Colțunași

Colțunași

Sunt deliciul copilăriei mele - le făcea bunica duminica și ne adunam cu toții la masa mare la colțunași. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine, de bază - pe care le puteți varia cum vă place. Aici am făcut cu umplutură de cartofi, se mai fac cu brânză de vaci, varză murată, ciuperci, vișine etc.

Colțunașii sunt una din rețetele cele mai delicioase și în perioada Postului, nu puneți ouă în aluat, îl preparați doar cu apă și să vedeți ce mâncare de post veți avea. La noi se fac colțunașii cu cartofi (le servim cu mujdei sau maioneză de post), cu varză murată, cu ciuperci călite și neapărat cu vișine!

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
500 g
   
Ouă
2 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Sare
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un vas mai adânc puneți făina, 2 ouă, 1 linguriță de sare. Încălziți 1 pahar de apă și începeți ușor cu mâinile să frământați aluatul - turnați apa pe parcurs ce îl frământați, până se prinde toată făina.

Colțunași - Pas 1
Pas 2

Când se prinde toată făina, nu mai turnați apă să nu fie aluatul prea moale. Continuați să frământați încă 5 min aluatul.

Colțunași - Pas 2
Pas 3

Apoi îl scoateți pe masa presărată cu făină și formați o bilă de aluat. O acoperiți cu un prosop și lăsați 15 min să se odihnească.

Colțunași - Pas 3
Pas 4

Apoi mai frământați o dată aluatul și formați 2 bile din el. Le lăsați 10 min să se înmoaie puțin, să le lucrați mai ușor.

Colțunași - Pas 4
Pas 5

Presărați făină pe masă și pe aluat și întindeți dintr-o bilă de aluat o foaie de 2-3 mm grosime. Nu uitați să presărați făină în timp ce o întindeți, să nu se lipească de masă.

Colțunași - Pas 5
Pas 6

Cu un cuțit tăiați pătrate din aluat, aproximativ de 3x3 cm.

Colțunași - Pas 6
Pas 7

Puneți câte puțină umplutură, prindeți marginile opuse și lipiți-le în formă de triunghi sau colțuri.

Colțunași - Pas 7
Pas 8

Presărați făină din abundență pe un fund sau platou și pe parcurs ce faceți colțunașii îi puneți aici. După ce-i faceți pe toți, îi puteți fierbe imediat sau mai târziu, dar îi puneți la frigider. În așa fel îi puteți și congela, ca să-i fierbeți când aveți nevoie în orice altă zi.

Colțunași - Pas 8
Pas 9

Puneți la fiert multă apă, 3-4 litri cu sare. Când începe să fiarbă puneți colțunașii, dar nu foarte mulți să nu răsfiarbă - mai bine îi fierbeți în 2-3 ture dacă aveți mai mulți. Amestecați atent cu o lingură și când încep să fiarbă faceți focul mic. Se lasă la fiert nu mai mult de 3-4 min, altfel nu-i veți avea întregi, se vor rupe rău.

În acest timp, curățați, spălați și tăiați mărunt ceapa și o căliți în mai mult ulei până se rumenește.

Colțunași - Pas 9
Pas 10

Scoteți colțunașii cu o spumieră sau o sită, îi puneți într-un bol mai mare și pe parcurs ce îi scoateți puneți câte 1-2 linguri de ulei cu ceapă printre ei, să nu se lipească. După ce îi scoateți pe toți, scuturați bine bolul, ca fiecare colțunaș să fie uns cu ulei.

Și acum la masă, repede! Colțunașii se mănâncă calzi, sau încălziți pe tigaie bine, unși cu smântână din abundență....

Colțunași - Pas 10
Pas 11

Alte umpluturi pentru colțunași:

- varză murată mărunțită, călită cu ulei și ceapă crudă

- brânză de vaci amestecată cu ouă și sare

- ciuperci călite cu ceapă

- vișine fără sâmburi, congelate sau din compot, presărate cu puțin griș și zahăr - grișul va absorbi excesul de suc din ele.

Poftă Bună!

Colțunași - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 4 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

taziana
taziana 13 Dec 2023, 12:08

Mulțumesc mult, ai ieșit foarte buni

tiki
tiki 21 Nov 2019, 12:21

Minunati. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 Jan 2019, 13:24

Cu cartofi sau branza de vaci.

Sunt buni si a doua zi, rumeniti intr-un pic de untn

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Andreiutza
Andreiutza 19 Feb 2015, 17:28

Foarte buna reteta, multumesc mult! Eu am adaugat 2 lg ulei in aluat, probabil din aceasta cauza cred ca mi-a mai trebuit faina. Insa gustul e perfect!

Nota mea pentru rețetă:
Aliona sasa
Aliona sasa 07 Jul 2014, 19:54

Si daca Numi place ceapa prajita pot sa no pun?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Aliona sasa 07 Jul 2014, 21:33

Folositi ulei simplu sau unt.

timotei
timotei 29 Apr 2014, 08:55

Dupa o joaka buna afara copii mei au intrat flaminzi ca lupii si au mincat asa cu o pofta de ma gindeam ca nu se mai opresc de mincat

Poza mea pentru rețetă:
cezar
cezar 11 Jul 2012, 14:45

coltunasi cu brinza

Poza mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 16 Sep 2010, 11:12

Cand sunt gata coltunasii ii scurg bine de apa si ii adaug in cratita cu ceapa prajita in ulei sa se rumeneasca si ei un pic. Sunt mai gustosi prajiti si ei.

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 13 Sep 2010, 13:22

Bunica îi facea cu umplutura dulce - de ex. branza de vaci - și ii mancam dati prin pesmet prajit amestecat cu zahar. Uitasem de ei, dar chiar mi-e dor sa mai mananc asa ceva. Plus ca aici sunt si alte umpluturi posibile. O sa fac cu mai multe umpluturi sa recuperez timpul pierdut.

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 23 Mar 2010, 16:04

Eu am facut cu de toate : si toate combinatiile te fac sa salivezi numai la gandul lor.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile