Prajitura "Albinuta"

Prajitura "Albinuta"

Aceasta reteta de prajitura am facut-o cu ocazia zilei de nastere a sotului meu, jumatatea mea, care ma sustine in tot ce fac si mai ales, este principalul degustator si critic al retetelor de pe site :)

In plus, este cel care are grija ca site-ul sa mearga bine, in multele probleme tehnice a fost acel invizibil care a rezolvat totul si a avut grija. De fapt daca nu era el, nu cred ca macar vreodata ma apucam sa-l pornesc, a fost conceput si realizat complet tehnic de la zero de sotul meu Igor. Nu cred ca vreodata m-am adresat asa public lui, dar as vrea sa stie ca apreciez tot ce face pentru familia noastra si pentru mine in special

La Multi Ani!

PS. Despre prajitura - este simpla, de casa, cu ingrediente la indemana - foarte comod de mancat cu mainile, deci buna pentru servit colegii si musafirii fara a folosi farfurii si furculite.

Ingrediente

Miere
150 g
Oua
1 buc
Lapte
50 ml
+350ml pentru crema
Unt
50 g
+200g unt moale pentru crema
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Faina alba
350 g
Gris de grau
3 linguri
Zahar pudra
150 g
Gem
5 linguri
alegeti un gem bun, mai gros - eu am pus dulceata de zmeura si a cam curs

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita turnati laptele, adaugati mierea, oul si untul.

Prajitura "Albinuta" - Pas 1
Pas 2

Puneti-o pe aburi, la bain-marie si amestecati periodic pana observati ca se incalzeste bine compozitia si untul s-o topit complet.

Prajitura "Albinuta" - Pas 2
Pas 3

Adaugati bicarbonatul si amestecati continuu.

Prajitura "Albinuta" - Pas 3
Pas 4

Observati ca va incepe sa se faca toata compozitia ca o spuma - asa si trebuie, reactie normala a bicarbonatului cu mierea.

Daca cumva nu apare spuma, trebuie sa fie compozitia mai fierbinte, aveti rabdare.

Prajitura "Albinuta" - Pas 4
Pas 5

Cam dupa 2-3 minute luati cratita de pe foc, adaugati faina.

Prajitura "Albinuta" - Pas 5
Pas 6

Amestecati aluatul cu o lingura, ca este fierbinte - apoi il treceti pe masa infainata si mai framantati cu mainile pana se uniformizeaza.

Prajitura "Albinuta" - Pas 6
Pas 7

Se imparte in 4 bucati, lasati-le 5-10 minute sa se odihneasca, de preferat in cratita/bolul cald in care ati framantat aluatul.

Prajitura "Albinuta" - Pas 7
Pas 8

Presarati faina pe masa si din fiecare bucata de aluat intindeti 4 turte - cat mai subtiri si uniforme.

Le puneti pe fiecare pe o foaie de copt sau direct in tava.

Prajitura "Albinuta" - Pas 8
Pas 9

Fiecare turta se coace aproximativ 5-10 minute la cuptor preincalzit la 200 grade - pana se maronesc frumos.

Le lasati sa se raceasca complet.

Prajitura "Albinuta" - Pas 9
Pas 10

Intr-un tuci fierbeti laptele(cele 350ml), cand da in clocot adaugati grisul in ploaie, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

Cand s-a ingrosat bine, stingeti focul si lasati sa se raceasca complet compozitia.

Prajitura "Albinuta" - Pas 10
Pas 11

Dupa ce s-a racit grisul ne apucam sa facem crema.

Untul moale se pune intr-un bol impreuna cu zaharul pudra.

Prajitura "Albinuta" - Pas 11
Pas 12

Se amesteca bine cu mixerul apoi pe parcurs se adauga cate 2-3 linguri din compozitia de gris cu lapte.

Asta-i toata crema, este foarte gustoasa si imi place ca se tine ferm, nu curge cand taiati prajitura.

Prajitura "Albinuta" - Pas 12
Pas 13

Ungeti prima foaie cu jumatate din crema.

Prajitura "Albinuta" - Pas 13
Pas 14

A 2-a foaie se unge cu gem.

Prajitura "Albinuta" - Pas 14
Pas 15

Urmatoarea se unge cu restul de crema.

Ultima foaie se pune deasupra si nu se unge cu nimic.

Lasati prajitura cateva ore la temperatura camerei sa se inmoaie bine, apoi la frigider sa se intareasca crema.

Prajitura "Albinuta" - Pas 15
Pas 16

Am observat ca se inmoaie si mai bine dupa 1-2 zile, asa ca fara grija puteti s-o faceti dinainte - foile  neunse tin si o luna.

