Fursecuri "Ciupercuțe"
Dacă începeți să vă faceți meniul pentru sărbători eu vin cu prima mega-sugestie - această rețetă de fursecuri, cu mare efect la copii mai ales. Le-am pregătit luna trecută pentru ziua Sofiei și am servit colegii de la școală, au avut mare succes și multe exclamații de la toți copiii. În tot procesul de preparare le-am cam înjurat eu și mă certam în gând că îmi fac singură probleme, dar după ce au fost primite cu atâta entuziasm, mi-am dat seama că și-au meritat efortul din plin.
Nu vă speriați de rețetă, dacă vă organizați din timp și vă împărțiți eforturile în 2-3 zile, va fi numai o plăcere să lucrați la ele. O recomandare ar fi să nu mai faceți și alte rețete pe lângă, mai ales în ziua când coaceți pălăriile și piciorușele de la fursecuri. Le puteți face pe acestea chiar mai din timp și cu 1 zi înainte de eveniment să le asamblați și glazurați.
Pașii sunt mulți doar din cauza că am insistat eu să vă arăt mai detaliat procesul. Recomand să citiți atent tot și vă planificați aventura cu Ciupercuțele din timp - vă dau garanție că își merită 200% efortul pentru ce recunoaștere veți primi.
În poze am făcut aproximativ 100 de ciupercuțe, dar rețeta de mai jos v-o dau pentru 50 de bucăți - sunt suficiente dacă nu aveți prea mulți mâncăcioși și nici nu veți obosi în proces. Dar să știți că se duc repede, și cei mici și cei mari sunt tentați să tot guste din ele :)
Ingrediente
●
Unt
100 g
pentru aluat - să fie moale, la temperatura camerei
●
Zahar
150 g
+ 170g zahăr pentru sirop
●
Smantana
200 g
am în vedere smântâna simplă, fermentată, de preferat cu procent de grăsime mai mare
●
Praf de copt
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Faina alba calitate superioara
500 g
●
Unt
100 g
pentru glazura de ciocolată
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cu o zi înainte recomand să faceți acest lucru:
- luați hârtie de copt, o tăiați pătrate cam de 4x4cm - 50-60 de bucăți
Pas 2
- din fiecare pătrat formați așa un con, vârful de jos se strânge bine și se răsucește puțin
Pas 3
- observați că acest con ar trebui să fie cam de grosimea unui deget, eu așa le testam :)
Pas 4
- în așa fel formați 50-60 de conuri-pungi
Pas 5
Coacem pălăriile și piciorușele - asta-i aventura cea mai mare și vă va lua un pic mai mult timp, deci recomand să o faceți într-o altă zi.
Într-un bol mixați bine 100g de unt moale cu 150g de zahăr.
Pas 6
Adăugați oul, smântâna, vanilia, sarea și iar amestecați bine.
Pas 7
La urmă puneți făina, amidonul și praful de copt, amestecați cu o lingură sau cu un mixer(paletele pentru aluat).
Pas 8
Scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați puțin. Dacă este lipicios mai adăugați puțină făină în procesul de frământare până nu se mai lipește de mâini.
Pas 9
Îl tăiați apoi în 2 bucăți.
Pas 10
Dintr-o bucată vom face pălăriile - o tăiați cam în 50 de bucățele mici, cât o nucă.
Pas 11
Formați biluțe din ele și le așezați în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Pas 12
Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade, timp de 20-25 de minute, până când încep ușor să se rumenească dedesubt.
Pas 13
Cât sunt calde le scobiți atent cu cuțitul în mijloc, să facem loc pentru a lipi piciorușele.
Aici s-ar putea să se mai strice unii biscuiți, deci acționați cu grijă, dar vă asigur că imediat resturile vor fi devorate de cei ce mișună prin bucătărie :)
Pas 14
Acum luăm a doua jumătate de aluat, formați din ea șnururi cam de grosimea unui deget și le tăiați în bucăți de 2-2.5 cm lungime.
Pas 15
Unul din vârfuri îl mai subțiați puțin cu degetele, ca să intre ușor în conurile de hârtie pregătite anterior.
Pas 16
Deci logic ar trebui să faceți aceste piciorușe așa de groase ca să intre ușor în pungile-conuri. Nici prea subțiri, dar nici să le înghesuiți acolo.
Pas 17
În acest fel modelați și puneți în conuri toate piciorușele - numărați să aveți același număr de piciorușe câte pălărioare ați făcut înainte.
Pas 18
Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 10-15 minute, aveți grijă să nu le rumeniți prea tare, ar fi perfect să rămâne albe - eu le-am cam rumenit, făceam și alte activități în bucătărie și le-am scăpat puțin.
Pas 19
Deci la final avem pălăriile puțin găurite și același nr de piciorușe pentru ele.
Așa se pot face din timp(chiar și o săptămână) și le puteți asambla cu 1-2 zile înainte de eveniment.
Pas 20
Asamblarea:
Fierbeți un sirop din 170g zahăr și 4 linguri de apă - când începe să fiarbă și zahărul s-a topit complet îl luați de pe foc.
Pas 21
Înmuiați bine vârful mai subțire al piciorușului în sirop și îl montați în gaura din pălărie.
Dacă nu se prinde bine din prima mai înmuiați de 2-3 ori.
Dacă pe parcurs siropul se zaharisește îl mai puneți pe foc și îl încălziți.
Pas 22
Apoi după ce le-ați prins, ușor treceți baza piciorușului prin sirop apoi prin mac, să facem acel "pământ" pe ciupercuță.
Pas 23
Ciupercile astfel asamblate le aranjați într-o tavă sau platou și lăsați câteva ore să se usuce bine siropul și să se prindă.
Pas 24
Glazura:
Ultima etapă este glazurarea cu ciocolată - pentru asta rupeți ciocolata neagră bucățele, puneți într-o cratiță mică cu fund gros, adăugați 100g de unt și puneți pe foc mic la topit, sau pe bain-marie.
Pas 25
Lăsați pe foc și amestecați periodic până ciocolata și untul se topesc complet, nu lăsați să fiarbă.
Pas 26
Apoi luăm fiecare ciupercuță(după ce s-a întărit siropul de zahăr) și o trecem cu pălăria prin ciocolată.
Dacă pe parcurs ciocolata se mai îngroașă și nu puteți lucra cu ea o mai încălziți puțin, să fie mai lichidă.
Pas 27
Aranjați ciupercile în tava așternută cu hârtie de copt, pe o parte.
Lăsați să se răcească complet, perfect ar fi peste noapte, mai la răcoare.
Pas 28
Asta a fost tot, simplu nu? :)) Cu puțină organizare și planificare chiar așa va fi, puteți să implicați și copiii în proces.
Vă asigur că își merită tot efortul și chiar mai mult, acum le-aș mai face cu mare plăcere, vor fi o înfrumusețare pentru orice masă de sărbătoare, dar mai ales veți face fericiți copiii.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(50 de ciupercuțe)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)