Pâinici din făină integrală și tărâțe
Aceste pâinici le-am inventat la cererea unei mămici să fac ceva sănătos și comod de mâncat pentru copilașul ei de 2 ani. Așa că m-am gândit că aceste pâinici să fie comode de ținut în mână, să fie portionate, și am experimentat pe parcurs cu diverse adăugiri - diverse semințe măcinte, făină de ovăz, stafide, etc. Toate combinațiile au fost delicioase, recomand să încercați pe parcurs cu de toate, doar să nu puneți mai mult de 3 linguri la cantitățile de aluat de mai jos.
Dar baza este pe făină integrală și tărâțe, foarte bune și sănătoase - le fac deja de vreun an și încep să nu prea mai fac pâine simplă. Așa portionate exact pentru o mâncare, sau la o poftă de ceva copt - sunt perfecte, mai bune ca orice pâine.
Ingrediente
●
Drojdie uscata
2 linguri
sau 25g proaspătă
●
Tarate de grau
0.5 pahare
sau orice alte tărâțe
●
Faina integrala de grau
500 g
cantitatea este aproximativă, vedeți în pași detalii
●
Seminte de in macinate
3 linguri
sau semințe de dovleac, cânepă, susan, stafide, etc.
●
Oua
1 buc
opțional, pt uns deasupra
●
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Prima se face maiaua - amestecați apa caldă cu drojdia, zahărul și făina albă și lăsați 15-20 minute să facă spumă.
Pas 2
Apoi se adaugă uleiul, sarea, tărâțele, semințele de in măcinate (sau altele), amestecați bine cu un tel.
Pas 3
Apoi adăugați cam 200g de făină integrală.
Pas 4
Și amestecați bine aluatul cu o lingură mai mare sau spatulă.
Mai adăugați câte puțină făină integrală dacă vedeți că este cam lichid și lipicios.
Nu o puneți pe toată odată, ca să nu faceți aluatul prea tare.
Pas 5
Scoateți aluatul pe masă presărată cu făină (integrală) și formați o bilă de aluat rotundă și elastică.
Pas 6
O puneți în bol și acoperiți cu prosop. Lăsați la crescut și odihnit vreo 20 de minute.
Pas 7
Apoi tăiați aluatul cam în 16 bucăți uniforme.
Pas 8
Cu mâna formați pâinicile, le puneți în tava de cuptor unsă cu puțin ulei, sau acoperită cu hârtie de copt.
Opțional le puteți unge cu puțin ou bătut și presara susan sau mac.
Pas 9
Lăsați 15 minute să se odihnească, apoi le puneți la cuptor, la 200 grade, pentru cam 20-30 de minute.
Aveți grijă să nu le uscați prea tare.
Pas 10
Și gata, lăsați să se răcorească bine, apoi le puteți savura cu toată familia.
Poftă Bună!
Cantitate:
16 buc
(1 tavă de cuptor)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
40 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)