Colțunași
Sunt deliciul copilăriei mele - le făcea bunica duminica și ne adunam cu toții la masa mare la colțunași. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine, de bază - pe care le puteți varia cum vă place. Aici am făcut cu umplutură de cartofi, se mai fac cu brânză de vaci, varză murată, ciuperci, vișine etc.
Colțunașii sunt una din rețetele cele mai delicioase și în perioada Postului, nu puneți ouă în aluat, îl preparați doar cu apă și să vedeți ce mâncare de post veți avea. La noi se fac colțunașii cu cartofi (le servim cu mujdei sau maioneză de post), cu varză murată, cu ciuperci călite și neapărat cu vișine!
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
500 g
●
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un vas mai adânc puneți făina, 2 ouă, 1 linguriță de sare. Încălziți 1 pahar de apă și începeți ușor cu mâinile să frământați aluatul - turnați apa pe parcurs ce îl frământați, până se prinde toată făina.
Pas 2
Când se prinde toată făina, nu mai turnați apă să nu fie aluatul prea moale. Continuați să frământați încă 5 min aluatul.
Pas 3
Apoi îl scoateți pe masa presărată cu făină și formați o bilă de aluat. O acoperiți cu un prosop și lăsați 15 min să se odihnească.
Pas 4
Apoi mai frământați o dată aluatul și formați 2 bile din el. Le lăsați 10 min să se înmoaie puțin, să le lucrați mai ușor.
Pas 5
Presărați făină pe masă și pe aluat și întindeți dintr-o bilă de aluat o foaie de 2-3 mm grosime. Nu uitați să presărați făină în timp ce o întindeți, să nu se lipească de masă.
Pas 6
Cu un cuțit tăiați pătrate din aluat, aproximativ de 3x3 cm.
Pas 7
Puneți câte puțină umplutură, prindeți marginile opuse și lipiți-le în formă de triunghi sau colțuri.
Pas 8
Presărați făină din abundență pe un fund sau platou și pe parcurs ce faceți colțunașii îi puneți aici. După ce-i faceți pe toți, îi puteți fierbe imediat sau mai târziu, dar îi puneți la frigider. În așa fel îi puteți și congela, ca să-i fierbeți când aveți nevoie în orice altă zi.
Pas 9
Puneți la fiert multă apă, 3-4 litri cu sare. Când începe să fiarbă puneți colțunașii, dar nu foarte mulți să nu răsfiarbă - mai bine îi fierbeți în 2-3 ture dacă aveți mai mulți. Amestecați atent cu o lingură și când încep să fiarbă faceți focul mic. Se lasă la fiert nu mai mult de 3-4 min, altfel nu-i veți avea întregi, se vor rupe rău.
În acest timp, curățați, spălați și tăiați mărunt ceapa și o căliți în mai mult ulei până se rumenește.
Pas 10
Scoteți colțunașii cu o spumieră sau o sită, îi puneți într-un bol mai mare și pe parcurs ce îi scoateți puneți câte 1-2 linguri de ulei cu ceapă printre ei, să nu se lipească. După ce îi scoateți pe toți, scuturați bine bolul, ca fiecare colțunaș să fie uns cu ulei.
Și acum la masă, repede! Colțunașii se mănâncă calzi, sau încălziți pe tigaie bine, unși cu smântână din abundență....
Pas 11
Alte umpluturi pentru colțunași:
- varză murată mărunțită, călită cu ulei și ceapă crudă
- brânză de vaci amestecată cu ouă și sare
- ciuperci călite cu ceapă
- vișine fără sâmburi, congelate sau din compot, presărate cu puțin griș și zahăr - grișul va absorbi excesul de suc din ele.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(7-8 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
4 (10 voturi)