Gem de capsuni

Gem de capsuni

Cu inima impacata pot sa spun ca am gasit intr-un final formula gemului de capsuni ideal - dupa multe incercari de a face un gem decent fara adaos de chimicale si gelifianti din comert, am reusit cu brio!

Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmelada de capsuni, unge sufletul si toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mancat vreodata si facut in conditii de casa. Sigur merge la orice desert, la inghetate, torturi, prajituri pentru ca nu-si pierde deloc din aroma capsunilor si are consistenta perfecta, nu curge deloc...

Desi aici este un mic secret, trebuie sa aveti putina rabdare - vedeti si in pasi specificul retetei. Eu am facut gem dintr-un kg de capsuni cam intr-o ora si jumate si mi-au iesit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mancat sotul dupa ce gustase prima lingurita.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1.2 kg
Sare de lamaie
0.5 lingurite
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Capsunile spalate si curatate le puneti intr-un bol mai mare, peste ele turnati zaharul.

Gem de capsuni - Pas 1
Pas 2

Cu mainile frecati bine, le lasati apoi jumate de ora pana se mai dizolva zaharul.

Gem de capsuni - Pas 2
Pas 3

In acest timp spalati borcanele si le uscati bine - eu le-am pus in cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.

Gem de capsuni - Pas 3
Pas 4

Acum ne apucam de partea cea mai specifica a retetei:

- Masurati cam 1 pahar din masa de capsuni cu zahar.

Gem de capsuni - Pas 4
Pas 5

- Si il turnati intr-o cratita de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cat un ibric.

Puneti pe foc si amestecati periodic.

Gem de capsuni - Pas 5
Pas 6

- Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mediu si tot amestecand periodic lasati cam 5-7 minute.

Gem de capsuni - Pas 6
Pas 7

- Dupa acest timp observati ca gemul se ingroasa putin, se evapora lichidul in plus si arata ceva mai caramelizat.

Faceti focul mic si mai lasati 1 minut.

Gem de capsuni - Pas 7
Pas 8

- Dupa ce faceti focul f.mic spuma va mai scadea si este gata de turnat in borcan.

Gem de capsuni - Pas 8
Pas 9

Faceti testul cu picatura de gem turnata pe o farfurie curata - in dreapta gemul este gata, in stanga - mai trebuie sa fiarba 2-3 minute.

Gem de capsuni - Pas 9
Pas 10

Pe fundul borcanului puneti cateva cristale de sare de lamaie, ca un conservant - eu as incerca pe viitor sa nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca sa tina si fara ea.

Gem de capsuni - Pas 10
Pas 11

Turnati prima partida de gem, preparata mai sus - bineinteles ca borcanul nu se va umple - puneti capacul si tot completati cu inca 1-2 ture de gem pana se umple si atunci sigilati.

Gem de capsuni - Pas 11
Pas 12

Continuati sa fierbeti gemul in portii mici de 1 pahar pana terminati toate capsunile.

Desi poate vi se pare migalos, rezultatul este atat de fenomenal ca isi merita toata rabdarea si efortul.

Puteti fierbe in 2 cratite simultan dupa ce ati inteles/testat procedura.

Ideea este ca gemul se caramelizeaza mult mai bine atunci cand este fiert in portii mici si repede - nu pierde din arome si culoare.

Gem de capsuni - Pas 12
Pas 13

Cand este cald, este putin mai lichid, ca o dulceata - dar dupa ce se raceste devine ca o marmelada groasa si densa - o minune!

Poza cred ca este destul de reprezentativa, pacat ca nu puteti gusta din ea :)

Pofta Buna!

Gem de capsuni - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 62

Alina gospodyna
Alina gospodyna 22 Jun 2019, 12:13

Draga Lena, revin cu o rugaminte. Poti sa imi spui si mie, te rog, daca fac gem de caise dupa aceast reteta, cum procedez...? Cat zahar trebuie sa pun si cat trebuie sa il fierb?

Revin cu feedback la gemul de capsune: am facut din 10 kg. A iesit extraordinar. 19 borcane a cate 400g. Foarte bun! Gust pronuntat de capsune, culoarea..un rosu viu, rubiniu si o consistenta perfecta. Un singur lucru am schimbat: dupa fierbere fiecare tura am pus- o intr-un vas mare de sticla. In felul acesta am putut colecta spuma si consistenta a fost unitara la toate borcanele. Dupa ce am umplut borcanele le-am sterilizat in cuptor avand in vedere ca gemul a fost pus in borcane doar caldut, nu fierbinte. Fierberea a durat 4 ore.

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 22 Jun 2019, 12:22

Ma bucur mult, sa-l savurati cu placere!

Caise fac la fel, poate un pic mai putin zahar daca sunt dulci caisele.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 Jun 2019, 19:47

Draga Lena, e clar ca gemul il puneam in borcane, insa, intrebarea mea este daca cumva ai avut surpriza neplacuta sa fermenteze vreun borcan,sau mai bine spus cat ai tinut cel mai mult un borcan? De exemplu la dulceata traditionala eu am tinut fara probleme si 2 ani un borcan (care de fapt se ratacise in camara)... oricum, multumesc pt toate retetele minunate! Uneori uit sa mai ies de pe site-ul tau..

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 Jun 2019, 19:51

Da, le tin in camara de apartament si 2 ani, nu mi-a fermentat niciodata vreun borcan, deci pune cu incredere😘

Este gemul preferat al copiilor, il prefera in loc de dulceata clasica si nici nu mai fac.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 Jun 2019, 18:42

Draga Lena, peste iarna tine? Am facut o cantitate mai mare si ma tem putin ca poate nu rezista...

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 Jun 2019, 19:23

Pai da, eu la borcane il pun.

Pashutza25
Pashutza25 31 May 2016, 16:57

Am facut azi acest minunat gem din 10 kg de capsuni.imi place foarte mult cu toate ca e prea dulce.dar credca la niste chifle cu aluatul nu prea dulce ar merge la fel si la rulada rapida in 5 min.mersi mult de retete

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 26 May 2016, 12:14

Super reteta..este prima data cand fac si a iesit ca la carte..baietelul meu de doi anisori a papat deja pe paine..o recomand cu încredere..mulțumesc mult pentru reteta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Balmoral
Balmoral 18 Jan 2016, 04:35

Foarte, foarte bun acest gem!! Culoarea de asemenea, roșu aprins, al căpșunilor proaspete. Borcanele mici sunt pentru prieteni 🙂. Iar noi vom mânca primul borcan cu gogoși. Mulțumesc mult Lena! Locuiesc in emisfera sudica unde e vara acum iar căpșunile sunt in toi.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 28 May 2015, 16:08

am facut si eu aceasta reteta. gemul este delicios,insa mi-a iesi un pic cam lichid ( am respectat timpul de fierbere din reteta).l-am facut ieri sera, poate inca nu a avut timp sa se raceasca! merge de minune ca si toping pentru inghetata sau pentru budinca  !Multumim Lena ptr. minunatele retete!

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 10:01

Iată și poza gemului meu după receta aceasta, însă din zmeură! 

Poza mea pentru reteta:
Elena BM
Elena BM 25 Jun 2014, 06:40

Mersi mult de receta , am facut gemul azi si a iesit minunat !!! Copiii lau aprobat :) nu am pus sare de lamiie, sper sa se tina bine pina la iarna !!! Din urmatoarea tura de capsuni am sa fac dulceata :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Jun 2014, 11:14

Buna. Iata si gemul meu. E ţeapăn rău. Hahaha. Cald nu mi s-a parut  chiar asa,dar dupa ce s-a racit l-am vazut ca e tare-tare. Dar f. bun. Auzeam Lena ca daca pui zahar cubic-recomandat ptr.gemuri-dulceturi- nu face spuma. Te las pe tine sa incerci. Hahaha.Eu postez si o picatura si deoarece totdeauna aveam o problema prin ce sa torn gemurile, zacusca si alte retete ptr.iarna in borcan,(taiam o sticla de plastic si foloseam partea de deasupra,o palnie cu gura mai mare) cea mai utila mi s-a parut palnia de la masina de facut suc de rosii. Asta. Si gemul f.frumos, aspectuos si normal ca....bun. Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile