Toata copilaria mea mama si bunica faceau aceasta pasca la cuptor cu lemne, era ca un fel de panettone mai simplu, se adapta la diverse dimensiuni, chiar si unele foarte mici care dospeau in cutii de conserve sau cani emailate (le spuneam pascute). Sunt pufoase, aromate, pline de stafide si pentru mine... cu gust de acasa... Originea lor este din Ucraina si Rusia, unde se mai numesc Kulich sau Pasca, dar peste tot obiceiul este acelasi - se duce lumea la biserica dimineata cu ele, se sfintesc si se dau pomeni, etc.
Anul acesta chiar am avut pofta de pasca ca la mama, am tot cautat o reteta cat mai buna si pana la urma am ales una premium, de la o scoala profesionala de cofetari - dupa parerea mea, absolut deosebita. E plina de arome, textura este frageda, pufoasa si mult timp ramane asa, iar glazura pe care o puneti deasupra va fi placerea copiilor, si nu numai!
Apropo, este si varianta cu branza pe care o numim clar - Pasca cu Branza, dar in Moldova daca spuneti "Pasca", lumea va intelege ca aveti in vedere anume aceasta varianta pufoasa.