Franzela alba cu maia

Franzela alba cu maia

O reteta care ne place foarte mult, in ultima luna am facut-o deja de vreo 3 ori, am pus si rezerve in congelator(feliata in pungi se pastreaza foarte bine).

Eu as zice ca este painica cu maia ideala, poroasa, elastica, gustoasa, pufoasa - pot s-o laud mult, dar mai bine incercati singuri, si pozele vorbesc :)

Din start va previn ca nu este grea reteta, dar necesita o buna planificare a timpului, sunt cateva etape si cat timp dureaza sa creasca aluatul va faceti alte treburi prin casa. Oricum efortul si munca vor fi rasplatite cu niste franzele de nota 20.

Ingrediente

Starter maia(de secara))
71 g
cel care il pastrati la frigider
Faina integrala de grau
85 g
Faina alba calitate superioara
142 g
pentru plamadeala
Sare
17 g
Faina alba calitate superioara
454 g
pentru aluat

Pasi de urmat

1

As recomanda inainte sa va apucati sa faceti painea, cu o seara inainte scoateti starterul din frigider(cele 50-100g), adaugati la el 50g apa+50g faina secara/grau si lasati pana dimineata sa se "trezeasca" bine si sa prinda forta maiaua.

Am facut si cu starter direct din frigider, iese bine dar parca nu asa pufoasa si poroasa, creste putin mai greu.

2

Pasul 1 - Facem plamadeala:

Intr-un bol turnati 71g de maia(starter) - restul ce va ramane puneti la loc in firigider intr-o casoleta mica si folositi pentru urmatoarea partida de paine.

3

Adaugati 152g apa la temperatura camerei, amestecati bine.

4

Apoi adaugati 85g faina integrala de grau si 142g faina alba, amestecati bine cu o lingura, acoperiti cu folie de plastic bolul si lasati 2-3 ore pana creste bine.

5

Aici plamadeala crescuta bine in volum dublu, gata de facut aluatul.

6

Pasul 2 - Facem Aluatul:

Luati toata plamadeala de la pasul 5 si adaugati in ea 312g apa la temperatura camerei - amestecati bine.

7

Tot acolo masurati 454g faina alba si 17g sare - amestecati bine cu o lingura.

8

Va iese un aluat mai moale si lipicios.

9

Il scoateti pe masa presarata bine cu faina.

10

Si acum vom lucra aluatul ca sa fie uniform si frumos prin tehnica:

STRETCH AND FOLD (aveti si un video aici pentru a vedea mai bine)

- Deci, aluatul pus pe masa(se presara cu faina si deasupra), il intindeti cu mainile intr-un dreptunghi.

 

11

Aduceti una din laturile dreptunghiului spre mijloc.

12

Aduceti peste ea cealalta margine.

13

Acum indoiti unul din capetele "ruladei" de aluat spre mijloc - ca in poza.

14

Aduceti celalat capat peste primul. Si gata, asta-i toata smekeria.

Acoperiti aluatul cu un prosop, lasati 10 minute si repetati procedura de Stretch and Fold - pas10-14.

Trebuie sa faceti chestia asta minim de 3 ori - aluatul se va uniformiza, va creste mai bine si va fi mai poros.

15

Usor modelati o bila, atentie sa nu framantati aluatul dupa pasii de mai sus - doar usor cu mainile ii dati forma rotunda.

Ungeti bolul cu putin ulei si puneti aluatul pentru 2-3 ore la crescut(cam de 1.5-2 ori)- acoperit cu un prosop bineinteles.

16

Pasul 3 - formam franzele:

Aluatul crecut il scoateti pe masa cu faina, il taiati un 2 bucati.

17

Fiecare bucata o intindeti cu mainile intr-un dreptunghi - va ajutati cu putina faina daca este nevoie.

18

Aduceti marginea mai lunga spre mijloc.

19

Aduceti cealalta margine peste prima si un pic lipiti cu degetele.

20

Rotunjiti putin marginile cu degetele.

21

Formati amandoua franzelele si le puneti la crescut - le-am pus pe 2 bucati de hartie de copt.

Acestea vin pe un prosop, la care am ridicat marginile cu ce am avut prin bucatarie(facalet, tavi, etc) ca sa creasca bine painea si sa sustina cresterea in sus a painicilor.

Lasati 1-2 ore pana creste de 1.5-2 ori.

22

Cam asa a crescut painica mea.

23

Scoateti marginile de sustinere a prosopului si cu un cutit foarte ascutit faceti 2-3 taieturi pe franzele.

24

Am incins cuptorul la 250 grade, cu tot cu placa de gresie in el si tava de cuptor pozitionata sub gratarul cuptorului.

Am pus painile in cuptor(le-am mutat tinandu-le de marginile hartiei de copt) si am turnat cam 150ml apa in tava incinsa de sub gratar - ca sa fac aburi in cuptor. Inchideti repede usa cuptorului.

Peste 10 minute scadeti temperatura la 200 grade si lasati 40-50 de minute pana se rumeneste frumos.

25

Intre timp puteti sa mai ungeti painea cu o pensula cu apa(cam de 2 ori) - ca sa fie mai lucioasa.

Este gata cand e rumena si dedesubt si atunci cand bateti cu degetele in ea va suna a gol.

26

Daca vreti sa aveti coaja la paine mai frageda, imediat cum o scoateti din cuptor se unge cu apa.

27

Si inveliti bine intr-un prosop - lasati sa se raceasca complet, cateva ore sau chiar peste noapte.

La noi de obicei intr-o ora deja incepe ruptul painii... se taie mai greu cand este proaspata.

28

A 2-a zi o taiati in felii foarte frumoase si subtiri. Acestea le puteti congela si folositi cand va trebuie - in 30 minute se decongeleaza si sunt ca proaspete.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (2 franzele)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 07 oct 2019, 17:53

Inca o poză.

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 07 oct 2019, 17:50

Bună Lena! De câțiva ani buni împrumut rețete de la tine. Ieri am făcut pâine țărănească, iar azi am hotarat sa fac portie dublă de franzele. Ce sa-ți zic, mi-au ieșit perfecte. Mulțumesc mult pentru mumca ta!

P.S. S-au primit mai sure probabil din cauza fainii de secara, care este mai intunecata decat pe pozele tale. Dar oricum sunt o minune!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Rata (AnaRata286) 08 oct 2019, 16:01

Cu drag Ana! Sa aveti pofta mare si multumesc mult de mesaj😘

Lilisa
Lilisa 22 mar 2018, 09:44

Spuneti, va rog, ce nu am facut corect? Nu am obtinut asa franzela moale si pufoasa ca la dvs. Coaja mi -a iesit foarte tare. Nu s-a rumenit asa frumos, precum la dvs. Trebuia sa o tin mai mult timp in rola ca sa se rumeneze macar un pic.

lena
Elena (lena) Lilisa 22 mar 2018, 10:10

Mai mult nu stiu, nu mi-ati dat detalii si nu am cum sa ghicesc dar probabil trebuia temperatura mai mare in cuptor.

Lilisa
Lilisa Elena (lena) 22 mar 2018, 10:57

Am respecrat proportiile ingredientelor. Aluatul a crescut bine. Porii sunt frumosi. Am incalzit cuptorul pana la 250 grade. Am turnat apa intr-o tava situata mai jos de paine pentru aburi. Numai ca dupa ce am turnat apa, brusc a scazut temperatura in cuptor pana la 220 grade, desi am inchis repede usa cuptorului. Probabil e din cauza temperaturii prea mici, dupa cum ati mentionat dvs. Va multumesc pentru raspuns. Voi incerca din nou. Sper sa-mi iasa mai bine.

lena
Elena (lena) Lilisa 22 mar 2018, 10:59

Da, atunci este temperatura. Coaja poate fi mai tare dar dupa coacere stropiti painea cu putina apa si inveliti in prosop pentru cateva ore. Eu asa rezolv problema cu coaja tare, este normal la painea cu maia.

Lilisa
Lilisa Elena (lena) 25 mar 2018, 20:18

Am mai incercat o data sa fac franzela dupa reteta dvs. De data aceasta am luat in consideratie si sfatul dvs. si am stropit painea cu 10 minute inainte de sfarsitul coacerii, si apoi inca o data dupa ce am scos painica din cuptor, si am invelit-o in prosop. A iesit mlt mai bine. Coaja nu mai este asa de tare data aceasta. Multumesc mult pentru sfaturi si pentru reteta!

CarmenNeme?916
Carmen Neme? (CarmenNeme?916) 11 feb 2018, 19:03

Buna seara, merge oare sa fac o singura paine din tot aluatul?!

Mulțumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Carmen Neme? (CarmenNeme?916) 11 feb 2018, 19:13

De fapt iese una mai mare sau 2 mici :)

GabrielaBujor864
Gabriela Bujor (GabrielaBujor864) 05 mar 2017, 12:04

va rog sa explicati cum se face STARTERUL  ACESTA ,? multumesc cu anticipatie Gabriela  Franta

lena
Elena (lena) Gabriela Bujor (GabrielaBujor864) 05 mar 2017, 12:11

La pasul 1 aveti link spre reteta.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 apr 2014, 13:09

o pufosenie mi-a iesit (in comparatie cu cea de secara care e ceva mai densa)! si a ramas destul de pufoasa si gustoasa pana am terminat-o, cam 3 zile!

Nota mea pentru reteta:
olga.nika
Olga (olga.nika) 20 mar 2014, 09:05

m-am uitat numai ce si este indicat pe covorasul meu de silicon max 230 grade :(

olga.nika
Olga (olga.nika) 20 mar 2014, 09:02

Multumesc de raspuns :) poate trebuia sa presor faina! dar s-o dezlipesc cu apa am incercat.. dar fara rezultat bun.. adica o udam cit era fierbine.. dar se vede ca la mine era aluatul mai moale putin sau hirtia era de rea calitate :) .. vreau azi sa evit hirtia.. asi incerca pe covoras de silicon.. dar, daca nu ma gresesc nu se permite folosirea lor la temperaturi mai mari de 220.. acum o clipa am prahit semintele .. Multumesc inca o data pentru tot!!!

lena
Elena (lena) 20 mar 2014, 08:54

Cred ca trebuia sa pui un pic de faina peste hartie, se mai intampla daca aluatul este mai moale si lipicios. Pe viitor, ma gandesc ca poti unge hartia lipita cu putina apa si se va desprinde.

olga.nika
Olga (olga.nika) 20 mar 2014, 08:46

Am facut si eu baghete cu maia.. doar ca n-am folosit gresia si mi s-a lipit hirtia de copt de piine.. si asta mi-a taiat tot avintul :( S-a mincat bine doar ca am taiat talpa piinii caci era imposibil de scos hirtia. Si desigur am congelat citeva felii :) Azi voi face piine cu seminte (pe asta mi-a mai ramas s-o incerc :)) Pina ce piinea mea preferata cu maia ce prima -cea cu secara. Fiindca totusi piinea cu maia este putin mai grea, iar piinea alba m-am deprins ca trebuie sa fie mai usoara si pufoasa .. sau poate doar mie nu mi-a iesit chiar asa de bine ca la tine, Lena. Oricum, iti multumesc mult pentru recetele minunate!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile