Colțunași cu brânză de vaci

Colțunași cu brânză de vaci

Colțunașii de orice fel sunt preferații tuturor în familia noastră, copiii le adoră, iar dacă-i pregătesc pentru o masă cu musafiri, sunt apreciați la maxim. Fără să fiu prea modestă, aș zice că sunt expertă în orice fel de colțunași, chiar îmi ies perfecți de fiecare dată și îmi place mult să-i modelez (se exersează răbdarea, îndemânarea și un motiv de meditație bun). Fetele mele au învățat și vin să mă ajute la modelat orice fel de colțunași, mai ales că le place atât de mult produsul final.

Pe lângă colțunașii cu carne (pelmeni), cei cu cartofi, sau colțunașii chinezești, colțunașii cu brânză sunt obligatorii de fiecare dată, măcar și în cantitate mică la fiecare tură. Chiar mă miră că nu i-am făcut până acum pentru site, le găsiți doar în varianta rapidă, adică un fel de Papanasi fierți cu brânză.

Oricum, sunt delicioși, fragezi, urmați cu atenție toate recomandările și cu siguranță veți fi foarte mulțumiți de acești colțunași cu brânză.

Ingrediente

Făină albă
450 g
   
Sare
2.5 lingurite
   
Ouă
2 buc
   
Ulei
3 linguri
   
Apă clocotită
250 ml
   
Brânză de vaci
500 g
alegeți neapărat brânză de vaci grunjoasă și bine scursă de zer
Unt
50 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim mai întâi Aluatul pentru Colțunașii cu Brânză:

Deci, într-un bol puneți 450g de făină și 0.5 linguriță de sare, amestecați.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 1
Pas 2

Adăugați 1 ou și 3 linguri de ulei.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 2
Pas 3

Amestecați acestea cu făina folosind o furculiță, să se facă ca niște franjuri.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați treptat 250ml de apă clocotită fierbinte și amestecați repede, la fel cu furculița, până se încorporează toată.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 4
Pas 5

Apoi atent începeți să amestecați aluatul cu mâinile, inițial este puțin mai fierbinte, dar treptat se răcește și îl puteți lucra ușor.

Încă un aspect - poate să vă pară la început că aluatul ar mai avea nevoie de apă, dar recomand să nu o adăugați, el se înmoaie repede și devine perfect cu cantitățile de mai sus.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 5
Pas 6

Îl scoateți și pe masă, să-l frământați cât mai bine până devine uniform și neted, deloc lipicios.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 6
Pas 7

Are textura de plastilină moale și ușor de lucrat.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 7
Pas 8

Lăsați bila de aluat 10 minute să se odihnească în bol, puteți să-l acoperiți cu o pungă, să nu se usuce la suprafață.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 8
Pas 9

După 10 minute îl tăiați în 2 bucăți, aproximativ egale.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 9
Pas 10

Modelați din ele 2 bile uniforme, lăsați iarăși pe masă 10 minute la odihnit.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 10
Pas 11

Într-un bol puneți brânza, 1 ou și 1-2 lingurițe de sare (chiar recomand să o faceți puțin mai sărată decât vă place, după fierbere se reglează și vor avea gustul perfect).

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 11
Pas 12

Amestecați bine cu mâinile, observați că umplutura de brânză trebuie să fie densă, ușor lipicioasă și să țină bine forma.

Deci, neapărat căutați brânză bine scursă de zer dacă planificați colțunași, altfel procesul de modelare va fi un coșmar, iar la fierbere se va scurge toată în apă.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 12
Pas 13

Acum luați pe rând fiecare bilă de aluat și o întindeți cu făcălețul într-un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.

Vă ajutați cu puțină făină pe masă, ca să se întindă mai uniform și mai repede.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 13
Pas 14

Cu un pahar tăiați cercuri de aproximativ 7-8cm în diametru, deci mai măricele.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 14
Pas 15

Pe fiecare cerc puneți aproximativ 1 lingură de umplutură de brânză.

Observați că o adun cât mai la mijloc, să nu atingă zona din margini a cercului.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 15
Pas 16

Aduceți în sus marginile opuse și le apăsați-lipiți cu degetele.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 16
Pas 17

Apoi coborâți cu lipitul spre marginile din stânga.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 17
Pas 18

Și cele din dreapta.

La final mai treceți o dată pe margini și lipiți cât mai bine colțunașii, să nu curgă umplutura din ei la fierbere.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 18
Pas 19

Astfel lipiți toți colțunașii, când terminați prima bilă de aluat, o întindeți, tăiați, modelați și pe a 2-a.

Colțunașii gata îi aranjați pe un platou presărat bine cu făină, și cu puțină distanță între ei, să nu se lipească unul de altul.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 19
Pas 20

Când terminați de modelat toți colțunașii, puneți o oală mare de 5 litri la fiert cu apă 2/3 din ea și 1 lingură de sare.

Imediat când începe să fiarbă apa cu sare, puneți în oală colțunașii pregătiți.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 20
Pas 21

Amestecați atent și lăsați să fiarbă încet timp de 5 minute.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 21
Pas 22

Scoateți colțunașii din apă folosind o sită cu mâner sau spumieră.

Puneți peste ei câteva bucățele de unt, sau puțin ulei, sau puțină ceapă prăjită cu ulei.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 22
Pas 23

Acoperiți bolul cu capac și scuturați bine colțunașii, să fie bine acoperiți cu unt.

Se pot amesteca și cu o lingură, dar sunt foarte fragezi acum și riscați să-i rupeți. Amestecarea prin scuturare este cea mai recomandată aici.

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 23
Pas 24

Anume colțunașii cu brânză ne plac când sunt calzi, nu fierbinți, deci după ce i-am uns cu unt și scuturat le las aproximativ 30 minute pe masă la răcorit. În acest timp nu încurcă să-i mai scuturați periodic, să nu se lipească între ei cât se răcesc.

Le serviți cu smântână și savurați, sunt fantastic de buni!

Poftă Bună!

Colțunași cu brânză de vaci - Pas 24

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Clarutza
Clarutza 15 Jul 2021, 16:03

Felicitari pentru reteta!Arată minunat,gustul cred ca este la fel de minunat așa că am să-i incerc!Multumesc pentru retetă si spor în continuare!

Amy
Amalia Andreea (Amy) 25 Feb 2025, 10:08

Sunt aproape gata sa fac rețetă Lena. Cred ca este aceeași ca și a mamei mele. Delicioase. Noi le spunem chiroște și le umplem cu branza sărată iar la final le aruncam în ceapă puțin prajita. O minunăție. Voi posta poza imediat ce sunt gata. Mulțumesc pt rețetă. ?