Bors acru de casa

Bors acru de casa

De multi ani cumpar bors acru din comert, si tot tanjeam dupa borsul umplut in casa, asa cum il facea acasa bunica. Acum fiind la tzara m-am hotarat sa-l incerc, am studiat google-ul, mi-am amintit de ce mai facea bunica si m-am apucat de treaba.

Avantajul la aceasta reteta de bors acru este ca puteti s-o luati de la zero, fara husti(un fel de baza pentru bors acru). Intr-o prima etapa se prepara hustile apoi se umple borsul efectiv.

Urmati pasii si sfaturile, va garantez un bors acru perfect, eu am zis ca nu mai cumpar de acum incolo, la cat de simplu se face, si cat de sanatos este.

Ingrediente

Tarate de grau
500 g
cam 3 farfurii adanci, pline cu tarate
Paine
100 g
o felie de paine alba sau de secara
Faina de malai
3 linguri
Frunze de visin
1 buc
1 creanga mica
Leustean verde
2 legaturi
2 fire
Apa
5 l
apa sa fie fierbinte, dar nu clocotita

Pasi de urmat

1

Prima etapa este sa preparam Hustile, daca aveti deja huste treceti peste acesti pasi.

Aici un vas cam de 2 litri, 1 farfurie de tarate(cam 250g) si o felie de paine alba.

2

Am pus taratele in vas, am adaugat painea faramitata.

3

Si turnati apa rece peste compozitie - suficient ca sa-o umezeasca si sa fie mai groasa la consistenta.

4

Se niveleaza bine, aveti grija sa mai fie loc in vasul cu husti, pentru ca va fermenta si se umfla.

5

I-am pus capac si am lasat asa la temperatura camerei 2 zile, sa fermenteze bine.

6

Si in 2 zile sunt gata hustile, taratele au fermentat, putem sa ne apucam de umplut borsul.

7

Etapa a 2-a - este efectiv prepararea borsului.

Deci trebuie sa avem hustile si cam 2 farfurii de tarate - in general se pune 1 volum de huste la 2 volume de tarate. Mai trebuie malai si frunze de visin, eventual si leustean.

8

Borsul in general se prepara in vase de sticla sau lut. Bunica intotdeauna il facea in cratite emailate - asa cum am facut si eu acum.

In cratita am pus hustile, taratele si faina de malai.

9

Turnati 4-5 litri de apa fierbinte bine, amestecati, adaugati frunzele de visin si leusteanul.

10

Se acopera cu capac si se lasa cam 1 zi, amestecand macar de 1-2 ori.

11

La mine s-a inacrit cam in 15 ore, il lasati atat la cat va place sa fie de acru - gustand periodic din el.

12

Am trecut borsul limpezit printr-o panza de bumbac mai densa si l-am turnat in sticle/borcane, pe care le-am inchis cu capace si am pus la frigider.

Asa se poate pastra 1-2 saptamani minim, pana incepe sa-si schimbe culoarea.

13

Taratele care raman dupa scurgerea borsului se numesc la fel Huste - o parte din ele puteti pastra la frigider in borcan, cam 2 luni - si le folositi cand umpleti urmatorul bors. De obicei se imprumuta pe la gospodine, cele care deja un bors umplut dau huste la altii.

Un borcan de 700ml de huste va ajunge pentru a face cantitatea de bors de mai sus.

14

Fiindca prima tura de bors cu hustele facute in casa, mi s-a parut la gust putin salcie am zis sa mai umplu o data bors.

Am pus 1 borcan de 700ml de huste, 2 borcane de tarate si am repetat procedura de mai sus. In plus am pus ca bunica o sfecla rosie cruda taiata rondele, pentru a face borsul roz la culoare.

15

Daca prima tura de bors a fost foarte buna, a 2-a mi-a iesit perfecta, perfecta.

Borsul mi s-a parut mai estetic asa roz, si gustul minunat, acru si aromat.

Sa stiti ca rozul acesta se decoloreaza in ciorba, si nu afecteaza culoarea mancarii.

16

Aici borsul simplu vs borsul roz - nici o diferenta la gust, decat la culoare.

17

Si un pont de la alte gospodine:

- daca puneti borsul in sticle de plastic, apoi folositi o cantitate de acolo si sticla ramane nu chiar plina...

18

 - apasati mijlocul sticlei pana iese aerul si borsul ajunge la gura

- infiletati repede capacul si puneti sticla inapoi la frigider, asa borsul nu se va oxida repede si se pastreaza mai mult timp.

19

Aici am pus hustele in borcane la frigider pentru alt bors si eventuale cereri de huste de la vecine/cunostinte sau cantitate de bors mai mare.

20

Si asa aveti un bors de casa perfect, poate pare complicat ca sunt multi pasi, dar nu este, doar am incercat sa detaliez reteta pentru rezultate sigure.

Borsul drege perfet orice ciorba si chiar baut asa simplu are multe proprietati benefice, fiind un remediu natural si o sursa a complexului de vitamine din grupa B.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)
Colectii: Utile

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 102

Cristina-Petronela
Cristina-Petronela 10 Oct 2022, 19:57

Am incercat să umplu borș dar s- a băloșit. Care ar putea fi cauza?

Genioara
Genioara 27 Sep 2022, 13:57

Buna ziua! Am pus si eu sa fac bors zilele acestea, dar nu mi s-a acrit deloc (desi fac bors foarte des). Aveti ideea ce as mai putea sa ii fac sa il reactivez, sa se acreasca?

Va multumesc!

lena
Elena (lena) Genioara 27 Sep 2022, 19:12

Poate era mai frig in bucatarie? Sau hustele compromise…

Genioara
Genioara Elena (lena) 28 Sep 2022, 08:54

Buna ziua! Posibil...Am sa incerc sa fac din nou.

Zi frumoasa!

ovidiu989
ovi diu (ovidiu989) 03 May 2022, 21:27

Am si eu o problema , poate stie vreun coleg rezolvarea. Am incercat sa fac bors de putină, cu tărâțe, malai si huste. Toate bune si frumoase, a iesit bun si acru duoa vreo 3 zile.

Am pus din nou apa calda in vasul in care prepar, pt ca am inteles ca se umple de 2-3 ori. Insa dupa vreo 7-8 ore, in aceeasi zi, borsul a inceput sa fermenteze si sa fie tulbure . De ce oare, si ce fac acuma, il pot trage asa?

Poza mea pentru reteta:
IanaN590
Iana N (IanaN590) 19 Apr 2022, 09:56

Mi-a iesit! Prima tura, in dreapta, are gust salciu. Astept tura 2 care e in plin proces in stanga. Mulțumesc pentru explicatii amanuntite!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 04 Mar 2017, 09:38

Finally dupa multe incercari de a face huste acuma am reusit , am facut bors acru ca mama . Am pus in 240ml sa fie o data la un bors , ce sa zic Lena despre tine si ce faci tu este ca esti o gospodina nemaipomenita. Te invit la o zeama cu taietei de casa, desigur tot de la tine de pe site.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) timotei 04 Mar 2017, 10:11

Super! Cu prima ocazie vin si la zeama :)

VerbinaBaltei488
Verbina Baltei (VerbinaBaltei488) 23 Aug 2016, 12:01

Vai, a iesit delicios!!! Bautura mea preferata! Esti un amor!!! Multumim tare mult pentru reteta!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Marius 1
Marius 1 14 Mar 2016, 23:18

Buna Lena,locuiesc in California si am facut un bors perfect dupa reteta ta.Am luat-o de la 0 si a iesit super.I-ti multumesc frumos,nu am avut visin se pare ca nu traieste aici.

Nota mea pentru reteta:
SilvioStancu
SilvioStancu 20 Feb 2016, 04:38

Draga Lena multumesc mult pt aceasta reteta minunata, sunt in SUA de 20 de ani si m-am saturat de bors la plic, care nu vine aproape de cel adevarat. 

Pt toti Romanii din afara tarii care se uita dupa tarate de griu, in engleza se numesc: 

"WHEAT BRAN" si se gasesc in majoritatea supermarket-urilor in sectia de organic sau in bulk (vrac) unde le pui tu in punga de plastic, se mai gasesc la "feed store" pt ca sunt folosite si ca mincare pt cai si vaci, dar trebuie sa le treci prin o strecuratoare ca sa faci sigur ca nu au impuritati. 

Nota mea pentru reteta:
vasile toader
vasile toader SilvioStancu 08 Jul 2020, 10:55

Bors la plic...otrava curata..!! cititi oameni buni ce efecte nocive au  ingredientele acestui "bors"asupra corpului nostru..

Claudio.S
Claudio Claudiu (Claudio.S) 17 Nov 2014, 18:19

Buna, am facut aceasta reteta si mi-a iesit un bors foarte bun.

Acum ca am terminat borsul as dori sa fac alt bors cu ajutorul hustelor la dispozitie.

Nu inteleg ce trebuie facut , practic tu adaugi un borcan de huste si doua de tarate , iar apoi repeti procedura de mai sus...adica?

Torni din nou, painea, faina, etc...si lasi sa creasca, dupa care adaugi apa o data ce a crescut??

Imi poti explica te rog? Multumesc mult.

Nota mea pentru reteta:
irinel
Irinel (irinel) 08 Aug 2012, 10:02

Draga Lena, desi gatesc de mult timp orice fel de mancare mereu am cumparat borsul desi am vrut sa fac in casa dar nu am avut o reteta adevarata ( sau mi-a fost prea lene). Acum chiar am sa incerc si eu. Multumesc! 

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile