Fursecuri "Ciupercute"
Daca incepeti sa va faceti meniul pentru sarbatori eu vin cu prima mega-sugestie - aceasta reteta de fursecuri, cu mare efect la copii mai ales. Le-am pregatit luna trecuta pentru ziua Sofiei si am servit colegii de la scoala, au avut mare succes si multe exclamatii de la toti copiii. In tot procesul de preparare le-am cam injurat eu si ma certam in gand ca imi fac singura probleme, dar dupa ce au fost primite cu atata entuziasm, mi-am dat seama ca si-au meritat efortul din plin.
Nu va speriati de reteta, daca va organizati din timp si va impartiti eforturile in 2-3 zile, va fi numai o placere sa lucrati la ele. O recomandare ar fi sa nu mai faceti si alte retete pe langa, mai ales in ziua cand coaceti palariile si piciorusele de la fursecuri. Le puteti face pe acestea chiar mai din timp si cu 1 zi inainte de eveniment sa le asamblati si glazurati.
Pasii sunt multi doar din cauza ca am insistat eu sa va arat mai detaliat procesul. Recomand sa cititi atent tot si va planificati aventura cu Ciupercutele din timp - va dau garantie ca isi merita 200% efortul pentru ce recunoastere veti primi.
In poze am facut aproximativ 100 de ciupercute, dar reteta de mai jos v-o dau pentru 50 de bucati - sunt suficiente daca nu aveti prea multi mancaciosi si nici nu veti obosi in proces. Dar sa stiti ca se duc repede, si cei mici si cei mari sunt tentati sa tot guste din ele :)
Ingrediente
●
Unt
100 g
pentru aluat - sa fie moale, la temperatura camerei
●
Zahar
150 g
+ 170g zahar pentru sirop
●
Smantana
200 g
am in vedere smantana simpla, fermentata, de preferat cu procent de grasime mai mare
●
Praf de copt
0.25 lingurite
un varf de lingurita
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Faina alba calitate superioara
500 g
●
Unt
100 g
pentru glazura de ciocolata
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cu o zi inainte recomand sa faceti acest lucru:
- luati hartie de copt, o taiati patrate cam de 4x4cm - 50-60 de bucati
Pas 2
- din fiecare patrat formati asa un con, varful de jos se strange bine si se rasuceste putin
Pas 3
- observati ca acest con ar trebui sa fie cam de grosime unui deget, eu asa le testam :)
Pas 4
- in asa fel formati 50-60 de conuri-pungi
Pas 5
Coacem palariile si piciorusele - asta-i aventura cea mai mare si va va lua un pic mai mult timp, deci recomand sa o faceti intr-o alta zi.
Intr-un bol mixati bine 100g de unt moale cu 150g de zahar.
Pas 6
Adaugati oul, smantana, vanilia, sare si iar amestecati bine.
Pas 7
La urma puneti faina, amidonul si praful de copt, amestecati cu o lingura sau cu un mixer(paletele pentru aluat).
Pas 8
Scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin. Daca este lipicios mai adaugati putina faina in procesul de framantare pana nu se mai lipeste de maini.
Pas 9
Il taiati apoi in 2 bucati.
Pas 10
Dintr-o bucata vom face palariile - o taiati cam in 50 de bucatele mici, cat o nuca.
Pas 11
Formati bilute din ele si le arajati in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Pas 12
Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 20-25 de minute, pana cand incep usor sa se rumeneasca dedesubt.
Pas 13
Cat sunt calde le scobiti atent cu cutitul in mijloc, sa facem loc pentru a lipi piciorusele.
Aici s-ar putea sa se mai strice unii biscuiti, deci actionati cu grija, dar va asigur ca imediat resturile vor fi devorate de cei ce misuna prin bucatarie :)
Pas 14
Acum luam a 2-a jumatate de aluat, formati din ea snururi cam de grosimea unui deget si le taiati in bucati de 2-2.5 cm lungime.
Pas 15
Unul din varfuri il mai subtiati putin cu degetele, ca sa intre usor in conurile de hartie pregatite anterior.
Pas 16
Deci logic ar trebui sa faceti aceste picioruse asa de groase ca sa intre usor in pungile-conuri. Nici prea subtiri, dar nici sa le inghesuiti acolo.
Pas 17
In acest fel modelati si puneti in conuri toate piciorusele - numarati sa aveti acelasi numar de picioruse cate palarioare ati facut inainte.
Pas 18
Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 10-15 minute, aveti grija sa nu le rumeniti prea tare, ar fi perfect sa ramane albe - eu le-am cam rumenit, faceam si alte activitati in bucatarie si le-am scapat putin.
Pas 19
Deci la final avem palariile putin gaurite si acelasi nr de picioruse pentru ele.
Asa se pot face din timp(chiar si o saptamana) si le puteti asambla cu 1-2 zile inainte de eveniment.
Pas 20
Asamblarea:
Fierbeti un sirop din 170g zahar si 4 linguri de apa - cand incepe sa fiarba si zaharul s-a topit complet il luati de pe foc.
Pas 21
Inmuiati bine varful mai subtire al piciorusului in sirop si il montati in gaura din palarie.
Daca nu se prinde bine din prima mai inmuiati de 2-3 ori.
Daca pe parcurs siropul se zahariseste il mai puneti pe foc si il incalziti.
Pas 22
Apoi dupa ce le-ati prins, usor treceti baza piciorusului prin sirop apoi prin mac, sa facem acel "pamant" pe ciupercuta.
Pas 23
Ciupercile astfel asamblate le aranjati intr-o tava sau platou si lasati cateva ore sa se usuce bine siropul si sa se prinda.
Pas 24
Glazura:
Ultima etapa este glazurarea cu ciocolata - pentru asta rupeti ciocolata neagra bucatele, puneti intr-o cratita mica cu fund gros, adaugati 100g de unt si puneti pe foc mic la topit, sau pe bain-marie.
Pas 25
Lasati pe foc si amestecati periodic pana ciocolata si untul se topesc complet, nu lasati sa fiarba.
Pas 26
Apoi luam fiecare ciupercuta(dupa ce s-a intarit siropul de zahar) si o trecem cu palaria prin ciocolata.
Daca pe parcurs ciocolata se mai ingroasa si nu puteti lucra cu ea o mai incalziti putin, sa fie mai lichida.
Pas 27
Aranjati ciupercile in tava asternuta cu hartie de copt, pe o parte.
Lasati sa se raceasca complet, perfect ar fi peste noapte, mai la racoare.
Pas 28
Asta a fost tot, simplu nu? :)) Cu putina organizare si planificare chiar asa va fi, puteti sa implicati si copiii in proces.
Va asigur ca isi merita tot efortul si chiar mai mult, acum le-as mai face cu mare placere, vor fi o infrumusetare pentru orice masa de sarbatoare, dar mai ales veti face fericiti copiii.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(50 de ciupercute)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)