Tort Mimoza
Clasicul tort Mimoza (sau Torta Mimosa) gătit în Italia de obicei cu ocazia zilei de 8 Martie sau la nunți, este absolut fantastic din toate punctele de vedere - textură moale și aerată, gust fresh, arome de vanilie, lămâie și ananas, etc. Ca de obicei, puteți vedea în ultimul pas al rețetei și o secțiune de tort, dar vă asigur că nici o poză nu poate transmite acest gust ușor și fresh.
Pentru gospodinele mai puțin experimentate aș spune că tortul Mimoza este greu să-l stricați, dacă urmați cu atenție toți pașii rețetei bineînțeles, iar partea cu ornarea este foarte simplă și cu efect de "Oau!". La noi a avut mare succes, deci vi-l recomand cu mare încredere, eu cu siguranță îl voi repeta de multe ori și în continuare!
Pentru a obține culoarea galbenă frumoasă în Italia gospodinele cumpără ouă speciale cu gălbenuș mai portocaliu. Dacă nu le aveți la îndemână, puteți folosi puțină curcuma pentru o culoare mai vie, colorant, sau lăsați așa - culoarea este doar pentru imagine, gustul este același.
Ingrediente
●
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
550 ml
●
Esență de vanilie
1 lingurita
●
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
opțional, pentru culoare
●
Coajă de lămâie rasă
0.5 lingurite
aproximativ coaja de la o jumătate de lămâie
●
Ananas rondele la conservă
560 g
o conservă mare, sau alte fructe preferate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând pregătim crema de vanilie și o lăsăm să se răcească 5-6 ore, din care minim 2-3 ore la frigider.
Deci, într-o cratiță cu fund mai gros turnați 250ml de lapte, 250ml de smântână lichidă pentru frișcă, 1 linguriță esență de vanilie și 150g de zahăr. Amestecați bine și puneți pe foc până începe să fiarbă.
Pas 2
Într-un bol amestecați bine cu telul 2 ouă și 65g de făină, aveți grijă să nu fie cocoloașe.
Pas 3
Când amestecul de lapte începe să fiarbă, îl luați de pe foc și începeți să adăugați din el treptat, câte jumătate de polonic, în compoziția de ouă cu făină. Aveți grijă să amestecați repede și bine după fiecare adăugire, să nu formeze ouăle fulgi de omletă.
Pas 4
Turnați compoziția de ouă și lapte înapoi în cratiță și o puneți iarăși pe foc. Amestecați continuu cu telul în acest timp, până crema începe să fiarbă și se îngroașă vizibil și bine. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe, le amestecați mai intens.
Pas 5
Mutăți crema într-un bol, o acoperiți cu o pungă sau bucată de folie de plastic, să nu formeze pojghiță deasupra cât se răcește.
O lăsați astfel câteva ore la temperatura camerei, apoi încă 2-3 ore la frigider.
În acest timp aveți grijă să puneți la frigider 300ml de smântână lichidă pentru frișcă, o vom folosi mai târziu, dar trebuie să fie rece bine.
Pas 6
Preparăm pandișpanul pentru tort, cât se răcește crema.
Într-un bol mare puneți 7 ouă, 180g de zahăr, un vârf de linguriță sare, coajă rasă de la o jumătate de lămâie și opțional 0.5 linguriță curcuma/turmeric.
Pas 7
Mixați totul bine la viteză maximă (folosind mixerul de mână sau cel planetar) timp de 10 minute până compoziția devine pufoasă și crește în volum de aproximativ 3 ori.
Pas 8
Adăugați aici 160g de făină și 50g de amidon, amestecați atent cu o spatulă cu mișcări lente până se încorporează complet.
Eu mai dau de câteva ori atent și cu un tel, să se desfacă mai bine cocoloașele.
Pas 9
Turnați aluatul de pandișpan într-o tavă de 26-28cm în diametru, așternută la bază cu hârtie de copt.
Atent, de câteva ori loviți tava de masa, sau o rotiți de 3-4 ori într-o direcție, să iasă la suprafață bulele mari de aer.
Pas 10
Se coace în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 40-45 min, sau până la testul scobitorii.
Aveți grijă să nu deschideți cuptorul în primele 15 minute de coacere, iar după ce este gata pandișpanul îl mai lăsați 15 minute în cuptorul închis, dar fierbinte.
Veți observa că formează o mică cupolă la copt, de obicei când începe să se răcească aceasta se lasă și suprafața devine perfect dreaptă.
Pas 11
Lăsați-l să se răcească în tavă minim 4-5 ore, apoi cu un cuțit subțire treceți pe lângă margini.
Pas 12
Scoateți bordura tăvii și observați ce pandișpan exemplar obțineți.
Astfel dacă faceți crema și blatul în același timp, ambele se răcesc și vor fi gata la asamblarea tortului.
Pas 13
Începem montarea tortului.
Cu un cuțit lung tăiați pandișpanul în 3 foi subțiri, părțile de sus și de la bază le vom folosi ca atare.
Pas 14
Dar partea din mijloc o vom folosi pentru a face acel înveliș pufos de la suprafața tortului.
Astfel, tăiați subțire bordurile rumenite de la această foaie, să nu strice culoarea uniformă.
Pas 15
Restul de foaie se taie cubulețe cât mai mici posibil.
Pas 16
Deschideți conserva de ananas și o lăsați să se scurgă într-o sită.
Sucul îl păstrați pentru a însiropa foile de la tort.
Pas 17
Apoi tăiați rondelele de ananas în bucățele mici.
Așadar, avem 2 foi de tort și cubulețe din a 3-a foaie, plus ananasul bucățele și zeama de la el.
Pas 18
Într-un bol mare bateți bine 300ml de smântână lichidă pentru frișcă, până este fermă și nu curge.
Pas 19
În această spumă de frișcă rece adăugați în 3-4 runde crema de vanilie rece și amestecați bine cu mixerul sau telul.
Pas 20
Obținem o cremă delicioasă și care își ține foarte bine forma.
Pas 21
Puneți pe platoul de tort prima foaie, o însiropați bine cu suc de ananas și distribuiți peste ea aproximativ jumătate din crema de vanilie.
Observați că eu am pus pe lângă marginile tortului foi de hârtie de copt, să nu murdăresc platoul și să scap de ștergerea lui la final.
Pas 22
Peste cremă distribuiți jumătate din ananasul tăiat bucățele.
Pas 23
Puneți a 2-a foaie, iarăși o însiropați cu suc de ananas.
Pas 24
Cu restul de cremă ungeți tortul deasupra și pe borduri.
Aranjați restul de ananas bucățele peste tort.
Pas 25
Ornați toată suprafața tortului cu bucățele de pandișpan tăiat mai sus.
Pas 26
La final ușor presați cu palmele, să adere mai bine la cremă și să nu se împrăștie când manevrați tortul.
Pas 27
Acoperiți tortul cu o folie de plastic și îl puneți la rece pentru minim 8 ore, să se pătrundă bine toate aromele.
Pas 28
După acest timp îl serviți și savurați, este extraordinar de pufos, ușor, fresh și gustos.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(1 tort de 26-28cm)
Timp de preparare:
500 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
600 min
Data publicării: