Tort "Medovik"

Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta -  aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:)

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pahar
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pahar
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pahar
pentru crema
Nuca taiata marunt
200 g
si prune uscate, sau visine fara samburi - optional

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

5

Adaugati faina si framantati aluatul.

6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (39 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 235

DanielaGherman810
Daniela Gherman (DanielaGherman810) 17 aug 2017, 15:47

Este super rețeta

Poza mea pentru reteta:
SerbanTatiana740
Serban Tatiana (SerbanTatiana740) 26 mai 2017, 11:25

Am facut si eu acest tort (tortul copilariei mele), a iesit perfect din prima, foarte apreciat de toti invitatii. Ca si sugestie ca sa aveti niste foi foarte suptiri puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt si apoi decupat. Multumesc Lena pentru reteta !!!

Nota mea pentru reteta:
daria26
daria26 19 mai 2017, 13:58

Mersi mult Lena !!! Delicios!!!

Poza mea pentru reteta:
claudia733
claudia (claudia733) 14 ian 2017, 10:29

DELICIOS! Am folosit la crema smantana fermentata de 40% si pe 3 dintre foi am pus peste crema coaja rasa de lamaie si nuca;te lingi pe degete ☺ cat de bun este.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaVitalieLapicus613
Ana Lapicus (AnaVitalieLapicus613) 18 nov 2016, 21:29

Mersi mult Lena pentru retetele extraordinare!👍😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dianaglava
Dianaglava 04 nov 2016, 10:03

Cel mai gustos tort

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaBaractari617
Ana Baractari (AnaBaractari617) 12 aug 2016, 22:11

Foarte bun tortul, cel mai gustos medovik mincat vreodată. Mulțumesc, Lena! La mine au ieșit 17 turte, asa de tare le-am intins si am folosit foecare bucatica de aluat ramas. Noi l-am devorat intr-o dupa amiază 😂

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
maryyy
maryyy 14 mar 2016, 08:53

E preferatul familiei !!! Foarte gustos, il recomand !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 22 apr 2014, 16:42

Iată si poza si o poza cu acest delicios tort !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TatianaD
TatianaD 06 ian 2012, 15:57

La Multi Ani tuturor! Voi incerca sa rezum experienta mea cu privire la acest tort.
1. Aluatul se face usor, pe baie de abur. Dar mie mi-a mai luat in plus 1,5 pahae de faina fata de reteta initiala. Foile trebuie intinse pe un pat de faina. Am scuturat faina cu o perie dupa ce se coceau foile. Dar nu e imposibil, principalul sa nu disperati. Mi-au iesit 9 foi. Am tinut aluatul pe baia de abur tot timpul. Ca durata – doar foile - 2 ore.
2. Pentru a se intari smantana, aceasta trebuie tinuta in frigider. Acesta e secretul si la frisca lichida. Ca sa se intareasca, si smantana, si frisca, trebuie tinute la frigider minim 3 ore, inainte de a fi batute. Se poate bate cu un mixer la inceput, dar va recomand sa bateti si cu telul, se intareste mult mai bine.
3. Totusi 1,5 l. De smantana e cam mult, o parte din aceasta cantitate nu am utilizat-o. Va recomand sa folositi 1 litru, cred ca va ajunge pentru foi, si a doua zi, daca mai e doriti si mai e nevoie, mai bateti un pic de smantana cu zahar. Aceeasi poveste cu zaharul, mi s-a parut cam mult zahar in crema. Dar acest lucru deja depinde de gustul fiecaruia.
4. Tortul este exceptional. Am adaugat si nuci, si prune uscate, a fost un deliciu. Desi pentru un incepator poate parea greu, rezultatul final merita orice efort!!! Multumim frumos Lena!!! La Multi Ani!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile