Am avut o perioada in care eram destul de pasiva la capitolul painii facute cu maia, mi se parea complicat si credeam ca nu-i mare diferenta intre maia si drojdie. Pana m-am documentat si am inteles de efectul nociv al drojdiei consumate in exces - sa nu ma intelegeti gresit, nu am renuntat la drojdie complet dar mancand in fiecare zi paine cu drojdie chimica impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.
Deci, am lasat comoditatea la o parte si am inceput sa citesc, nu este nimic complicat pana la urma - doar trebuie sa aveti rabdare, faina de secara integrala(se gaseste la plafar si magazine online) si 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca sa faceti prima maia. Dupa asta totul este simplu si banal, o sa vedeti in continuare retetele de paine pe care le prefer - bine, asta in conditiile in care va trebuie painica simpla de casa pentru familie.
Deci, maiaua se face cu faina integrala de secara, pentru ca nu se strica mult timp si dezvolta cel mai bine drojdia naturala. Dar din aceasta maia de secara, daca trebuie la vreo reteta, se poate dezvolta si maia de grau, urmeaza pe viitor sa discutam.
Obseravti pasii, la ultimul se lasa 100g de maia care se pastreaza la frigider si o folositi de fiecare data cand vreti sa faceti o noua paine(acesti pasi cu prima maia se fac doar o data, pe urma doar o reinnoiti).