Tort Mimoza

Tort Mimoza

Clasicul tort Mimoza (sau Torta Mimosa) gătit în Italia de obicei cu ocazia zilei de 8 Martie sau la nunți, este absolut fantastic din toate punctele de vedere - textură moale și aerată, gust fresh, arome de vanilie, lămâie și ananas, etc. Ca de obicei, puteți vedea în ultimul pas al rețetei și o secțiune de tort, dar vă asigur că nici o poză nu poate transmite acest gust ușor și fresh.

Pentru gospodinele mai puțin experimentate aș spune că tortul Mimoza este greu să-l stricați, dacă urmați cu atenție toți pașii rețetei bineînțeles, iar partea cu ornarea este foarte simplă și cu efect de "Oau!". La noi a avut mare succes, deci vi-l recomand cu mare încredere, eu cu siguranță îl voi repeta de multe ori și în continuare!

Pentru a obține culoarea galbenă frumoasă în Italia gospodinele cumpără ouă speciale cu gălbenuș mai portocaliu. Dacă nu le aveți la îndemână, puteți folosi puțină curcuma pentru o culoare mai vie, colorant, sau lăsați așa - culoarea este doar pentru imagine, gustul este același.

Ingrediente

Ouă
9 buc
   
Lapte
250 ml
   
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
550 ml
   
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Zahăr
330 g
   
Făină albă
225 g
   
Sare
0.25 lingurite
   
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
opțional, pentru culoare
Coajă de lămâie rasă
0.5 lingurite
aproximativ coaja de la o jumătate de lămâie
Amidon alimentar
50 g
   
Ananas rondele la conservă
560 g
o conservă mare, sau alte fructe preferate

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând pregătim crema de vanilie și o lăsăm să se răcească 5-6 ore, din care minim 2-3 ore la frigider.

Deci, într-o cratiță cu fund mai gros turnați 250ml de lapte, 250ml de smântână lichidă pentru frișcă, 1 linguriță esență de vanilie și 150g de zahăr. Amestecați bine și puneți pe foc până începe să fiarbă.

Tort Mimoza - Pas 1
Pas 2

Într-un bol amestecați bine cu telul 2 ouă și 65g de făină, aveți grijă să nu fie cocoloașe.

Tort Mimoza - Pas 2
Pas 3

Când amestecul de lapte începe să fiarbă, îl luați de pe foc și începeți să adăugați din el treptat, câte jumătate de polonic, în compoziția de ouă cu făină. Aveți grijă să amestecați repede și bine după fiecare adăugire, să nu formeze ouăle fulgi de omletă.

Tort Mimoza - Pas 3
Pas 4

Turnați compoziția de ouă și lapte înapoi în cratiță și o puneți iarăși pe foc. Amestecați continuu cu telul în acest timp, până crema începe să fiarbă și se îngroașă vizibil și bine. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe, le amestecați mai intens.

Tort Mimoza - Pas 4
Pas 5

Mutăți crema într-un bol, o acoperiți cu o pungă sau bucată de folie de plastic, să nu formeze pojghiță deasupra cât se răcește.

O lăsați astfel câteva ore la temperatura camerei, apoi încă 2-3 ore la frigider.

În acest timp aveți grijă să puneți la frigider 300ml de smântână lichidă pentru frișcă, o vom folosi mai târziu, dar trebuie să fie rece bine.

Tort Mimoza - Pas 5
Pas 6

Preparăm pandișpanul pentru tort, cât se răcește crema.

Într-un bol mare puneți 7 ouă, 180g de zahăr, un vârf de linguriță sare, coajă rasă de la o jumătate de lămâie și opțional 0.5 linguriță curcuma/turmeric.

Tort Mimoza - Pas 6
Pas 7

Mixați totul bine la viteză maximă (folosind mixerul de mână sau cel planetar) timp de 10 minute până compoziția devine pufoasă și crește în volum de aproximativ 3 ori.

Tort Mimoza - Pas 7
Pas 8

Adăugați aici 160g de făină și 50g de amidon, amestecați atent cu o spatulă cu mișcări lente până se încorporează complet.

Eu mai dau de câteva ori atent și cu un tel, să se desfacă mai bine cocoloașele.

