Gem de capsuni

Gem de capsuni

Cu inima impacata pot sa spun ca am gasit intr-un final formula gemului de capsuni ideal - dupa multe incercari de a face un gem decent fara adaos de chimicale si gelifianti din comert, am reusit cu brio!

Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmelada de capsuni, unge sufletul si toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mancat vreodata si facut in conditii de casa. Sigur merge la orice desert, la inghetate, torturi, prajituri pentru ca nu-si pierde deloc din aroma capsunilor si are consistenta perfecta, nu curge deloc...

Desi aici este un mic secret, trebuie sa aveti putina rabdare - vedeti si in pasi specificul retetei. Eu am facut gem dintr-un kg de capsuni cam intr-o ora si jumate si mi-au iesit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mancat sotul dupa ce gustase prima lingurita.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1.2 kg
Sare de lamaie
0.5 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Capsunile spalate si curatate le puneti intr-un bol mai mare, peste ele turnati zaharul.

2

Cu mainile frecati bine, le lasati apoi jumate de ora pana se mai dizolva zaharul.

3

In acest timp spalati borcanele si le uscati bine - eu le-am pus in cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.

4

Acum ne apucam de partea cea mai specifica a retetei:

- Masurati cam 1 pahar din masa de capsuni cu zahar.

5

- Si il turnati intr-o cratita de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cat un ibric.

Puneti pe foc si amestecati periodic.

6

- Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mediu si tot amestecand periodic lasati cam 5-7 minute.

7

- Dupa acest timp observati ca gemul se ingroasa putin, se evapora lichidul in plus si arata ceva mai caramelizat.

Faceti focul mic si mai lasati 1 minut.

8

- Dupa ce faceti focul f.mic spuma va mai scadea si este gata de turnat in borcan.

9

Faceti testul cu picatura de gem turnata pe o farfurie curata - in dreapta gemul este gata, in stanga - mai trebuie sa fiarba 2-3 minute.

10

Pe fundul borcanului puneti cateva cristale de sare de lamaie, ca un conservant - eu as incerca pe viitor sa nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca sa tina si fara ea.

11

Turnati prima partida de gem, preparata mai sus - bineinteles ca borcanul nu se va umple - puneti capacul si tot completati cu inca 1-2 ture de gem pana se umple si atunci sigilati.

12

Continuati sa fierbeti gemul in portii mici de 1 pahar pana terminati toate capsunile.

Desi poate vi se pare migalos, rezultatul este atat de fenomenal ca isi merita toata rabdarea si efortul.

Puteti fierbe in 2 cratite simultan dupa ce ati inteles/testat procedura.

Ideea este ca gemul se caramelizeaza mult mai bine atunci cand este fiert in portii mici si repede - nu pierde din arome si culoare.

13

Cand este cald, este putin mai lichid, ca o dulceata - dar dupa ce se raceste devine ca o marmelada groasa si densa - o minune!

Poza cred ca este destul de reprezentativa, pacat ca nu puteti gusta din ea :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1200 grame (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 62

Alina gospodyna
Alina gospodyna 22 iun 2019, 12:13

Draga Lena, revin cu o rugaminte. Poti sa imi spui si mie, te rog, daca fac gem de caise dupa aceast reteta, cum procedez...? Cat zahar trebuie sa pun si cat trebuie sa il fierb?

Revin cu feedback la gemul de capsune: am facut din 10 kg. A iesit extraordinar. 19 borcane a cate 400g. Foarte bun! Gust pronuntat de capsune, culoarea..un rosu viu, rubiniu si o consistenta perfecta. Un singur lucru am schimbat: dupa fierbere fiecare tura am pus- o intr-un vas mare de sticla. In felul acesta am putut colecta spuma si consistenta a fost unitara la toate borcanele. Dupa ce am umplut borcanele le-am sterilizat in cuptor avand in vedere ca gemul a fost pus in borcane doar caldut, nu fierbinte. Fierberea a durat 4 ore.

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 22 iun 2019, 12:22

Ma bucur mult, sa-l savurati cu placere!

Caise fac la fel, poate un pic mai putin zahar daca sunt dulci caisele.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 iun 2019, 19:47

Draga Lena, e clar ca gemul il puneam in borcane, insa, intrebarea mea este daca cumva ai avut surpriza neplacuta sa fermenteze vreun borcan,sau mai bine spus cat ai tinut cel mai mult un borcan? De exemplu la dulceata traditionala eu am tinut fara probleme si 2 ani un borcan (care de fapt se ratacise in camara)... oricum, multumesc pt toate retetele minunate! Uneori uit sa mai ies de pe site-ul tau..

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 iun 2019, 19:51

Da, le tin in camara de apartament si 2 ani, nu mi-a fermentat niciodata vreun borcan, deci pune cu incredere😘

Este gemul preferat al copiilor, il prefera in loc de dulceata clasica si nici nu mai fac.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 iun 2019, 18:42

Draga Lena, peste iarna tine? Am facut o cantitate mai mare si ma tem putin ca poate nu rezista...

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 iun 2019, 19:23

Pai da, eu la borcane il pun.

Pashutza25
Pashutza25 31 mai 2016, 16:57

Am facut azi acest minunat gem din 10 kg de capsuni.imi place foarte mult cu toate ca e prea dulce.dar credca la niste chifle cu aluatul nu prea dulce ar merge la fel si la rulada rapida in 5 min.mersi mult de retete

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 26 mai 2016, 12:18

Cam atatea borcanase au iesit din doua kg de capsuni...sunt fff multumita..la inceput mi-a fost un pic teama cu modul de preparare dar am facut cu doua oale si a mers in doua ore ...sarut manuta 

Poza mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 26 mai 2016, 12:14

Super reteta..este prima data cand fac si a iesit ca la carte..baietelul meu de doi anisori a papat deja pe paine..o recomand cu încredere..mulțumesc mult pentru reteta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Balmoral
Balmoral 18 ian 2016, 04:35

Foarte, foarte bun acest gem!! Culoarea de asemenea, roșu aprins, al căpșunilor proaspete. Borcanele mici sunt pentru prieteni 🙂. Iar noi vom mânca primul borcan cu gogoși. Mulțumesc mult Lena! Locuiesc in emisfera sudica unde e vara acum iar căpșunile sunt in toi.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 iul 2014, 10:01

Iată și poza gemului meu după receta aceasta, însă din zmeură! 

Poza mea pentru reteta:
Elena BM
Elena BM 25 iun 2014, 06:40

Mersi mult de receta , am facut gemul azi si a iesit minunat !!! Copiii lau aprobat :) nu am pus sare de lamiie, sper sa se tina bine pina la iarna !!! Din urmatoarea tura de capsuni am sa fac dulceata :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 iun 2014, 11:14

Buna. Iata si gemul meu. E ţeapăn rău. Hahaha. Cald nu mi s-a parut  chiar asa,dar dupa ce s-a racit l-am vazut ca e tare-tare. Dar f. bun. Auzeam Lena ca daca pui zahar cubic-recomandat ptr.gemuri-dulceturi- nu face spuma. Te las pe tine sa incerci. Hahaha.Eu postez si o picatura si deoarece totdeauna aveam o problema prin ce sa torn gemurile, zacusca si alte retete ptr.iarna in borcan,(taiam o sticla de plastic si foloseam partea de deasupra,o palnie cu gura mai mare) cea mai utila mi s-a parut palnia de la masina de facut suc de rosii. Asta. Si gemul f.frumos, aspectuos si normal ca....bun. Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile