Sirop de Căpșuni

Sirop de Căpșuni

Demult planificam să fac un sirop de căpșuni de casă, deși încercam să nu abuzăm, copiilor le place mult să-și facă băuturi rapide cu el. Bineînțeles, siropul de căpșuni făcut așa este cu mult mai bun decât cel din comerț, știți exact ce ați pus acolo și chiar dacă este consumat ocazional, ar fi bine să fie unul cât mai "curat". Îmi place mult la această rețetă că obțineți nu doar un sirop super fain și culoare intensă, dar și dulceață de căpșuni gustoasă și densă - și toate astea cu minim efort!

Urmând același proces am făcut rețeta și cu îndulcitor în loc de zahăr (tagatose, ștevie sau eritritol), iese minunat și fără remușcări chiar și în sezonul rece. La cât de mult ne-a plăcut deja au consumat copiii o sticlă de sirop în ultima săptămână, deci am treabă să prind încă puțin sezonul de căpșuni!

Ingrediente

Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
500 g
pentru varianta dietetică am folosit 200g de îndulcitor (eritritol, ștevie sau tagatose)
Sare de lămâie
3 g
un vârf de linguriță, puteți înlocui cu zeama de la jumătate de lămâie

Pași de urmat

Pas 1

Căpșunile se spală și se curăță bine, am făcut trierea ca la rețeta de căpșuni congelate - cele pentru sirop și dulceață sunt mai strivite și mai mari. Căpșunile mici și medii le-am congelat întregi.

Deci, căpșunile pentru sirop le-am pus într-un bol mare și am adăugat zahăr peste ele.

Sirop de Căpșuni - Pas 1
Pas 2

Le amestecați atent cu o lingură sau scuturați bine bolul.

Apropo, dacă aveți căpșuni mai mari aș recomanda să le tăiați jumătăți sau sferturi, să-și lase mai bine zeama.

Sirop de Căpșuni - Pas 2
Pas 3

Acoperiți bolul cu un capac sau folie și puneți la frigider pentru 12 ore minim, adică le lăsați peste noapte.

Eu le-am lăsat și 24 de ore că nu am avut timp să le lucrez, au stat bine.

Sirop de Căpșuni - Pas 3
Pas 4

După acest timp veți observa cum căpșunile lasă multă zeamă, este exact ce ne trebuie pentru un sirop bun.

Cu o oră înainte de a lucra siropul de căpșuni scoateți bolul din frigider și amestecați atent în el. La fund mai rămâne zahăr, ar fi bine să se dizolve puțin și el în toată compoziția - așa se păstrează mai bine siropul pentru iarnă.

Sirop de Căpșuni - Pas 4
Pas 5

După 1 oră atent scurgeți siropul din căpșuni - eu l-am luat cu un polonic, evitând fructele.

Sirop de Căpșuni - Pas 5
Pas 6

Aici observați siropul dietetic, cu îndulcitor, am preferat să nu-l fierb - l-am turnat în pahare de unică folosință și l-am congelat. Dar am făcut o tură și fiartă :)

Sirop de Căpșuni - Pas 6
Pas 7

Pentru a obține un sirop cât mai exemplar eu vă recomand să-l treceți printr-o sită înainte de fierbere.

Din aceste cantități am obținut aproximativ 600-700ml de sirop.

Sirop de Căpșuni - Pas 7
Pas 8

Am pus în el un vârf de linguriță sare de lămâie și l-am pus pe foc.

Sirop de Căpșuni - Pas 8
Pas 9

Când începe să fiarbă, amestecați bine, îl lăsați pe foc încă 1 minut și pe urmă îl turnați repede în sticle sau borcane uscate.

Nu trebuie fiert prea mult pentru că își schimbă culoarea și gustul.

Sirop de Căpșuni - Pas 9
Pas 10

Acum partea frumoasă cu dulceața de căpșuni - căpșunile rămase după sirop le puneți pe foc cu niște zeamă de lămâie și le fierbeți 15-20 de minute. Turnați în borcane uscate și închideți ermetic.

Să vedeți ce minune de dulceață veți obține - densă, colorată și aromată!

Sirop de Căpșuni - Pas 10
Pas 11

Cam asta am obținut eu din 1kg de căpșuni - 700ml de sirop și 2 borcane mici de dulceață.

Sunt foarte încântată de metodă, cred că va rămâne preferata mea pe viitor pentru că împușc 2 iepuri dintr-un foc - avem și sirop, și dulceață!

Sirop de Căpșuni - Pas 11
Pas 12

Siropul are culoarea perfectă, aroma și este foarte apreciat de fetițele mele. Am încercat în poză să vă arăt culoarea lui adevărată, fără filtre și cred că am reușit :)

Poftă Bună!

Sirop de Căpșuni - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 ml
Timp de preparare: 1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 24 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 04 Jun 2018, 19:56

metoda e într-adevăr mai productivă decât cea pe care o foloseam acum câțiva ani: căpșunile spălate și ușor zdrobite se lasă cu zahăr într-un borcan, la soare, nu mai mult de două zile, să nu le apuce fermentatul, după care se strecoară printr-un tifon și se pun la foc. avantaj: aromă mai puternică, cantitate de sirop mai mare. dezavantaj: dispare produsul "secundar", dulceața.

Nota mea pentru rețetă:
violeta.nuky
violeta.nuky 05 Jun 2018, 11:14

Multumim pentru reteta.Am sa-l fac cu indulcitor si fiert sa reziste pana la iarna.Spune-mi,crezi sa merge reteta asta identica din visine?Sufera vreo modificare?Sotul nu mai are voie zahar (diabet)si atunci iti urmaresc retetele tale interesante si fara zahar.Cu toata stima, Violeta

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) violeta.nuky 06 Jun 2018, 19:46

deoarece sunt mai puțin zemoase decât căpșunele,e preferabil să dați vișinile într-un clocot, cu apă doar atât cât să le acopere. le lăsați până încep să se crape și apoi colectați lichidul, cu care purcedeți la treabă. fructele merg la un compot.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 09 Jun 2018, 17:22

Merge si cu visine, zmeura, sau orice alte fructe mai zemoase. La celelate este bine de facut un sirop cu apa si indulcitor, de pus fructele cat este fierbinte - sa-si lase aroma bine.

Te inteleg foarte bine si promit ca retete low-carb tot vor fi, se poate si fara zahar daca stii cum :)

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 12 Jun 2018, 14:19

Multumesc de raspuns.Cu toata stima, Violeta

Mama lui Max
Mama lui Max 10 Jun 2018, 13:03

Multumesc mult

Am urmat strict toti pașii si am obținut o Bunăciune de sirop si dulceața. O sa le folosesc la înghețată

Ma gindesc folosind aceeasi rețeta doar înlocuind căpșunile cu cireșe o sa obținut același rezultat sau nu are rost?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mama lui Max 10 Jun 2018, 13:15

Ciresele lasa mai putin sirop, puteti adauga putina 1litru de apa si sa le dati in clocot. Pe urma lasati peste noapte - dar nu stiu cat de aromat ar fi siropul de cirese, mai repede unul de visine!

eduardu
Eduardu (eduardu) 13 Jun 2018, 14:14

Acum le-am pus cu zahar,maine le fierb. Ce ar fi daca dupa ce scot zeama cu polonicul,sa le blenduiesc si sa fac gem de capsuni. Tot 20 de minute ar trebui fiert? Multumesc! Minunate retete!!!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 13 Jun 2018, 14:43

Tot va fi minunat, da, acelasi timp de fierbere!

eduardu
Eduardu (eduardu) 13 Jun 2018, 17:23

Multumesc! Acum e in lucru gemul de visine. De mare ajutor retetele tale! Rapide si bune.

AdrianC
AdrianC 05 Jun 2020, 15:44

Buna ziua. Fiti amabila, borcanele si sticlele de dulceata, respectiv sirop, nu trebuiesc fierte apoi dupa ce sunt inchise? Se pastreaza si daca nu sunt fierte? Multumesc

lena
Elena (lena) AdrianC 05 Jun 2020, 15:51

Eu le sterilizez si usuc bine in cuptor inainte de a turna siropul. Niciodata nu le fierb dupa ce sunt inchise, de fapt doar zacusca o mai pun in cuptor, dar este alta poveste.😉

AdrianC
AdrianC Elena (lena) 05 Jun 2020, 16:01

Multumesc. Foarte interesant. Azi voi incerca reteta dumneavoastra. Sper sa-mi iasa . :)

NaomiGi685
Naomi Gi (NaomiGi685) 02 Mar 2022, 02:22

Le putem depozita pentru mai mult timp? Cat putem pastra in depozitare acest sirop

lena
Elena (lena) Naomi Gi (NaomiGi685) 02 Mar 2022, 09:37

Da, se pot tine in camara chiar si cativa ani.