Ceafa crud uscata de casa, sau Coppa Italiana Reteta VIDEO

Ceafa crud uscata de casa, sau Coppa Italiana

Am testat in aceasta reteta de ceafa crud uscata cea mai veche, naturala si simpla metoda de a pastra si pregati carnea - saramura si uscarea cruda. Suntem mari fani de prosciuto sau hamon, dar am ales sa usuc o bucata mai mica de carne si fara os, adica ceafa, si am obtinut o Coppa italiana de toata frumusetea. Rezultatul este minunat, feliile de ceafa sunt aromate, gustoase si putin sarate.

Procesul este simplu, dar pentru siguranta trebuie sa respectati cateva reguli referitor la cantitatea de sare, temperatura si conditiile de uscare si sa aveti grija de unde cumparati carnea(recomand un magazin sigur, cu controale sanitare periodice si furnizori verificati, eu cumpar de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour). Bineinteles ca puteti la fel sa uscati un cotlet, pulpa sau fleica/bacon, procesul este acelasi.

Eu am reusit sa adaptez reteta de ceafa crud uscata la conditiile de casa, singurul inconvenient este ca va trebuie un mic loc dedicat in frigider pentru uscare, daca nu este iarna si nu aveti un balcon sau loc rece afara.

Ingrediente

Ceafa de porc
1 buc
aici de aproximativ 2-2.5kg
Sare
3 kg
neaparat sa alegeti sare grunjoasa
Lamaie
1 buc
Piper negru macinat
1 lingurita
Usturoi granulat(praf)
3 linguri
Busuioc uscat
1 lingura
Coriandru macinat
2 linguri
Maghiran uscat
1 lingura
Rozmarin
1 lingura
Tifon medicinal 90x100cm
1 buc
adica o punga, se gaseste in orice farmacie
Cearsaf absorbant de unica folosinta
2 buc
aceste paturici absorbante se gasesc in farmacie sau supermarket
Benzi zimtate de plastic, 360mm
30 buc
le gasiti in orice magazin mare de bricolaj

Pasi de urmat

1

In primul rand alegeti o bucata de ceafa dintr-un magazin verificat cu controale sanitare periodice, eu cumpar de obicei din Kaufland, Metro sau Carrefour.

Apoi cu un cutit taiati micile imperfectiuni de pe laterale si margini, bucata de carne trebuie sa fie cat mai uniforma, neteda si dreapta. Toate resturile le puteti toca si folosi in alta reteta.

2

Luati o tava de cuptor adanca, sau un platou(cat sa incapa ceafa) si il asterneti cu un cearsaf absorbant de unica folosinta.

Daca aveti cearsafuri putin mai mari, le puteti taia jumatati.

3

Turnati aici 1kg de sare grunjoasa si distribuiti uniform.

4

Puneti ceafa peste stratul de sare.

5

Si turnati peste ea inca 1-2kg de sare grunjoasa, cat s-o acopere complet.

Sarea este aici principalul conservant si dezinfectant, asa ca nu va zgarciti.

6

Inveliti totul cu cearsaful absorbant, puneti deasupra o punga sau folie si lasati la frigider pentru 4 zile.

7

Dupa acest timp observati ca ceafa a scazut mult in volum, este tare si densa. Tot lichidul eliminat in procesul de sarare a fost absorbit de cearsaf - un pont foarte bun si va ajuta mult sa nu scurgeti voi periodic apa care se elimina(daca nu aveti paturici absorbante, asa trebuie sa faceti).

8

Curatati bine carnea de sarea si o puneti intr-un mare lighean cu apa rece pentru a elimina excesul de sare din ea.

9

Trebuie tinuta asa timp de 3-4 ore, dar neaparat la fiecare ora sa schimbati apa, pentru ca procesul de desarare sa fie cat mai eficient.

10

Apoi scoateti ceafa din apa, o inveliti intr-un alt cearsaf absorbant.

11

Puneti peste ea o greutate de 1-2kg si lasati la frigider pentru 10 ore.

Astfel vom usca bine carnea de apa in care a stat inainte.

12

Apoi dati la o parte cearsaful si stoarceti peste carne zeama de la o jumatate de lamaie. O distribuiti bine cu degetele pe toata suprafata si in toate crapaturile de pe ceafa.

Acesta este un bun dezinfectant si va ajuta sa nu se formeze la suprafata mucegai in procesul de uscare.

13

Intr-un bol amestecati toate mirodeniile uscate.

Eu v-am pus aici cele care le preferam noi, dar puteti ajusta acest amestec dupa preferintele dvs.

14

Puneti mirodeniile peste carne si le distribuiti uniform pe toate partile.

15

Inveliti ceafa intr-o bucata de tifon, pus in cateva straturi, sa protejeze carnea de praf si umiditate in procesul de uscare.

16

Observati aici cum arata benzile zimtate de plastic pe care le am eu, sunt cele mai lungi pe care le-am gasit, de 340-360mm lungime.

In orice magazin de bricolaj le gasiti, pe la raioanele de cabluri si prinderi.

17

Strangeti si presati cu aceste benzi din loc in loc suprafata carnii, observati pozele si video de mai sus.

18

Acum puneti carnea la uscat pentru 2 luni, cel mai sigur este s-o uscati in frigider, pe un grilaj ca sa circule bine aerul pe toata suprafata. Periodic o mai intoarceti de pe o parte pe alta. Am inteles ca se poate cumva agata de raftul usii, ca sa nu va ocupe loc pe polita, dar eu prefer grilajul.

Iarna o puteti agata cu un carlig la balcon sau intr-un alt loc bine aerisit si rece, adica temperatura de afara sa fie intre 2-8C grade.

Puteti sa alternati acestea, daca sunt perioade mai umede afara sau mai cresc temperaturile, lasati carnea la frigider. Cand se raceste o puneti inapoi la balcon.

19

O data la 2 saptamani verificati carnea daca miroase bine si mai strangeti benzile zimtate. Bineinteles ca dupa uscare ceafa pierde mult volum si in acest caz sunt foarte comode benzile pentru a presa in continuare carnea.

Daca cumva simtiti miros de carne stricata, aruncati totul, analizati greselile si mai incercati.

20

Asa arata totul dupa 2 luni, taiati cu o foarfeca benzile de plastic.

21

Dati la o parte tifonul.

22

Daca ati facut totul corect, carnea trebuie sa miroase bine si sa nu aiba deloc urme de mucegai pe ea.

Altfel, aruncati si mai incercati. Aveti mare grija la conditiile de uscare in principal.

23

Recomand s-o feliati intotdeauna foarte subtire si cu un cutit bine ascutit, bineinteles ca este ceva mai tare, densa si sarata decat sunca obisnuita.

24

Noi am cumparat un feliator si este foarte bun pentru acest proces, asa feliile vor fi ceva mai uniforme si perfect subtiri.

25

Uitati aici ce frumuseste si bunatate, arata bine si este perfecta la textura.

26

Recomand bucata mare de ceafa s-o pastrati intotdeauna in frigider si neaparat invelita intr-un tifon curat. Pe parcurs o desfaceti, feliati din ea cat aveti nevoie si o puneti iarasi in tifon la frigider.

Daca este tinuta in punga de plastic, ar putea sa apara mici particule de mucegai deasupra.

27

Desi procesul pare ceva mai complex si lung, sa stiti ca este foarte simplu daca urmati pasii. In schimb la final veti obtine o bucata de ceafa delicioasa, perfecta pentru aperitive, sandwichurile de dimineata si gustari la vin sau bere. Noua ne ajunge pe cateva luni o bucata de ceafa, deci chiar merita efortul.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (1 ceafa intreaga)
Timp de preparare: 1000 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 1000 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !