Am avut o perioadă în care eram destul de pasivă la capitolul pâinii făcute cu maia, mi se părea complicat și credeam că nu-i mare diferență între maia și drojdie. Până m-am documentat și am înțeles de efectul nociv al drojdiei consumate în exces - să nu mă înțelegeți greșit, nu am renunțat la drojdie complet dar mâncând în fiecare zi pâine cu drojdie chimică impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.
Deci, am lăsat comoditatea la o parte și am început să citesc, nu este nimic complicat până la urmă - doar trebuie să aveți răbdare, făină de secară integrală(se găsește la plafar și magazine online) și 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca să faceți prima maia. După asta totul este simplu și banal, o să vedeți în continuare rețetele de pâine pe care le prefer - bine, asta în condițiile în care vă trebuie pâinică simplă de casă pentru familie.
Deci, maiaua se face cu făină integrală de secară, pentru că nu se strică mult timp și dezvoltă cel mai bine drojdia naturală. Dar din această maia de secară, dacă trebuie la vreo rețetă, se poate dezvolta și maia de grâu, urmează pe viitor să discutăm.
Observați pașii, la ultimul se lasă 100g de maia care se păstrează la frigider și o folosiți de fiecare dată când vreți să faceți o nouă pâine (acești pași cu prima maia se fac doar o dată, pe urmă doar o reînnoiți).