Tort Mimoza - Pas 8
Pas 9

Turnați aluatul de pandișpan într-o tavă de 26-28cm în diametru, așternută la bază cu hârtie de copt.

Atent, de câteva ori loviți tava de masa, sau o rotiți de 3-4 ori într-o direcție, să iasă la suprafață bulele mari de aer.

Tort Mimoza - Pas 9
Pas 10

Se coace în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 40-45 min, sau până la testul scobitorii.

Aveți grijă să nu deschideți cuptorul în primele 15 minute de coacere, iar după ce este gata pandișpanul îl mai lăsați 15 minute în cuptorul închis, dar fierbinte.

Veți observa că formează o mică cupolă la copt, de obicei când începe să se răcească aceasta se lasă și suprafața devine perfect dreaptă.

Tort Mimoza - Pas 10
Pas 11

Lăsați-l să se răcească în tavă minim 4-5 ore, apoi cu un cuțit subțire treceți pe lângă margini.

Tort Mimoza - Pas 11
Pas 12

Scoateți bordura tăvii și observați ce pandișpan exemplar obțineți.

Astfel dacă faceți crema și blatul în același timp, ambele se răcesc și vor fi gata la asamblarea tortului.

Tort Mimoza - Pas 12
Pas 13

Începem montarea tortului.

Cu un cuțit lung tăiați pandișpanul în 3 foi subțiri, părțile de sus și de la bază le vom folosi ca atare.

Tort Mimoza - Pas 13
Pas 14

Dar partea din mijloc o vom folosi pentru a face acel înveliș pufos de la suprafața tortului.

Astfel, tăiați subțire bordurile rumenite de la această foaie, să nu strice culoarea uniformă.

Tort Mimoza - Pas 14
Pas 15

Restul de foaie se taie cubulețe cât mai mici posibil.

Tort Mimoza - Pas 15
Pas 16

Deschideți conserva de ananas și o lăsați să se scurgă într-o sită.

Sucul îl păstrați pentru a însiropa foile de la tort.

Tort Mimoza - Pas 16
Pas 17

Apoi tăiați rondelele de ananas în bucățele mici.

Așadar, avem 2 foi de tort și cubulețe din a 3-a foaie, plus ananasul bucățele și zeama de la el.

Tort Mimoza - Pas 17
Pas 18

Într-un bol mare bateți bine 300ml de smântână lichidă pentru frișcă, până este fermă și nu curge.

 

Tort Mimoza - Pas 18
Pas 19

În această spumă de frișcă rece adăugați în 3-4 runde crema de vanilie rece și amestecați bine cu mixerul sau telul.

Tort Mimoza - Pas 19
Pas 20

Obținem o cremă delicioasă și care își ține foarte bine forma.

Tort Mimoza - Pas 20
Pas 21

Puneți pe platoul de tort prima foaie, o însiropați bine cu suc de ananas și distribuiți peste ea aproximativ jumătate din crema de vanilie.

Observați că eu am pus pe lângă marginile tortului foi de hârtie de copt, să nu murdăresc platoul și să scap de ștergerea lui la final.

Tort Mimoza - Pas 21
Pas 22

Peste cremă distribuiți jumătate din ananasul tăiat bucățele.

Tort Mimoza - Pas 22
Pas 23

Puneți a 2-a foaie, iarăși o însiropați cu suc de ananas.

Tort Mimoza - Pas 23
Pas 24

Cu restul de cremă ungeți tortul deasupra și pe borduri.

Aranjați restul de ananas bucățele peste tort.

Tort Mimoza - Pas 24
Pas 25

Ornați toată suprafața tortului cu bucățele de pandișpan tăiat mai sus.

Tort Mimoza - Pas 25
Pas 26

La final ușor presați cu palmele, să adere mai bine la cremă și să nu se împrăștie când manevrați tortul.

Tort Mimoza - Pas 26
Pas 27

Acoperiți tortul cu o folie de plastic și îl puneți la rece pentru minim 8 ore, să se pătrundă bine toate aromele.

Tort Mimoza - Pas 27
Pas 28

După acest timp îl serviți și savurați, este extraordinar de pufos, ușor, fresh și gustos.

Poftă Bună!

Tort Mimoza - Pas 28

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (1 tort de 26-28cm)
Timp de preparare: 500 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!