Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci

Iubesc mult anume conopida crudă în salate, mi se pare genială - crocantă, plină de vitamine și în sezon cu un gust deosebit de bun și dulce. Am folosit-o cu succes în Couscous-ul raw de conopidă și la Salata de toamnă, acum vă propun această salată minunată cu dovleac copt și ciuperci. Este extraordinară și ea, aș spune că este pe locul 1 în topul preferințelor mele, am descoperit încă o textură și gust nou al dovleacului, seamănă mult aici cu cel de cartofi, dar puțin mai dulce.

Salata are textură crocantă de la legumele proaspete și o altă textură mai moale de la dovleac și ciuperci - vă garantez că se combină perfect și mergeți cu încredere pe recomandarea mea. Aveți aici de toate - gust, culoare, textură, vitamine, este interesantă, o puteți servi ca salată sau chiar garnitură sănătoasă.

Am "furat" rețeta de la un Atelier organizat de Tescoma și Plastortrading de care v-am spus pe pagina noastră de Facebook și Instagram, a fost gătită de Chef Johnny Șușală și chiar m-a impresionat mult combinația. Varianta mea de salată este ușor modificată și adaptată cu ce am avut eu la îndemână de cumpărat și ce ne place mai mult, în comentarii la ingrediente vă mai dau sugestii cu ce puteți înlocui sau adăuga în plus.

Ingrediente

Conopida
1 kg
   
Dovleac
500 g
   
Ciuperci albe proaspete
500 g
   
Ardei gras rosu
1 buc
   
Spanac proaspat
50 g
o mână de baby spanac pentru salate, sau orice altă verdeață preferați - ruccola, valeriană, kale, etc.
Patrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură
Ceapa verde
1 buc
puteți înlocui cu ceapă simplă roșie sau albă
Seminte de dovleac
100 g
puteți înlocui cu semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale, caju sau semințe de pin. În plus mai puteți adăuga o mână de merișoare sau stafide, eu nu am pus.
Lamaie
1 buc
   
Ulei de masline extravirgin
100 ml
   
Usturoi (catei)
2 buc
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru macinat
0.5 lingurite
   

Pasi de urmat

Pas 1

În primul rând vă apucați de dovleac - îl curățați de coajă, semințe și tăiați cubulețe mici (1x1 cm).

Mutati-l într-o tavă de cuptor, stropiți cu puțin ulei de măsline, sare, piper negru măcinat și amestecați bine.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 1
Pas 2

Acum puneți tava pentru 10 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.

Atenție mare, nu trebuie copt până este moale și se face piure - trebuie să fie încă ușor crocant și întreg. Deci, nu-l țineți prea mult în cuptor!

Apoi lăsați să se răcorească până pregătiți restul ingredientelor.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 2
Pas 3

Trecem la ciuperci - le curățați, tăiați felii subțiri și puneți la călit într-o tigaie cu puțin ulei de măsline.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 3
Pas 4

Ele vor lăsa apă, apoi aceasta se evaporă și ciupercile încep să se rumenească. Acum e momentul să adăugați 2 căței de usturoi striviți cu cuțitul, sau trecuți prin presă, puțină sare și piper.

Amestecați totul bine și mai căliți încă 2 minute, apoi închideți focul și lăsați la o parte să se răcorească puțin.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 4
Pas 5

Spălați și uscați spanacul, sau alte frunze.

Pregătiți restul legumelor - ardeiul, ceapa și pătrunjelul.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 5
Pas 6

Rupeți conopida buchețele mici și le puneți într-un robot de bucătărie, mărunțiți până la dimensiunea orezului. Recomand să nu aglomerați conopida în mixer, mai bine faceți în 2-3 ture ca să nu se facă terci.

Dacă nu aveți robot puteți cu un peeler de cartofi să o rădeți, sau folosiți răzătoare clasică, este ceva mai lungă treaba și nu iese uniform.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 6
Pas 7

Mutati conopida într-un bol mare în care veți amesteca salata.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 7
Pas 8

Deasupra puneți spanacul, ardeiul tocat cubulețe mici și ceapa cu pătrunjelul, la fel tăiate mărunt.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 8
Pas 9

Adăugați dovleacul copt.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 9
Pas 10

Apoi ciupercile călite.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 10
Pas 11

Stoarceți zeama de la 1 lămâie în salată.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 11
Pas 12

Turnați uleiul de măsline - cam 50ml ar fi aici.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 12
Pas 13

Amestecați bine salata, mai potriviți de sare și piper după gust.

La urmă adăugați o mână din semințele de dovleac, sau altele pe care le preferați, opțional mai puteți pune niște stafide sau merișoare.

Eu am renunțat la ele ca să fie salata mai low-carb.

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 13
Pas 14

Se poate servi imediat, dar la fel de bună și în următoarele zile. O păstrați bineînțeles la frigider.

Este foarte crocantă, fresh, sățioasă, delicioasă, deosebită și frumoasă!

Poftă Bună!

Salată de conopidă cu dovleac copt și ciuperci - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 12 Mar 2020, 11:51

Buna Lena, as vrea sa fac azi salata asta. Dar cu ciuperci din  conserva, întregi micuți ar merge? Fara sa le calesc pe tigaie , sau totusi mai bine sa la calesc? Si nu am dovleac, daca as face la fel cu un morcov sau doi, s-ar potrivi gustul?

 Mulțumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 12 Mar 2020, 11:58

Ar fi mai gustos daca calesti ciupercile putin, si da, merge bine morcovul aici in loc de dovleac.😉

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 12 Mar 2020, 13:43

Iată si salatica mea e gata... gustul m-a surprins plăcut,  se potrivesc ft ft bine toate legumele. Si e o bomba de vitamine 😉 

O zi bună!

Poza mea pentru reteta: