Dulceață de Piersici

Dulceață de Piersici

În ultimul timp am o pasiune specială pentru iaurtul grecesc simplu combinat cu dulceața de casă aromată, sau miere. Pe parcursul sezonului de fructe am improvizat multe combinații de dulceață, dar pe aceasta de piersici abia așteptam s-o pregătesc. O "vedeam" și "simțeam" încă înainte să mă apuc de gătit - trebuia să fie cu aromă fină și bucățele stafidite de piersici, culoare plăcută și clară, etc.

Pentru ca să iasă anume așa dulceața de piersici (și nu numai), de obicei aplic metoda fierberii câte 5-10 minute, dar timp de 3-4 zile. Deci timpul total de fierbere nu va fi mai mult de 30 de minute la această dulceață, durează mai mult procesul de stafidire - dar aici doar lăsați pe masă cratița cu dulceață și nu aveți treabă cu ea.

Astfel obțineți fructe întregi și stafidite, dulceața clară și zeama mai densă. Efortul este minim, observați pașii și rețeta, dar vă veți bucura tot sezonul de o dulceață de piersici super aromată și delicioasă!

Ingrediente

Piersici
1500 g
alegeți piersici mai tari și nu prea zemoase
Lamaie
1 buc
   
Zahar
1 kg
   
Apa
200 ml
   

Pasi de urmat

Pas 1

Deci neapărat recomand să alegeți piersici de sezon, aromate și mai tari - ca să nu se facă piure în dulceață.

Spălați și lăsați să se scurgă de apă.

Dulceață de Piersici - Pas 1
Pas 2

Tăiați sferturi sau jumătăți (scoateți atent sâmburele), și apoi cubulețe de mărime medie.

Dulceață de Piersici - Pas 2
Pas 3

Când ați tăiat cubulețe toate piersicile, le stropiți cu zeama de la o lămâie și amestecați atent cu lingura.

Dulceață de Piersici - Pas 3
Pas 4

Într-o cratiță cu fund mai gros (sau un tuci mare, sau o tigaie mare și adâncă) - turnați 200ml de apă și adăugați zahărul.

Lăsați la foc mediu acest sirop până începe să fiarbă și se dizolvă complet zahărul.

Dulceață de Piersici - Pas 4
Pas 5

Adăugați piersicile tăiate în siropul fierbinte și amestecați atent.

Dulceață de Piersici - Pas 5
Pas 6

Când începe să fiarbă compoziția, faceți focul mic și lăsați 5 minute.

Apoi închideți focul sub cratiță, amestecați atent și lăsați oala descoperită (eventual acoperiți doar cu prosop, dar fără capac!) pe masă sau pe aragaz timp de 12-24 de ore.

Dulceață de Piersici - Pas 6
Pas 7

A 2-a zi dulceața arată așa - observați că fructele sunt întregi și încep să-și schimbe ușor culoarea.

Puneți din nou oala pe foc și când începe să fiarbă, lăsați din nou doar 5-10 minute la foc mic. Apoi iarăși lăsați descoperită, pe masă, timp de 12-24 de ore.

Dulceață de Piersici - Pas 7
Pas 8

A 3-a zi repetați fierberea de 5 minute și lăsați iarăși oala fără capac pe masă.

Dulceață de Piersici - Pas 8
Pas 9

În ultima zi, observați dulceața rece din oală - dacă are consistența care vă place, adică fructe întregi și zeama mai densă, vă apucați să spălați-sterilizați borcanele.

Apoi când acestea sunt gata uscate, puneți dulceața pe foc, o fierbeți ultimele 5 minute și turnați în borcane.

Dar dacă dulceața încă vi se pare cam lichidă, recomand să o mai lăsați pe masă încă 24 de ore după fierbere.

Dulceață de Piersici - Pas 9
Pas 10

Deci dulceața mea a fost gata după 4 zile, procesul durează în funcție de cât de zemoase sunt fructele.

Apoi o puneți în borcanele uscate și curate, închideți ermetic.

Dulceață de Piersici - Pas 10
Pas 11

Aici am făcut porție dublă, în 2 oale mari, și mă bucur, pentru că a ieșit deosebit de bună și fină. Ne vom bucura de ea tot anul - cu iaurt, terci de ovăz, griș cu lapte, deserturi, prăjituri, înghețată, etc.

Efortul este minim și dozat în 5 minute pe zi, deci dacă vă organizați corect la final veți obține o bunătate de dulceață de piersici.

Poftă Bună!

Dulceață de Piersici - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

anhelik
anhelik 22 Sep 2020, 22:17

Iata dulceata mea facuta cu reteta Lenei.

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 22 Sep 2020, 22:18

Este delicioasa.

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 30 Jul 2022, 16:12

Caldura mare, numai de tinut aragazul deschis nu este si ai vrea sa faci si un pic de dulceata, asa ca in fiecare an, ca sa iti surada camara cand o innoiesti cu borcanele proaspete... dar cu reteta aceasta totul este simplu.

Din 2013 am descoperit aceasta reteta geniala, de atunci in fiecare an fac dulceturile cu aceasta metoda, cirese albe, cirese negre, capsuni si piersici.

Astazi o fac din nectarine, nu trisez, caci Lena isi da imediat seama dupa aspectul dulcetei. 😉😁

Revin dupa trei zile cu rezultatul final.

Spor la toate, tuturor!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 03 Aug 2022, 17:11

Et voilà! 😏

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 03 Aug 2022, 17:12

Culoarea este un portocaliu auriu.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) anhelik 03 Aug 2022, 17:16

Super!🤗👍