Gem de visine

Gem de visine

Mai bun decat dulceata de visine poate sa fie doar un gem de visine, si asta pentru ca la noi in familie la putere sunt anume gemurile - pentru prajituri, clatite, oladii, cornuri - anume gemurile dense si aromate sunt la mare trecere.

Aici am aplicat aceeasi metoda de la Gemul de capsuni si Dulceata de visine - respectiv nu avea cum sa fie altfel decat un gem de exceptie - culoare rubinie, aroma de visine intensa si dens, asa ca sa stea lingura in el, numa bun de uns pe paine cu unt :)

Ingrediente

Visine fara samburi
1 kg
Zahar
1 kg

Pasi de urmat

1

Visinele se curata de samburi - aveti grija sa nu ramana vreunul pe acolo.

2

Si le treceti prin robot - eu nu le fac chiar pasta, imi place sa se simta bucatele.

Foarte important sa nu ajunga vreun sambure pe acolo pentru ca se marunteste in robot si va fi gem cu scartz :)

3

Adaugati zaharul la visinele maruntite si amestecati bine - lasati vreo ora sa-si mai lase zeama.

4

Turnati intr-o tigaie/cratita(de 28 cm diametru a fost a mea) aproximativ 4 polonice din amestecul de visine si puneti la fiert.

5

Cand incepe sa fiarba micsorati putin focul.

6

Reglati flacara sub cratita sa fiarba intens, cu spuma, dar sa nu va iasa pe afara.

Amestecati periodic si lasati asa la fiert cam 10-12 minute.

7

Am observat ca gemul de visine trebuie sa fiarba cu cateva minute mai mult decat cel de capsuni.

Dupa ce a fiert intens vreo 10-12 minute, faceti focul mai mic si testati picatura pe farfurie - daca mai trebuie mai lasati 3-4 minute la fiert.

Oricum desi pare lichid cand este fierbinte, dupa racire se ingroasa bine.

8

Il turnati fierbinte in borcane uscate si curate, inchideti ermetic capacul.

Asta-i tot, nu punem conservant si nici nu le sterilizam, stau foarte bine peste iarna, chiar si in camara de la bloc.

9

Ies aproximativ 3 borcane dintr-un kg de visine - daca faceti cantitate mai mare trebuie doar sa fierbeti dulceata in cateva ture - si nu mai mult de 4 polonice de amestec crud de visine cu zahar la o cratita/tigaie de 28 cm.

10

Aici dupa racire, vedeti cat de gros este.

Foarte buna si chiar va recomand - eu am planuri marete cu acest gem, trebuie sa mai fac inca macar 10 borcane.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1200 grame (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 22 iun 2018, 10:42

Am facut si eu azi gem de visine, dar mi s-a intarit preaq tare daca am last 10 minute. Am vazut ca daca las doar 5-6 minute imi iesemai bine. Eu am facut din 2 kg. Oare din cauza ca sunt visinele din gradina noastra si nu lasa atata zeama trebuie fiert mai putin? Cel de capsuni si zmeura tot dupa reteta de aici il fac si iese super.Acum vreau sa fac si dulceata de visine.

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 22 iun 2018, 11:02

Da, exact, timpul de fierbere trebuie reglat in functie de cata zeama au fructele. Sa vezi ce bombiane am facut eu cu cirese 🤓

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 22 iun 2018, 12:19

Multumesc!

ananna97
ananna97 30 mar 2015, 18:01

Eu am pus si bucati de portocala si am folosit visine congelate! ;).

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 31 iul 2014, 15:38

Eu as folosit totusi metoda de aici, va fi si culoarea mai frumoasa si textura mai buna. Poti sa lke adaugi putina apa, daca vezi ca nu lasa suc.

zina.cotorobai
zina.cotorobai 31 iul 2014, 13:23

Am facut acest gem din coacaze.. mi-a iesit perfect.. As vrea sa incerc din piersici,.insa nu stiu care metoda s-o incerc..cea de la caise unde se foloseste si apa cred ca ar fi  mai reusita si pentru piersici.. Torusi astept un raspuns si ideia pe care o crezi tu Lena mai buna daca ai incercat cu piersici..

Mina
Mina 26 iul 2014, 13:24

Ce optiune avem sa facem visinele pasta daca nu avem robot? Tura pe care am facut-o pot sa spun clar ca a iesit dulceata in loc de gem. Cand am scos samburii, am rupt visina in 2, in maini, si am crezut ca va fi de ajuns. Dar arata fix ca dulceata. Ca sa nu mai mentionez ca am ramas cu 2 borcane de 800gr de suc. Nu-mi pot inchipui cum altor persoane le iese atat de inchegat de au nevoie de o alta prelucrare,.., mie mereu imi ramane suc de la fiecare operatie.

lena
Elena (lena) Mina 27 iul 2014, 16:23

Visnille le puteti da prin masina de tocat carne. Procesul de maruntire este important daca vreti gem legat, altfel intodeauna va fi ca o dulceata.

natinati
natinati 21 iul 2014, 15:44

Iata si poza promisa!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 17 iul 2014, 12:53

Da, dar trebuie sa-l combinati cu ceva mai acru si cu zeama - tot un suc de visine, dar fara zahar, zeama de lamaie, putina apa.

zina.cotorobai
zina.cotorobai 08 iul 2014, 13:22

Buna... as vrea sa incerc sa fac acest gem..dar nu sunt sigura daca din coacaze o sa se primeasca cu aceasta reteta de la visini???

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) zina.cotorobai 08 iul 2014, 14:58

Da, e bine cu coacaze, zmeura, caise, piersici - ies perfecte.

tiki
tiki 25 iun 2014, 00:06

Buna. Ce sa spun? Am facut si eu acest gem, dar mi-a iesit cam tare. Uitati cum sta lingurita. Nu conteaza, ca se poate subtia. Dar,...exista un DAR. Eu vreau sa-l folosesc la prajituri si sa fie acrisor, dar...nu e. E dulce. Visinile coapte,bune,mari,...o minunatie. Ma gandesc ca atunci cand il folosesc sa adaug suc de lamaie. Daca puneam zahar mai putin erau mai acrisoare, dar probabil si mai ....."subtiri" ca consistenta. Noapte buna ca e tarziu.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 11 iun 2014, 17:58

Lena eu am facut anul trecut asa cu capsuni , zmeura si afine foarte bune toate numai ca din zmeura ii foarte des caci cu greu il intinzi si la afine am fiert un pik mai mult caci era prea likid.

Arata toate comentariile