Turtă dulce Reteta VIDEO

Turtă dulce

Demult planificam să fac rețeta de turtă dulce tradițională, glazurată colorat. Dar voiam și o rețetă simplă, rapidă, fără prea mult stat la frigider, să țină forma la copt și cu un gust bun.

Am rămas la această rețetă și sunt mulțumită - a ieșit delicioasă, cu gust plăcut de miere, iar dacă o faceți mai subțire va fi turtă dulce ceva mai crocantă. Dacă o modelați mai groasă va fi turtă dulce moale - deci după preferințele fiecăruia.

Ingrediente

Oua
4 buc
   
Zahar pudra
200 g
   
Miere
9 linguri
sau 150g
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 2 linguri de oțet
Scortisoara
1 lingurita
și 1 lingură de cacao, dacă le vreți ceva mai maro
Zeama de lamaie
1 lingura
   
Faina alba
500 g
   

Pasi de urmat

Pas 1

Porniți cuptorul și lăsați să se încălzească bine - la 180-200 grade.

Într-un bol bateți 2 ouă întregi și 2 gălbenușuri - adăugați mierea și 100g zahăr pudră.

Turtă dulce - Pas 1
Pas 2

Le bateți bine cu un tel sau mixer.

Turtă dulce - Pas 2
Pas 3

Stingeți bicarbonatul cu oțet și îl adăugați la compoziția de mai sus.

Turtă dulce - Pas 3
Pas 4

Tot acolo adăugați scorțișoară (și eventual cacao sau alte mirodenii preferate pentru turtă dulce), amestecați.

Turtă dulce - Pas 4
Pas 5

Și la urmă adăugați făina, amestecați cu o lingură sau spatulă mai întâi.

Adăugați în 2-3 runde, ca să nu vă iasă aluatul prea uscăcios și tare - cantitatea necesară poate varia și depinde de marca făinii.

Turtă dulce - Pas 5
Pas 6

Presărați pe masă mai multă făină și scoateți aluatul pe masă - va fi ceva mai lipicios, să mai aveți făină pe lângă cele 500g din rețetă.

Turtă dulce - Pas 6
Pas 7

Frământați și mai adăugați câte puțină făină până obțineți un aluat omogen și nelipicios.

Turtă dulce - Pas 7
Pas 8

Ajutându-vă cu făina întindeți o foaie din aluatul de mai sus, să fie cam de 5 mm grosime.

Taiați formele preferate, din resturi din nou formați o bilă de aluat și repetați procedura cu întins-tăiat.

Turtă dulce - Pas 8
Pas 9

Biscuiții le aranjați pe o tavă teflonată sau așternută cu hârtie de copt.

Turtă dulce - Pas 9
Pas 10

Le coaceți în cuptorul preîncălzit anterior - nu mai mult de 8-10 minute - dacă le țineți prea mult se vor întări.

Turtă dulce - Pas 10
Pas 11

După ce ați rezolvat tot aluatul și s-au copt toți biscuiții, trecem la partea cu decoratul.

Puteți face glazura bătând 2 albușuri cu 100g zahăr pudră și 1 lingură zeamă de lămâie - și decorați, ungeți cum vă place. Aici aveți grijă să le uscați bine, altfel vor fi cam lipicioși și vă murdăriți pe mâini când îi mâncați.

Sau cumpărați pastă de zahăr colorată pentru decor - eu am luat setul de la Dr. Oetker, îl vedeți în poză.

A fost mai comod și repede de lucrat, în plus mai multe culori, interesant și pentru copii.

Turtă dulce - Pas 11
Pas 12

Și acum partea cea mai plăcută - cu toată familia se decorează biscuiții, după plac și imaginație :)

La noi tati a fost cel mai inspirat, spre uimirea tuturor :)

Se usucă foarte repede pasta, așa că în 15 minute deja se și pot servi cei mai pofticioși membri.

Turtă dulce - Pas 12
Pas 13

Și gata, aveți deja aerul și spiritul sărbătorilor - Crăciunului în casă :)

Poftă Bună!

Turtă dulce - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3 tăvi de cuptor)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

cup?do?fly428
cupɨdoɴ fly (cup?do?fly428) 31 Dec 2019, 13:27

tava trebuie unsa?

lena
Elena (lena) cupɨdoɴ fly (cup?do?fly428) 31 Dec 2019, 14:02

Nu neaparat.

cup?do?fly428
cupɨdoɴ fly (cup?do?fly428) 30 Dec 2019, 15:31

La mine asa sa primit ca cu mixerul cand am dat(am adaugat faina)sa facut fermintele.De strans ,l-am strins dar va fi bun?sau sa fac altul?

lena
Elena (lena) cupɨdoɴ fly (cup?do?fly428) 30 Dec 2019, 15:33

Daca se tine bine aluatul, continuati. Daca e prea faramicios, mai adaugati 1 ou acolo.

cup?do?fly428
cupɨdoɴ fly (cup?do?fly428) Elena (lena) 30 Dec 2019, 16:23

mersi mult pentru raspuns.

CristinaMihai924
Cristina Mihai (CristinaMihai924) 19 Dec 2019, 19:37

Buna seara.Cam cate bucati ies din cantitatea de aluat?Multumesc

lena
Elena (lena) Cristina Mihai (CristinaMihai924) 19 Dec 2019, 20:18

Depinde cat de mari le faceti, dar in mare ies 3 tavi de cuptor. 😉

Corina.Iasi
Corina.Iasi 12 Feb 2017, 21:06

Nu am mai avut timp sa le glazurez :D foarte bine s-au primit!!! Multumim mult! Multa sanatate!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Corina.Iasi 12 Feb 2017, 21:24

Super, ma bucur mult!

tiki
tiki 25 Dec 2015, 10:29

Buna si Craciun fericit. Cred ca varsta-si spune cuvantul,  ca nimic  nu-mi mai iese. Frumoase, gustoase, cu lapte, ceai ok, dar altfel ......BETON si dupa 3 zile. Hahaha.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 04 Jun 2015, 14:26

Iata si " pictorul"! Noroc ca aveam in casa creioane pt decorat cu termen de valabilitate bun!😄

Poza mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 04 Jun 2015, 14:22

😄 Rad pentru ca afara sunt 33 de grade si in casa noastra miroase a Craciun. Baietelul meu de 7 ani este bolnav, are febra si nu stiam cum sa il mai inveselesc si sa ii ocup timpul asa ca il intreb nu vrei sa facem i prajitura, ce vrei tu? Biscuiti din aceia cu scortisoara, raspunde el! Ei bine i-am facut impreuna si el singur i-a decorat. Foarte gustosi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 27 Dec 2012, 12:55

Foarte, foarte bune!!! Chiar și fără scorțișoară!

Poza mea pentru reteta:
linku94
linku94 26 Dec 2012, 23:55

Pur si simplu minunate, aceste turte dulci!! Potrivite pentru perioada sarabatorilor si nu numai!!

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 21 Dec 2012, 22:19

Lena  foarte bune  mersi pentru retetaSarbatori fericite!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile