Focaccia cu mozzarella si sos pesto

Focaccia cu mozzarella si sos pesto

Focaccia mi se pare o paine-placinta geniala, pe langa faptul ca este extraordinar de simplu si repede s-o faci, este si foarte usor de combinat cu diverse ingrediente, de la cele mai clasice la altele mai deosebite - si toate ies pacatoase rau! Numai italienii au putut inventa din asa ingrediente la indemana,  o paine asa faina, aromata, moale, gustoasa si frumoasa.

Am gatit foccacia si inainte sa o fi gustat chiar la mama ei acasa, dar mi-a ramas in suflet acea pufosenie si textura moale, parca chiar imposibil de facut in casa. Ei, pot sa va zic ca mi-a reusit de data asta sa reproduc acea textura imposibila anume in reteta de foccacia de mai jos. S-au combinat toate asa de bine ca a fost foarte periculoasa de nu te mai puteai opri din mancat, deci sa fiti atenti ca da dependenta!

Oricum puteti sa faceti orice combinatii - cu rosii, masline, ceapa, parmezan, usturoi, etc. Dar asta mi se pare chiar deosebita si pesto se "pupa" perfect cu aroma de mozzarella topita, deci sa incercati neaparat. Sosul Pesto cred ca stiti cum se face si ar fi chiar pacat sa nu-l aveti in frigider in sezonul de rosii aromate si gustoase!

Ingrediente

Apa calda
400 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 20-25g drojdie proaspata
Zahar
1 lingurita
Faina alba calitate superioara
500 g
Sare
1 lingura
Ulei de masline
100 ml
Branza mozzarella
250 g
recomand sa luati bile mici, dar se poate taia cuburi si batonul mai mare de mozzarella
Sos pesto
5 linguri
de casa sau cumparat
Ierburi de provence uscate
1 lingura
sau mix de verdeturi pentru pizza/paste

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol sau cana amestecati apa calda cu drojdia si zaharul, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 1
Pas 2

In alt bol mai mare amestecati cele 500g de faina cu 1 lingura de sare.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 2
Pas 3

Cand este gata amestecul de drojdie, il turnati peste faina, adaugati si 2 linguri din uleiul de masline.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 3
Pas 4

La inceput amestecati toate ingredientele cu o lingura, pana se aduna bine.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 4
Pas 5

Apoi presarati inca putina faina pe masa, treceti aluatul aici si il framantati cu mainile.

Pe parcurs mai adaugati faina, dar numai cat sa nu se lipeasca aluatul de maini si de masa in procesul de framantare. Si o tineti tot asa timp de 5-10 minute.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 5
Pas 6

Va opriti atunci cand aveti un aluat neted, moale si nelipicios.

Dar mare grija sa nu faceti exces de zel cu faina, mai bine sa-l lasati mai lipicios decat sa fie prea dens si atunci foccacia nu mai iese asa pufoasa si frageda.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 6
Pas 7

Il treceti inapoi in bol, turnati deasupra cateva linguri ulei de masline.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 7
Pas 8

Ungeti aluatul bine cu ulei, acoperiti bolul cu o folie si lasati sa creasca timp de 1-1.5 ore.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 8
Pas 9

Isi cam tripleaza volumul in acest timp, deci suntem pe drumul cel bun!

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 9
Pas 10

Asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor(a mea este cea de la aragazul clasic). Treceti aluatul din bol in tava si cu mainile apasati, nivelati si distribuiti uniform pe toata suprafata.

Observati ca nu mai trebuie famantat sau lucrat nicicum, luati-l din bol asa umflat si mutati in tava direct.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 10
Pas 11

Eu am luat bile mici de mozzarella, dar adaca aveti baton mare il taiati cuburi cam de 1.5cm.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 11
Pas 12

Presarati deasupra orice verdeturi pentru pizza sau paste aveti, verdeturi italiene sau de Provence.

Turnati peste focaccia inca 3-4 linguri de ulei de masline - da, uleiul aici este ingredientul de baza :)

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 12
Pas 13

Cu degetele faceti multe adancituri bune in aluat(apasati fara mila!), presarati si putina sare peste focaccia.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 13
Pas 14

La fel adanciti bine si mozzarella in paine.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 14
Pas 15

O coaceti timp de 30-40 de minute in cuptorul preincalzit la 200 de grade, sau pana se rumeneste frumos dar nu exagerat.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 15
Pas 16

Imediat dupa cuptor, cat este fierbinte, se unge bine deasupra cu sosul Pesto.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 16
Pas 17

Se acopera cu un prosop si lasati sa se patrunda 30-40 de minute minim.

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 17
Pas 18

Acum o portionati, vedeti si va minunati cat este de pufoasa si aromata, dar observati ca nu va mai puteti opri din degustat :))

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 18
Pas 19

Noi am savurat-o pe langa niste salata si a fost de vis...

Pofta Buna!

Focaccia cu mozzarella si sos pesto - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 19 Jul 2018, 17:12

Bună Lena. Ai putea incerca o reteta de Foccacia low carb? Te urmăresc de mult timp și rețetele tale LC sunt foarte bune. Mulțumesc

amavio
amavio 16 Aug 2018, 13:18

Super rețeta. Eu am mai adăugat și roșii cherry, dar am urmat, în rest, toți ceilalți pași. Păcat că se poate atașa o singură poză...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
amavio
amavio 29 Aug 2018, 16:34

Continui odiseea: tot de capul meu am adăugat, la copt, roșii cherry și bucățele de telemea, iar la final, în loc de sos pesto, am uns-o cu ceva mujdei. Asta pentru că în piața din Giurgiu găsești de toate, mai puțin busuioc proaspăt. Iar cel pe care l-am găsit, era mai mult cu flori și semințe, și mai puțin cu frunze... Și ca să fie treaba - treabă, i-am presărat și nițel parmezan ras. Nota 10 pentru rețeta Lenei.

Poza mea pentru reteta:
Dia.Si.
Dia.Si. 16 Jul 2019, 21:01

Absolut delicioasa! Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Gabriela20
Gabriela20 05 Feb 2020, 17:09

Bună,

Mi-a plăcut rețeta cât a fost caldă, dar odată răcită sa întărit, oare am greșit eu ceva? Sau așa va ieșit și vouă!?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: