Gem de căpșuni
Cu inima împăcată pot să spun că am găsit într-un final formula gemului de căpșuni ideal - după multe încercări de a face un gem decent fără adaos de chimicale și gelifianți din comerț, am reușit cu brio!
Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmeladă de căpșuni, unge sufletul și toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mâncat vreodată și făcut în condiții de casă. Sigur merge la orice desert, la înghețate, torturi, prăjituri pentru că nu-și pierde deloc din aroma căpșunilor și are consistența perfectă, nu curge deloc...
Deși aici este un mic secret, trebuie să aveți puțină răbdare - vedeți și în pași specificul rețetei. Eu am făcut gem dintr-un kg de căpșuni cam într-o oră și jumate și mi-au ieșit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mâncat soțul după ce gustase prima linguriță.
Ingrediente
●
Sare de lamaie
0.5 lingurite
opțional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Căpșunile spălate și curățate le puneți într-un bol mai mare, peste ele turnați zahărul.
Pas 2
Cu mâinile frecați bine, le lăsați apoi jumate de oră până se mai dizolvă zahărul.
Pas 3
În acest timp spălați borcanele și le uscați bine - eu le-am pus în cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.
Pas 4
Acum ne apucăm de partea cea mai specifică a rețetei:
- Măsurați cam 1 pahar din masa de căpșuni cu zahăr.
Pas 5
- Și îl turnați într-o cratiță de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cât un ibric.
Puneți pe foc și amestecați periodic.
Pas 6
- Când începe să fiarbă faceți focul mai mediu și tot amestecând periodic lăsați cam 5-7 minute.
Pas 7
- După acest timp observați că gemul se îngroașă puțin, se evaporă lichidul în plus și arată ceva mai caramelizat.
Faceți focul mic și mai lăsați 1 minut.
Pas 8
- După ce faceți focul foarte mic spuma va mai scădea și este gata de turnat în borcan.
Pas 9
Faceți testul cu picătura de gem turnată pe o farfurie curată - în dreapta gemul este gata, în stânga - mai trebuie să fiarbă 2-3 minute.
Pas 10
Pe fundul borcanului puneți câteva cristale de sare de lămâie, ca un conservant - eu aș încerca pe viitor să nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca să țină și fără ea.
Pas 11
Turnați prima partidă de gem, preparată mai sus - bineînțeles că borcanul nu se va umple - puneți capacul și tot completați cu încă 1-2 ture de gem până se umple și atunci sigilați.
Pas 12
Continuați să fierbeți gemul în porții mici de 1 pahar până terminați toate căpșunile.
Deși poate vi se pare migălos, rezultatul este atât de fenomenal că își merită toată răbdarea și efortul.
Puteți fierbe în 2 cratițe simultan după ce ați înțeles/testat procedura.
Ideea este că gemul se caramelizează mult mai bine atunci când este fiert în porții mici și repede - nu pierde din arome și culoare.
Pas 13
Când este cald, este puțin mai lichid, ca o dulceață - dar după ce se răcește devine ca o marmeladă groasă și densă - o minune!
Poza cred că este destul de reprezentativă, păcat că nu puteți gusta din ea :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1200 g
(4 borcane de 300ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (13 voturi)