Chipsuri de cartofi Reteta VIDEO

Chipsuri de cartofi

Noi nu suntem consumatori de chips-uri, as zice chiar ca ne pazim de ele si nici intr-un caz nu vreau sa obisnuiesc copii sa manance chips-uri din comert. Dar m-a tentat sa incerc o reteta de chips-uri de casa, si nu prajite in baie de ulei(ca nu vad mare diferenta cu cele cumparate daca sunt prajite) dar unele la cuptor. Aceasta idee sa incerc chips-uri de casa a venit dupa ce am primit o mandolina foarte frumoasa si desteapta de la Tupperware(lista cu distribuitori pe site-ul oficial). Anume asa o razatoare recomand daca vreti sa faceti chips-uri de casa uniforme, subtiri si repede.

Deci, am incercat eu sa le fac la cuptor, ies bune, un pic elastice, dar totusi crocante - mare grija cu temperatura cuptorului, trebuie sa va adaptati la cel de acasa. Dar...am fost impresionata de chips-urile facute in cuptorul cu microunde, se fac repede si sunt foarte crocante si chiar putin expandate. Puteti sa incercati si asa, macar de curiozitate.

In concluzie, voi mai face asa mici delicii acasa, copiii s-au bucurat de ele si pentru mine chiar nu a fost greu. O data pe luna sunt perfecte, sa nu cumulam pofte :)

Ingrediente

Cartofi
2 buc
Ulei
2 linguri
Sare
0.5 lingurite
Amestec de mirodenii
0.25 lingurite
puteti folosi piper, boia, usturoi pudra, rozmarin, etc.

Pasi de urmat

Pas 1

Bineinteles curatati si spalati bine cartofii.

Nu luati prea multi pentru ca veti avea multa treaba - 2 cartofi sunt suficienti pentru 2 tavi de chips-uri.

Chipsuri de cartofi - Pas 1
Pas 2

Neaparat recomand sa folositi asa o razatoare, tip Mandolina - puteti regla grosimea feliilor, toate sunt uniforme si perfecte.

Eu am folosit razatoarea Tupperware, foarte buna si serioasa treaba, cu multiple forme si tipuri de taiat.

O gasiti la orice distribuitor Tupperware din Romania.

Chipsuri de cartofi - Pas 2
Pas 3

Daca aveti o protectie pentru degete recomand s-o folositi, o razatoare buna s-ar putea sa va ia si din varful degetelor - testat!

Vedeti in poza siguranta care vine in set la razatoarea Tupperware - un fel de ace si capac combinate.

Chipsuri de cartofi - Pas 3
Pas 4

Puneti o farfurie sub razatoare, sa colecatati feliile de cartofi.

Chipsuri de cartofi - Pas 4
Pas 5

Si feliati repede fiecare cartof, eu am folosit indicatorul 1 de pe razatoare, unul din cele mai mici, pentru felii subtiri.

Chipsuri de cartofi - Pas 5
Pas 6

Uitati aici cum sunt feliile de cartofi, una ca una - perfecte si repede.

Daca nu aveti razatoare smekera puteti incerca sa taiati cu un cutit felii cat mai subtiri - proces cam complicat. Sau sa faceti felii subtiri cu un cutit de curatat cartofi-morcovi.

Chipsuri de cartofi - Pas 6
Pas 7

Mutati cartofii intr-un bol si turnati apa rece peste ei. Amestecati bine si lasati 1 ora sa iasa bine amidonul din cartofi - asa chips-urile vor fi mai crocante, si cred ca mai dietetice chiar.

Chipsuri de cartofi - Pas 7
Pas 8

Dupa 1 ora scoateti fiecare felie de cartofi pe servetele de hartie si le stergeti bine de apa.

Chipsuri de cartofi - Pas 8
Pas 9

In varianta la cuptor:

Asterneti tava de cuptor cu hartie de copt si o ungeti cu putin ulei.

Chipsuri de cartofi - Pas 9
Pas 10

Aranjati in tava feliile de cartofi.

Chipsuri de cartofi - Pas 10
Pas 11

Le mai ungeti si deasupra cu ulei.

Chipsuri de cartofi - Pas 11
Pas 12

Presarati putina sare si mirodenii dupa preferinte.

Chipsuri de cartofi - Pas 12
Pas 13

Puneti la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 10-15 minute - dar in functie de fiecare cuptor, verificati periodic si aveti grija sa nu le ardeti.

Specificul  chips-urilor la cuptor este ca sunt putin mai elastice si trebuie lasate sa se raceasca complet ca sa fie mai crocante.

Chipsuri de cartofi - Pas 13
Pas 14

In varianta la microunde:

Luati o farfurie plata si o ungeti bine cu ulei.

Mai nou am observat ca se poate asterne platoul de mcrounde cu hartie de copt si puneti feliile de cartofi acolo, fara se mai ungeti cu ulei.

Chipsuri de cartofi - Pas 14
Pas 15

Aranjati feliile de cartofi si puneti farfuria la microunde.

Eu am pus 6-7 minute la 600W  dar va adaptati fiecare cuptorului dvs. Puneti pentru inceput la 5 minute, apoi inca cate 1 pana vedeti care-i nivelul perfect.

Chipsuri de cartofi - Pas 15
Pas 16

Aveti mare grija sa nu le ardeti.

Specificul chips-urilor la microunde este ca sunt perfect crocante si chiar putin expandate, se fac f.repede dar am observat ca au tendinta sa se lipeasca de farfurie, le scoateti atent cu un cutit.

Chipsuri de cartofi - Pas 16
Pas 17

Nu trebuie sa asteptati sa se raceasca complet sa fie crocante - le puteti savura imediat ce se racoresc putin.

Chipsuri de cartofi - Pas 17
Pas 18

Daca le vreti prajite in baie de ulei, neaparat sa incingeti bine uleiul inainte sa puneti feliile de cartofi, procesul este la fel.

Pofta Buna!

Chipsuri de cartofi - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 200 g (2 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 70 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 Jul 2018, 16:47

Asa chipsuri faceam inca de cand eram mici,la mamaia la tara,pe plita! Pe langa nuci coapte tot asa,se mancau inainte de a fi gata!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: