Maia pentru pâine-Starter(1)

Maia pentru pâine-Starter(1)

Am avut o perioadă în care eram destul de pasivă la capitolul pâinii făcute cu maia, mi se părea complicat și credeam că nu-i mare diferență între maia și drojdie. Până m-am documentat și am înțeles de efectul nociv al drojdiei consumate în exces - să nu mă înțelegeți greșit, nu am renunțat la drojdie complet dar mâncând în fiecare zi pâine cu drojdie chimică impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.

Deci, am lăsat comoditatea la o parte și am început să citesc, nu este nimic complicat până la urmă - doar trebuie să aveți răbdare, făină de secară integrală(se găsește la plafar și magazine online) și 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca să faceți prima maia. După asta totul este simplu și banal, o să vedeți în continuare rețetele de pâine pe care le prefer - bine, asta în condițiile în care vă trebuie pâinică simplă de casă pentru familie.

Deci, maiaua se face cu făină integrală de secară, pentru că nu se strică mult timp și dezvoltă cel mai bine drojdia naturală. Dar din această maia de secară, dacă trebuie la vreo rețetă, se poate dezvolta și maia de grâu, urmează pe viitor să discutăm.

Observați pașii, la ultimul se lasă 100g de maia care se păstrează la frigider și o folosiți de fiecare dată când vreți să faceți o nouă pâine (acești pași cu prima maia se fac doar o dată, pe urmă doar o reînnoiți).

Ingrediente

Făină integrală de secară
200 g
   
Apă călduță
240 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Prima zi:

- Într-un bol(cam de 2 litri) amestecați 50g de făină de secară cu 60 ml apă.

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 1
Pas 2

Vă iese un aluat, cam ca o smântână la grosime. Dacă este prea uscat sau prea lichid mai adăugați câte puțină apă sau făină ca să ajungeți la consistența necesară.

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 2
Pas 3

Acoperiți bolul cu un capac, important este să nu-l acoperiți ermetic - lăsați puțin întredeschis capacul.

Dacă puneți folie de plastic deasupra, să lăsați o mică crăpătură să "respire" maiaua.

Lăsați așa bolul pentru 24 ore să fermenteze la temperatura camerei.

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 3
Pas 4

A 2-a zi:

- Adăugați 50g făină și 60 ml apă la maiaua de ieri, amestecați bine, acoperiți și lăsați încă 24 de ore să fermenteze.

 

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 4
Pas 5

A 3-a zi:

- Iarasi adăugați 50g făină+60ml apă -amestecați, acoperiți și lăsați 24 ore.

Observați că pe parcurs, în fiecare zi, maiaua va face bule de aer, începe să lucreze.

 

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 5
Pas 6

A 4-a zi:

- Și ultima adăugare de făină - 50g + 60 ml apă - amestecați, acoperiți și lăsați 24 ore.

 

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 6
Pas 7

A 5-a zi:

- Puneți cam 50-100g de maia într-un borcan sau caserolă și păstrați la frigider - asta va fi "drojdia naturală" pe care o veți folosi și reînnoi de fiecare dată când faceți pâine - eu îi voi spune "Starter".

Restul de maia se va folosi pentru a face prima pâinică cu maia - urmează și rețetele în continuare aici - Reînnoire maia și Prima pâine cu maia de obicei, prima dată, se adaugă puțină drojdie ca s-o ajute să crească. Încă nu este foarte puternică, dar în continuare prinde puteri și nu va mai fi nevoie.

Deci, nu este nimic complicat, doar răbdare și dorință :)

Poftă Bună!

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 82

Monaa
Monaa 11 Feb 2025, 18:59

Bună seara din nou. Maiaua mea, nu mai avea bule doua zile. Am avut multa treaba si am uitat s o arunc asa cum am zis ieri, astazi e asa si miroase a otet? Ce sa fac? Astazi este a 7 a zi.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Monaa 11 Feb 2025, 20:07

Se vad bule, e bine, inca nu ca o maia mai batrana dar deja incepeti sa lucrati cu ea. Gasiti pe site reteta de prima paihe cu maia.

Este in regula mirosul de otet, trebuie doar hranita, e primul indicator ca are nevoie de “mancare”.

Monaa
Monaa Elena (lena) 11 Feb 2025, 20:15

Pun 100 g la frigider iar restul o hrănesc acum si maine seara să fac prima pâine. Mulțumesc frumos.

Monaa
Monaa 10 Feb 2025, 04:52

Bună dimineața, nu mai are bule și n a crescut.O să pun la frigider 100 grame totuși. Încep alta?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Monaa 10 Feb 2025, 06:53

Da, si nu folositi apa cu clor de la robinet.

Monaa
Monaa 09 Feb 2025, 20:31

Bună seara, astăzi e a 5 a zi, este timpul s o hrănesc dar nu mai e plină de bule ca zilele trecute. Ce să fac? Ii mai dau si in seara asta 50 g făină și 60 ml apă și s o las în continuare 24 de ore afară? Sau pun din ea 100 de grame la frigider acum si după să o hrănesc și s o las afară? Așa arată acum.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Monaa 09 Feb 2025, 20:36

O hraniti acum, lasati in bucatarie pe masa si observati daca face bule si creste, asta ar insemna ca e activa. Dimineata puneti la frigider pentru pastrare si folositi cand aveti nevoie conform instructiunilor de la retete.

Monaa
Monaa Elena (lena) 09 Feb 2025, 20:38

Deci este bine, mă speriasem un pic. Mulțumesc mult!

AdiMar
AdiMar 10 Sep 2016, 14:58

Draga Lena,

Mi-a reusit pana la urma maiaua dupa ce am luat-o de la capăt cu o altă făină de secară, se pare ca faina era de vina. Spune-mi te rog, la masina de pâine se respectă retetele tale de pâine sau cum le adaptez? Am facut o pâine din faina integrala de grâu si de secară so nu prea mi-a crescut cu maia, in schimb când o făceam cu drojdie îmi iesea. Sau maiaua nu se poate folosi si la masina de pâine?

Iti multumesc mult.

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) AdiMar 10 Sep 2016, 15:07

Ma bucur mult! Teoretic merge si la masina de paine, dar fiindca este o maia tanara inca nu creste la fel de bine ca drojdia.

CojocaruRoxana252
Cojocaru Roxana (CojocaruRoxana252) 17 Jun 2016, 10:39

Buna ziua,am o intrebare: se poate folosi maia si la masina de paine?

lena
Elena (lena) Cojocaru Roxana (CojocaruRoxana252) 17 Jun 2016, 14:49

Teoretic se poate, eu nu am incercat dar ar trebui sa iasa ceva.

CojocaruRoxana252
Cojocaru Roxana (CojocaruRoxana252) Elena (lena) 17 Jun 2016, 18:42

Multumesc pt raspuns! O sa incerc si o sa va scriu daca functioneaza!

otilia.andriciuc
otilia.andriciuc 15 Feb 2016, 12:55

Am si eu o intrebare. Sunt deja la ziua a cincea si nu are bule. Are si un miros ciudat, acrisor. Insa, acum am observat ca faina mea de secara este de fapt intermediara. Asta sa fie motivul pentru care nu creste? Si, as mai putea sa o salvez cumva pe asta? sa o mai hranesc in continuare? Si, tot face un soi de pojghita deasupra. e normal?

lena
Elena (lena) otilia.andriciuc 15 Feb 2016, 13:27

Puteti s-o mai hraniti 1 zi, daca tot nu creste intens puteti s-o folositi la paine dar in combinatie cu drojdie.

Ce ramane puneti la frigider si in 1-2 zile mai incercati s-o hraniti, observati cum reactioneaza. DIn ce mi-ati scris este normal sa aiba miros acru, pojghita.

Se face maia si din faina alba chiar, dar se strica repede. Cea din secara este de lunga durata si nu se strica. Daca nu e buna ar trebui sa aiba miros mai urat, de mai stricat.

MagdaN
MagdaN 31 Jan 2016, 15:17

A doua zi...cu buuulee:)

Poza mea pentru rețetă:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 11 Dec 2015, 20:02

Lena, te salut cu mare drag! Am plamadit si eu ca asa zice mama mea, maia, insa am o nedumerire in ziua a 3-a, inainte de reinnoire, maia mea era crescuta nustiu cum, parca cam de 3 ori, dupa ce i-am pus faina si apa, s-a lasat, in ziau a 4-a, adica azi, nu a mai crescut la fel, sa fie ceva in neregula??? vreau sa-ti multumesc tare mult pentru retetele pe care la postezi, cele pe care le-am incercat au devenit favorite in familia mea!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 11 Dec 2015, 20:46

Da, se comporta diferit, nu-ti face griji :)

Ma bucur mult ca sunt utile retetele, sa aveti pofta mare!

BBJUL
BBJUL 05 Apr 2014, 13:19

buna, multumesc de reteta, am facut maia dupa reteta codrutei, dar nu stiu daca e buna, ca nu are asa multe bule dupa 7 zile deja.. Acum fac dupa reteta dv. si din prima cand am amestecat a iesit foarte tare, am adaugat chiar 20 ml apa si tot as spune ca nu e ca smantana... intrebarea este: o sa trebuiasca sa adaug in fiecare zi inca 20 ml sau incerc sa merg pe 50:60. Daca adaug de fiecare data mai multa apa se schimba proportiile la maia si deci in receta finala de paine o sa fie alte proportii la apa si faina, a 2 intrebare : le calculez proportional reiesind din cantitatile dv.? Si a treia intrebare: eu fac paine in fiecare zi de 1 kg, deci am nevoie de maia in fiecare zi, cat trebuie sa adaug in fiecare zi: maia-apa-faina? (eu nu am sa pun in frigider starterul). multumesc anticipat, sunt si eu fan site-ul dv. :)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) BBJUL 05 Apr 2014, 13:41

BBJUL, eu nu sunt asa tehnica la cantitatile de apa si faina - am observat ca la diferite tipuri si marci de faina putin difera proprotiile. Concluzia finala dupa care ma ghidez, este sa fie maiaua ca o smantana mai groasa. Acum le pun la ochi, nici nu cantaresc cand reinnoiesc starterul. Nu-i nimic daca puneti mai multa apa, nu va incurca la reteta finala. Cred ca si proportiile pt paine nu vor fi cu mult diferite.

Cantitatea de maia pt 1 kg de faina tot nu este batuta in cuie - daca este o maia cu vechime si puternica va trebuie mai putin. Si respectiv mai mult daca aveti maiaua mai noua si slaba. Va reglati pe parcurs cantitatile mai exacte.

Acum cel mai important este sa aveti o maia activa si vie, aluatul final sa fie moale(chiar putin lipicios, dar nu exagerati cu faina).

Imi pare rau ca nu va pot ajuta cu cantitati fixe, oricum sunt multe variabile aici si veti invata in timp sa le reglati pe toate.

Ana-MariaB
Ana-MariaB 27 Feb 2014, 11:59

Sunt asa fericita ca am gasit aceasta reteta. Multumesc mult de tot!! Ar fi util si pentru cei care sunt peste hotare si nu au auzit de maia sa puneti in paranteza si termenul englezesc (mai cunoscut pe internet) de surdough. Mai ales ca ii mai ziceti si starter. Eu am cautat de mult o reteta in romaneste ptr aceasta metoda si am dat de site-ul dumneavoastra din pura intamplare. Ma gandesc ca v-ar aduce mult mai multe vizite. In plus, e de notat ca se poate face cu orice faina sau amestec de faini, nu numai de secara ptr ca orice faina care reactioneaza la drojdia clasica reactioneaza si  organismele de drojdie din aer care fac posibil acest proces de fermentare.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile