Focaccia cu cascaval si ceapa

Focaccia cu cascaval si ceapa

Asta a fost prima mea foccacia si sigur nu ultima - pufoasa, moale, frageda, un fel de combinatie de paine cu aroma de cascaval mi-a iesit, disparuse in cateva minute de pe masa(aveam musafiri) si a fost mult laudata.

Bucatile de cascaval se potrivesc tare bine aici, se topesc si fac gaurele aromate in aluat - ceapa puteti sa puneti simpla sau verde, in cazul celor mai mofturosi cred ca puteti s-o omiteti.

Chiar va recomand cu mare incredere reteta, una din cele mai reusite si sigur de folosit la cat mai des.

Ingrediente

Apa calduta
250 ml
Drojdie uscata
7 g
sau 15g proaspata
Miere
2 lingurite
sau zahar
Sare
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
400 g
Ulei de masline
3 linguri
Cascaval clasic
100 g
Ceapa alba
1 buc
sau 3-4 fire ceapa verde + putin ulei pentru calit ceapa
Ierburi de provence
1 lingurite
+ mai puteti adauga rosii uscate, masline

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati apa calda, mierea, drojdia.

Lasati cam 10 minute pana incepe sa faca spuma.

2

Adaugati sarea, faina si amestecati aluatul cu o lingura sau spatula.

3

Si incepem sa framantam aluatul cu mainile, cu cat mai mult cu atat mai bine.

Pe parcurs mai adaugati cate putin 2 linguri de ulei de masline in aluat - trebuie sa va iasa un aluat uniform si moale.

Eu il framant putin, las vreo 10 minute la odihnit si dupa asta il mai framant cu ulei.

4

Dupa ce ati framantat aluatul bine, il acoperiti cu prosop si lasati la crescut 30 minute.

5

In acest timp caliti ceapa in putin ulei...

6

...si taiati cubulete cascavalul.

7

Dupa ce a crescut aluatul, adaugati peste el ceapa calita si 80g de cascaval(20g lasam pentru a pune deasupra pe foccacia).

8

Framantati bine aluatul ca sa incorporeze tot cascavalul si ceapa, la inceput va fi mai greu dar sigur reusiti.

Lasati-l 10 minute sa se odihneasca, ca sa-l puteti lucra mai usor cand il puneti in tava.

9

Intindeti aluatul cu mainile intr-o tava - a mea este rotunda de 32 cm. Sigur merge si intr-o tava de cuptor simpla, de la aragaz.

10

Cu degetele apasati si faceti adancituri in aluat, ungeti cu putin ulei de masline si presarati ierburile de Provence(verdeturi italiene - contin oregano, maghiran, etc).

Presarati si cele 20g de cascaval lasate la o parte mai sus.

Si optional puteti sa mai puneti niste masline taiate deasupra sau rosii uscate in ulei de masline.

Lasati in tava 20 minute sa creasca putin.

11

Puneti la cuptorul preincalzit la 180-200 grade pentru aproximativ 20-25 minute, pana se rumeneste frumos.

Lasati un pic sa se racoreasca.

12

O serviti calda(rece este la fel de buna) cu orice va place - supa, salata, pate, etc. - sau simpla ca o pizza mai pufoasa.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10-12 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

Vio84
Vio84 21 aug 2016, 19:55

Buna Lena astazi iar am refacut focaccia din portiè dubla asa ce nea placut la toti. Astazi am dat cascavalu prin razatoare e ceva nemaipomenit de gustos.merci si pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vio84
Vio84 20 aug 2016, 23:53

Foarte delicioasa sa terminat in 5 min. Merci Lena !!!

Poza mea pentru reteta:
Silvia86
Silvia86 23 apr 2015, 11:07

Ce fel de drojie este mai buna? Uscata sau proaspata? Care ar fi diferenta dintre ele?

lena
Elena (lena) Silvia86 24 apr 2015, 13:34

Diferenta este doar in cantitatea pe care trebuie s-o puneti, de obicei cea uscata se ia in jumate cat cea proaspata. In rest, totul e cam la fel.

Daniela B.
Daniela B. 17 feb 2015, 09:09

Este foarte gustoasa focaccia asta. Aseara repede am plamadit-o din fuga, in special pentru sot caci el sa dus azi la deal, si cu siguranta o sa ii placa. Eu am mincat si e asa de gustoasa, baietelul meu a zis sa-i fac mereu asa fel de placinta. I-am pus brinza de vaca inghegata de vreo luna de zile si era moale ca cascavalul si gustoasa, si rosiile astea uscate da o aroma foarte placuta si gustoasa, plus am mai pus niste fars, carne tocata se pare in romana, putin calit caci faceam niste pilaf si a iesit super! Deci e rapid si gustos si bun la ceai! Multumesc pentru reteta minunta, atit de mult ma bucur ca am de unde lua retete gustoase Lena, multumesc inca odata!

Poza mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 07 mai 2014, 13:40

Noua ne plac mult maslinile si am facut ieri focaccia cu masline, a iesit super !!!!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 03 feb 2014, 12:05

Buna,am facut aceasta f.de 2 zile,am pozat-o apoi am consumat din ea. Mi-a placut f.mult si nu asi mai fi avut daca nu ma anuntau aseara copiiii ca vin asa ca m-am oprit din mancat sa aiba si ei. Si culmea cand am postat pozele,erau de o mare neclaritat.( Era aparatul pus pe altceva).Asa ca acuma am repozat cu ce a mai ramas. Mi-a placut tare mult aceasta focaccia si spre deosebire de alte persoane eu am pus DOUA cepe ca imi place tare mult. multumesc de reteta si precis o voi repeta.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
madalina21
madalina21 29 ian 2014, 12:03

Pufoasa si f buna!

Nota mea pentru reteta:
nikole
nikole 16 iul 2013, 11:39

Foarte gustoasa,multumesc Lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nataly
Nataly 13 iul 2013, 23:24

Azi - vazut, azi - placut, azi - facut, azi - pozat, azi - postat... A iesit super!!! Nu am mai mancat niciodata pana acum focaccia, dar asta iesita din mainele mele a fost SUPER, SUPER, SUPER!!! Noroc ca am facut-o spre seara pe la 22:00h am scos-o din cuptor, asa ca nu ne-am aruncat prea tare asupra ei ca altfel nu ar mai fi ramas nimic pana maine cand imi vine soacra in vizita. Lena, multumesc pentru inspiratie

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 10 iul 2013, 16:20

salut,nu este foarte important,dar se scrie  focaccia :) ,si este fffoarte gustoasa ! bafta ! 

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile