Tort "Medovik"

Tort "Medovik"

Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta - aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:).

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pahar
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pahare
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pahare
pentru crema
Nuca taiata marunt
200 g
si prune uscate, sau visine fara samburi - optional

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

Tort "Medovik" - Pas 1
Pas 2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

Tort "Medovik" - Pas 2
Pas 3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

Tort "Medovik" - Pas 3
Pas 4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

Tort "Medovik" - Pas 4
Pas 5

Adaugati faina si framantati aluatul.

Tort "Medovik" - Pas 5
Pas 6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

Tort "Medovik" - Pas 6
Pas 7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

Tort "Medovik" - Pas 7
Pas 8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

Tort "Medovik" - Pas 8
Pas 9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

Tort "Medovik" - Pas 9
Pas 10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

Tort "Medovik" - Pas 10
Pas 11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

Tort "Medovik" - Pas 11
Pas 12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

Tort "Medovik" - Pas 12
Pas 13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

Tort "Medovik" - Pas 13
Pas 14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

Tort "Medovik" - Pas 14
Pas 15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

Tort "Medovik" - Pas 15
Pas 16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

Tort "Medovik" - Pas 16
Pas 17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

Tort "Medovik" - Pas 17
Pas 18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

Tort "Medovik" - Pas 18
Pas 19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

Tort "Medovik" - Pas 19
Pas 20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Tort "Medovik" - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (49 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 273

AlinaRaicu
AlinaRaicu 24 Feb 2023, 22:55

Cadeobicei nemaipomenit. Iar cremele de smintina si unt s- au cuplat minunat. Eu l- am facut cu visine acrisoare.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) AlinaRaicu 28 Feb 2023, 08:27

Super!🤗❤️

AnuscaA560
Anusca A (AnuscaA560) 23 Feb 2023, 12:55

De 7 Ani nu am întâlnit o sărbătoare în familia mea fara sa gătesc acest tort,,,,vă mulțumesc,,este cel mai bun tort spun toți cunoscuții mei🤩🎂

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anusca A (AnuscaA560) 28 Feb 2023, 08:26

Ma bucur mult!🤗❤️

AnuscaA560
Anusca A (AnuscaA560) 23 Feb 2023, 12:52

De 7 Ani nu am întâlnit o sărbătoare în familia mea fara sa gătesc acest tort,,,,vă mulțumesc,,este cel mai bun tort spun toți cunoscuții mei🤩🎂

Dianaglava
Dianaglava 04 Nov 2016, 10:03

Cel mai gustos tort

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaBaractari617
Ana Baractari (AnaBaractari617) 12 Aug 2016, 22:11

Foarte bun tortul, cel mai gustos medovik mincat vreodată. Mulțumesc, Lena! La mine au ieșit 17 turte, asa de tare le-am intins si am folosit foecare bucatica de aluat ramas. Noi l-am devorat intr-o dupa amiază 😂

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
maryyy
maryyy 14 Mar 2016, 08:53

E preferatul familiei !!! Foarte gustos, il recomand !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 15 Jan 2016, 13:46

Buna Lena! Am facut si eu tortul prima data de revelion, a iesit foarte fain :) Multumesc mult pentru retetele tale :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Berlioz
Berlioz 29 Nov 2015, 13:56

Este ,pana acum cel putin,cel mai DELICIOS  tort ,exact pe gustul meu si al familiei  ,multumesc muuult  pentru reteta.L-am facut anul acesta de Paste cu dublarea ingredientelor ca sa ajunga la toate gurile pofticioase  :-)  si,cred ca o sa repet  procedura de Craciun ...  O duminica frumoasa la toata lumea 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
veronique
veronique 15 Nov 2014, 13:21

Buna .Am ales sa fac acest tort de ziua fetitei mele si am facut foarte bine.A fost un deliciu,o curiozitate ,cerere de reteta...Ma inspir din retetele tale pentru meniul zilei.Am mai facut cu succes gogosi rapide,prajitura Krem a la Krem.Sanatate multa iti doresc tie si familiei tale ca sa aveti spor in ceea ce creati aici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alehapi
alehapi 14 Dec 2013, 21:14

Demential..asa il pot descrie..a fost prima oara cand i-am facut tot fetitei de ziua ei...(pana acum comandam la cofetarie, de frica sa nu imi iasa mie) si toti invitatii au fost impresionati..a fost delicios...am pus in plus si fructe de padure si banane...il voi face si acum de Craciun. Multumim pt retete  :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile