Tort "Medovik"

Tort "Medovik"

Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta - aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:)

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pahare
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pahare
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pahare
pentru crema
Nuca taiata marunt
200 g
si prune uscate, sau visine fara samburi - optional

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

5

Adaugati faina si framantati aluatul.

6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (47 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 267

Irina91
Irina91 21 iul 2020, 13:24

Multumesc pentru această rețetă minunată, este nemaipomenită!!! De 5 ani prepar acest tort bun de tot))) o textură fină și un gust nemaipomenit;))

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
laurash49
laurash49 12 iul 2020, 10:26

Arată delicios!

Nadia
Nadia 13 mai 2020, 12:13

Buna Lalena! Vreau sa fac aceasta reteta de medovic in forma de inima am nevoie sa dublez ingredientele sau pot sa fac dupa receta data!! Si imi poti lamuri trebuie 3.5 pahare de 200 de faina? Iti multumesc

lena
Elena (lena) Nadia 13 mai 2020, 12:22

Depinde cat de mare este inima 😃 Dar in mod normal cred ca iti ajunge reteta la fix, si sunt 3.5 pahare de 250ml.

Nadia
Nadia Elena (lena) 13 mai 2020, 12:49

Undeva 23cm nu vreau mare. Iti multumesc

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 30 dec 2017, 13:17

Eu nu am avut ciocolata, asa ca m-am rezumat doar la nuca. Intr-adevar s-a mancat tot!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
claudia733
claudia (claudia733) 14 ian 2017, 10:29

DELICIOS! Am folosit la crema smantana fermentata de 40% si pe 3 dintre foi am pus peste crema coaja rasa de lamaie si nuca;te lingi pe degete ☺ cat de bun este.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Berlioz
Berlioz 29 nov 2015, 13:56

Este ,pana acum cel putin,cel mai DELICIOS  tort ,exact pe gustul meu si al familiei  ,multumesc muuult  pentru reteta.L-am facut anul acesta de Paste cu dublarea ingredientelor ca sa ajunga la toate gurile pofticioase  :-)  si,cred ca o sa repet  procedura de Craciun ...  O duminica frumoasa la toata lumea 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 06:45

Cel mai gustos tort pe care l-am făcut vre-o data un deliciu !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alehapi
alehapi 14 dec 2013, 21:14

Demential..asa il pot descrie..a fost prima oara cand i-am facut tot fetitei de ziua ei...(pana acum comandam la cofetarie, de frica sa nu imi iasa mie) si toti invitatii au fost impresionati..a fost delicios...am pus in plus si fructe de padure si banane...il voi face si acum de Craciun. Multumim pt retete  :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana Hadji psiholog
Liliana Hadji psiholog 17 oct 2013, 14:33

Ca de fiecare data, iese un tort de milioane. Si pentru mine este tortul copilariei mele. De ziua mea am gatit 5. Sunt pur si simplu indragostita de acest tort. Multumesc, Lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TatianaD
TatianaD 06 ian 2012, 15:57

La Multi Ani tuturor! Voi incerca sa rezum experienta mea cu privire la acest tort.
1. Aluatul se face usor, pe baie de abur. Dar mie mi-a mai luat in plus 1,5 pahae de faina fata de reteta initiala. Foile trebuie intinse pe un pat de faina. Am scuturat faina cu o perie dupa ce se coceau foile. Dar nu e imposibil, principalul sa nu disperati. Mi-au iesit 9 foi. Am tinut aluatul pe baia de abur tot timpul. Ca durata – doar foile - 2 ore.
2. Pentru a se intari smantana, aceasta trebuie tinuta in frigider. Acesta e secretul si la frisca lichida. Ca sa se intareasca, si smantana, si frisca, trebuie tinute la frigider minim 3 ore, inainte de a fi batute. Se poate bate cu un mixer la inceput, dar va recomand sa bateti si cu telul, se intareste mult mai bine.
3. Totusi 1,5 l. De smantana e cam mult, o parte din aceasta cantitate nu am utilizat-o. Va recomand sa folositi 1 litru, cred ca va ajunge pentru foi, si a doua zi, daca mai e doriti si mai e nevoie, mai bateti un pic de smantana cu zahar. Aceeasi poveste cu zaharul, mi s-a parut cam mult zahar in crema. Dar acest lucru deja depinde de gustul fiecaruia.
4. Tortul este exceptional. Am adaugat si nuci, si prune uscate, a fost un deliciu. Desi pentru un incepator poate parea greu, rezultatul final merita orice efort!!! Multumim frumos Lena!!! La Multi Ani!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile