Gem de capsuni
Cu inima impacata pot sa spun ca am gasit intr-un final formula gemului de capsuni ideal - dupa multe incercari de a face un gem decent fara adaos de chimicale si gelifianti din comert, am reusit cu brio!
Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmelada de capsuni, unge sufletul si toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mancat vreodata si facut in conditii de casa. Sigur merge la orice desert, la inghetate, torturi, prajituri pentru ca nu-si pierde deloc din aroma capsunilor si are consistenta perfecta, nu curge deloc...
Desi aici este un mic secret, trebuie sa aveti putina rabdare - vedeti si in pasi specificul retetei. Eu am facut gem dintr-un kg de capsuni cam intr-o ora si jumate si mi-au iesit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mancat sotul dupa ce gustase prima lingurita.
Ingrediente
●
Sare de lamaie
0.5 lingurite
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Capsunile spalate si curatate le puneti intr-un bol mai mare, peste ele turnati zaharul.
Pas 2
Cu mainile frecati bine, le lasati apoi jumate de ora pana se mai dizolva zaharul.
Pas 3
In acest timp spalati borcanele si le uscati bine - eu le-am pus in cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.
Pas 4
Acum ne apucam de partea cea mai specifica a retetei:
- Masurati cam 1 pahar din masa de capsuni cu zahar.
Pas 5
- Si il turnati intr-o cratita de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cat un ibric.
Puneti pe foc si amestecati periodic.
Pas 6
- Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mediu si tot amestecand periodic lasati cam 5-7 minute.
Pas 7
- Dupa acest timp observati ca gemul se ingroasa putin, se evapora lichidul in plus si arata ceva mai caramelizat.
Faceti focul mic si mai lasati 1 minut.
Pas 8
- Dupa ce faceti focul f.mic spuma va mai scadea si este gata de turnat in borcan.
Pas 9
Faceti testul cu picatura de gem turnata pe o farfurie curata - in dreapta gemul este gata, in stanga - mai trebuie sa fiarba 2-3 minute.
Pas 10
Pe fundul borcanului puneti cateva cristale de sare de lamaie, ca un conservant - eu as incerca pe viitor sa nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca sa tina si fara ea.
Pas 11
Turnati prima partida de gem, preparata mai sus - bineinteles ca borcanul nu se va umple - puneti capacul si tot completati cu inca 1-2 ture de gem pana se umple si atunci sigilati.
Pas 12
Continuati sa fierbeti gemul in portii mici de 1 pahar pana terminati toate capsunile.
Desi poate vi se pare migalos, rezultatul este atat de fenomenal ca isi merita toata rabdarea si efortul.
Puteti fierbe in 2 cratite simultan dupa ce ati inteles/testat procedura.
Ideea este ca gemul se caramelizeaza mult mai bine atunci cand este fiert in portii mici si repede - nu pierde din arome si culoare.
Pas 13
Cand este cald, este putin mai lichid, ca o dulceata - dar dupa ce se raceste devine ca o marmelada groasa si densa - o minune!
Poza cred ca este destul de reprezentativa, pacat ca nu puteti gusta din ea :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1200 g
(4 borcane de 300ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (13 voturi)