Coarne conservate fara fierbere, cu zahar

Din toate compoturile si gemurile as zice ca doar acelea de coarne sunt pentru mine pe un loc aparte, niciodata nu ma plictiseste aroma lor si gustul deosebit. In Bucuresti gasesc coarne foarte rar, in schimb, aici in Moldova la orice piata de oras gasesc intotdeauna aceste fructe colorate si frumoase, ba chiar mai mult am avut noroc anul acesta sa iau si un soi cu fructe mari. Eu recomand sa le cautati si sa intrebati de ele, in general cresc prin paduri dar se pot planta si acasa - eu deja sunt in cautare...

In mod normal nu au gust dulce, sunt acrisoare, aromate si au un gust astringent(fac gura punga :) - pe langa faptul ca sunt deosebite in compot si gemuri, au o multime de proprietati vindecatoare - imunostimulatoare, antitermice, diuretice, digestive, etc. Mamicile scriu pe forumuri ca efectul antitermic este chiar remarcant, febra scade vizibil dupa cateva lingurite de sirop sau pasta de coarne.

Am zis si eu anul acesta sa testez, in primul rand varianta cruda, nefiarta, conservata cu zahar si pastrata la frigider. Le voi da copiilor in timpul anului pe langa vreun terci sau iaurt, sa vedem.... oricum la gust e minunat si nu o sa va para rau de asa rezerva.

In plus, eu le congelez asa crude in pungi, fac compot iarna, sau merge congelat piureul ca cel de capsuni, aveti reteta aici.

Ingrediente

Coarne
500 g
Zahar
800 g

Pasi de urmat

1

In mod normal cam asa arata coarnele, sunt mici si destul de ferme la atingere. Din astea de aici am facut compot, am pus la congelator crude si am fiert un gem extra-super-mega bun - urmeaza reteta :)

Au samburi care nu se scot simplu, si vedeti mai jos cum se rezolva asta.

2

Anul acesta am avut norocul sa gasesc coarne mai mari, asa ca procesul de curatare a samburilor a fost mai rapid. Dar nu este grav si cu cele mici, va garantez ca merita :)

Deci, coarnele se spala si se scurg bine de apa.

3

Puneti cateva bobitze pe un fund si le presati bine cu un pahar.

4

Cam asa vor fi.

5

Observati ca samburele se curata foarte usor dupa aceasta procedura.

6

Si cu rabdare inainte, asa curatati de samburi toate coarnele.

7

Le pasati bine intr-un robot sau blender.

8

Cantitatea de piure rezultata o cantariti si adaugati la ea dublu cantitate de zahar.

Deci daca aveti 400g de piure de coarne, puneti 800g de zahar.

9

Amestecati bine si puneti in borcane curate si uscate.

10

Se pastreaza in beci rece sau la frigider. Este foarte aromat acest amestec si cu siguranta le va place si la copii gustul.

Pofta Buna!

Cantitate: 1200 grame
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

timotei
timotei 26 aug 2017, 06:15

Compotul meu preferat era cel din coarne, din pacate unde locuiesc nu sunt copaci de coarne 😞😞😞😞😞. Chear nu am stiut ca se poate face si alceva din coarne in afara de compot, good job Lena.

adriana st
adriana st 28 aug 2017, 10:59

draga Lena iti multumesc mult pentru retete. Pentru mine au o dubla valoare: nu numai ca sant gustoase, sanatoase Θ™i destul de rapide, dar cand le citesc imi aduc aminte de mancarurile minunate pe care ni le facea mâca din Basarabia.

lena
Elena (lena) adriana st 29 aug 2017, 07:05

Ma bucur mult Adriana si multumesc de mesaj!