Crema de ciocolata(Ganache)

Crema de ciocolata(Ganache)

Cea mai vestita si clasica crema de ciocolata(ganache) de fapt este o combinatie de frisca cu ciocolata amaruie - deci ingenios de simpla, foarte fina si gustoasa. Este folosita in multe prajituri si torturi, pentru decor si in multe deserturi.

Combinatii veti gasi multe, de fiecare data cam diferite proportiile de frisca si ciocolata - eu am ramas la aceasta reteta de ganache care imi place foarte mult, isi pastreaza culoarea intensa de ciocolata, este densa si poate fi folosita si pentru a orna frumos un tort.

In ultimul pas va dau si o varianta cu mai putina ciocolata si mai multa frisca, sa observati culoarea si textura.

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
250 g
procent de cacao minim 55%
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
200 ml
Unt
50 g
moale, la temperatura camerei

Pasi de urmat

1

Intr-un bol rupeti ciocolata bucatele, adaugati untul moale.

2

Frisca o turnati intr-o cratita si puneti pe foc pana incepe sa fiarba.

3

O turnati peste cicolata si unt.

4

Amestecati usor cu  lingura si o lasati in pace 7-10 minute.

5

Dupa acest timp luati un tel si incepeti sa amestecati cu miscari circulare in crema.

Veti observa cum pe parcurs devine tot mai uniforma si densa.

6

Cam asa ar trebui sa fie gata de pus la rece.

Trebuie sa se raceasca bine cateva ore, sau chiar peste noapte, la frigider.

7

Si asta-i crema gata de lucrat.

De multe ori veti gasi retete care recomanda s-o bateti bine cu mixerul, eu nu fac asa - o las matasoasa si mai densa.

De obicei dupa batutul cu mixerul crema devine mai deschisa la culoare si mai pufoasa.

8

Aici am pus doar 500ml frisca fierbinte+150g ciocolata amaruie(fara unt) - la fel amestecat, racit.

Am batut-o bine cu mixerul, a avut o culoare mai ciudata, un maro deschis.

Deci alegeti varianta care va place, eu raman cu prima :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 90

TanDi
TanDi 12 apr 2018, 22:20

Atasez poza cu crema mea verde. Am inlocuit ciocolata neagra cu cea alba si am colorat-o cu suc de spanac. A cam curs,dar nu alarmant ; s-a intarit la frigider. Undeva am gresit si cred ca am pus prea mult suc de spanac, iar data viitoare as intari-o cu putina gelatina.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) TanDi 17 apr 2018, 08:54

Foarte fain, bravo!

TanDi
TanDi 10 apr 2018, 22:14

As vrea sa incerc aceasta crema in varianta verde, pentru a decora tortul aniversar al fetitei mele (poienita verde pe care sa zburde figurine de ponei). Ma gandeam sa inlocuiesc ciocolata neagra cu cea alba, iar pt a-i da culoarea verde ce as putea folosi ca sa evit colorantii artificiali, dar nici sa nu se taie? Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) TanDi 10 apr 2018, 22:33

Buna idee, la Ganache alb trebuie mai putina frisca, incearca cu 150ml. Pentru culoarea verde ar fi potrivit sucul de spanac, dar nu mult sau micsoreaza proportional cantitatea de smantana.

TanDi
TanDi Elena (lena) 11 apr 2018, 18:52

Multumesc frumos pt sfat. Revin cu feedback.

dandumutza972
dandu mutza (dandumutza972) 24 feb 2018, 13:41

Lena, mi-a iesit crema perfecta ca si compozitie. Dar mi se pare cam amara. Nu trebuia sa pun deloc zahar in ea? Am folosit o ciocolata 60% cacao si alta cu 80% cacao.

lena
Elena (lena) dandu mutza (dandumutza972) 24 feb 2018, 14:30

De obicei este dulce de la ciocolata, dar posibil ca nu a fost prea dulce cea care ati folosit-o. Da, se poate pune di zahar dupa gust.

StefanAlexandru183
Stefan Alexandru (StefanAlexandru183) 11 oct 2016, 12:37

Este diferenta intre smantana de gatit si smantana pentru frisca?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Stefan Alexandru (StefanAlexandru183) 11 oct 2016, 12:46

De multe ori cea de gatit este cu procent mai mic de grasime, si noua pt frisca ne trebuie 32%.

Dar am vazut si de gatit cu 30% parca, nu am incercat-o, chiar ma uit pe ele sa vad daca au in compozitie ceva diferit. Oricum trebuie sa testati, chiar si diferite marci de smantana pentru frisca se comporta diferit. Am mai avut probleme si cat de cat raman stabilita pe una singura, care stiu ca iese sigur.

kmonik
kmonik 24 ian 2016, 20:36

Lena, mi-a reusit crema,cu frisca de kafland, ciocolata primola neagra 55% si unt de 65%. Dupa 15 min. de stat la frigider, crema a fost perfecta pt a fi pusa pe post de glazura la prajitura "Bounty bars" de pe site. A fost un deliciu pt musafiri. Iat-o si in poze.

Poza mea pentru reteta:
LauraT
LauraT 05 nov 2015, 10:16

Multumesc frumos.Primola am luat si eu.untul este de 65% sper sa iasa.revin cu impresii dupa ce l-am facut.

Foarte tare site-ul,felicitari!!!!!

Nota mea pentru reteta:
AlinaDrg
AlinaDrg 26 nov 2014, 00:13

Este cea mai simpla si buna crema,am incercat si cu ciocolata cu lapte si cu ciocolata alba,e o reteta minune,o folosesc f des pt rulade,si mai adaug de obicei si fructe(mai des zmeura).nota 20 pt cum ai explicat reteta

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 20 iul 2014, 16:11

Mersi mult. Deci slivki se traduce la noi ca frisca, inseamna ca smintina dulce si frisca (consistenta intre smintina si lapte) este aceeasi treaba? Sau eu am inteles ceva gresit?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) taniulya 20 iul 2014, 16:48

Dap, asa-i, smantana dulce este ca un lapte foarte gros si putin mai galben la culoare. De obicei smantana dulce de casa, de la tzara, se bate mult mai frumos si repede decat cea cumparata.

Katrin
Katrin 16 mar 2014, 16:14

Aici si prajiturica mea,  nu cred ca mi-a iesit crema asa cum trebuia, fiindca am folosit frisca de 11%, lenea e cucoana mare sa mai fi cautat de 30% :) Oricum, si asa e foarte buna prajitura. Data viitoare voi incerca varianta mixata, acum am amestecat-o doar. Si nici nu a stat la rece cat trebuie, ca ai mei nu au rabdare niciodata :) 

Lena, inca o data multumiri pentru retetele impartasite cu noi !! :*******

Poza mea pentru reteta:
sakagoka
sakagoka 24 sep 2013, 22:02

Am si eu o neclaritate. Smantana dulce se bate mai intai cu zahar pudra pana se face frisca si apoi se pune la fiert sau se pune smantana dulce simpla la fiert?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) sakagoka 25 sep 2013, 08:46

Nu am mentionat ca trebuie batuta, o turnati simpla asa la fiert.

Arata toate comentariile