Halva de Dovleac
Am numit-o halva de dovleac dar este un fel de plăcintă de dovleac fără aluat, sau ar fi desert de dovleac cu nuci, oricum ziceți este foarte gustos și simplu de preparat. Toți amatorii de dovleac vor aprecia rețeta, iar dacă nu vă place aveți o rețetă similară cu halva de morcovi, absolut fantastică!
La această halva de dovleac nu am adăugat smântână dulce, dar se poate, nu strică deloc gustul. Obligatorii sunt nucile, mie îmi place să fie mai grunjoase și puțin coapte sau rumenite în tigaie fără ulei, se potrivesc de minune și completează textura dovleacului. Sofia mea îl savurează cu mare poftă, este mare fan de halva cu dovleac, deci s-ar putea să placă și la piticii voștri.
O altă remarcă, în loc de zahăr puteți folosi orice îndulcitor preferați și așa transformați rețeta în una low-carb, o mică alinare de sezon pentru cei care vor să slăbească. Bineînțeles în acest caz trebuie să aveți grijă și la porție :)
Ingrediente
●
Zahar
200 g
fiind halva trebuie să fie mai dulce, dar reglați după gust sau folosiți alt îndulcitor vă place - zahăr de cocos, zahăr de mesteacăn, ștevie, etc.
●
Scortisoara macinata
1 lingurita
și alte mirodenii după preferință - vanilie, nucșoară, ghimbir sau cardamon - câte puțin!
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Am luat un dovleac simplu de plăcintă, cu cât este mai intensă culoarea cu atât și halvaua va fi mai colorată.
După ce l-am curățat de coajă și semințe a avut exact 700g.
Pas 2
Puteți să-l dați prin răzătoare, dar eu prefer să-l trec prin robot - este și mai repede, dar are și textură grunjoasă, ca cea de orez.
Pas 3
Într-o tigaie adâncă și mare (puteți lua și un tuci) topiți untul.
Pas 5
Adăugați zahărul sau alt îndulcitor preferați și amestecați bine toată compoziția.
Lăsați la călit timp de 20-25 de minute, amestecând periodic. Timpul de gătire depinde și de soiul dovleacului, cât de apos sau sec este.
Pas 6
Pe parcursul gătitului dovleacul lasă zeamă și trebuie gătit până aceasta dispare complet. Dacă treceți cu lingura în tigaie observați că nu mai este zeamă la bază.
Pe aici eu îl consider gata și recomand să nu-l gătiți prea mult ca se face piure. Dar depinde și de gusturi - dacă îl vreți cremos, lăsați mai mult la gătit, dacă vreți să se simtă puțin grunjos, închideți focul mai dinainte.
Pas 7
Acum puneți scorțișoara și vanilie eventual, plus alte mirodenii care vă plac dar nu exagerați.
Amestecați bine și închideți focul.
Pas 8
Distribuiți acest piure de dovleac în boluri mici/pahare, fiind foarte sățios și complet recomand să nu le umpleți prea tare, cam 3 linguri sunt suficiente pentru 1 porție.
Lăsați să se răcorească bine la temperatura camerei.
Pas 9
Apoi acoperiți cu folie alimentară sau capac și puneți la frigider pentru 2-3 ore minim.
Pas 10
Neapărat înainte de servire recomand să puneți nuci tocate deasupra - nuci românești, migdale, alune, etc.
Sunt mult mai bune și aromate dacă le căliți repede la tigaie uscată (sau cuptor), timp de 5 minute cât să-și intensifice aroma. Apoi le tocați puțin la cuțit sau un robot, nu faceți nucile făină!
Pas 11
Stratul de nuci recomand să fie generos, opțional puteți pune și un moț de frișcă, dar eu l-am considerat în plus.
Poftă Bună!
Cantitate:
700 g
(10 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)