Coltunasi cu branza de vaci

Coltunasi cu branza de vaci

Coltunasii de orice fel sunt preferatii tuturor in familia noastra, copiii le adora, iar daca-i pregatesc pentru o masa cu musafiri, sunt apreciati la maxim. Fara sa fiu prea modesta, as zice ca sunt experta in orice fel de coltunasi, chiar imi ies perfecti de fiecare data si imi place mult sa-i modelez(se exerseaza rabdarea, indemanarea si un motiv de meditatie bun). Fetele mele au invatat si vin sa ma ajute la modelat orice fel de coltunasi, mai ales ca le place atat de mult produsul final.

Pe langa coltunasii cu carne(pelmeni), cei cu cartofi, sau coltunasii chinezesti, coltunasii cu branza sunt obligatorii de fiecare data, macar si in cantitate mica la fiecare tura. Chiar ma mira ca nu i-am facut pana acum pentru site, le gasiti doar in varianta rapida, adica un fel de Papanasi fierti cu branza.

Oricum, sunt deliciosi, fragezi, urmati cu atentie toate recomandarile si cu siguranta veti fi foarte multumiti de acesti coltunasi cu branza.

Ingrediente

Faina alba
450 g
Sare
2.5 lingurite
Oua
2 buc
Ulei
3 linguri
Apa clocotita
250 ml
Branza de vaci
500 g
alegeti neaparar branza de vaci grunjoasa si bine scursa de zer
Unt
50 g

Pasi de urmat

1
Pregatim mai intai Aluatul pentru Coltunasii cu Branza:
 
Deci, intr-un bol puneti 450g de faina si 0.5 lingurita de sare, amestecati.
2

Adaugati 1 ou si 3 linguri de ulei.

3

Amestecati acestea cu faina folosind o furculita, sa se faca ca niste franjuri.

4

Apoi adaugati treptat 250ml de apa clocotita fierbinte si amestecati repede, la fel cu furculita, pana se incorporeaza toata.

5
Apoi atent incepeti sa amestecati aluatul cu mainile, initial este putin mai fierbinte, dar treptat se raceste si il puteti lucra usor.

Inca un aspect - poate sa va para la inceput ca aluatul ar mai avea nevoie de apa, dar recomand sa nu o adaugati, el se inmoaie repede si devine perfect cu cantitatile de mai sus.

6

Il scoateti si pe masa, sa-l framantati cat mai bine pana devine uniform si neted, deloc lipicios.

7

Are textura de plastilina moale si usor de lucrat.

8

Lasati bila de aluat 10 minute sa se odihneasca in bol, puteti sa-l acoperiti cu o punga, sa nu se usuce la suprafata.

9

Dupa 10 minute il taiati in 2 bucati, aproximativ egale.

10

Modelati din ele 2 bile uniforme, lasati iarasi pe masa 10 minute la odihnit.

11

Intr-un bol puneti branza, 1 ou si 1-2 lingurite de sare(chiar recomand sa o faceti putin mai sarata decat va place, dupa fierbere se regleaza si vor avea gustul perfect).

12

Amestecati bine cu mainile, observati ca umplutura de branza trebuie sa fie densa, usor lipicioasa si sa tina bine forma.

Deci, neaparat cautati branza bine scursa de zer daca planificati coltunasi, altfel procesul de modelare va fi un cosmar, iar la fierbere se va scurge toata in apa.

13

Acum luati pe rand fiecare bila de aluat si o intindeti cu facaletul intr-un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.

Va ajutati cu putina faina pe masa, ca sa se intinda mai uniform si mai repede.

14

Cu un pahar taiati cercuri de aproximativ 7-8cm in diametru, deci mai maricele.

15

Pe fiecare cerc puneti aproximativ 1 lingura de umplutura de branza.

Observati ca o adun cat mai la mijloc, sa nu atinga zona din margini a cercului.

16

Aduceti in sus marginile opuse si le apasati-lipiti cu degetele.

17

Apoi coborati cu lipitul spre marginile din stanga.

18

Si cele din dreapta.

La final mai treceti o data pe margini si lipiti cat mai bine coltunasii, sa nu curga umplutura din ei la fierbere.

19

Astfel lipiti toti coltunasii, cand terminat prima bila de aluat, o intindet, taiati, modelati si pe a 2-a.

Coltunasii gata le aranjati pe un platou presarat bine cu faina, si cu putina distanta intre ei, sa nu se lipeasca unul de altul.

20

Cand terminati de modelat toti coltunasii, puneti o oala mare de 5 litri la fiert cu apa 2/3 din ea si 1 lingura de sare.

Imediat cand incepe sa fiarba apa cu sare, puneti in oala coltunasii pregatiti.

21

Amestecati atent si lasati sa fiarba incet timp de 5 minute.

22

Scoateti coltunasii din apa folosind o sita cu maner sau spumiera.

Puneti peste ei cateva bucatele de unt, sau putin ulei, sau putina ceapa prajita cu ulei.

23

Acoperiti bolul cu capac si scuturati bine coltunasii, sa fie bine acoperiti cu unt.

Se pot amesteca si cu o llingura, sar sunt foarte fragezi acum si riscati sa-i rupeti. Amestecarea prin scuturare este cea mai recomandata aici.

24

Anume coltunasii cu branza ne plac cand sunt calzi, nu fierbinti, deci dupa ce i-am uns cu unt si scuturat le las aproximativ 30 minute pe masa la racorit. In acest timp nu incurca sa-i mai scuturati periodic, sa nu se lipeasca intre ei cat se racesc.

Le serviti cu smantana si savurati, sunt fantastic de buni!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

Clarutza
Clarutza 15 iul 2021, 16:03

Felicitari pentru reteta!Arată minunat,gustul cred ca este la fel de minunat așa că am să-i incerc!Multumesc pentru retetă si spor în continuare!