Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) Rețetă VIDEO

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani)

Recunosc că am mai făcut cozonaci, și au fost buni, dar știți voi senzația " parcă totuși îl vreau mai pufos, nu-i chiar ca ăla cumpărat...". Tot am experimentat rețete ca să găsesc această variantă de cozonac, și ura... am reușit! Rețeta care mi-a reușit exemplar am preluat-o de la Gabriela Cara, de pe blogul ei minunat și delicios.

Deci, despre cozonac - este foarte pufos, moale, aromat - se mănâncă la el astfel: " Hai să gust o felie - mmm, delicios - Mai iau una că parcă prea repede a fugit pe gât - la a 3-a felie - păi și ce dacă, așa o bunătate merge mâncată încă o felie.." - și uite așa vă treziți că ați mâncat jumate de cozonac.. rușine!

Atenție, este periculos de bun! Dar vă recomand cu încredere, este cel mai bun mâncat vreodată și bineînțeles că va fi desertul de bază la masa de Paște.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1 kg
   
Drojdie proaspata
50 g
am folosit acum Budafok
Zahar
250 g
+ 100g pentru umplutura cu nucă
Lapte de vaca
550 ml
este perfect să luați lapte de 3.5% grăsime
Unt/ulei
200 g
eu am amestecat unt topit cu ulei
Oua
5 buc
gălbenușurile le-am pus în aluat, albușurile la umplutură + plus 1 gălbenuș pt uns cozonacii
Sare
0.5 lingurite
   
Arome
2 linguri
puteți folosi vanilie, coajă de portocală și lămâie, rom, etc
Nuci macinate
350 g
   
Cacao pudra
4 linguri
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim ingredientele pentru aluat:

Laptele se amestecă cu zahărul și vanilia și se încălzește puțin pe aragaz  - chestia mai maro deasupra este vanilia pudră pură, adică nu esență dar chiar aia naturală, măcinată. O să mai vorbim despre vanilie mai încolo în alte postări.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 1
Pas 2

Făina (caldă, la temperatura camerei) se cerne într-un bol mai mare, să aveți loc de frământat în voie aluatul.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 2
Pas 3

Într-un bol mai mic amestecați  1 pahar din laptele cald de la pasul 1 cu drojdia (atenție să nu fie fierbinte, că "omorâți" drojdia). Apoi adăugați 3-4 linguri de făină și mai amestecați o dată.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 3
Pas 4

Faceți o adâncitură în făină și turnați amestecul de drojdie acolo.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 4
Pas 5

Luați ușor cu degetele făina de prin părți și presărați peste maiaua de drojdie - fiți atenți cum arată suprafața făinii. Lăsați așa 15-30 de minute și vedeți în următorul pas ce se întâmplă.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 5
Pas 6

Așa arată după 15-20 de minute - asta însemnă că drojdia lucrează, crește, deci un prim pas pentru cozonacul perfect este trecut.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 6
Pas 7

Până crește maiaua puteți mixa 5 gălbenușuri cu sare,  coajă de portocală și lămâie.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 7
Pas 8

Și aici avem ingredientele gata pentru a începe frământatul de bază a cozonacului - făina cu maiaua de drojdie, amestecul de lapte cald, gălbenușurile și untul topit amestecat cu ulei.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 8
Pas 9

În ligheanul cu făină și drojdie adăugați gălbenușurile și restul de lapte.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 9
Pas 10

Amestecați toate ingredientele cu mâinile sau cu o lingură, până se leagă un pic aluatul.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 10
Pas 11

Apoi cu mâinile frământați-l puțin și vedeți acum că suntem la începutul celei mai importante etape de pregătire a cozonacului - FRĂMÂNTAREA - da, știți că nu trecem de acest pas nicicum.

Înmuiați mâinile câte puțin în amestecul de grăsime (unt cu ulei) și dați-i bătaie bine - din toate părțile, vreo 20-30 de minute. Să nu vă lăsați ușor, trebuie să ardeți cumva în avans caloriile pe care le mâncați din cozonac mai încolo :) Tot așa periodic înmuiați mâinile în grăsime și continuați cu spor.

 

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 11
Pas 12

Și după 10-15 minute observați că aluatul devine moale, elastic și foarte plăcut - dar voi nu vă lăsați, tot mai bateți vreo 10 minute la el.

Și după toate astea acoperiți aluatul cu un prosop sau folie alimentară, puneți la un loc cald și lăsați să crească cam o oră și jumate.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 12
Pas 13

Așa crește aluatul după o oră și jumate.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 13
Pas 14

Cât crește aluatul nu uitați să pregătiți umplutura - bateți albușurile spumă tare, adăugați câte puțin zahăr mai pe la sfârșit, cam jumătate de pahar.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 14
Pas 15

La acest amestec adăugați nucile mărunțite, amestecați bine și avem cea mai simplă și delicioasă umplutură pentru cozonac.

Dar puteți folosi și oricare alta vă place - mac, rahat, etc.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 15
Pas 16

Să revenim la aluatul crescut frumos - scoateți atent folia de pe el și îl puneți atent pe o masă unsă bine cu ulei.

Dacă vreți 2 cozonaci mari tăiați aluatul în 2 părți - pentru fiecare cozonac câte una. Mai departe cam știți metoda.

Aici vă spun cum am făcut eu, cozonacii mei au fost medii, am făcut 2 cozonaci din jumătate de aluat plus o altă coptură din restul aluatului.

Deci am luat 1/4 din aluatul pregătit, am întins o bucată de aluat cu mâinile pe masa unsă cu ulei - îi dați o formă dreptunghiulară și să fie cam de 1 cm grosime.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 16
Pas 17

Puneți umplutura peste aluat, cam 1 cm grosime și asta. O întindeți ușor cu o lingură.

În rețeta Video am făcut umplutura mai densă și a fost mult mai ușor de lucrat cu cozonacii. Am putut modela cozonacii din 2 rulouri.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 17
Pas 18

Rulați cozonacul. Ca să faceți un cozonac mai mare ar trebui să rulați 2 astfel de rulade.

Eu așa am lăsat-o, am făcut un cozonac de talie mai mică.

Vedeți Rețeta Video cum am modelat 2 cozonaci mari și Babani.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 18
Pas 19

Puneți cozonacul într-o tavă dreptunghiulară așternută cu hârtie de copt și lăsați să mai crească încă 60-90 de minute.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 19
Pas 20

Aici cozonacii mei crescuți, înainte să-i pun la cuptor i-am uns cu gălbenuș de ou.

Le puneți la cuptor, la o temperatură medie de 180 grade pentru aproximativ o oră.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 20
Pas 21

Dacă observați că se rumenesc prea tare înainte de timp, puneți deasupra lor, direct în cuptor, o folie de aluminiu.

Când sunt gata îi scoateți din cuptor și lăsați cam 15 de minute așa în tavă. Apoi îi scoateți cu tot cu hârtia din tavă și lăsați să se răcească complet 5-6 ore sau peste noapte, acoperiți cu prosop.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 21
Pas 22

Apoi feliați și savurați pufosenia rezultată - chiar își merită timpul și efortul această rețetă, veți fi apreciați și singura problemă este că se termină foarte repede.

Poftă Bună!

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 22
Pas 24

Completare:

De 2 ani am început să fac cozonacii în tăvi de cozonac, nu în tăvi de chec. Observați în dreapta tava de cozonac, este mai adâncă și mai largă decât cea de chec și cozonacii au loc suficient să crească frumos și bine. Respectiv ies pufoși și nu crapă deloc.

Dimensiunea tăvilor de cozonac este 15x30 cm, adâncimea 10cm.

Cozonac cu nucă, cacao și bezea (Cozonacii Babani) - Pas 24

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (3-4 cozonaci medii sau 2 cozonaci mari)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (30 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 147

piti
Daniela (piti) 03 May 2024, 09:26

Fac mereu aceasta rețetă si reusita este garantata. De fiecare data cozonacii sunt savurați si lăudați .Mulțumesc Lena !Paște binecuvântat!

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 30 Dec 2023, 19:49

babanosi superdeliciosi!

merci Lena

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LiliaChirianov204
Lilia Chirianov (LiliaChirianov204) 01 May 2021, 17:19

Am făcut iarăși acești cozonaci cu drojdie uscată 20 de grame si au crescut f bine.Prima dată când am incercat reteta am folosit 250gr zahar si aluatul nu a fost dulce,a 2 oara am pus 300gr zahar si a fost perfect,acum am zis sa pun 275gr si sînt de-abia dulci.Totusi raman la 300gr zahar in aluat,asta e si parerea celor care au gustat.In rest totul e f bun,aromele se simt,umplutura moderată.

RalucaBaciu898
Raluca Baciu (RalucaBaciu898) 23 Dec 2016, 00:10

Au iesit extraordinari!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DorelSusan651
Dorel Susan (DorelSusan651) 09 Aug 2016, 10:34

Am făcut și cuib de viespi.

Au reușit ca și când făcea mama mea scumpă .

Acum mama ma privește din ceruri ce fac eu.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
GeA
Georgiana (GeA) 30 Apr 2016, 06:08

Multumesc pentru reteta! I-am facut azi cu emotiile de rigoare...

Au crescut, arata bine in tava, sper sa tina pina duminica. Pasti fericit va doresc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
elenya
elenya 29 Apr 2016, 14:35

Buna,Elena.Am facut si eu astazi cozonacul , e foarte bun la gust, la consistenta imi aduce aminte de pannettonele italian. L-am lasat in tava la ridicat cam mult, 2 ore, ca trebuia sa duc copii la scoala, poate de asta e asa pufos?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lus lus
Lus lus 28 Feb 2016, 17:34

Grozav de bun!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Aryanna
Aryanna 24 Dec 2015, 00:00

Buna tuturor!Este prima oara cand fac cozonaci si nu-mi vine sa cred cat de bine mi-au iesit! Am si cateva poze cu cei doi cozonaci (eu am taiat aluatul in patru si i-am impletit cum am putut si apoi i-am pus in tavi de silicon. Nu i-am lasat foarte mult sa se dospeasca in tavi pentru ca deja erau uriasi.)

Sunt foarte fragezi si aspectuosi, ceea ce se datoreaza in special imaginilor explicite puse in reteta. Multumesc frumos!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 08 Feb 2015, 23:57

MULTUMESC LENA !!

Primii mei cozonaci ,au fost foarte apreciati .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile