Dulceață de căpșuni

Dulceață de căpșuni

Vorbeam săptămânile trecute cu o colegă de la cursuri despre dulceața de căpșuni, metode și rețete - ea mi-a spus despre cum face, și a 2-a zi a adus și o mostră de anul trecut să gustăm. A fost delicioasă, și bineînțeles am și aplicat metoda să vă arăt și vouă. Avantajul rețetei este faptul că fructele sunt întregi, nu se zdrobesc la fierberea excesivă.

Printre altele am dat într-o carte de conserve de această rețetă, ca metodă franțuzească de a face dulceață - deci clar că ar trebui să fie bună, și chiar este.

Vă recomand să nu puneți mai mult de 2 kg de căpșuni la o fierbere, ca să le puteți lucra bine. Eu deja am făcut o tură, sper că pozele vă vor convinge să încercați și voi rețeta.

Promit peste câteva zile să vă arăt și metoda mea de a face dulceață, puțin diferită dar la fel de delicioasă.

Ingrediente

Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Apă
200 ml
   
Lămâie
0.5 buc
sucul de la jumătate de lămâie

Pași de urmat

Pas 1

Căpșunile se spală și se curăță bine - se lasă la scurs de apă.

Dulceață de căpșuni - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță puneți la fiert apa.

Dulceață de căpșuni - Pas 2
Pas 3

Jumătatea de lămâie se scurge de suc.

Dulceață de căpșuni - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă apa în cratiță adăugați zahărul și sucul de lămâie, amestecați.

Dulceață de căpșuni - Pas 4
Pas 5

Lăsați să fiarbă siropul până se dizolvă complet zahărul și mai lăsați încă 10-15 minute să fiarbă și să se lege.

Dulceață de căpșuni - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați căpșunile, amestecați ușor și lăsați până încep să fiarbă.

Dulceață de căpșuni - Pas 6
Pas 7

Când fierb, lăsați-le 5 minute la foc mic apoi stingeți focul și lăsați dulceața să se răcească complet în cratiță.

Dulceață de căpșuni - Pas 7
Pas 8

După ce se răcește lucrăm mai departe cu ea - veți observa că după răcire fructele absorb zahăr și sirop și devin puțin mai confiate.

Dulceață de căpșuni - Pas 8
Pas 9

Strecurați dulceața printr-o sită, fructele le lăsați deoparte, siropul îl turnați înapoi în oala în care ați fiert dulceața.

Dulceață de căpșuni - Pas 9
Pas 10

Puneți acest sirop la fiert la foc mic până obțineți consistența dorită - știți voi metoda cu picătura care stă bine pe o farfurie.

Dulceață de căpșuni - Pas 10
Pas 11

După ce a fiert, adăugați fructele în sirop, lăsați să fiarbă 5-10 minute încet.

Dulceață de căpșuni - Pas 11
Pas 12

Borcanele le spălați bine și le uscați la cuptor.

Dulceață de căpșuni - Pas 12
Pas 13

Apoi turnați dulceața în borcane și le înfiletați bine.

Va rămâne puțin sirop, puteți să-l conservați separat și faceți la iarnă băuturi bio de fructe sau ornați ceva din dulciuri.

Dulceață de căpșuni - Pas 13
Pas 14

După cum am și spus, avantajul metodei este faptul că fructele rămân întregi și siropul este legat.

Încercați și vedeți cât de bună este :)

Poftă Bună!

Dulceață de căpșuni - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 65

AdrianAurel741
Adrian Aurel (AdrianAurel741) 11 Jun 2017, 22:12

Buna seara Elena! Din pacate, am terminat prima faza de fierbere mai tarziu si o sa las sa se raceasca oala pana maine dimineata, apoi o sa strecor capsunile. Crezi ca are ceva? Aah, si am lasat-o cu capacul pus...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Adrian Aurel (AdrianAurel741) 11 Jun 2017, 22:17

Nu e mare problema, continuati fara grija :)

AdrianAurel741
Adrian Aurel (AdrianAurel741) Elena (lena) 11 Jun 2017, 23:09

Multumesc mult!

maximilian
maximilian 29 May 2017, 11:44

Buna ziua , Lena

Maine am sa incerc si EU reteta, am misiunea sa o fac pentru toate neamurile(familia)

O zi buna

lena
Elena (lena) maximilian 29 May 2017, 12:16

Oho, deci aveti treaba! Mult spor sa aveti :)

RăcaruIoana592
Răcaru Ioana (RăcaruIoana592) maximilian 05 Jun 2017, 13:08

Și eu fac această dulceață asemănător. Nu separ fructele de sirop, ci sting focul și le las ”să se odihnească” 15 minute. Apoi se continuă fierberea până se leagă siropul. fructele vor rămâne întregi

eduardu
Eduardu (eduardu) 30 May 2016, 17:45

Buna Lena! Este sezonul capsunilor dar si al trandafirilor de dulceata! Cu aceasta din urma cand ai de gand sa ne incanti?

Multumesc pt toate retetele!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 30 May 2016, 21:08

Urmeaza :) poate gasesc in piata petale de vanzare si ma apuc de treaba :)

Elena BM
Elena BM 04 Jul 2014, 23:09

Am facut ieri dulceata. Dintrun kg de capsuni mia iesit 1 borcan de 500gr si 2 de 250gr 1 borcan de 250gr de sirop. Sa primit de minune si arata foarte bine. Lena, crezi ca ar merge aceiasi receta cu zmeura? Mersi mult de ajutorul care il oferi tuturor gospodinelor, inclusiv mie :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Elena BM 05 Jul 2014, 08:42

Uite nu stiu daca isi va pastra zmeura forma, dar sigur ca poti incerca.

tiki
tiki 10 Jun 2014, 22:53

Tot eu. Acuma am mai terminat 2 borcane. Dupa curatare mi-a ramas 820 gr.capsuni si am pus 800 zahar. Din nou mi-a ramas sirop si daca mai fac o sa pun 100 gr. apa. hahaha. Acuma am facut poza si e cam intunecoasa fiind seara si fierbinte de se mai vede spuma, dar e f. faina si gros siropul. Drept ca l-am cam fiert si tot mi-a ramas. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 22 May 2014, 10:14

Buna.Ieri,uitandu-ma sa-mi reamintesc aceasta reteta pe care am facut-o anul trecut si a fost minunata, am constatat ca nu am nici o poza nici in folderul meu ca mancaruri. Eram probabil mai la inceput si cred ca nu puteam eu posta pana nu mi-a facut aici baiatul ceva. In fine. Ieri am cumparat 1 kg.de capsuni si amintindu-mi ca mi-a ramas mult sirop anul trecut,am pus numai 800 ml. apa,si 800 zahar. Si tot mi-a ramas. Ma gandesc sa mai iau astazi 1  kg si sa le bag in siropul ramas ca e gros si gustos. Mi-au iesit  fix 2 borcane, cam inghesuite drept, dar mi-am dat seama ca nu mai am ptr. inca 1 borcan.Cand desfac o sa pozez,dar nu stiu daca se vor desface aici, sau mai "departe", dar poate ajung si eu la 1 borcan.Eu gatesc 90% ptr.altii.  Hahaha.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Millina
Millina 05 Jul 2013, 22:13

Esti minunata! am pregatit dulceata asta si a iesit parfumata si delicioasa.

O recomand!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 13 Jun 2013, 17:24

Buna Lena. Cred ca eu caut tot ce nu gasesc. Promiteai aici ca o sa postezi si retata ta personala, putin diferita de aceasta,dar tot buna. Ai postat-o? Se cheama altfel,? ca pe toate le-am citit. E vorba cumva de gem,nu dulceata? Scuza-ma daca insist cu atatea intrebari,dar esti grozava si imi place tot ce faci. Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 13 Jun 2013, 18:32

Buna Tiki, nu am mai pus varianta mea - dar se face la fel ca si Dulceata de cirese albe - doar ca fara lamaie.

Karen
Karen 10 Jun 2011, 07:55

Cred ca e tare buna dulceata,mai ales ca raman fructele intregi si imi place culoarea,par mai aproape de culoarea naturala decat la alte retete....

Eu faceam dulceata :capsuni zahar suc de lamaie si le puneam in cuptor la 180 gr.-asa nu mai aveam grija amestecatului......raman intregi fructele dar nu au culoarea frumoasa :(

Nota mea pentru rețetă:
lyly
liliana (lyly) 07 Jun 2011, 09:03

Minunat! Ce ma bucur ca avem retete de dulceata de capsuni.Daca poti sa mai ne trimiti gemuri si dulceturi de sezon fara geluri si alte lucri cu eururi.

Multumesc ca existi si ca ne trimiti retete minunate care se pot face repede.Daca se pot trimite si retete de salate diverse .

Pup

Cu drag:Liliana

Arată toate comentariile