Tort la tigaie

Tort la tigaie

Astăzi vreau să vă arăt încă o rețetă ingenioasă, rapidă și delicioasă - acest tort la tigaie fantastic de bun, bineînțeles și cu ingrediente la îndemână. Ideea este foarte simplă, doar se fac niște foi de tort la tigaie, ca niște clătite mai groase și pufoase. Ca rezultat veți obține un tort foarte fraged, moale și aromat, chiar și eu nu m-am așteptat la așa un rezultat deosebit.

Crema pentru tortul la tigaie o puteți alege după preferință, eu am mers pe varianta clasică de smântână fermentată mai grasă și puțin zahăr, plus niște dulceață de vișine. Puteți să-l pregătiți cu cremă de vanilie, o cremă combinată de mascarpone cu smântână sau cremă de brânză, fructe, etc.

La fel puteți pregăti un tort la tigaie cu ciocolată, doar înlocuiți o parte din făină cu pudră de cacao, aproximativ 3 linguri. Mai departe folosiți o budincă de ciocolată sau ganache și savurați.

Rețeta este pentru un tort de aproximativ 28cm în diametru, adică am folosit o tigaie de această dimensiune pentru foi. Dacă aveți tigaie mai mică, puteți puțin să scădeți proporțional ingredientele, apropo în aplicația Lalena avem un buton care vă ajută s-o faceți mai repede.

Ingrediente

Ouă
5 buc
   
Zahăr
300 g
150g în aluat și 150g în cremă
Ulei
100 ml
plus 2-3 linguri pentru uns tigaia
Lapte
200 ml
   
Făină albă
270 g
   
Sare
0.25 lingurite
   
Praf de copt
10 g
   
Esență de vanilie
2 linguri
   
Smântână fermentată grasă, 25-30%
1 kg
dacă este mai puțin grasă, o puteți combina cu 250g de mascarpone

Pași de urmat

Pas 1

Puneți într-un bol 5 ouă, 150g de zahăr și 1 lingură esență de vanilie, amestecați totul bine cu un tel.

Tort la tigaie - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați 100ml de ulei și 200ml de lapte, amestecați.

Tort la tigaie - Pas 2
Pas 3

Puneți 270g de făină, un vârf de linguriță de sare și 10g praf de copt.

Tort la tigaie - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine aluatul cu un tel, să nu fie cocoloașe. Veți observa că are textura aluatului de clătite mai gros, puțin mai curgător.

Tort la tigaie - Pas 4
Pas 5

Ungeți o tigaie (aici de 28cm) cu puțin ulei și o încălziți bine.

Tort la tigaie - Pas 5
Pas 6

Turnați 1-2 polonice de aluat, cât să acopere perfect suprafața tăvii, ca la niște clătite mai groase.

Tort la tigaie - Pas 6
Pas 7

Reglați focul sub tigaie să fie mai moderat și acoperiți totul cu capac.

Tort la tigaie - Pas 7
Pas 8

În aproximativ 10 minute scoateți capacul și observați că suprafața aluatului trebuie să nu mai fie lipicioasă.

Tort la tigaie - Pas 8
Pas 9

Cu o spatulă întoarceți atent foaia să se prăjească puțin și pe partea cealaltă, lăsați încă 5 minute.

Tort la tigaie - Pas 9
Pas 10

Apoi o scuturați puțin și scoateți din tigaie pe un platou.

La fel pregătiți și restul foilor, din aceste cantități eu am obținut 4 foi de tort cu diametrul aproximativ de 27-28cm.

Tort la tigaie - Pas 10
Pas 11

Amestecați cu mixerul smântâna, 150g de zahăr și esența de vanilie.

Ungeți cu această cremă foile de tort și le suprapuneți una peste alta.

Tort la tigaie - Pas 11
Pas 12

Pentru un plus de gust și culoare am pus pe 2 nivele niște vișine din dulceață, a fost o notă mai fresh și aromată la tort.

Puteți la fel să folosiți orice fructe vă plac, proaspete sau din compot/dulceață.

Tort la tigaie - Pas 12
Pas 13

Ungeți bine și bordurile tortului cu cremă, apoi îl lăsați să se frăgezească 5-10 ore la frigider.

Tort la tigaie - Pas 13
Pas 14

Este delicios, fraged, aromat și super simplu de pregătit, vi-l recomand cu mare încredere!

Poftă Bună!

Tort la tigaie - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

indel
indel 10 Feb 2022, 16:13

Se pare ca este usor de facut. Voi incerca sa-l "pun pe farfurie" cit mai curind. Multumesc

lena
Elena (lena) indel 10 Feb 2022, 16:27

Neaparat!

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 10 Feb 2022, 18:57

FElicitări dragă Lena! Ce bine este când ai la îndemână și rețete mai rapide, mai ales pentru gospodine mai ocupate sau mai obosite, dar care, totuși doresc să-și bucure familia. Cred că o să pun și puțină nucă în crema de smântână, ca la tortul Medovik.