!
Cantitate:
700 g
(10 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)