Halva de morcovi
Desi denumirea de Halva va duce la un cu totul alt produs, alta textura, eu va propun s-o incercati si pe aceasta mai putin obisnuita. Am "furat" ideea si am gustat-o in cadrul festivalului Namaste India, unde Adriana de la Retete Calatoare a prezentat cateva retete indiene si thailandeze. Anume aceasta reteta m-a impresionat cel mai mult, poate si din cauza faptului ca nu m-am asteptat la asa un gust de la banalul nostru morcov :)
Am reusit sa impresionez cu acest desert deja multe persoane, are efect de "Oau!" mai la toata lumea. Iar acum in sezonul morcovilor noi si sanatosi va recomand neaparat s-o incercati. Se poate servi ca atare sau cu putina inghetata de vanilie, va fi si mai excelenta. Despre gust - nu veti simti gustul clasic de morcov, acesta combinat cu unt, cardamon si smantana dulce devine ceva fabulos.
Asa ca observatie - in reteta am folosit smantana dulce, am incercat sa o inlocuiesc alte dati si cu lapte condensat(din acela gros si f.dulce) dar totusi varianta cu smantana mi-a placut parca mai mult un pic, asa ca la ingrediente voi mentiona doar laptele condensat si vedeti cum va place si ce aveti la indemana.
In varianta de post ma gandesc ca untul puteti sa-l inlocuiti cu ulei de cocos si smantana cu cea de cocos, anume acestea le recomand pt ca sunt aromate si s-ar putea sa aveti un rezultat la fel de bun ca cel clasic.
Ingrediente
●
Morcovi
500 g
gata curatati si spalati
●
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
100 ml
sau lapte condensat
●
Cardamon macinat
0.5 lingurite
●
Amestesc de nuci
100 g
puteti folosi nuci romanesti, arahide, alune de padure, etc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Morcovii se curata si se spala.
Pas 2
Apoi se maruntesc bine in robot sau le puteti da prin razatoarea mai marunta.
Pas 3
Intr-o tigaie se topeste untul, apoi adaugati cardamonul si amestecati repede.
Pas 4
Si imediat adaugati morcovii, amestecati bine si caliti la foc mediu, amestecand periodic pana se inmoaie bine.
Pas 5
Cam dupa 10 minute adaugati zaharul, amestecati si continuati sa caliti pana morcovul este moale si fara zeama.
Pas 6
Adaugati si smantana dulce, amestecati bine si lasati sa fiarba inca 10-15 minute la foc mic.
Pas 7
Compozitia de morcov este gata atunci cand e moale si nu are deloc zeama, chiar sa fie putin mai uscata.
Inchideti focul si o lasati la o parte.
Pas 8
Pregatiti forme mici pentru a servi halvaua in portii individuale. Puteti folosi cani mici, pahare sau boluri pentru inghetata, etc.
Eu am facut aici halva din 1 kg de morcov, deci portie dubla, vedeti pe poza cate forme am umplut.
Deci, puneti compozitia de morcovi in forme si o lasati sa se raceasca complet, apoi lasati la frigider pt cateva ore.
Pas 9
Va recomand sa presarati peste halva ceva nuci, vor da un gust si textura si mai bune.
Luati orice nuci/alune aveti in casa, le rumeniti un pic pe tigaie si le zdrobiti la robotel sau cu facaletul.
Pas 10
Se serveste rece, cu nuci presarate deasupra si in varianta si mai deosebita cu inghetata de vanilie pe langa. Dar este delicioasa oricum, va recomand neaparat sa incercati.
Pofta Buna!
Cantitate:
600 g
(3-4 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: