Prajitura Tavalita sau Lamington

Prajitura Tavalita sau Lamington

Asa s-au aliniat stelele ca a venit timpul si pentru aceasta Prajitura Tavalita, simpla, frageda si foarte gustoasa. Demult planific sa incerc reteta, dar fiindca in familia noastra controlul dulciurilor este destul de strict, se tot amana si prajitura Tavalita de pe lista. 

Merita s-o incercati, pentru ca este chiar foarte gustoasa, la noi a fost apreciata absolut de toata lumea. Si poate o stiti mai mult in varianta simpla, fara gem de capsuni, eu totusi recomand sa mai dedicati vreo 10 minute pentru a le unge cu gem(de fapt prajitura Tavalita sau Lamingtonul clasic este cu gem de capsuni!). Va da o nota si mai faina prajiturii, un fel de "cireasa de pe tort". Maria mea mica, neiubitoare de dulciuri, a cam dat nada in aceasta prajitura Tavalita...

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
200 g
Faina alba
125 g
Amidon
60 g
Praf de copt
1 linguri
Unt
165 g
Apa clocotita
3 linguri
Lapte
300 ml
Ciocolata neagra/amaruie
140 g
Fulgi de nuca de cocos
200 g
Gem
100 g
de preferat sa fie din capsuni, dar este optional

Pasi de urmat

1

Mai intai recomand sa pregatiti compozitia de faina:

- intr-un bol amestecati faina cu amidonul si praful de copt.

2

Acum puneti intr-un alt bol 3 oua si 125g de zahar.

3

Bateti bine compozitia cu mixerul clasic de mana, pana se face spuma alba.

4

Topiti intr-un bol mic 15g de unt, adaugati peste el 3 linguri de apa clocotita fierbinte.

5

Apoi repede adaugati in compozitia de oua spuma si mai amestecati putin.

6

La final puneti amestecul de faina si il incorporati atent cu o spatula sau lingura.

7

Aluatul trebuie sa fie fara cocoloase si sa curga usor de pe spatula.

8

Turnati-l intr-o tava asternuta cu hartie de copt si intindeti uniform.

Recomand sa luati pentru reteta o tava patrata sau dreptunghiulara - ca sa aveti mai putine resturi la final, si toate prajiturile sa fie patrate. La mine tava are 23x23cm, deci e destul de mica.

9

Coaceti acest pandispan in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute, pana este uniform rumenit si are mijlocul ferm.

10

Dupa coacere lasati pandispanul in tava sa se raceasca timp de 2-3 ore, apoi il scoateti de acolo.

11

Taiati-l in cuburi de aproximativ 3x3cm, dupa preferinta, daca vreti prajituricele mai mari sau mai mici.

12

Acum optional puteti taia fiecare cub in jumatate si sa-l ungeti cu gem de capsuni.

Puteti sari acest pas, daca nu aveti timp, dar recomand sa incercati totusi vreodata.

13

Eu am facut aproape toata prajiturile cu gem, dar am lasat cateva si fara.

Au fost bune si cele simple, dar prajiturile tavalite cu gem de capsuni au fost exceptional de bune.

Daca nu aveti gem de capsuni, puteti folosi oricare altul preferati si aveti la indemana.

14

Pregatiti glazura de ciocolata:

- Puneti intr-o cratita 300ml de lapte, 75g de zahar si 150g de unt si lasati pe foc pana incepe sa fiarba.

15

- Luati imediat de pe aragaz si adaugati ciocolata rupta bucatele. Lasati-o asa timp de 5 minute, fara sa amestecati.

16

- Acum amestecati bine glazura cu un tel, pana se dizolva complet ciocolata.

17

Infigeti cutitul in fiecare cub de prajitura si il treceti prin glazura pregatita mai sus.

18

Apoi il treceti prin fulgii de cocos si tavaliti bine pe acolo, ca doar e prajitura Tavalita :)

19

Apoi le mutati pe un platou sau tava asternuta cu hartie de copt.

Cand formati toate prajiturile, acoperiti tava cu o folie de plastic si lasati la frigider minim 1-2 ore inainte de servire.

20

Foarte delicioasa, simpla si frumoasa aceasta prajitura Tavalita, recomand!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 bucati
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Dia.Si.
Dia.Si. 09 feb 2020, 19:28

Am dat cateva bucatele si prin nuca, imi era dor de cea din copilarie. Este o prajitura foarte buna, ideea cu gemul de capsuni este cireasa de pe tort. :)) Ma bucur ca am incercat asa, caci e intr-adevar deosebita si de cate ori o voi face, va fi doar cu gem (nu simpla). O face si o idee mai inalta, e mai gustoasa si aspectuoasa. Multumesc pentru reteta! Am respectat intocmai cantitatile si e perfecta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: