Tort la tigaie

Tort la tigaie

Astazi vreau sa va arat inca o reteta ingenioasa, rapida si delicioasa - acest tort la tigaie fantastic de bun, bineinteles si cu ingrediente la indemana. Ideea este foarte simpla, doar se fac niste foi de tort la tigaie, ca niste clatite mai groase si pufoase. Ca rezultati veti obtine un tort foarte fraged, moale si aromat, chiar si eu nu m-am asteptat la asa un rezultat deosebit.

Crema pentru tortul la tigaie o puteti alege dupa preferinta, eu am mers pe varianta clasica de smantana fermentata mai grasa si putin zahar, plus niste dulceata de visine. Puteti sa-l pregatiti cu crema de vanilie, o crema combinata de mascarpone cu smantana sau crema de branza, fructe, etc.

La fel puteti pregati un tort la tigaie cu ciocolata, doar inlocuiti o parte din faina cu pudra de cacao, aproximativ 3 linguri. Mai departe folositi o budinca de ciocolata sau ganache si savurati.

Reteta este pentru un tort de aproximativ 28cm in diametru, adica am folosit o tigaie de aceasta dimensiune pentru foi. Daca aveti tigaie mai mica, puteti putin sa scadeti proportional ingredientele, apropo in aplicatia Lalena avem un buton care va ajtua s-o faceti mai repede.

Ingrediente

Oua
5 buc
Zahar
300 g
150g in aluat si 150g in crema
Ulei
100 ml
plus 2-3 linguri pentru uns tigaia
Lapte
200 ml
Faina alba
270 g
Sare
0.25 lingurite
Praf de copt
10 g
Esenta de vanilie
2 linguri
Smantana fermentata grasa, 25-30%
1 kg
daca este mai putin grasa, o puteti combina cu 250g de mascarpone

Pasi de urmat

1

Puneti intr-un bol 5 oua, 150g de zahar si 1 lingura esenta de vanilie, amestecati totul bine cu un tel.

2

Apoi adaugati 100ml de ulei si 200ml de lapte, amestecati.

3

Puneti 270g de faina, un varf de lingurita de sare si 10g praf de copt.

4

Amestecati bine aluatul cu un tel, sa nu fie cocoloase. Veti observa ca are textura aluatului de clatite mai gros, putin mai curgator.

5

Ungeti o tigaie(aici de 28cm) cu putin ulei si o incalziti bine.

6

Turnati 1-2 polonicuri de aluat, cat sa acopere perfect suprafata tavii, ca la niste clatite mai groase.

7

Reglati focul sub tigaie sa fie mai moderat si acoperiti totul cu capac.

8

In aproximativ 10 minute scoateti capacul si observati ca suprafata aluatului trebuie sa nu mai fie lipicioasa.

9

Cu o spatula intoarceti atent foaia sa se prajeasca putin si pe partea cealalata, lasati inca 5 minute.

10

Apoi o scuturati putin si scoateti din tigaie pe un platou.

La fel pregatiti si restul foilor, din aceste cantitati eu am obtinut 4 foi de tort cu diametrul aproximativ de 27-28cm.

11

Amestecati cu mixerul smantana, 150g de zahar si esenta de vanilie.

Ungeti cu aceasta crema foile de tort si le suprapuneti una peste alta.

12

Pentru un plus de gust si culoare am pus pe 2 nivele niste visine din dulceata, a fost o nota mai fresh si aromata la tort.

Puteti la fel sa folositi orice fructe va plac, proaspete sau din compot/dulceata.

13

Ungeti bine si bordurile tortului cu crema, apoi il lasati sa se fragezeasca 5-10 ore la frigider.

14

Este delicios, fraged, aromat si super simplu de pregatit, vi-l recomand cu mare incredere!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

indel
indel 10 Feb 2022, 16:13

Se pare ca este usor de facut. Voi incerca sa-l "pun pe farfurie" cit mai curind. Multumesc

lena
Elena (lena) indel 10 Feb 2022, 16:27

Neaparat!

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 10 Feb 2022, 18:57

FElicitări dragă Lena! Ce bine este când ai la îndemână È™i reÈ›ete mai rapide, mai ales pentru gospodine mai ocupate sau mai obosite, dar care, totuÈ™i doresc să-È™i bucure familia. Cred că o să pun È™i puÈ›ină nucă în crema de smântână, ca la tortul Medovik.