Ciorbă Rădăuțeană Rețetă VIDEO

Ciorbă Rădăuțeană

Această ciorbă rădăuțeană a fost pentru mine o mare surpriză, am încercat mai demult o rețetă și n-am fost chiar mulțumită. De atunci nu prea am mai avut alte încercări, dar primăvara trecută am făcut această rețetă de ciorbă rădăuțeană și a devenit preferata noastră. De fiecare dată se mănâncă până la ultima lingură și toată lumea geme de plăcere lângă ea :) Eu de cele mai multe ori nu păstrez legumele care au fiert în supa de carne, dar aici se potrivesc perfect și ciorba are farmecul ei. Dar și așa am tăiat cubulețe doar morcovul și țelina - ardeiul s-a desfigurat complet și nu aveam ce tăia, iar păstârnacul a fost foarte fibros.

Și încă o precizare, eu de obicei acresc ciorba cu borș clasic, dar mi-a plăcut mult în această rețetă cum se combină aroma de usturoi cu cea de oțet, totuși nu e mult dar își face treaba minunat.

Iarăși vă arăt în rețetă că folosesc cana filtrantă pentru apă Brita, îmi place mult, este comodă și filtrează foarte bine apa de la robinet.

Ingrediente

Carne de pui
1 kg
   
Ardei gras
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Rădăcină de țelină
1 buc
   
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
   
Sare
1 lingura
reglați după gust
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Făină albă
1 lingura
   
Gălbenușuri de ou
3 buc
   
Smântână
400 ml
simplă, fermentată
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Piper măcinat
0.25 lingurite
   
Oțet
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Legumele se spală și se curăță.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 1
Pas 2

La fel și carnea - eu de obicei scot pielea, să fie mai puțină grăsime în ciorbă.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 2
Pas 3

Într-o cratiță de 5 litri puneți carnea și legumele: țelină, morcov, ceapă, ardei, păstârnacul și ardeiul.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 3
Pas 4

Turnați apă curată cât să le acopere generos.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 4
Pas 5

Puneți oala la fiert, strângeți spuma care se formează deasupra, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet aproximativ 1 oră, sau până este gata complet carnea (în caz că aveți găină de casă).

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 5
Pas 6

După acest timp scoateți legumele și carnea din cratiță, lăsați-le puțin să se răcorească.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 6
Pas 7

Apoi tăiați cubulețe legumele fierte (cele pe care le vreți înapoi în ciorbă), carnea se taie-rupe bucățele mici.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 7
Pas 8

Într-un bol adânc amestecați gălbenușurile cu smântâna și făina.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 8
Pas 9

Apoi luați câte un polonic din supa fierbinte și turnați încet în compoziția de gălbenușuri, amestecați continuu în bol.

La fel turnați cam 8-10 polonice.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 9
Pas 10

Această supă cu smântână o turnăm înapoi în cratița mare pentru ciorbă.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 10
Pas 11

Tot acolo puneți și carnea bucățele.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 11
Pas 12

Și legumele tăiate cubulețe.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 12
Pas 13

Apoi adăugați sare după gust, puțin piper, pătrunjel tocat (sau alte mirodenii vă plac) și usturoiul pisat.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 13
Pas 14

Adăugați și oțet după gust, eu nu pun mai mult de 2-3 linguri, dar depinde de preferințele fiecăruia.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 14
Pas 15

Lăsați ciorba să mai fiarbă încet 2-3 minute, nu mai mult că se brânzește!

Apoi închideți focul, acoperiți cu capac și mai lăsați 10-15 minute să se pătrundă.

Se servește cu un ardei și mult poftă!

Poftă Bună!

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

Anca965
Anca Anca (Anca965) 21 Mar 2020, 09:56

Buna Lena

As dori sa intreb daca pot inlocui smantana cu lapte pentru a drege ciorba.

Multumesc

lena
Elena (lena) Anca Anca (Anca965) 22 Mar 2020, 08:11

Mmm, nu stiu, smantana o drege altfel totusi...

ElenaOjoga425
Elena Ojoga (ElenaOjoga425) 08 May 2018, 13:04

Salut Lena

As vrea sa stiu daca as putea inlocui otetul cu bors acru

Multumesc de raspuns

lena
Elena (lena) Elena Ojoga (ElenaOjoga425) 08 May 2018, 13:38

Se poate acri cu orice va place, dar parca mai bine cu zeama de lamaie...

E.M.A
E.M.A 16 Nov 2016, 12:36

Cum folosiți legumele fierte pe care le scoateți dintr-o supă? Aveți vreo altă rețetă în afară de supa cremă de legume pe care o aveti postată? Ar putea fi o sugestie pentru a posta o rețetă (sau mai multe, dacă e cazul) care să se refere la folosirea legumelor dupa ce au fost scoase dintr-o supă clară. Mulțumesc! 

CiosescuAdina924
Ciosescu Adina (CiosescuAdina924) E.M.A 05 Sep 2017, 10:02

Le poti toca si amesteca cu putina maioneza si astfel obti un aperitiv sau de de nu o garnitura,le poti da prin faina si prin ou  si le prajesti,langa faci un sos alb...(preferatele sotului meu)Le poti folosi la un sos pentru spaghete,pe langa alte ingrediente..

E.M.A
E.M.A Ciosescu Adina (CiosescuAdina924) 05 Sep 2017, 10:04

Mulțumesc! 

DanCandiani447
Dan Candiani (DanCandiani447) E.M.A 01 Feb 2019, 14:39

Le faci salata de boeuf, fara boeuf, poti pune pui.

E.M.A
E.M.A 16 Nov 2016, 11:08

Eu prefer prima variantă de ciorbă radauteana, pe care ați  postat-o în 2011. Mă bucur că nu ați sters-o și sper sa n-o faceți nici pe viitor. Pare în regulă și asta, ajută video-ul. Dar prima variantă postată mi-a plăcut mult cum a ieșit, a fost foarte apreciată si mi se pare ca seamănă mai mult cu ciorba radauteana mancata in vacanta din Bucovina, care mi s-a părut cea mai buna din cate am incercat. Baftă în continuare, mă bucur că aveți din ce în ce mai multe rețete care au și video,  îmi ușurează și mai mult munca. 

Lubita
Lubita Iancu (Lubita) 30 Oct 2016, 16:09

Lena,inca o da-mi cer scuze cum am facut si la primul comentariului;pe nimeni nu oblig sa pregateasca aceasta ciorba dupa spusele mele,am facut doar o informare pentru persoanele care nu stiu originea acestei ciorbe;pana la urma asa dupa cum ai spus,fiecare gateste dupa cum il duce capul dar mai ales dupa gustul fiecaruia;daca acele 10-15persoane au fost contra spuselor mele,e clar ca nu stiu adevarul si-mi pare rau ca am produs o suparare! o zi buna!

Lubita
Lubita Iancu (Lubita) 28 Oct 2016, 16:54

Ciorba radauteana

Poza mea pentru rețetă:
Lubita
Lubita Iancu (Lubita) 28 Oct 2016, 16:49

Buna ziua,nu vreau sa fiu Gica contra dar ciorba radauteana,se aseamana la pregatit cu ciorba de burta si chiar daca li se spune CIORBA,nu se pun legumele taiate inapoi,nici macar verdeata,iar usturoiul cu otet se serveste la masa,fiecare-si pune cat doreste,nu se adauga in oala pentru ca ciorba capata un miros neplacut de la usturoi,a doua zi cand este incalzita.Pana la urma este optiunea fiecaruia sa gateasca dupa gust dar totusi sunt cateva mancaruri(nu sunt multe),care nu se gatesc dupa gustul fiecaruia,printre care si aceste doua ciorbe.Imi cer mii de scuze dar va spun in cunostinta de cauza! si nici carnea nu se pune cu legumele!!

lena
Elena (lena) Lubita Iancu (Lubita) 29 Oct 2016, 19:52

Lubita, am inca vreo 10-15 pareri contra a ce spuneti dvs. Pana la urma faceti cum vreti fiecare, aici e reteta mea si o puteti prelua sau nu.

timotei
timotei 27 Oct 2016, 17:41

Inca o intrebare nui la tema dar vreau sa stiu. Am primit email ca o sa gatesti online,  din pacate intervalul dintre ore nu-mi permite sa privesc dar tare vreau. Ai sa pui undeva in arhiva sa privim mai tirziu sau numai online si atit? 

timotei
timotei 26 Oct 2016, 17:48

Lena am vazut ca nu pui sare la fiert pt carne si legume numai la urma pui . Prima intrebare ii de ce pui sarea la sfirsit si a doua intrebare de ce ai pus carnea ,  legumele , apa toate o data si apoi ai pus la fiert?

lena
Elena (lena) timotei 27 Oct 2016, 10:30

Da, asa m-am obisnuit sa le fac, nu am o ordine neaparata. Important toate sa fiarba impreuna, da cand le punem nu conteaza. Sarea o pun la urma ca asa stiu de la mama, nu intareste legumele. Pun sare numai la piftie/racituri cand fierb, la ciorbe numai la urma.

timotei
timotei Elena (lena) 27 Oct 2016, 17:37

Aha, multumesc de raspuns. Eu totdeauna pun sarea la inceput zice ca scoate scoate singele din carne, dar am auzit de la cineva daca vrei zeama sa fie limpede pui la  sfirsit sarea. Si de carne eu pun cind incepe sa fiarba apa pui carnea si vegetable dupa ce spumezi, si aici am auzit de la cineva ca nu este bine asa. Ma scuzi de intrebarea care Am dat-o dar ma gindeam ca are rol important in gatit, dar acuma vad ca-i ok amindoua variante. 

liliantoniou
liliantoniou 26 Oct 2016, 17:06

Faina.....parca nu-s de acord.....sorry !!!

Arată toate comentariile