Painici integrale cu seminte

Painici integrale cu seminte

Inca o reteta pentru cei care tin la o alimentatie sanatoasa si regim de slabire. In plus sunt foarte bune si pentru copii, am fost placut uimita ca bebelusa mea le-a mancat foarte bine, chiar mai bine decat dulciurile.

Au un gust foarte bun, plus ca si semintele le dau un aspect foarte apetisant si frumos. Pentru ca sunt din faina integrala nu sunt super pufoase, noua ne place pentru ca sunt mai satioase asa.

Ingrediente

Faina integrala de grau
500 g
sau amestec de 300g faina integrala + 200g faina alba
Lapte batut/iaurt/chefir
300 g
Apa
100 ml
Otet
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Drojdie uscata
10 g
sau 15g drojdie proaspata
Sare
1 lingurite
Zahar
1 lingurite
sau miere
Seminte de floarea soarelui
60 g
Seminte de susan
60 g
Seminte de in
60 g

Pasi de urmat

1

Dizolvati drojdia in 100ml de apa calda amestecata cu 1 lingurita de zahar sau miere. Adaugati 50g de faina si lasati 15 min.

2

In acest timp pregatiti amestecul de seminte - cantariti mai intai cantitatile necesare.

3

Apoi le zdrobiti un pic intr-un blender. Deci nu le macinati, doar zdrobiti.

4

Amestecati jumatate din cantitatea de seminte cu  iaurtul, uleiul, sarea si otetul.

5

Apoi adaugati 450g de faina, amestecul de drojdie si incepeti sa framantati aluatul.

6

Ar trebui sa ajunga exact cantitatile de mai sus pentru un aluat bun, moale si elastic. Daca este mai tare adaugati putina apa calda cand framantati, sau faina daca este foarte moale.

Lasati aluatul 40-45 de min sa se odihneasca si sa creasca putin, la loc cald, acoperit cu folie.

7

Dupa ce s-a odihnit aluatul il mai framantati putin, sa se uniformizeze.

8

Impartiti aluatul in 10-12 bucatele, formati din fiecare o bilutza, apoi intindeti si mai turtiti putin ca sa fie forma ovala.

9

Fiecare painica astfel formata o inmuiati in apa si apoi tavaliti prin cealalta jumatate de seminte ramase.

Le puneti pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasati 30 de min sa se odihneasca si creasca putin.

10

Apoi le dati la cuptor la temperatura medie, pentru aproximativ o ora, pana se rumenesc bine.

11

Cand sunt gata le lasati sa se raceasca complet.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10 painici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 80 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

Dana-Silvia
Dana-Silvia 29 ian 2017, 13:41

Buna, poti sa imi spui ce înseamnă foc mediu in grade? Am cuptor electric si vreau sa stiu cum il setez.

Caldura e sus-jos, doar ventilație, jos+ventilație sau sus+ ventilație?

Modalitatea e pentru toate painicile? Mai am 2 zile si e gata maia si as vrea sa imi iasa din prima.

lena
Elena (lena) Dana-Silvia 29 ian 2017, 14:28

Setezi la 180 de grade, caldura sus-jos, fara ventilatie.

Da, e la fel pentru toate. Succes!

cdianac
cdianac 26 iul 2015, 21:45

Multumesc pentru raspuns Lena. La painea din faina alba am acoperit de multe ori cu o carpa uda dar nu am avut curaj sa fac la fel si aici, nu am vrut sa le stric.

Sunt ele un pic mai crocante dar sunt delicioase, cu adevarat delicioase!

lena
Elena (lena) 26 iul 2015, 19:00

S-ar putea sa fie un pic tare coaja, dar le poti stropi cu un pic de apa si le acoperi cu un prosop cat sunt fierbinti. Eu le mai ung cu ulei sau apa, cu pensula, imediat cum le scot din cuptor si apoi acopar. Este in general valabil pt orice paine, sa aveti crusta mai moale.

cdianac
cdianac 26 iul 2015, 18:51

Nu am atasat painicile...scuze

Poza mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 26 iul 2015, 18:50

Si painea...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Albinuta
Albinuta 06 apr 2013, 00:46

Buna Lena, am facut painicile, au iesit bune, bune......Fiind in post, am inlocuit iaurtul cu...apa, dar am plusat un pic la ulei. Un mic inconvenient pentru mine a fost acela ca se desprind prea usor semintele de pe painici. In rest, multumim mult pentru tot efortul tau!

Poza mea pentru reteta:
innicia
innicia 14 mar 2012, 15:14

Buna, Lena, am facut azi painicile cu seminte, au iesit super.Dar vreau sa te intreb daca pot face si cu faina de secara, sau amestec secara cu tarate.Am mai gasit retete pe net dar nu m-au convins sa le incerc, in tine am mai multa incredere.....poate postezi o reteta de genul asta.Multumesc pentru toata inspiratia pe care o gasesc aici.

sirius
Violeta (sirius) 20 oct 2010, 16:42

multumesc foarte mult,arata bine si e gustoasa si sanatoasa.o sa scriu, sa va povestesc cum a esit cu lapte de soia...sau apa

Nota mea pentru reteta:
giulaya
giulaya 26 ian 2010, 10:05

am incercat sa fac si eu ,numai k am facut din faina de grau in amestec cu tarata normala ,,,,va dati seama ce a iesit la gust era super numai k gaseai tot ce vroiai in ea ,k nu am avut cum sa cern tarata

Nota mea pentru reteta:
iko
nicoleta (iko) 25 ian 2010, 16:18
  1. interesanta reteta.o voi incerca cu siguranta!!
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile