Gem de Coarne

Gem de Coarne

Pot cu siguranță să declar acest gem de coarne descoperirea anului pentru mine, știam de el, dar mă oprea un singur mic detaliu - procesul de separare a sâmburilor și obținerea pastei de coarne. Am cam înjurat în tot procesul de preparare, chiar și în timpul fierberii eram sceptică - că era un gem prea lichid... Dar, în momentul când s-a răcit în borcane și l-am gustat, a devenit cel mai bun gem gustat ever - aromat, dens, gelifiat, acrișor, colorat, etc. Copiii imediat l-au declarat favorit și deja s-a consumat un borcan în ultima săptămână.

Nu îmi închipuiam că gemul de coarne va avea așa o structură gelifiată, seamănă mult cu gemul de gutuie și poate fi folosit cu succes la orice cornuri vă plac. Am zis că data viitoare voi separa sâmburii ca în metoda de la Coarnele conservate cu zahăr, fără fierbere și voi fierbe gemul ca oricare altul. Deși m-am descurcat relativ bine cu sita metalică mai rară, să știți că va fi aproape imposibil să lucrați cu o sită mai netedă - veți arunca cu toate cornele de pereți :)) Dar și așa va merita, garantez!

Ingrediente

Coarne
2 kg
   
Zahăr
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Așa arată coarnele cumpărate de mine - le-am ales de codițe și frunze, spălat și bine scurs de apă.

Gem de Coarne - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță am pus 2 kg de coarne și am turnat apă cât să le acopere.

Gem de Coarne - Pas 2
Pas 3

Am pus pe aragaz și când a început să fiarbă am făcut focul mic și lăsat să fiarbă 30 de minute.

Gem de Coarne - Pas 3
Pas 4

În acest timp căutați o sită bună, dacă nu ați cumpărat una dinainte, așa cum am făcut eu - am căutat una în piață să fie cu găuri mari și cât mai "grunjoasă", nu netedă.

Dacă nu aveți sită potrivită mai bine separați sâmburii cu paharul ca în Rețeta de Coarne conservate cu zahăr. Obțineți la fel piure mai concentrat de coarne, dar nu vă veți chinui să treceți prin sită pasta de coarne.

Gem de Coarne - Pas 4
Pas 5

După ce au fiert coarnele, luați câte 2-3 polonice, puneți în sită și cu o lingură începeți să le agitați-frecați ca să se paseze și acel piure să treacă prin sită.

Acum aveți nevoie de răbdare și perseverență, dar vă gândiți la ce fel de minune de gem faceți :)

Gem de Coarne - Pas 5
Pas 6

Cam până aici am ajuns eu, și îmi părea rău de ce mai rămâne dar nu am reușit să-l trec mai mult prin sită.

Deci data viitoare fac pasta cu paharul, cum am zis mai sus.

Gem de Coarne - Pas 6
Pas 7

Această pastă de coarne am obținut eu la final.

Se cântărește, să vedeți cât exact zahăr va trebui să adăugați - eu am avut cam 1 kg.

Gem de Coarne - Pas 7
Pas 8

Turnați pasta de coarne în tuci sau oală cu fund gros, adăugați aceeași cantitate de zahăr - deci la 1 kg de pastă am pus 1 kg de zahăr, amestecați bine.

Gem de Coarne - Pas 8
Pas 9

Puneți oala pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați așa 1 oră, amestecând periodic.

Gem de Coarne - Pas 9
Pas 10

Cam așa arată gemul final, este destul de lichid și chiar am fost supărată că nu se îngroșa.

Gem de Coarne - Pas 10
Pas 11

Turnați gemul în borcane curate și uscate, capsati ermetic și lăsați să se răcească complet.

Observați cum stă ferm gemul în lingură, și în plus e super bun...

Gem de Coarne - Pas 11
Pas 12

Am încheiat cu această rețetă sezonul la țară, cu o vizită în poză - pisoiul părinților a poftit și el la gem de coarne cu biscuiți :)

Poftă Bună!

Gem de Coarne - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

RoxanaCeleki168
Roxana Celeki (RoxanaCeleki168) 30 Aug 2017, 16:51

Daca se scot samburii ,se mai pune apa ?  

lena
Elena (lena) Roxana Celeki (RoxanaCeleki168) 30 Aug 2017, 17:07

Nu mai trebuie.

RoxanaCeleki168
Roxana Celeki (RoxanaCeleki168) Elena (lena) 30 Aug 2017, 17:23

Multumesc.

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 30 Aug 2017, 17:47

oare sita pentru piureuri de legume (aceea cu un maner care se roteste) ar fi potrivita pt. scos samburii? Voi incerca.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 30 Aug 2017, 18:06

Nu stiu, astept sa ne spuneti...

dir
dir 30 Aug 2017, 18:35

Când eram copii (după aceea mai rar), mama făcea în fiecare an gem de măceșe. Procedeul era asemănător, dar pasta aceea o trecea obligatoriu  și prin sita fină, pentru că altfel  gemul este iritant și nu se poate mânca; măceșele au niște perișori, cred, care trebuie separați. Rezultatul era un gem fin, fin; cel mai fin și foarte gustos. În primăvară, am găsit un borcan rătăcit în cămară, nu știe nimeni sigur de când, dar probabil de vreo cinci ani și l-am folosit la niște fursecuri speciale; nu puteam să arunc atâta efort și se păstrase perfect. Nu voi face niciodată așa ceva, pentru că aș arunca și cu mine de pereți, nu doar pasta, dar rezultatul este artă culinară. 

Gem de coarne s-ar putea să fac până la urmă; sigur nu anul acesta. În cantitate mică - o porție - sigur va place. 

Multă răbdare ai Lena...! Te pup!

timotei
timotei dir 30 Aug 2017, 19:59

Am vazut si eu la cineva gem de mãcese dar gospodina scotea simburii si perisorii marunti apoi  spala cu apa miezul de mãcese si nu trebuie sa treci prin sits gemul . Cam multa rabdare trebuie la "munca de chinez" dar se merita. Poate cind are timp si rabdare Lena incearca si ea sa faca gem de mãcese ca astea se gasesc aproape peste tot.

dir
dir timotei 30 Aug 2017, 21:46

Nu-mi imaginez cum se pot scoate perișorii fără să fie trecuți prin site. Sunt două sau trei site speciale (nu merg acuma să o întreb pe mama), de formă dreptunghiulară, care aici se folosesc doar pentru gemul de măceșe. Prin ultima se trece cel mai greu - normal, e cea mai fină. și este foarte bun gemul, printre finețuri, dar personal niciodată nu l-am considerat preferatul meu; nici nu prea consum gem. Gemul de coarne îmi place foarte mult la clătite sau uneori fursecuri, dar la noi în casă nu s-a făcut niciodată. Poate voi schimba eu ceva până la urmă.

timotei
timotei dir 31 Aug 2017, 09:05

Nu ma las batuta, am vrut sa fiu sigura de gemul acest de mãcese si da am gresit eu. A zis ca  il trece numai prin ultima sita, adica cea mai marunta. Imi pare rau ca m-am aruncat repede cu comentariul meu.

RodicaIoana272
Rodica Ioana (RodicaIoana272) dir 17 Aug 2018, 15:26

Scuze, dar coarnele nu sunt macese!

dir
dir Rodica Ioana (RodicaIoana272) 08 Sep 2018, 11:47

Sunt tot fructe sălbatice; din punctul meu de vedere mai gustoase decât orice crește prin grădinile noastre. N-am făcut nici anul acesta gem de coarne, nici de altceva, dar n-am renunțat la idee.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 16 Sep 2017, 20:08

câteva observații:

fructul nu este aromat, așa că un praf de vanilie sau scorțișoară e binevenit.

restul fructelor pasate la prima mână se pot pune la fiert cu zahăr și zeamă de la fiert. nu se leagă foarte mult, se pasează din nou și astfel veți obține o cantitate de gem cu aproape 50% mai mare. preferabil totuși să nu amestecați pastele și să consumați la început mâna a doua.

zeama de la fructe este foarte bună pentru un compot, laolaltă cu restul fructelor pasate și ceva zahăr, după gust. deasemeni, dacă pulpa obținută este prea groasă, se poate dilua cu zeamă

1 kg zahăr/1kg pastă este cam mult, se poate scădea la 700g. zeama de la o lămâie sau un plic de sare de lămâie nu pot face decât bine.

preferabil să folosiți borcane mai mici pentru păstrare (max. 1,5 lei în obor, la 200-250 gr) și să nu folosiți lingurițe ude când luați gem din borcan, datorită tendinței de a face mucegai local.

Issa
Issa 17 Sep 2018, 10:37

Buna Lena daca scot samburii metoda cu paharul cum procedez mai departe le dau prin blender si apoi fierb cum aici?

lena
Elena (lena) Issa 17 Sep 2018, 10:45

Le poti lasa si asa, prin blender numai daca vrei gemul sa fie piure.

Issa
Issa 17 Sep 2018, 11:25

Mersi, mai am o intrebare de congelat cum ar fi mai bine, cu samburi sau mai bine fara? Am cetit ca sunt foarte bune la imunitate.

lena
Elena (lena) Issa 17 Sep 2018, 11:38

Da, sunt minunate, coarne cu samburi eu congelez si fac compot iarna. Oricum sunt bune 😉

Issa
Issa 17 Sep 2018, 12:21

Mersi mult 

NataliaTar966
Natalia Tar (NataliaTar966) 02 Sep 2019, 11:27

Buna ziua, Lena! Multumesc pentru reteta! Am facut gemul si am scos samburii prin metoda "paharul"! A iesit foarte bun, doar ca am pus mai putin zahar si am tinut pe foc vreo 30-40 minute. Insa ce am vrut sa specific pentru cei care vor sa faca: 1. metoda cu paharul necesita multa-multa rabdare, si mult- mult timp! 2. Pentru ca atunci cand fierbe, sar stropi in toate directiile este indicat sa amestati foarte des, iar eu am folosit un capac pus partial. 

Nota mea pentru rețetă: