Gem de visine

Gem de visine

Mai bun decat dulceata de visine poate sa fie doar un gem de visine, si asta pentru ca la noi in familie la putere sunt anume gemurile - pentru prajituri, clatite, oladii, cornuri - anume gemurile dense si aromate sunt la mare trecere.

Aici am aplicat aceeasi metoda de la Gemul de capsuni si Dulceata de visine - respectiv nu avea cum sa fie altfel decat un gem de exceptie - culoare rubinie, aroma de visine intensa si dens, asa ca sa stea lingura in el, numa bun de uns pe paine cu unt :)

Ingrediente

Visine fara samburi
1 kg
Zahar
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Visinele se curata de samburi - aveti grija sa nu ramana vreunul pe acolo.

Gem de visine - Pas 1
Pas 2

Si le treceti prin robot - eu nu le fac chiar pasta, imi place sa se simta bucatele.

Foarte important sa nu ajunga vreun sambure pe acolo pentru ca se marunteste in robot si va fi gem cu scartz :)

Gem de visine - Pas 2
Pas 3

Adaugati zaharul la visinele maruntite si amestecati bine - lasati vreo ora sa-si mai lase zeama.

Gem de visine - Pas 3
Pas 4

Turnati intr-o tigaie/cratita(de 28 cm diametru a fost a mea) aproximativ 4 polonice din amestecul de visine si puneti la fiert.

Gem de visine - Pas 4
Pas 5

Cand incepe sa fiarba micsorati putin focul.

Gem de visine - Pas 5
Pas 6

Reglati flacara sub cratita sa fiarba intens, cu spuma, dar sa nu va iasa pe afara.

Amestecati periodic si lasati asa la fiert cam 10-12 minute.

Gem de visine - Pas 6
Pas 7

Am observat ca gemul de visine trebuie sa fiarba cu cateva minute mai mult decat cel de capsuni.

Dupa ce a fiert intens vreo 10-12 minute, faceti focul mai mic si testati picatura pe farfurie - daca mai trebuie mai lasati 3-4 minute la fiert.

Oricum desi pare lichid cand este fierbinte, dupa racire se ingroasa bine.

Gem de visine - Pas 7
Pas 8

Il turnati fierbinte in borcane uscate si curate, inchideti ermetic capacul.

Asta-i tot, nu punem conservant si nici nu le sterilizam, stau foarte bine peste iarna, chiar si in camara de la bloc.

Gem de visine - Pas 8
Pas 9

Ies aproximativ 3 borcane dintr-un kg de visine - daca faceti cantitate mai mare trebuie doar sa fierbeti dulceata in cateva ture - si nu mai mult de 4 polonice de amestec crud de visine cu zahar la o cratita/tigaie de 28 cm.

Gem de visine - Pas 9
Pas 10

Aici dupa racire, vedeti cat de gros este.

Foarte buna si chiar va recomand - eu am planuri marete cu acest gem, trebuie sa mai fac inca macar 10 borcane.

Pofta Buna!

Gem de visine - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 22 Jun 2018, 10:42

Am facut si eu azi gem de visine, dar mi s-a intarit preaq tare daca am last 10 minute. Am vazut ca daca las doar 5-6 minute imi iesemai bine. Eu am facut din 2 kg. Oare din cauza ca sunt visinele din gradina noastra si nu lasa atata zeama trebuie fiert mai putin? Cel de capsuni si zmeura tot dupa reteta de aici il fac si iese super.Acum vreau sa fac si dulceata de visine.

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 22 Jun 2018, 11:02

Da, exact, timpul de fierbere trebuie reglat in functie de cata zeama au fructele. Sa vezi ce bombiane am facut eu cu cirese 🤓

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 22 Jun 2018, 12:19

Multumesc!

ananna97
ananna97 30 Mar 2015, 18:01

Eu am pus si bucati de portocala si am folosit visine congelate! ;).

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 31 Jul 2014, 15:38

Eu as folosit totusi metoda de aici, va fi si culoarea mai frumoasa si textura mai buna. Poti sa lke adaugi putina apa, daca vezi ca nu lasa suc.

natinati
natinati 21 Jul 2014, 15:44

Iata si poza promisa!

Poza mea pentru reteta:
zina.cotorobai
zina.cotorobai 08 Jul 2014, 13:22

Buna... as vrea sa incerc sa fac acest gem..dar nu sunt sigura daca din coacaze o sa se primeasca cu aceasta reteta de la visini???

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) zina.cotorobai 08 Jul 2014, 14:58

Da, e bine cu coacaze, zmeura, caise, piersici - ies perfecte.

tiki
tiki 25 Jun 2014, 00:06

Buna. Ce sa spun? Am facut si eu acest gem, dar mi-a iesit cam tare. Uitati cum sta lingurita. Nu conteaza, ca se poate subtia. Dar,...exista un DAR. Eu vreau sa-l folosesc la prajituri si sa fie acrisor, dar...nu e. E dulce. Visinile coapte,bune,mari,...o minunatie. Ma gandesc ca atunci cand il folosesc sa adaug suc de lamaie. Daca puneam zahar mai putin erau mai acrisoare, dar probabil si mai ....."subtiri" ca consistenta. Noapte buna ca e tarziu.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 15:16

Multumesc mult Lena, am sa incerc mai intai sa vad cum imi iese

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 09:01

Din mure salbatice se poate face oare ? Noi locuim intr o zona unde sunt multe mure, si vreau mult sa culegem si sa fac gem si dulceata, caci iarna totul e bun, mai ales cu clatite 

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 11:54

Am facut eu cu mure intr-un an si nu mi-a placut - s-a simitit mai putin gustul de mure si mai mult semintele lor. Incearca 2-3 borcane si vezi daca va place.

timotei
timotei 11 Jun 2014, 17:58

Lena eu am facut anul trecut asa cu capsuni , zmeura si afine foarte bune toate numai ca din zmeura ii foarte des caci cu greu il intinzi si la afine am fiert un pik mai mult caci era prea likid.

tiki
tiki 11 Jun 2014, 14:26

very much. (si introducerea ca e bun la prajituri....of.of)

Arata toate comentariile