Tort de crema de zahar ars

Tort de crema de zahar ars

O super reteta, de cand a postat-o Nina in Categoria Retetele Voastre am facut-o de vreo 5-6 ori - de fiecare data cu mare succes. Mi-a cerut cineva s-o traduc pe varianta in rusa a siteului - www.bylena.ru si mi-am dat seama ca nu am poze la ea, deci, ar fi bine s-o repet pentru a o incadra si in toate retetele site-ului in romana, daca cumva v-a scapat din vedere :)

Chiar va recomand sa incercati, este foarte simplu si repede de preparat, amatorii de Crema de zahar ars veti aprecia blatul insiropat cu caramel :)

Si apropo, dimensiunile si grosimea tortului depind de cratita in care faceti tortul - eu am avut o tava de 28cm diametru si tortul nu a fost foarte inalt.

Ingrediente

Oua
12 buc
8 pentru crema si 4 pentru blat
Lapte
1 l
Zahar
18 linguri
Faina alba
4 linguri
Praf de copt
1 lingurita
Esenta de vanilie
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita sau tava rotunda adanca topiti la foc mic 6 linguri de zahar. Cand s-a caramelizat bine il luati de pe foc si intindeti cu o lingura si pe pereti - sa acopere cat mai bine suprafata tavii.

Tort de crema de zahar ars - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol bateti 8 oua, 8 linguri de zahar si esenta de vanilie.

Tort de crema de zahar ars - Pas 2
Pas 3

Turnati laptele si mixati bine cu un tel.

Tort de crema de zahar ars - Pas 3
Pas 4

Turnati acest amestec in tava cu caramel.

Tort de crema de zahar ars - Pas 4
Pas 5

Si repede facem aluatul pentru blat:

- separati albusurile de galbenusuri;

- bateti albusurile spuma tare, adaugati apoi cate putin zaharul;

- si apoi cate unul adaugati galbenusurile - mixati bine dupa fiecare.

Tort de crema de zahar ars - Pas 5
Pas 6

Adaugati faina si praful de copt, mixati - si gata aluatul.

Tort de crema de zahar ars - Pas 6
Pas 7

Usor cu o lingura puneti cate putin aluat peste compozitia de lapte. Veti avea senzatia ca nu iese prea bine, dar la final o sa reusiti sa-l uniformizati usor ca sa fie acoperita toata tava.

Tort de crema de zahar ars - Pas 7
Pas 8

Puneti tava la cuptor preincalzit la 150 grade si lasati aproximativ 30-40 de minute, pana se rumeneste bine blatul.

Scoateti din cuptor si lasati 20-30 de minute sa se racoreasca si "prinda".

Tort de crema de zahar ars - Pas 8
Pas 9

Intoarceti atent si dintr-o miscare tava pe o farfurie. Lasati sa se racoreasca bine apoi puneti la frigider pentru 1-2 ore minim.

Tort de crema de zahar ars - Pas 9
Pas 10

Puteti sa-l ornati cum va place - frisca, ciocolata, etc. Eu nu ma complic - este atat de bun si fin ca merge si asa :)

Feliati si savurati :)

Pofta Buna!

Tort de crema de zahar ars - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

DanielaCristinaStadnic170
Daniela Cristina Stadnic (DanielaCristinaStadnic170) 26 Jun 2019, 11:09

Al meu nu e foarte aratos dar e foarte gustos si usor de facut.

Imi plac retetele tale foarte mult, bine explicate si cu ingrediente accesibile🙂🌝

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 21 Sep 2015, 18:57

Buna. F. dezamagita. De ce? Ca in forma (cratit) era asa mare, mai sa dea afara si s-a micit enorm. Dar bun. Si eu totdeauna de frica sa nu fie copt....l-am cam "bronzat". Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 18 Sep 2015, 12:27

Are 28cm tava, si nu tare inalta la nargini, cred ca vreo 6cm inaltime. Te pup si spor la treaba!

Teodorana
Teodorana 02 Mar 2014, 01:15

Buna Lena, am zis sa fac tortul pentru a merge cu el intr o vizita. L- am facut intr-o tava cu inel detasabil si mi-a curs la final tot caramelul. Apoi cand am inotrs- o un sfert a ajuns cu blatul deasupra...o catastrofa :((. Data viit daca il fac in cratita il voi putea intoarce? Sa fie mai estetic ...Multumesc Teo

lena
Elena (lena) Teodorana 03 Mar 2014, 10:53

Da, tortul este foarte fin, cu cratita il vei putea rasturna dar oricum va fi destul de fraged, sa nu curga pe drum sau sa se desfaca.

nika85
nika85 17 Nov 2013, 21:16

ms mult Lena, mi-a iesit de data asta :D E chiar f bun. A fost nevoie sa-l tin mai mult la cuptor. Imi place site-ul tau, am facut mai multe retete si toate au iesit super. As fi vrut vreo reteta din prepelite daca ma poti ajuta, ms mult!

nika85
nika85 17 Nov 2013, 12:01

mie nu-mi iese:(  nu pot sa-mi dau seama de ce, dar nu se prinde. poate e nevoie de putina jelatina in amestecul cu lapte? care o fi motivul de nu se prinde? acum incerc a2-a oara, l-am pus la cuptor are deja o ora, il las mai mult de data asta poate imi iese ceva. Lena e in regula daca atunci cand il scoti, la atingere, se simte inca lichid dedesubt sau trebuie sa fie prins bine?

lena
Elena (lena) nika85 17 Nov 2013, 13:34

Nika, de obicei se prinde repede, nici chiar o ora nu trebuia sa stea la cuptor. Gelatina nu poti pune pt ca isi pierde calitatile la coacere. Poate pui mai putin lapte, incearca cu 700ml, nu 1 litru.

Si nu-l rasturna imediat dupa coacere.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 25 Feb 2013, 23:12

Deoarece anul asta mi-am tinut ziua (9 ianuarie) in mai multe editii (gasca de prieteni, colegi, rude, etc) am facut, cu mare placere, cate un tort pt fiecare editie . De aceea te tot bombardez cu poze cu torturi, Lena. Deci, avem aici o adaptare a tortului crema de zahar ars, facut cu mere intregi, similara cu reteta lui Corina79, dar cu gramajele tale, de aici, intr-o tava mare. Merele le-am lasat 30 min in tava cu zaharul caramelizat in cuptor, sa se faca aproape integral, apoi am facut ca tine, lichidul, si blatul. A iesit ce vedeti in poza, nu prea aspectuos (BTW, scuzati fundalul  ), dar aici se vede cat de cat bine si sectiunea. Delicios de-a dreptul, combinatia cu mere e extraordinara, merita incercata, fetelor. Pupici, Lena; PS:  tortul asta simplu, fara mere eu il fac cand e graba mare, e cel mai rapid si simplu, si totodata bun si apreciat.

Poza mea pentru reteta:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 24 Jun 2012, 07:39

 He he !!! Este un tort excelent pentru vara !!! Se face simplu, cu putine ingrediente, si foarte repede!  Dar doar cand il mancati descoperiti ca are un "secret": blatul este insiropat in zeama pe care o lasa crema clasica de zahar ars. Deci cui ii plac blaturile insiropate - recomand sa-l faceti.

O intrebare totusi am: cum imbunatatim aspectul estetic?! Cand am rasturnat tortul, s-a cam pierdut din forma, s-a crapat crema de zahar ars. Cu ce se poate orna tortul/ acoperi eventualele defectiuni dupa rasturnare ? Nu as vrea nici sa "stric" gustul bun al tortului cu ingrediente nepotrivite  Multumim Lena !!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tatiana (TatianaD) 24 Jun 2012, 08:20

Tatiana, ma bucur mult ca v-a placut tortul :)

Se poate orna cel mai bine cu frisca, este la fel de fina ca si crema si se potrivesc la consistenta si gust. In plus acopera si micile defectiuni.

madalina21
madalina21 05 Jun 2012, 22:59

arata divin!!! stiu sigur ca este si bun!

sara33
sara33 04 Jun 2012, 12:09

buna lena!simplu si bun!alte explicatii nu exista!bravo si la mai multe retete!(pt prezentare,deasupra ai pus cranberries?sau cirese confite?)pupici

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) sara33 04 Jun 2012, 13:50

Multumesc Sara :)

Am pus merisoare uscate.

Arata toate comentariile