Fursecuri "Ciupercute"

Daca incepeti sa va faceti meniul pentru sarbatori eu vin cu prima mega-sugestie - aceasta reteta de fursecuri, cu mare efect la copii mai ales. Le-am pregatit luna trecuta pentru ziua Sofiei si am servit colegii de la scoala, au avut mare succes si multe exclamatii de la toti copiii. In tot procesul de preparare le-am cam injurat eu si ma certam in gand ca imi fac singura probleme, dar dupa ce au fost primite cu atata entuziasm, mi-am dat seama ca si-au meritat efortul din plin.

Nu va speriati de reteta, daca va organizati din timp si va impartiti eforturile in 2-3 zile, va fi numai o placere sa lucrati la ele. O recomandare ar fi sa nu mai faceti si alte retete pe langa, mai ales in ziua cand coaceti palariile si piciorusele de la fursecuri. Le puteti face pe acestea chiar mai din timp si cu 1 zi inainte de eveniment sa le asamblati si glazurati.

Pasii sunt multi doar din cauza ca am insistat eu sa va arat mai detaliat procesul. Recomand sa cititi atent tot si va planificati aventura cu Ciupercutele din timp - va dau garantie ca isi merita 200% efortul pentru ce recunoastere veti primi.

In poze am facut aproximativ 100 de ciupercute, dar reteta de mai jos v-o dau pentru 50 de bucati - sunt suficiente daca nu aveti prea multi mancaciosi si nici nu veti obosi in proces. Dar sa stiti ca se duc repede, si cei mici si cei mari sunt tentati sa tot guste din ele :)

Ingrediente

Unt
100 g
pentru aluat - sa fie moale, la temperatura camerei
Zahar
150 g
+ 170g zahar pentru sirop
Smantana
200 g
am in vedere smantana simpla, fermentata, de preferat cu procent de grasime mai mare
Oua
1 buc
Amidon alimentar
50 g
Praf de copt
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Faina alba calitate superioara
500 g
Ciocolata neagra
300 g
Unt
100 g
pentru glazura de ciocolata
Mac
50 g

Pasi de urmat

1

Cu o zi inainte recomand sa faceti acest lucru:

- luati hartie de copt, o taiati patrate cam de 4x4cm - 50-60 de bucati

2

- din fiecare patrat formati asa un con, varful de jos se strange bine si se rasuceste putin

3

- observati ca acest con ar trebui sa fie cam de grosime unui deget, eu asa le testam :)

4

- in asa fel formati 50-60 de conuri-pungi

5

Coacem palariile si piciorusele - asta-i aventura cea mai mare si va va lua un pic mai mult timp, deci recomand sa o faceti intr-o alta zi.

Intr-un bol mixati bine 100g de unt moale cu 150g de zahar.

6

Adaugati oul, smantana, vanilia, sare si iar amestecati bine.

7

La urma puneti faina, amidonul si praful de copt, amestecati cu o lingura sau cu un mixer(paletele pentru aluat).

8

Scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin. Daca este lipicios mai adaugati putina faina in procesul de framantare pana nu se mai lipeste de maini.

9

Il taiati apoi in 2 bucati.

10

Dintr-o bucata vom face palariile - o taiati cam in 50 de bucatele mici, cat o nuca.

11

Formati bilute din ele si le arajati in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

12

Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 20-25 de minute, pana cand incep usor sa se rumeneasca dedesubt.

13

Cat sunt calde le scobiti atent cu cutitul in mijloc, sa facem loc pentru a lipi piciorusele.

Aici s-ar putea sa se mai strice unii biscuiti, deci actionati cu grija, dar va asigur ca imediat resturile vor fi devorate de cei ce misuna prin bucatarie :)

14

Acum luam a 2-a jumatate de aluat, formati din ea snururi cam de grosimea unui deget si le taiati in bucati de 2-2.5 cm lungime.

15

Unul din varfuri il mai subtiati putin cu degetele, ca sa intre usor in conurile de hartie pregatite anterior.

16

Deci logic ar trebui sa faceti aceste picioruse asa de groase ca sa intre usor in pungile-conuri. Nici prea subtiri, dar nici sa le inghesuiti acolo.

17

In acest fel modelati si puneti in conuri toate piciorusele - numarati sa aveti acelasi numar de picioruse cate palarioare ati facut inainte.

18

Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 10-15 minute, aveti grija sa nu le rumeniti prea tare, ar fi perfect sa ramane albe - eu le-am cam rumenit, faceam si alte activitati in bucatarie si le-am scapat putin.

19

Deci la final avem palariile putin gaurite si acelasi nr de picioruse pentru ele.

Asa se pot face din timp(chiar si o saptamana) si le puteti asambla cu 1-2 zile inainte de eveniment.

20

Asamblarea:

Fierbeti un sirop din 170g zahar si 4 linguri de apa - cand incepe sa fiarba si zaharul s-a topit complet il luati de pe foc.

21

Inmuiati bine varful mai subtire al piciorusului in sirop si il montati in gaura din palarie.

Daca nu se prinde bine din prima mai inmuiati de 2-3 ori.

Daca pe parcurs siropul se zahariseste il mai puneti pe foc si il incalziti.

22

Apoi dupa ce le-ati prins, usor treceti baza piciorusului prin sirop apoi prin mac, sa facem acel "pamant" pe ciupercuta.

23

Ciupercile astfel asamblate le aranjati intr-o tava sau platou si lasati cateva ore sa se usuce bine siropul si sa se prinda.

24

Glazura:

Ultima etapa este glazurarea cu ciocolata - pentru asta rupeti ciocolata neagra bucatele, puneti intr-o cratita mica cu fund gros, adaugati 100g de unt si puneti pe foc mic la topit, sau pe bain-marie.

25

Lasati pe foc si amestecati periodic pana ciocolata si untul se topesc complet, nu lasati sa fiarba.

26

Apoi luam fiecare ciupercuta(dupa ce s-a intarit siropul de zahar) si o trecem cu palaria prin ciocolata.

Daca pe parcurs ciocolata se mai ingroasa si nu puteti lucra cu ea o mai incalziti putin, sa fie mai lichida.

27

Aranjati ciupercile in tava asternuta cu hartie de copt, pe o parte.

Lasati sa se raceasca complet, perfect ar fi peste noapte, mai la racoare.

28

Asta a fost tot, simplu nu? :)) Cu putina organizare si planificare chiar asa va fi, puteti sa implicati si copiii in proces.

Va asigur ca isi merita tot efortul si chiar mai mult, acum le-as mai face cu mare placere, vor fi o infrumusetare pentru orice masa de sarbatoare, dar mai ales veti face fericiti copiii.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (50 de ciupercute)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

roxanabotangenes
roxanabotangenes 22 dec 2016, 12:36

Am reusit.....super reteta ca de altfel toate rețelele care le-am facut de la d-voastră ❤❤❤❤❤va doresc sărbători fericite si va respect pentru toata munca pe care ati depus-o 😘😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 20 dec 2016, 10:51

Se poate si fără amidon???

lena
Elena (lena) roxanabotangenes 20 dec 2016, 11:58

Da, se poate, dar nu vor fi la fel de fragede.

roxanabotangenes
roxanabotangenes Elena (lena) 20 dec 2016, 12:31

Multumesc frumos❤❤❤

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 05 iun 2016, 11:40

Multumesc mult,Lena!De cativa ani i-mi rasfat familia cu bunataturile pe care le postezi,multumesc inca odata,este minunat ceia ce ne oferi tu,de foarte multe ori am pregatit din retetele postate de tine si nici odata nu s-a intamplat ca sa nu-mi iasa ceva.Succese in continuare!Am o rugaminte... ador torturie cu bezea,gen ,,Pani Valevskaia,, daca cunosti.Foarte mult mi-as dori sa vad reteta unui astfel de tort pregatit de tine.Ce zici?Multumesc si o zi buna!

lena
Elena (lena) Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 06 iun 2016, 13:50

Voi aveam in vedere Aliona! Merci de sugestie, deocamdata incerc sa testez retete mai putin calorice inainte de sezonul de plaja :)

Merci frumos de apreciere, sa aveti pofta mare!

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 04 iun 2016, 20:22

Super!!O sa incerc si eu.Lena,o intrebare= in loc de ciocolata pentru palarioare pot pune Nutella?Multumesc ptr reteta

lena
Elena (lena) Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 04 iun 2016, 20:42

Nu merge Nutella, ciocolata se intareste, dar Nutella va ramane lipicioasa.

luminitaiasi
luminitaiasi 01 mai 2016, 20:22

Odihnindu-se, pt a se usca bine ciocolata

Poza mea pentru reteta:
luminitaiasi
luminitaiasi 01 mai 2016, 20:21

Rezultatul final

Poza mea pentru reteta:
luminitaiasi
luminitaiasi 01 mai 2016, 20:20

Rezultatul final

luminitaiasi
luminitaiasi 01 mai 2016, 20:19

F frumoase, dar nu cred ca ma mai apuc prea curand de ele. Nu stiu ce a fost mai migalos: formarea degetarelor pt picioruse sau scobitul palariutelor. Oricum, a fost o experienta interesanta si toata lumea a fost incantata de rezultatul final, de aspect. Dar, munca....

lena
Elena (lena) 08 apr 2016, 16:53

Ba m-am speriat si eu, de vreo 5 ani tot ma pregatesc s-o fac, acum am avut curaj :)

Nu stiam cu ce sa-i servesc pe copii, decat banalele fursecuri/tort, si sa vezi ce efect de bomba au avut! Sofi foarte mandra ii servea cu ciuperci din cosulet :)

Natali
Natali 08 apr 2016, 16:48

Arata fantastic! Am vazut reteta asta mai demult pe un site, dar mi s-a parut foarte migaloasa, dar tu ce bravo esti, nu te-ai speriat de efort!

Arata toate comentariile