Crema de Vanilie Reteta VIDEO

Crema de Vanilie

Pare destul de simpla o reteta de crema de vanilie(sau creme patissiere, crema pasticcera), dar daca nu respectati mici reguli pe parcurs s-ar putea sa nu obtineti chiar ceea ce va inchipuiti. Aceasta crema de vanilie eu o fac de multi ani, cand ma grabesc in varianta la microunde(mai rapida) si este de fiecare data un succes. Acum am zis ca merita s-o transform intr-o reteta aparte de crema de vanilie, am dublat cantitatile si va arat cum se poate prepara la fel de simplu si pe aragaz. Imi place ca tot procesul este foarte rapid, si va asigur ca veti avea cea mai buna crema de vanilie gustata vreodata - consistenta, gust si culoare perfecte pentru orice vreti sa preparati in continuare. Eu folosesc aceasta crema cu lapte la eclere, prajituri, torturi, gogosi, etc.

Inca un mare plus a retetei - de multe ori sunt intrebata ce sa faceti cu galbenusurile ramase de la diferite preparate - deci, faceti crema de vanilie, o raciti si congelati in casolete, si o puteti folosi oricand aveti nevoie. Se pastreaza perfect consistenta si gustul, sigur o s-o gasiti cand nici nu va asteptati :)

Da, si neaparat am tinut sa va arat inca o mica dar foarte importanta ustensila din bucataria mea - telul de la Tupperware. Este un fel de "tel-lingura" si eram sceptica la prima folosire acum 5 ani, dar de atunci este primul pe care il iau in mana la orice reteta cu aluat, gris cu lapte, mamaliga, etc. Are o forma perfecta, usoara, nu raman resturile de aluat mai gros printre el, ca la telurile clasice. Vi-l recomand cu mare incredere, chiar este o chestie geniala - gasiti lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.

Ingrediente

Galbenusuri de ou
4 buc
Lapte
800 ml
Faina alba
6 linguri
Zahar
150 g
Unt
100 g
Vanilie
0.5 lingurite
esenta, baton sau vanilie macinata naturala(asa este a mea)

Pasi de urmat

Pas 1

Pentru aceasta reteta eu aleg de obicei un tuci sau cratita cu fund gros - fierbe mai repede crema si grabesc procesul.

Daca nu aveti, mai bine o puneti in orice cratita-bol pe baie de aburi, va dura mai mult pana se ingroasa crema dar sigur nu o ardeti.

Deci, intr-un tuci puneti cele 4 gabenusuri si zaharul, amestecati bine cu un tel.

Crema de Vanilie - Pas 1
Pas 2

Eu folosesc de peste 5 ani telul-lingura de la Tupperware, foarte comod si rezistent. Vedeti pe poza la cat de utilizat este, i-au mai cazut din literele de marca de pe el :)

Il gasiti la orice distribuitor Tupperware din Romanie, lista completa o aveti pe site-ul oficial.

Crema de Vanilie - Pas 2
Pas 3

Deci, ati amestecat bine galbenusurile cu zahar.

Adaugati in ele aproximativ 100ml de lapte rece si amestecati bine.

Crema de Vanilie - Pas 3
Pas 4

Puneti faina in compozitie.

Crema de Vanilie - Pas 4
Pas 5

Acum este foarte important sa amestecati bine cu telul si sa omogenizati perfect compozitia - sa nu aveti cocoloase in crema gata.

Insistati bine pana aveti o compozitie neteda si uniforma, daca nu ajuta telul bagati in ea un blender vertical.

Crema de Vanilie - Pas 5
Pas 6

Apoi turnati in 2-3 reprize restul de lapte(rece), amestecati periodic de fiecare data.

Crema de Vanilie - Pas 6
Pas 7

Si acum punem crema pe foc, practic treaba este terminata - acum doar amestecati din cand in cand in cratita si asteptati pana incepe sa fiarba crema.

Crema de Vanilie - Pas 7
Pas 8

Observati ca pe parcurs ce se incalzeste mai mult se va ingrosa.

Crema de Vanilie - Pas 8
Pas 9

Si cand fierbe se face tot mai densa si perfecta, exact cum aveti nevoie in retete - sa nu va curga si sa fie prea lichida.

Acum luati oala de pe foc.

Crema de Vanilie - Pas 9
Pas 10

Adaugati in crema fierbinte vanilia si untul, amestecati bine pana acesta se dizolva complet.

Sa va spun un mic secret - eu de cele mai multe ori, pentru a micsora aportul caloric, pun mult mai putin unt sau chiar nu pun deloc. Dar aici este deja o chestie de preferinte si gust, eu va arat reteta exemplara de crema de vanilie.

Crema de Vanilie - Pas 10
Pas 11

Imediat dupa ce ati incorporat untul turnati crema intr-un bol adanc.

Crema de Vanilie - Pas 11
Pas 12

O acoperiti deasupra cu folie de plastic alimentara, neaparat sa se muleze perfect pe suprafata cremei ca sa nu faca o crusta uscata dupa ce se raceste.

Crema de Vanilie - Pas 12
Pas 13

Cam asa trebuie sa fie.

Apoi o lasati sa se raceasca complet si o folositi la ce aveti nevoie sau o congelati intr-o casoleta ermetica.

Numai sa nu uitati s-o decongelati din timp inainte de folosire.

Crema de Vanilie - Pas 13
Pas 14

Este crema mea preferata pentru Reteta de eclere, Gogosi berlineze,Tort Napoleon, etc - orice reteta care cere crema de vanilie de consistenta mai ferma.

Pofta Buna!

Crema de Vanilie - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 17 Jan 2017, 17:02

Nici eu nu pun unt; dar anul asta am facut o cu amidon de porumb dupa reteta de   pe foile super faine Boromir; este mai fina  crema si  "parca" . :)
 mai usor decat cu faina.Peste straul de crema pun frisca, este vorba de cremsnit.Este super !

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 17 Jan 2017, 17:22

Ma uitasem  din nou pe reteta; e intotdeauna am  facut amestecul cu lapte rece  , faina ,  zahar; apoi am turnat tot laptele  ,amestecand intruna..:)

Muraru Ana
ANA MURARU (Muraru Ana) 18 Jan 2017, 23:43

Multumesc mult, Lena pentru retetele tale. Eu am pregatit multe mancaruri si dulciuri dupa ele / dinainte de a ma abona , de aceea m-am si abonat / . Chiar sambata am pregatit o prajitura cu crema de vanilie, dupa reteta ta ...............................

abedavid
abedavid 08 Oct 2019, 21:30

Buna seara

Aceasta crema poate di folosita la rulade?

Multumesc

lena
Elena (lena) abedavid 08 Oct 2019, 21:31

Sigur, este destul de densa cand se raceste si s-ar potrivi.

abedavid
abedavid Elena (lena) 09 Oct 2019, 18:55

Dupa ce s-a racit , crema este destul de lichida. Pot sa-i mai adaug faina si sa o mai incalzesc sau risc sa o stric?

Multumesc

lena
Elena (lena) abedavid 10 Oct 2019, 09:21

Da, se poate.