Pâine din 4 ingrediente, pentru începători
Deși eu nu mă consider începătoare în coacerea pâinii, mă gândesc serios să trec această rețetă de pâine rapidă într-una de folosință periodică în familia noastră. M-a surprins, cu atât de puțin efort să obții așa o pâine pufoasă și gustoasă - au apreciat-o mult și fetele, periodic furau de poftă câte o bucată.
Chiar nu aveți nevoie de îndemânări speciale, Maria mea de 5 ani o pot considera începătoare în ale bucătăriei și s-a implicat activ în proces. La această pâine pentru începători puteți adăuga și alte tipuri de făină, semințe și orice vă doriți, dar în prima fază recomand s-o faceți din făină albă simplă (eu am pus și puțină făină integrală), ca să o vedeți cum iese exemplară.
Dacă nu aveți drojdie, recomand să vă creșteți o Maia de casă sau să faceți Pâinea cu praf de copt, și mai rapidă chiar.
Ingrediente
●
Făină
470 g
puteți combina diverse tipuri de făină și semințe aici
●
Drojdie uscată
7 g
sau 15g drojdie proaspătă
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Înt-un bol puneți făina, adăugați în ea sarea și drojdia.
În caz că folosiți drojdie proaspătă, o dizolvați în apa de la ingrediente.
Pas 3
Și amestecați totul bine cu lingura sau spatula - aici m-a ajutat Maria mea mică de 5 ani.
Pas 4
Și obțineți așa un aluat lipicios și dens.
Pas 5
Acoperiți bolul cu folie de plastic sau capac și lăsați 2 ore la crescut în frigider.
Puteți să-l lăsați și 12 ore acolo, va fi pâinea și mai fragedă - vă organizați așa ca să amestecați seara aluatul și dimineața coaceți pâinica.
Pas 6
Cam așa arată după această perioadă.
Pas 7
Cu lingura sau spatula îl treceți pe masa presărată cu făină.
Pas 8
Mai presărați puțină făină și deasupra.
Pas 9
Apoi ușor formați cu mâinile o pâine rotundă sau alungită, cum preferați și reușiți.
Pas 10
Treceți această pâine pe o tavă de copt - o puteți așterne opțional cu hârtie de copt.
Lăsați 30 minute să crească la temperatura camerei.
În acest timp puteți pune la preîncălzit cuptorul.
Pas 11
Apoi o tăiați din loc în loc cu un cuțit și puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
Pas 12
Pâinea gata fierbinte recomand s-o ungeți puțin cu apă simplă rece.
Are coaja destul de crocantă și groasă, apa o frăgezește ușor, dar îi păstrează din crocant.
Pas 13
Înfășurați într-un prosop și lăsați măcar 30 de minute să se răcorească înainte de servire.
Asta depinde cât aveți răbdare...
Pas 14
Aici vreau să observați diferența între pâinea dospită 12 ore peste noapte la frigider - cea de sus.
Și cea de jos - dospită 2 ore, mai rapidă.
Diferența nu este majoră, deci puteți să încercați ambele variante, în funcție de timpul disponibil. Aș zice că pâinea dospită mai mult e ceva mai elastică și ușor mai pufoasă, dar nu cu mult.
Pas 15
Nu ezitați să încercați pâinea pentru începători, chiar dacă sunteți avansați, sunt sigură că veți fi plăcut surprinși.
Și apropo, puteți face 2 pâini mai mici în loc de una mare, o parte din ea se poate congela felii și o găsiți la nevoie.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(1 pâine mare sau 2 pâini mici)
Timp de preparare:
200 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
10 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)