Sirop de Capsuni

Sirop de Capsuni

Demult planificam sa fac un sirop de capsuni de casa, desi incercam sa nu abuzam, copiilor le place mult sa-si faca bauturi rapide cu el. Bineinteles siropul de capsuni facut asa este cu mult mai bun decat cel din comert, stiti exact ce ati pus acolo si chiar daca este consumat ocazional, ar fi bine sa fie unul cat mai "curat". Imi place mult la aceasta reteta ca obtineti nu doar un sirop super fain si culoare intensa, dar si dulceata de capsuni gustoasa si densa - si toate astea cu minim efort!

Urmand acelasi proces am facut reteta si cu indulcitor in loc de zahar(tagatose, stevie sau erithritol), iese minunat si fara remuscari chiar si in sezonul rece. La cat de mult ne-a placut deja au consumat copiii o sticla de sirop in ultima saptamana, deci am treaba sa prind inca putin sezonul de capsuni!

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
500 g
pentru varianta dietetica am folosit 200g de indulcitor(erithritol, stevie sau tagatose)
Sare de lamaie
3 g
un varf de lingurita, puteti inlocui cu zeama de la jumatate de lamaie

Pasi de urmat

Pas 1

Capsunile se spala si se curata bine, am facut trierea ca la reteta de capsuni congelate - cele pentru sirop si dulceata sunt mai strivite si mai mari. Capsunile mici si medii le-am congelat intregi.

Deci, capsunile pentru sirop le-am pus intr-un bol mare si am adaugat zahar peste ele.

Sirop de Capsuni - Pas 1
Pas 2

Le amestecati atent cu o lingura sau scuturati bine bolul.

Apropo, daca aveti capsuni mai mari as recomanda sa le taiati jumatati sau sferturi, sa-si lase mai bine zeama.

Sirop de Capsuni - Pas 2
Pas 3

Acoperiti bolul cu un capac sau folie si puneti la frigider pentru 12 ore minim, adica le lasati peste noapte.

Eu le-am lasati si 24 de ore ca nu am avut timp sa le lucrez, au stat bine.

Sirop de Capsuni - Pas 3
Pas 4

Dupa acest timp veti observa cum capsunile lasa multa zeama, este exact ce ne trebuie pentru un sirop bun.

Cu o ora inainte de a lucra siropul de capsuni scoateti bolul din frigider si amestecati atent in el. La fund mai ramane zahar,  ar fi bine sa se dizolve putin si el in toata compozitia - asa se pastreaza mai bine siropul pentru iarna.

Sirop de Capsuni - Pas 4
Pas 5

Dupa 1 ora atent scurgeti siropul din capsuni - eu l-am luat cu un polonic, evitand fructele.

Sirop de Capsuni - Pas 5
Pas 6

Aici observati siropul dietetic, cu indulcitor, am preferat sa nu-l fierb - l-am turnat in pahare de unica folosinta si l-am congelat. Dar am facut o tura si fiarta :)

Sirop de Capsuni - Pas 6
Pas 7

Pentru a obtine un sirop cat mai exemplar eu va recomand sa-l treceti printr-o sita inainte de fierbere.

Din aceste cantitati am obtinut aproximativ 600-700ml de sirop.

Sirop de Capsuni - Pas 7
Pas 8

Am pus in el un varf de lingurita sare de lamaie si l-am pus pe foc.

Sirop de Capsuni - Pas 8
Pas 9

Cand incepe sa fiarba, amestecati bine, il lasati pe foc inca 1 minut si pe urma il turnati repede in sticle sau borcane uscate.

Nu trebuie fiert prea mult pentru ca isi schimba culoarea si gustul.

Sirop de Capsuni - Pas 9
Pas 10

Acum partea frumoasa cu dulceata de capsuni - capsunile ramase dupa sirop le puneti pe foc cu niste zeama de lamaie si le fierbeti 15-20 de minute. Turnati in borcane uscate si inchideti ermetic.

Sa vedeti ce minune de dulceata veti obtine - densa, colorata si aromata!

Sirop de Capsuni - Pas 10
Pas 11

Cam asta am obtinut eu din 1kg de capsuni - 700ml de sirop si 2 borcane mici de dulceata.

Sunt foarte incantana de metoda, cred ca va ramane preferata mea pe viitor pentru ca impusc 2 iepuri dintr-un foc - avem si sirop, si dulceata!

Sirop de Capsuni - Pas 11
Pas 12

Siropul are culoarea perfecta, aroma si este foarte apreciat de fetitele mele. Am incercat in poza sa va arat culoarea lui adevarata, fara filtre si cred ca am reusit :)

Pofta Buna!

Sirop de Capsuni - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 ml
Timp de preparare: 1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 24 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 04 Jun 2018, 19:56

metoda e într-adevăr mai productivă decât cea pe care o foloseam acum câțiva ani: căpșunile spălate și ușor zdrobite se lasă cu zahăr într-un borcan, la soare, nu mai mult de două zile, să nu le apuce fermentatul, după care se strecoară printr-un tifon și se pun la foc. avantaj: aromă mai puternică, cantitate de sirop mai mare. dezavantaj: dispare produsul "secundar", dulceața.

Nota mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 05 Jun 2018, 11:14

Multumim pentru reteta.Am sa-l fac cu indulcitor si fiert sa reziste pana la iarna.Spune-mi,crezi sa merge reteta asta identica din visine?Sufera vreo modificare?Sotul nu mai are voie zahar (diabet)si atunci iti urmaresc retetele tale interesante si fara zahar.Cu toata stima, Violeta

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) violeta.nuky 06 Jun 2018, 19:46

deoarece sunt mai puțin zemoase decât căpșunele,e preferabil să dați vișinile într-un clocot, cu apă doar atât cât să le acopere. le lăsați până încep să se crape și apoi colectați lichidul, cu care purcedeți la treabă. fructele merg la un compot.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 09 Jun 2018, 17:22

Merge si cu visine, zmeura, sau orice alte fructe mai zemoase. La celelate este bine de facut un sirop cu apa si indulcitor, de pus fructele cat este fierbinte - sa-si lase aroma bine.

Te inteleg foarte bine si promit ca retete low-carb tot vor fi, se poate si fara zahar daca stii cum :)

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 12 Jun 2018, 14:19

Multumesc de raspuns.Cu toata stima, Violeta

Mama lui Max
Mama lui Max 10 Jun 2018, 13:03

Multumesc mult

Am urmat strict toti pașii si am obținut o Bunăciune de sirop si dulceața. O sa le folosesc la înghețată

Ma gindesc folosind aceeasi rețeta doar înlocuind căpșunile cu cireșe o sa obținut același rezultat sau nu are rost?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mama lui Max 10 Jun 2018, 13:15

Ciresele lasa mai putin sirop, puteti adauga putina 1litru de apa si sa le dati in clocot. Pe urma lasati peste noapte - dar nu stiu cat de aromat ar fi siropul de cirese, mai repede unul de visine!

eduardu
Eduardu (eduardu) 13 Jun 2018, 14:14

Acum le-am pus cu zahar,maine le fierb. Ce ar fi daca dupa ce scot zeama cu polonicul,sa le blenduiesc si sa fac gem de capsuni. Tot 20 de minute ar trebui fiert? Multumesc! Minunate retete!!!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 13 Jun 2018, 14:43

Tot va fi minunat, da, acelasi timp de fierbere!

eduardu
Eduardu (eduardu) 13 Jun 2018, 17:23

Multumesc! Acum e in lucru gemul de visine. De mare ajutor retetele tale! Rapide si bune.

AdrianC
AdrianC 05 Jun 2020, 15:44

Buna ziua. Fiti amabila, borcanele si sticlele de dulceata, respectiv sirop, nu trebuiesc fierte apoi dupa ce sunt inchise? Se pastreaza si daca nu sunt fierte? Multumesc

lena
Elena (lena) AdrianC 05 Jun 2020, 15:51

Eu le sterilizez si usuc bine in cuptor inainte de a turna siropul. Niciodata nu le fierb dupa ce sunt inchise, de fapt doar zacusca o mai pun in cuptor, dar este alta poveste.😉

AdrianC
AdrianC Elena (lena) 05 Jun 2020, 16:01

Multumesc. Foarte interesant. Azi voi incerca reteta dumneavoastra. Sper sa-mi iasa . :)

NaomiGi685
Naomi Gi (NaomiGi685) 02 Mar 2022, 02:22

Le putem depozita pentru mai mult timp? Cat putem pastra in depozitare acest sirop

lena
Elena (lena) Naomi Gi (NaomiGi685) 02 Mar 2022, 09:37

Da, se pot tine in camara chiar si cativa ani.