Din toate compoturile si gemurile as zice ca doar acelea de coarne sunt pentru mine pe un loc aparte, niciodata nu ma plictiseste aroma lor si gustul deosebit. In Bucuresti gasesc coarne foarte rar, in schimb, aici in Moldova la orice piata de oras gasesc intotdeauna aceste fructe colorate si frumoase, ba chiar mai mult am avut noroc anul acesta sa iau si un soi cu fructe mari. Eu recomand sa le cautati si sa intrebati de ele, in general cresc prin paduri dar se pot planta si acasa - eu deja sunt in cautare...
In mod normal nu au gust dulce, sunt acrisoare, aromate si au un gust astringent(fac gura punga :) - pe langa faptul ca sunt deosebite in compot si gemuri, au o multime de proprietati vindecatoare - imunostimulatoare, antitermice, diuretice, digestive, etc. Mamicile scriu pe forumuri ca efectul antitermic este chiar remarcant, febra scade vizibil dupa cateva lingurite de sirop sau pasta de coarne.
Am zis si eu anul acesta sa testez, in primul rand varianta cruda, nefiarta, conservata cu zahar si pastrata la frigider. Le voi da copiilor in timpul anului pe langa vreun terci sau iaurt, sa vedem.... oricum la gust e minunat si nu o sa va para rau de asa rezerva.
In plus, eu le congelez asa crude in pungi, fac compot iarna, sau merge congelat piureul ca cel de capsuni, aveti reteta aici.