Aluat de pizza clasic Rețetă VIDEO

Aluat de pizza clasic

Este cel mai simplu și gustos aluat de pizza. Am încercat mai multe variante și ingrediente, acesta îl recomand la toți.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
350 g
Cantitatea de făină poate varia în funcție de marcă și tip - adăugați câte puțin dacă mai este necesar.
Sare
0.5 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
Se poate folosi și ulei de măsline
Drojdie uscată
2 linguri
Eu folosesc drojdia Pakmaya.
Apă
225 ml
   
Zahăr
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un vas gradat se pune apa călduță. Se adaugă zahărul, drojdia uscată, se amestecă și se lasă amestecul 15 min până nu face spumă(vezi poza mai jos).

Atenție! Dacă folosiți drojdie uscată care nu se dizolvă în apă, nu va trebui să faceți acest pas, în schimb aluatul va crește mai greu, iar blatul nu va fi suficient de pufos. După ce am încercat diferite mărci de drojdie uscată, aluatul a avut cea mai bună consistență cu Pakmaya.

Aluat de pizza clasic - Pas 1
Pas 2

Peste 15 minute observați că amestecul de drojdie, apă și zahăr va face o spumă frumoasă.

Aluat de pizza clasic - Pas 2
Pas 3

Într-un bol mai mare se pune făina, se adaugă sarea și uleiul.

Aluat de pizza clasic - Pas 3
Pas 4

Adăugați amestecul cu drojdie (cel de la pasul 1). Începeți să amestecați aluatul, recomand cu o lingură și după ce se mai leagă și cu mâinile.

 

Aluat de pizza clasic - Pas 4
Pas 5

Pe o masă presărată cu făină scoateți aluatul și îl frământați 2-3 minute, ca să nu se lipească de mâini mai presărați câte puțină făină.

Atenție! S-ar putea să mai trebuiască să adăugați încă puțină făină dacă aluatul este prea lipicios și nicicum nu se poate lucra cu el. Asta e din cauza tipului de făină și am avut chiar eu probleme cu 2 cele mai bune mărci de făină locale.

Aluat de pizza clasic - Pas 5
Pas 6

Aluatul îl puneți într-un bol și lăsați cam 30 de minute să crească - nu uitați să-l acoperiți cu o folie, prosop sau capac.

Aluat de pizza clasic - Pas 6
Pas 7

După acest timp, scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 2 bucăți.

Aluat de pizza clasic - Pas 7
Pas 8

Formați 2 bile și le lăsați 5-10 minute la odihnit.

Aluat de pizza clasic - Pas 8
Pas 9

Pe masa presărată cu făină întindeți cu făcălețul câte un blat de pizza, din fiecare bilă de aluat.

La mine ies cam 2 blaturi de 30 cm diametru.

Aluat de pizza clasic - Pas 9
Pas 10

Pentru rezultate maxime cu pizza, de obicei recomand să folosiți tăvi de pizza speciale - sunt subțiri și așa sigur obțineți pizza delicioasă și fragedă. Se găsesc la orice supermarket mai mare și costă cam 20-30 lei.

Eu le ung cu puțin ulei înainte să pun aluatul.

Aluat de pizza clasic - Pas 10
Pas 11

Puneți aluatul în tavă și ușor ridicați bordurile, nu mult, cam de 1 cm.

Aluat de pizza clasic - Pas 11
Pas 12

Cum am spus, din acest aluat fac 2 pizza de 30 cm diametru.

Imediat cum ați pus aluatul în tăvi, mergeți mai departe cu procesul de preparare - nu trebuie lăsate la crescut.

Eu încep să le ung cu sos+cascaval+topping.

Poftă Bună!

Aluat de pizza clasic - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g (2 pizza de 30 cm)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (66 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 233

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 05 Dec 2024, 22:00

mai buna decat orice pizza din oras!

merci Lena, coca este excelenta si o putem dubla in functie de cat suntem de pofticiosi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CristinaPopa524
Cristina Popa (CristinaPopa524) 14 Feb 2024, 08:16

Va mulțumesc! Am facut pizza cu fineti capsuni si banane. A fost delicioasa, blatul a facut totul. Incerc de mult fel de fel de retete pentru blatul de pizza dar ca asta nu a fost niciunul.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristina Popa (CristinaPopa524) 14 Feb 2024, 09:33

Ma bucur tare mult, multumim si noi de mesaj!🙏🏻🤗

AnaCuceias204
Ana Cuceias (AnaCuceias204) 27 Mar 2020, 11:38

Mulțumesc frumos, un aluat perfect , din care poți prepaira și alte bucate .

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 06 Apr 2018, 07:30

Prea buna numai cînd ai oaspeti, am facut-o azi din nou .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Andr33a
Andr33a 02 Sep 2016, 18:30

Azi am încercat si eu acest aluat.. Nota zece :) mi-a ieșit o pizza delicioasa..mulțumesc pt rețeta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimonaCuciureanu464
Simona Cuciureanu (SimonaCuciureanu464) 09 Jul 2016, 21:47

Cea mai buna pizza..a fost prima data cand am facut o pizza si un aluat...mersiiiii

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MamicaDeLeut632
Mamica De Leut (MamicaDeLeut632) 04 Jun 2016, 02:10

Am incercat multe retete de blat pentru pizza si ai dreptate chiar este cea mai buna ! Am folosit aluatul si pentru pachetele cu cabanos. Au iesit foarte buni. Multumim pentru retete am incercat o multime si toate sunt foarte bune ! In 2 ani de cand te urmaresc si gatesc am acumulat vreo 5 kg in plus. :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 10 Mar 2016, 20:51

A treia reteta a ta pe ziua de azi cand spunca mi-a iesit super!!!! Defapt am mai facut-o de trei ori. Azi iti trimi poza.

Gracias Lena!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Sile
Sile 28 Apr 2014, 04:37

Am probat reteta in aceasta noapta... a iesit superba. Cred ca este cel mai simplu si cel mai gust aluat de pizza. Multumesc pt reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 04 Jun 2012, 22:19

Mmmm :x, numai pizza vad in fata ochilor ! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile