Varză bavareză (nemțească)

Varză bavareză (nemțească)

O altfel rețetă de varză călită, ceva mai colorată și un gust mai interesant decât rețeta clasică, este dulce-acrișoară și merge foarte bine lângă o bucată de carne sănătoasă :) Cred că merge preparată și cu varză albă, dar vă recomand să luați varză roșie, este mult mai frumoasă și interesantă în așa combinație. Am experimentat cu această rețetă încă anul trecut, nu am reușit să fac poze, a apărut Maria și nu am mai mâncat varză mai mult de 6 luni din cauza alăptării.

Acum recuperez din plin cu toate felurile de varză posibile și mi-am amintit de această rețetă. Deși gustul este specific, eu sper să vă placă, Sofia a gustat și i-a plăcut, a mâncat o porție fără nici un comentariu.

Ingrediente

Varza rosie
1 kg
   
Ceapa rosie
1 buc
sau albă
Ulei/unt
30 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Otet balsamic
3 linguri
merge înlocuit și cu oțet simplu sau de mere
Zahar
2 lingurite
reglați după gust și oțetul și zahărul

Pasi de urmat

Pas 1

Varza se curăță, spală și se taie cât mai fin.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 1
Pas 2

Într-o tigaie adâncă încălziți bine uleiul/untul.

Adăugați ceapa tăiată julien și o căliți câteva minute, amestecând periodic.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați în tigaie varza tocată, amestecați bine.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 3
Pas 4

Apoi acoperiți tigaia cu capac, faceți focul mai moderat și lăsați așa 10-15 minute.

În acest timp mai amestecați 1-2 ori în tigaie.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 4
Pas 5

După acest timp varza se înmoaie bine și veți observa că își mai pierde din culoare.

Capacul se pune pentru a se forma aburi și varza să se gătească și cu aburi, dar și să se călească.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 5
Pas 6

Acum o potriviți de sare, zahăr, oțet.

Optional puteți adăuga și 1 frunză de dafin, niște piper - eu nu pun ca să mănânce și copiii.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 6
Pas 7

Amestecați bine și observați că după adăugarea oțetului varza se face din nou colorată și frumoasă.

Mai lăsați să se călească la foc moderat încă 10 minute.

Varză bavareză (nemțească) - Pas 7
Pas 8

După ce închideți focul lăsați varza să se răcorească puțin și să se pătrundă.

Mie îmi place când este abia caldă, nu fierbinte, parcă are gustul și textura cele mai bune anume atunci.

O combinați cu carne, cartofi, cârnați, etc.

Poftă Bună!

Varză bavareză (nemțească) - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Lika
Lika 14 Oct 2015, 20:17

Buna Lena, eu am mincat in Germania o astfel de varza, foarte populara la ee, se mai adauga la ea si seminte de chimen. Merita incercata

Nelly Cernolev
Nelly Cernolev 15 Oct 2015, 06:50

Arata ceva gustos trebuie sa incerc si eu

Nota mea pentru reteta:
ETA
ETA 15 Oct 2015, 17:10

Vecina mea, care e nemțoaica, prepara aceasta reteta cu măr ras călit împreuna cu varza. Nu se simte ca e mar, e delicios așa!

Nota mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 16 Oct 2015, 10:15

Am incercat ieri reteta ta de varza, si-i tare buna, dulce-acrisoara. Am adaugat intr-un saculet de ceai si niste chimen, care l-am scos la sfarsit, ca si eu vreau sa dau la copilas si sa nu le simta. Poate o sa incerc pe viitor si sugestia cu marul ras, si mama mea mai adauga la diverse retete, si-i f. ok. Pupici, o reteta de nota 10 (respectiv 5 stele) 

Nota mea pentru reteta:
Christiane
Christiane 21 Oct 2015, 18:59

E o reteta foarte buna...doar ca in reteta Bavareza se pune si 1-2 mere rase si  4-5 cuisoare. Se fierbe o ora la foc mic. Nemtii spun ca reincalzita e mai buna.

Olghina.18
Olghina.18 10 Nov 2015, 00:23

O receta usor de făcut si tare sănătoasa! Mulțumim Lena... Eu am gătită după rețeta ta si am papato cu mare placere...dar cu siguranța voi încerca si cu mar 😬☺️😘...

Nota mea pentru reteta:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 27 Mar 2016, 13:41

O voi repeta sigur! Am facut greseala de a pune muschi afumat.Cred ca ma voi face vegetariana . Cu asa retete sanatoase si gustoase... Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 27 Jun 2021, 14:13

Nu cunosteam aceasta reteta.

E intr-adevar foarte buna!

Astazi la pranz o vom gusta rece. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: