Zmeura, afine si mure congelate

Zmeura, afine si mure congelate

Nu credeam vreodata ca voi congela asa simplu zmeura sau mure, doar afine puneam la congelator de mai mult timp. Vara asta am fost in vizita la rude si pe langa o sampanie am fost serviti cu niste zmeura direct din congelator - ca metoda de racire rapida direct in pahar sau ca o gustare. Cum am ajuns acasa imediat mi-am facut planul sa fac si eu asa zmeura, este minunata anume servita direct congelata - este foarte buna, ca niste bobitze mici de inghetata din fructe. Daca veti decongela zmeura si murele dinainte veti observa ca se fac moi si se pleoshtesc! Dar si asa le puteti servi ca atare pe langa niste iaurt, sa faceti inghetata rapida de fructe, langa o sampanie, placinte cu fructe etc. Pe langa zmeura am gustat si mure la fel congelate - as zice ca este singura metoda de conservare a murelor in care puteti cumva sa mai beneficiati de gustul lor si iarna(in dulceata isi pierd complet aroma).

Sunt perfecte sa ornati un tort cu ele, dar sa le puneti deasupra direct congelate chiar cand il taiati si serviti - va asigur ca vor fi de mare efect, putin acrisoare, crocante si aromate - minunate langa un dulce mai intens.

Singura conditie si pe care vreau s-o accentuez este sa alegeti fructe dulci, proaspete, in acest caz vor fi perfecte si congelate. Am avut un pahar de mure mai acrisoare si nu au fost asa de bune dupa congelator ca cele coapte bine si dulci.

Pana acum congelam si conservam astfel zmeura si coacaze doar cu zahar, varianta buna dar nu potrivita pentru toata lumea. Acum eu zic ca asa un desert usor nu-l vor refuza nici persoanele cu diabet sau cele care tin regim alimentar mai low-carb.

Ingrediente

Afine
1 kg
Mure
1 kg
Zmeura
1 kg

Pasi de urmat

1

Fiindca nu am avut gradina din care sa culeg fructele noastre, am "pescuit" in piata mure, afine si zmeura - cat mai frumoase, proaspete si dulci.

Mare grija sa nu fie storcite si sa curga zeama din ele, observati ca le-am adus acasa in pahare si casolete, nu in pungi!

2

O alta recomandare importanta este sa spalati fructele repede, sub jet de apa - astfel nu vor deveni apoase si isi vor tine forma naturala si la congelare.

Eu le pun intr-o sita, spal sub jet la robinet, las sa se scurga apa bine apoi le trec pe o tava asternuta cu prosop de hartie. Mai scutur periodic sa se usuce bine si sa nu fie acoperite cu picaturi de apa.

3

La fel am facut si cu  murele.

4

Zmeura daca este culeasa din surse proprii si sigure - nu din locuri prafuite - as recomand sa nu o spalati. Este printre putinele fructe care poate sa-si piarda forma si textura dupa spalare.

Eu am ales fiecare bobitza separat si le-am pus direct in tava pentru congelator(asternuta cu folie alimentara eventual), fara sa le spal. Puneti la congelator pentru 3-4 ore minim.

5

Fructele care erau spalate si se uscau - le scoateti prosooapele de hartie dedesubt.

Le lasati asa in tavi, distribuite uniform intr-un singur strat si puneti la congelator pentru 3-4 ore.

6

Dupa acest timp treceti fructele congelate in pungi si depozitati la congelator pana la consum.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

timotei
timotei 14 aug 2017, 15:03

Eu congelez 5-6 kg de afine la sezon si iarna doar scoatem punga si se papam fara nimik , miezul este moale si foarte gustos