Maia pentru paine-Starter(1)

Am avut o perioada in care eram destul de pasiva la capitolul painii facute cu maia, mi se parea complicat si credeam ca nu-i mare diferenta intre maia si drojdie. Pana m-am documentat si am inteles de efectul nociv al drojdiei consumate in exces - sa nu ma intelegeti gresit, nu am renuntat la drojdie complet dar mancand in fiecare zi paine cu drojdie chimica impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.

Deci, am lasat comoditatea la o parte si am inceput sa citesc, nu este nimic complicat pana la urma - doar trebuie sa aveti rabdare, faina de secara integrala(se gaseste la plafar si magazine online) si 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca sa faceti prima maia. Dupa asta totul este simplu si banal, o sa vedeti in continuare retetele de paine pe care le prefer - bine, asta in conditiile in care va trebuie painica simpla de casa pentru familie.

Deci, maiaua se face cu faina integrala de secara, pentru ca nu se strica mult timp si dezvolta cel mai bine drojdia naturala. Dar din aceasta maia de secara, daca trebuie la vreo reteta, se poate dezvolta si maia de grau, urmeaza pe viitor sa discutam.

Obseravti pasii, la ultimul se lasa 100g de maia care se pastreaza la frigider si o folositi de fiecare data cand vreti sa faceti o noua paine(acesti pasi cu prima maia se fac doar o data, pe urma doar o reinnoiti).

Ingrediente

Faina integrala de secara
200 g
Apa calduta
240 ml

Pasi de urmat

1

Prima zi:

- Intr-un bol(cam de 2litri) amestecati 50g de faina de secara cu 60 ml apa.

2

Va iese un aluat, cam ca o smantana la grosime. Daca este prea uscat sau prea lichid mai adaugati cate putina apa sau faina ca sa ajungeti la consistenta necesara.

3

Acoperiti bolul cu un capac, important este sa nu-l acoperiti ermetic - lasati putin intredeschis capacul.

Daca puneti folie de plastic deasupra, sa lasati o mica crapatura sa "respire" maiaua.

Lasati asa bolul pentru 24 ore sa fermenteze la temperatura camerei.

4

A 2-a zi:

- Adaugati 50g faina si 60 ml apa la maiaua de ieri, amestecati bine, acoperiti si lasati inca 24 de ore sa fermenteze.

 

5

A 3-a zi:

- Iarasi adaugati 50g faina+60ml apa -amestecati, acoperiti si lasati 24 ore.

Observati ca pe parcurs, in fiecare zi, maiaua va face bule de aer, incepe sa lucreze.

 

6

A 4-a zi:

- Si ultima adaugare de faina - 50g + 60 ml apa - amestecati, acoperiti si lasati 24 ore.

 

7

A 5-a zi:

- Puneti cam 50-100g de maia intr-un borcan sau casoleta si pastrati la frigider - asta va fi "drojdia naturala" pe care o veti folosi si reinnoi de fiecare data cand faceti paine - eu ii voi spune "Starter".

Restul de maia se va folosi pentru a face prima painica cu maia - urmeaza si reteta in continuare - de obicei, prima data, se adauga putina drojdie ca s-o ajute sa creasca. Inca nu este foarte puternica, dar in continuare prinde puteri si nu va mai fi nevoie.

Deci, nu este nimic complicat, doar rabdare si dorinta :)

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 51

AdiMar
AdiMar 10 sep 2016, 14:58

Draga Lena,

Mi-a reusit pana la urma maiaua dupa ce am luat-o de la capăt cu o altă făină de secară, se pare ca faina era de vina. Spune-mi te rog, la masina de pâine se respectă retetele tale de pâine sau cum le adaptez? Am facut o pâine din faina integrala de grâu si de secară so nu prea mi-a crescut cu maia, in schimb când o făceam cu drojdie îmi iesea. Sau maiaua nu se poate folosi si la masina de pâine?

Iti multumesc mult.

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) AdiMar 10 sep 2016, 15:07

Ma bucur mult! Teoretic merge si la masina de paine, dar fiindca este o maia tanara inca nu creste la fel de bine ca drojdia.

AdiMar
AdiMar 31 aug 2016, 15:53

Buan Lena,am o nelamurire: in prima zi când am facut maiaua, am pus mai milta apa pt ca a iesit foarte groasa. A doua zi făcuse bule si se subtiase compozitia, dupa care am pus iarăși 50 g faina + 60 g apa, dar in ziua următoare nu mai erau bule si parca se separase apa, lasandu-se in jos in timp ce dasupra s-a facut o pojghiță. Am pus iarasi faina si apa si in ziua

urmatiare iar s-a separat, de aceasta data apa la suprafata, si tot fără bule. Unde gresesc? Parca nici nu a mai crescut... Multumesc frumos

lena
Elena (lena) AdiMar 31 aug 2016, 16:03

Cum e temperatura in bucatarie, mai cald, mai racoare? Faina de care ati pus?

AdiMar
AdiMar Elena (lena) 31 aug 2016, 17:33

Cam 25 grade in bucătărie, iar faina am pus de secară

Rox 2016
Rox 2016 01 aug 2016, 12:51

Buna ziua!

Sunt foarte multumimta ca mi-a iesit prima si sper ultima maia din viata mea! La fel de multumita sunt de cum mi-a iesit "prima painica cu maia". MULTUMESC!

As avea totusi o nelamurire: vineri am pus starterul la frigider. Astazi e luni si l-am lasat in continuare acolo. Urmatoarea paine vreau s-o fac sambata ce vine. In tot acest rastimp trebuie sa hranesc maiaua din frigider? Sau va fi suficient sa-i fac reinnoire maia din starter cu o seara inainte de a ma apuca de paine?

lena
Elena (lena) Rox 2016 02 aug 2016, 19:33

Nu o mai hraniti, va sta bine pana atunci.

MagdaN
MagdaN 31 ian 2016, 15:17

A doua zi...cu buuulee:)

Poza mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 11 dec 2015, 20:02

Lena, te salut cu mare drag! Am plamadit si eu ca asa zice mama mea, maia, insa am o nedumerire in ziua a 3-a, inainte de reinnoire, maia mea era crescuta nustiu cum, parca cam de 3 ori, dupa ce i-am pus faina si apa, s-a lasat, in ziau a 4-a, adica azi, nu a mai crescut la fel, sa fie ceva in neregula??? vreau sa-ti multumesc tare mult pentru retetele pe care la postezi, cele pe care le-am incercat au devenit favorite in familia mea!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 11 dec 2015, 20:46

Da, se comporta diferit, nu-ti face griji :)

Ma bucur mult ca sunt utile retetele, sa aveti pofta mare!

lena
Elena (lena) 09 sep 2015, 19:20

Cred ca puteti s-o folositi si la brutarie, doar ca va trebui sa exersati f.bine din timp si sa va organizati cu maiaua si tot procesul ei de crstere, hranire, pastrare(la frigider).

ionut82
ionut82 06 sep 2015, 01:26

vreau sami deschid o brutarie se poate folosi maiaua si intro brutarie unde sunt cantitati mai mari de paine in locul drojdiei

ionut82
ionut82 06 sep 2015, 01:24

la frigider sau congelator

BBJUL
BBJUL 05 apr 2014, 13:19

buna, multumesc de reteta, am facut maia dupa reteta codrutei, dar nu stiu daca e buna, ca nu are asa multe bule dupa 7 zile deja.. Acum fac dupa reteta dv. si din prima cand am amestecat a iesit foarte tare, am adaugat chiar 20 ml apa si tot as spune ca nu e ca smantana... intrebarea este: o sa trebuiasca sa adaug in fiecare zi inca 20 ml sau incerc sa merg pe 50:60. Daca adaug de fiecare data mai multa apa se schimba proportiile la maia si deci in receta finala de paine o sa fie alte proportii la apa si faina, a 2 intrebare : le calculez proportional reiesind din cantitatile dv.? Si a treia intrebare: eu fac paine in fiecare zi de 1 kg, deci am nevoie de maia in fiecare zi, cat trebuie sa adaug in fiecare zi: maia-apa-faina? (eu nu am sa pun in frigider starterul). multumesc anticipat, sunt si eu fan site-ul dv. :)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) BBJUL 05 apr 2014, 13:41

BBJUL, eu nu sunt asa tehnica la cantitatile de apa si faina - am observat ca la diferite tipuri si marci de faina putin difera proprotiile. Concluzia finala dupa care ma ghidez, este sa fie maiaua ca o smantana mai groasa. Acum le pun la ochi, nici nu cantaresc cand reinnoiesc starterul. Nu-i nimic daca puneti mai multa apa, nu va incurca la reteta finala. Cred ca si proportiile pt paine nu vor fi cu mult diferite.

Cantitatea de maia pt 1 kg de faina tot nu este batuta in cuie - daca este o maia cu vechime si puternica va trebuie mai putin. Si respectiv mai mult daca aveti maiaua mai noua si slaba. Va reglati pe parcurs cantitatile mai exacte.

Acum cel mai important este sa aveti o maia activa si vie, aluatul final sa fie moale(chiar putin lipicios, dar nu exagerati cu faina).

Imi pare rau ca nu va pot ajuta cu cantitati fixe, oricum sunt multe variabile aici si veti invata in timp sa le reglati pe toate.

Ana-MariaB
Ana-MariaB 27 feb 2014, 11:59

Sunt asa fericita ca am gasit aceasta reteta. Multumesc mult de tot!! Ar fi util si pentru cei care sunt peste hotare si nu au auzit de maia sa puneti in paranteza si termenul englezesc (mai cunoscut pe internet) de surdough. Mai ales ca ii mai ziceti si starter. Eu am cautat de mult o reteta in romaneste ptr aceasta metoda si am dat de site-ul dumneavoastra din pura intamplare. Ma gandesc ca v-ar aduce mult mai multe vizite. In plus, e de notat ca se poate face cu orice faina sau amestec de faini, nu numai de secara ptr ca orice faina care reactioneaza la drojdia clasica reactioneaza si  organismele de drojdie din aer care fac posibil acest proces de fermentare.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile