Gem de căpșuni

Gem de căpșuni

Cu inima împăcată pot să spun că am găsit într-un final formula gemului de căpșuni ideal - după multe încercări de a face un gem decent fără adaos de chimicale și gelifianți din comerț, am reușit cu brio!

Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmeladă de căpșuni, unge sufletul și toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mâncat vreodată și făcut în condiții de casă. Sigur merge la orice desert, la înghețate, torturi, prăjituri pentru că nu-și pierde deloc din aroma căpșunilor și are consistența perfectă, nu curge deloc...

Deși aici este un mic secret, trebuie să aveți puțină răbdare - vedeți și în pași specificul rețetei. Eu am făcut gem dintr-un kg de căpșuni cam într-o oră și jumate și mi-au ieșit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mâncat soțul după ce gustase prima linguriță.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
   
Zahar
1.2 kg
   
Sare de lamaie
0.5 lingurite
opțional

Pasi de urmat

Pas 1

Căpșunile spălate și curățate le puneți într-un bol mai mare, peste ele turnați zahărul.

Gem de căpșuni - Pas 1
Pas 2

Cu mâinile frecați bine, le lăsați apoi jumate de oră până se mai dizolvă zahărul.

Gem de căpșuni - Pas 2
Pas 3

În acest timp spălați borcanele și le uscați bine - eu le-am pus în cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.

Gem de căpșuni - Pas 3
Pas 4

Acum ne apucăm de partea cea mai specifică a rețetei:

- Măsurați cam 1 pahar din masa de căpșuni cu zahăr.

Gem de căpșuni - Pas 4
Pas 5

- Și îl turnați într-o cratiță de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cât un ibric.

Puneți pe foc și amestecați periodic.

Gem de căpșuni - Pas 5
Pas 6

- Când începe să fiarbă faceți focul mai mediu și tot amestecând periodic lăsați cam 5-7 minute.

Gem de căpșuni - Pas 6
Pas 7

- După acest timp observați că gemul se îngroașă puțin, se evaporă lichidul în plus și arată ceva mai caramelizat.

Faceți focul mic și mai lăsați 1 minut.

Gem de căpșuni - Pas 7
Pas 8

- După ce faceți focul foarte mic spuma va mai scădea și este gata de turnat în borcan.

Gem de căpșuni - Pas 8
Pas 9

Faceți testul cu picătura de gem turnată pe o farfurie curată - în dreapta gemul este gata, în stânga - mai trebuie să fiarbă 2-3 minute.

Gem de căpșuni - Pas 9
Pas 10

Pe fundul borcanului puneți câteva cristale de sare de lămâie, ca un conservant - eu aș încerca pe viitor să nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca să țină și fără ea.

Gem de căpșuni - Pas 10
Pas 11

Turnați prima partidă de gem, preparată mai sus - bineînțeles că borcanul nu se va umple - puneți capacul și tot completați cu încă 1-2 ture de gem până se umple și atunci sigilați.

Gem de căpșuni - Pas 11
Pas 12

Continuați să fierbeți gemul în porții mici de 1 pahar până terminați toate căpșunile.

Deși poate vi se pare migălos, rezultatul este atât de fenomenal că își merită toată răbdarea și efortul.

Puteți fierbe în 2 cratițe simultan după ce ați înțeles/testat procedura.

Ideea este că gemul se caramelizează mult mai bine atunci când este fiert în porții mici și repede - nu pierde din arome și culoare.

Gem de căpșuni - Pas 12
Pas 13

Când este cald, este puțin mai lichid, ca o dulceață - dar după ce se răcește devine ca o marmeladă groasă și densă - o minune!

Poza cred că este destul de reprezentativă, păcat că nu puteți gusta din ea :)

Poftă Bună!

Gem de căpșuni - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 62

Alina gospodyna
Alina gospodyna 22 Jun 2019, 12:13

Draga Lena, revin cu o rugaminte. Poti sa imi spui si mie, te rog, daca fac gem de caise dupa aceast reteta, cum procedez...? Cat zahar trebuie sa pun si cat trebuie sa il fierb?

Revin cu feedback la gemul de capsune: am facut din 10 kg. A iesit extraordinar. 19 borcane a cate 400g. Foarte bun! Gust pronuntat de capsune, culoarea..un rosu viu, rubiniu si o consistenta perfecta. Un singur lucru am schimbat: dupa fierbere fiecare tura am pus- o intr-un vas mare de sticla. In felul acesta am putut colecta spuma si consistenta a fost unitara la toate borcanele. Dupa ce am umplut borcanele le-am sterilizat in cuptor avand in vedere ca gemul a fost pus in borcane doar caldut, nu fierbinte. Fierberea a durat 4 ore.

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 22 Jun 2019, 12:22

Ma bucur mult, sa-l savurati cu placere!

Caise fac la fel, poate un pic mai putin zahar daca sunt dulci caisele.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 Jun 2019, 19:47

Draga Lena, e clar ca gemul il puneam in borcane, insa, intrebarea mea este daca cumva ai avut surpriza neplacuta sa fermenteze vreun borcan,sau mai bine spus cat ai tinut cel mai mult un borcan? De exemplu la dulceata traditionala eu am tinut fara probleme si 2 ani un borcan (care de fapt se ratacise in camara)... oricum, multumesc pt toate retetele minunate! Uneori uit sa mai ies de pe site-ul tau..

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 Jun 2019, 19:51

Da, le tin in camara de apartament si 2 ani, nu mi-a fermentat niciodata vreun borcan, deci pune cu incredere😘

Este gemul preferat al copiilor, il prefera in loc de dulceata clasica si nici nu mai fac.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 Jun 2019, 18:42

Draga Lena, peste iarna tine? Am facut o cantitate mai mare si ma tem putin ca poate nu rezista...

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 Jun 2019, 19:23

Pai da, eu la borcane il pun.

Pashutza25
Pashutza25 31 May 2016, 16:57

Am facut azi acest minunat gem din 10 kg de capsuni.imi place foarte mult cu toate ca e prea dulce.dar credca la niste chifle cu aluatul nu prea dulce ar merge la fel si la rulada rapida in 5 min.mersi mult de retete

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 26 May 2016, 12:14

Super reteta..este prima data cand fac si a iesit ca la carte..baietelul meu de doi anisori a papat deja pe paine..o recomand cu încredere..mulțumesc mult pentru reteta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Balmoral
Balmoral 18 Jan 2016, 04:35

Foarte, foarte bun acest gem!! Culoarea de asemenea, roșu aprins, al căpșunilor proaspete. Borcanele mici sunt pentru prieteni 🙂. Iar noi vom mânca primul borcan cu gogoși. Mulțumesc mult Lena! Locuiesc in emisfera sudica unde e vara acum iar căpșunile sunt in toi.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 28 May 2015, 16:08

am facut si eu aceasta reteta. gemul este delicios,insa mi-a iesi un pic cam lichid ( am respectat timpul de fierbere din reteta).l-am facut ieri sera, poate inca nu a avut timp sa se raceasca! merge de minune ca si toping pentru inghetata sau pentru budinca  !Multumim Lena ptr. minunatele retete!

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 10:01

Iată și poza gemului meu după receta aceasta, însă din zmeură! 

Poza mea pentru reteta:
Elena BM
Elena BM 25 Jun 2014, 06:40

Mersi mult de receta , am facut gemul azi si a iesit minunat !!! Copiii lau aprobat :) nu am pus sare de lamiie, sper sa se tina bine pina la iarna !!! Din urmatoarea tura de capsuni am sa fac dulceata :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Jun 2014, 11:14

Buna. Iata si gemul meu. E ţeapăn rău. Hahaha. Cald nu mi s-a parut  chiar asa,dar dupa ce s-a racit l-am vazut ca e tare-tare. Dar f. bun. Auzeam Lena ca daca pui zahar cubic-recomandat ptr.gemuri-dulceturi- nu face spuma. Te las pe tine sa incerci. Hahaha.Eu postez si o picatura si deoarece totdeauna aveam o problema prin ce sa torn gemurile, zacusca si alte retete ptr.iarna in borcan,(taiam o sticla de plastic si foloseam partea de deasupra,o palnie cu gura mai mare) cea mai utila mi s-a parut palnia de la masina de facut suc de rosii. Asta. Si gemul f.frumos, aspectuos si normal ca....bun. Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile