Din toate compoturile și gemurile aș zice că doar acelea de coarne sunt pentru mine pe un loc aparte, niciodată nu mă plictisește aroma lor și gustul deosebit. În București găsesc coarne foarte rar, în schimb, aici în Moldova la orice piață de oraș găsesc întotdeauna aceste fructe colorate și frumoase, ba chiar mai mult am avut noroc anul acesta să iau și un soi cu fructe mari. Eu recomand să le căutați și să întrebați de ele, în general cresc prin păduri dar se pot planta și acasă - eu deja sunt în căutare...
În mod normal nu au gust dulce, sunt acrișoare, aromate și au un gust astringent (fac gura pungă :) - pe lângă faptul că sunt deosebite în compot și gemuri, au o mulțime de proprietăți vindecătoare - imunostimulatoare, antitermice, diuretice, digestive, etc. Mămicile scriu pe forumuri că efectul antitermic este chiar remarcabil, febra scade vizibil după câteva lingurițe de sirop sau pastă de coarne.
Am zis și eu anul acesta să testez, în primul rând varianta crudă, nefiartă, conservată cu zahăr și păstrată la frigider. Le voi da copiilor în timpul anului pe lângă vreun terci sau iaurt, să vedem.... oricum la gust e minunat și nu o să vă pară rău de așa rezervă.
În plus, eu le congelez așa crude în pungi, fac compot iarna, sau merge congelat piureul ca cel de căpșuni, aveți rețeta aici.