Apoi o portionati cum va place, marginile neuniforme le taiati separat.

Prajitura "Albinuta" - Pas 16
Pas 17

Deasupra eu am presarat-o cu nuca de cocos, dar merge bine si cu zahar pudra sau orice glazura va place - de ciocolata de exemplu.

Pofta Buna!

Prajitura "Albinuta" - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 54

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 26 Mar 2022, 15:28

buna Lena, am facut o trasnaie, nesi e a doua oara cand fac prajitura, de data asta am uitat 50 ml lapte la inceput....si coca a iesit bine dar foile subtiri si crocante. am continuat reteta dar am emotii...bun va fi, stiu eu, dar o sa pot sa tai prajitura fara sa o stric?

lena
Elena (lena) Simion Magda (SimionMagda636) 26 Mar 2022, 15:55

Sigur se va inmuia de la crema si o tai fara grija.😉

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) Elena (lena) 27 Mar 2022, 16:14

s-a taiat perfect! merci!

Pasuta26
Pasuta26 07 Jan 2017, 14:42

Iata si de craciun am pregatit gustoasa prajitura

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 Dec 2016, 12:10

Buna eu vad doua galbenusuri in prima poza.Reteta postata este pentru 4 foi?Sa maresc un pic cantitatile sau le-as face duble si din resturi sa fac niste biscuiti cu crema la mijloc,ce zici?Sărbători minunate!!

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 Dec 2016, 12:27

E bine si asa :)

RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) Elena (lena) 22 Dec 2016, 14:52

Cum e poaibil din dublu cantitati sa imi iasa doar 5 foi intinse de numa?As trimite o poza pe un email sa imi spui dacă e suficient cat de subtiri sunt.Chiar ma gandeam cu drag la niște biscuiti pt copii, dar nu a mai ramas aluat??

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 22 Dec 2016, 15:02

Ciudat, poate n-au crescut bine sau le-ati facut mai groase...

Pashutza25
Pashutza25 27 Jul 2016, 17:33

Ca si la ziua sotului sa mincat destul de repede si nu am pozat o sectiune.acum lam facut la ziua scumpei mele printese.mersi mult de retete

Poza mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 22 Nov 2015, 09:23

Foarte buna! Lena esti un " membru" al familiei mele .Sotul meu " e suparat " ...din cauza noastra nu reuseste sa slabeasca

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Elisabeth
Elisabeth 02 Nov 2015, 09:42

Hallo..am facut si eu prajitura vineri..mia iesit superr. ..ffff buna...dar kam putina..adika foile kam mici chear daca am intins ff subtire transparent..am vazut k ai sc cuiva k ai micsorat un pik reteta...poti te rog sa imi sc reteta de foi cea prima ce ai facuto tu fara sa o modifici..te rog daca poti exact in grame..te rog..din kate am probat asta e cea mai simpla.si buna reteta..dar as vrea mai multa:))

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 Oct 2015, 21:31

Sus era lumina prea puternica, aici e prea slaba. F.f.f buna, aromata, moale si se face si usor. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 06 Oct 2015, 07:45

Buna . Am facut si eu aceeasta prajitura si f.  bine mi s-a lucrat aluatul. Mie mi-a fost mult mai simplu sa o fac dreptunghiulara fix cat tava. Rotunde poate nu-mi ieseau toate egale. Eu de cand ma stiu, asa am invatat, foile le coc pe fundul tavii. Scuzati calitatea pozei, dar era lumina prea mare. I-am facut glazura ca sa am ceva maro, pe platou pe lana Semiluna cu bezea, alba si Harlechinul galben. Sper sa nu uit sa pozez si cand voi taia. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 19 Feb 2015, 22:49

Am facut si eu aceasta prajitura si cind am inceput sa asamblez totul, aveam mari dubii ca prajitura se va "inmuia". Si blaturile erau uscate, si crema groasa... dar minunea s-a produs :D si rezultatul final m-a lasat cu gura cascata. Asa ca iti multumesc draga Lena pentru ca postezi pentru noi retete verificate si nu obosesti sa le descrii pas cu pas. Esti un izvor nesecat de inspiratie ;) 

Iata si rezultatul final cu care mi-am incantat colegii de serviciu.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 20 Oct 2014, 10:27

Eu am facut aceste foi pentru un tort, am facut 6 foi si am facut un tort, cu aceiasi crema si tot cu dulceata(eu am pus de capsune) si l am invelit in pasta de zahar, a fost super delicios, foile au un gust fraged si se combina bine cu crema si cu dulceata, din pacate nu am reusit sa fac poza la o felie, caci am avut oaspeti si sa mancat repede , repede tortul !!! Super  !!!

 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile