Ceafa crud uscata de casa, sau Coppa Italiana Reteta VIDEO
Am testat in aceasta reteta de ceafa crud uscata cea mai veche, naturala si simpla metoda de a pastra si pregati carnea - saramura si uscarea cruda. Suntem mari fani de prosciuto sau hamon, dar am ales sa usuc o bucata mai mica de carne si fara os, adica ceafa, si am obtinut o Coppa italiana de toata frumusetea. Rezultatul este minunat, feliile de ceafa sunt aromate, gustoase si putin sarate.
Procesul este simplu, dar pentru siguranta trebuie sa respectati cateva reguli referitor la cantitatea de sare, temperatura si conditiile de uscare si sa aveti grija de unde cumparati carnea(recomand un magazin sigur, cu controale sanitare periodice si furnizori verificati, eu cumpar de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour). Bineinteles ca puteti la fel sa uscati un cotlet, pulpa sau fleica/bacon, procesul este acelasi.
Eu am reusit sa adaptez reteta de ceafa crud uscata la conditiile de casa, singurul inconvenient este ca va trebuie un mic loc dedicat in frigider pentru uscare, daca nu este iarna si nu aveti un balcon sau loc rece afara.
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Ceafa de porc
1 buc
aici de aproximativ 2-2.5kg
●
Sare
3 kg
neaparat sa alegeti sare grunjoasa
●
Piper negru macinat
1 lingurita
●
Usturoi granulat(praf)
3 linguri
●
Busuioc uscat
1 lingura
●
Coriandru macinat
2 linguri
●
Maghiran uscat
1 lingura
●
Tifon medicinal 90x100cm
1 buc
adica o punga, se gaseste in orice farmacie
●
Cearsaf absorbant de unica folosinta
2 buc
aceste paturici absorbante se gasesc in farmacie sau supermarket
●
Benzi zimtate de plastic, 360mm
30 buc
le gasiti in orice magazin mare de bricolaj
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
In primul rand alegeti o bucata de ceafa dintr-un magazin verificat cu controale sanitare periodice, eu cumpar de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour.
Apoi cu un cutit taiati micile imperfectiuni de pe laterale si margini, bucata de carne trebuie sa fie cat mai uniforma, neteda si dreapta. Toate resturile le puteti toca si folosi in alta reteta.
Pas 2
Luati o tava de cuptor adanca, sau un platou(cat sa incapa ceafa) si il asterneti cu un cearsaf absorbant de unica folosinta.
Daca aveti cearsafuri putin mai mari, le puteti taia jumatati.
Pas 3
Turnati aici 1kg de sare grunjoasa si distribuiti uniform.
Pas 4
Puneti ceafa peste stratul de sare.
Pas 5
Si turnati peste ea inca 1-2kg de sare grunjoasa, cat s-o acopere complet.
Sarea este aici principalul conservant si dezinfectant, asa ca nu va zgarciti.
Pas 6
Inveliti totul cu cearsaful absorbant, puneti deasupra o punga sau folie si lasati la frigider pentru 4 zile.
Pas 7
Dupa acest timp observati ca ceafa a scazut mult in volum, este tare si densa. Tot lichidul eliminat in procesul de sarare a fost absorbit de cearsaf - un pont foarte bun si va ajuta mult sa nu scurgeti voi periodic apa care se elimina(daca nu aveti paturici absorbante, asa trebuie sa faceti).
Pas 8
Curatati bine carnea de sarea si o puneti intr-un mare lighean cu apa rece pentru a elimina excesul de sare din ea.
Pas 9
Trebuie tinuta asa timp de 3-4 ore, dar neaparat la fiecare ora sa schimbati apa, pentru ca procesul de desarare sa fie cat mai eficient.
Pas 10
Apoi scoateti ceafa din apa, o inveliti intr-un alt cearsaf absorbant.
Pas 11
Puneti peste ea o greutate de 1-2kg si lasati la frigider pentru 10 ore.
Astfel vom usca bine carnea de apa in care a stat inainte.
Pas 12
Apoi dati la o parte cearsaful si stoarceti peste carne zeama de la o jumatate de lamaie. O distribuiti bine cu degetele pe toata suprafata si in toate crapaturile de pe ceafa.
Acesta este un bun dezinfectant si va ajuta sa nu se formeze la suprafata mucegai in procesul de uscare.
Pas 13
Intr-un bol amestecati toate mirodeniile uscate.
Eu v-am pus aici cele care le preferam noi, dar puteti ajusta acest amestec dupa preferintele dvs.
Pas 14
Puneti mirodeniile peste carne si le distribuiti uniform pe toate partile.
Pas 15
Inveliti ceafa intr-o bucata de tifon, pus in cateva straturi, sa protejeze carnea de praf si umiditate in procesul de uscare.
Pas 16
Observati aici cum arata benzile zimtate de plastic pe care le am eu, sunt cele mai lungi pe care le-am gasit, de 340-360mm lungime.
In orice magazin de bricolaj le gasiti, pe la raioanele de cabluri si prinderi.
Pas 17
Strangeti si presati cu aceste benzi din loc in loc suprafata carnii, observati pozele si video de mai sus.
Pas 18
Acum puneti carnea la uscat pentru 2 luni, cel mai sigur este s-o uscati in frigider, pe un grilaj ca sa circule bine aerul pe toata suprafata. Periodic o mai intoarceti de pe o parte pe alta. Am inteles ca se poate cumva agata de raftul usii, ca sa nu va ocupe loc pe polita, dar eu prefer grilajul.
Iarna o puteti agata cu un carlig la balcon sau intr-un alt loc bine aerisit si rece, adica temperatura de afara sa fie intre 2-8C grade.
Puteti sa alternati acestea, daca sunt perioade mai umede afara sau mai cresc temperaturile, lasati carnea la frigider. Cand se raceste o puneti inapoi la balcon.
Pas 19
O data la 2 saptamani verificati carnea daca miroase bine si mai strangeti benzile zimtate. Bineinteles ca dupa uscare ceafa pierde mult volum si in acest caz sunt foarte comode benzile pentru a presa in continuare carnea.
Daca cumva simtiti miros de carne stricata, aruncati totul, analizati greselile si mai incercati.
Pas 20
Asa arata totul dupa 2 luni, taiati cu o foarfeca benzile de plastic.
Pas 22
Daca ati facut totul corect, carnea trebuie sa miroase bine si sa nu aiba deloc urme de mucegai pe ea.
Altfel, aruncati si mai incercati. Aveti mare grija la conditiile de uscare in principal.
Pas 23
Recomand s-o feliati intotdeauna foarte subtire si cu un cutit bine ascutit, bineinteles ca este ceva mai tare, densa si sarata decat sunca obisnuita.
Pas 24
Noi am cumparat un feliator si este foarte bun pentru acest proces, asa feliile vor fi ceva mai uniforme si perfect subtiri.
Pas 25
Uitati aici ce frumuseste si bunatate, arata bine si este perfecta la textura.
Pas 26
Recomand bucata mare de ceafa s-o pastrati intotdeauna in frigider si neaparat invelita intr-un tifon curat. Pe parcurs o desfaceti, feliati din ea cat aveti nevoie si o puneti iarasi in tifon la frigider.
Daca este tinuta in punga de plastic, ar putea sa apara mici particule de mucegai deasupra.
Pas 27
Desi procesul pare ceva mai complex si lung, sa stiti ca este foarte simplu daca urmati pasii. In schimb la final veti obtine o bucata de ceafa delicioasa, perfecta pentru aperitive, sandwichurile de dimineata si gustari la vin sau bere. Noua ne ajunge pe cateva luni o bucata de ceafa, deci chiar merita efortul.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(1 ceafa intreaga)
Timp de preparare:
1000 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
1000 min
Data publicarii: