Dulceata de Piersici

Dulceata de Piersici

In ultimul timp am o pasiune speciala pentru iaurtul grecesc simplu combinat cu dulceata de casa aromata, sau miere. Pe parcursul sezonului de fructe am improvizat multe combinatii de dulceata, dar pe aceasta de piersici abia asteptam s-o pregatesc. O "vedeam" si "simteam" inca inainte sa ma apuc de gatit - trebuia sa fie cu aroma fina si bucatele stafidite de piersici, culoare placuta si clara, etc.

Pentru ca sa iasa anume asa dulceata de piersici(si nu numai), de obicei aplic metoda fierberii cate 5-10 minute, dar timp de 3-4 zile. Deci timpul total de fierbere nu va fi mai mult de 30 de minute la aceasta dulceata, dureaza mai mult procesul de stafidire - dar aici doar lasati pe masa cratita cu dulceata si nu aveti treaba cu ea.

Astfel obtineti fructe intregi si stafidite, dulceata clara si zeama mai densa. Efortul este minim, observati pasii si reteta, dar va veti bucura tot sezonul de o dulceata de piersici super aromata si delicioasa!

Ingrediente

Piersici
1500 g
alegeti piersici mai tari si nu prea zemoase
Lamaie
1 buc
Zahar
1 kg
Apa
200 ml

Pasi de urmat

1

Deci neaparat recomand sa alegeti piersici de sezon, aromate si mai tari - ca sa nu se faca piure in dulceata.

Spalati si lasati sa se scurga de apa.

2

Taiati sferturi sau jumatati(scoateti atent samburele), si apoi cubulete de marime medie.

3

Cand ati taiat cubulete toate piersicile, le stropiti cu zeama de la o lamaie si amestecati atent cu lingura.

4

Intr-o cratita cu fund mai gros(sau un tuci mare, sau o tigaie mare si adanca) - turnati 200ml de apa si adaugati zaharul.

Lasati la foc mediu acest sirop pana incepe sa fiarba si se dizolva complet zaharul.

5

Adaugati piersicile taiate in siropul fierbinte si amestecati atent.

6

Cand incepe sa fiarba compozitia, faceti focul mic si lasati 5 minute.

Apoi inchideti focul sub cratita, amestecati atent si lasati oala descoperita(eventual acoperiti doar cu prosop, dar fara capac!) pe masa sau pe aragaz timp de 12-24 de ore.

7

A 2-a zi dulceata arata asa - observati ca fructele sunt intregi si incep sa-si schimbe usor culoarea.

Puneti din nou oala pe foc si cand incepe sa fiarba, lasati din nou doar 5-10 minute la foc mic. Apoi iarasi lasati descoperita, pe masa, timp de 12-24 de ore.

8

A 3-a zi repetati fierberea de 5 minute si lasati iarasi oala fara capac pe masa.

9

In ultima zi, observati dulceata rece din oala - daca are consistenta care va place, adica fructe intregi si zeama mai densa, va apucati sa spalati-sterilizati borcanele.

Apoi cand acestea sunt gata uscate, puneti dulceata pe foc, o fierbeti ultimele 5 minute si turnati in borcane.

Dar daca dulceata inca vi se pare cam lichida, recomand sa o mai lasati pe masa inca 24 de ore dupa fierbere.

10

Deci dulceata mea a fost gata dupa 4 zile, procesul dureaza in functie de cat de zemoase sunt fructele.

Apoi o puneti in borcanele uscate si curate, inchideti ermetic.

11

Aici am facut portie dubla, in 2 oale mari, si ma bucur, pentru ca a iesit deosebit de buna si fina. Ne vom bucura de ea tot anul - cu iaurt, terci de ovaz, gris cu lapte, deserturi, prajituri, inghetata, etc.

Efortul este minim si dozat in 5 minute pe zi, deci daca va organizati corect la final veti obtine o bunatate de dulceata de piersici.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !