Otet de mere preparat acasa

Otet de mere preparat acasa

Nici nu mi-am imaginat ca voi face si otet de mere in casa, dar vara aceasta eram la parinti in vacanta, iar merii din spatele casei erau plini de fructe. Am facut atunci prajituri, compot, gem,  dar nu mai aveam nici un fel de inspiratie ce sa mai gatim si cum sa nu pierdem asa produse naturale crescute bio.

Exact atunci am citit pe net un articol despre beneficiile miraculoase a otetului de mere, si anume cel fermentat natural, nepasteurizat si cat mai bio. Asa ca m-am apucat de treaba, am luat dupa mine la Bucuresti o punga generoasa de mere si vedeti mai jos ce mi-a iesit.

Din start va spun ca mi-a iesit minunat, nici nu mi-am imaginat ca va fi asa de aromat, perfect de acru si placut. Imi place ca nu trebuie pastrat in conditii deosebite, si nici inchis ermetic -  otetul nu expira, ba dimpotriva devine tot mai bun cu timpul. Apropo, asa in viata mea de low-carb am gasit o metoda sa mananc mere, dar fara aport de carbohidrati! Am citit undeva ca 1-2 linguri din acest otet natural fermentat, pastreaza toate vitaminele dintr-un mar, dar mai este imbogatit si de alte proprietati.

Noi acum dizolvam cate 1 lingura de otet intr-un pahar de apa si il bem inainte de masa, pe stomacul gol, o data pe zi.  Este un fel de vitaminizare si imunizare naturala si inofensiva. Recomand sa incercati, mai ales daca aveti multe mere care incep sa se treaca si vreti sa le utilizati cat mai eficient si sanatos. Nu mai spun cat de bun este in salata...

Despre beneficiile otetului de mere puteti citi cate ceva aici  pe Sfatul Medicului, dar si pe multe alte resurse de pe net. Cu siguranta veti fi impresionati!

Am inteles ca dupa aceeasi metoda se poate face otet si din alte fructe, eu nu am incercat inca, dar urmeaza.

Ingrediente

Mere
4 kg
Apa
4 l
Zahar
200 g
sau miere
Miere de albine
250 g

Pasi de urmat

1

Etapa 1 - Fermentarea merelor:

Merele trebuie sa fie cat mai coapte, nu este o problema daca sunt putin batute sau incep sa se strice - chiar mai bine, vor fermenta in otet mai repede.

Doar aveti grija se la spalati bine de pamant si alt gunoi de pe deasupra.

2

Apoi le taiati in sferturi - cu tot cu coaja si miez neaparat!

Si le treceti asa printr-un robot sau razatoare, ideea este sa le maruntiti cat mai bine.

3

Puneti merele maruntite intr-un vas emailat sau de sticla - aici am oala emailata de 12 litri. Ar merge si intr-o galeata de preparat, sau borcan mare.

Adaugati 200g de zahar/miere(calculati 50g de zahar la 1kg de mere), 4 litri de apa(1 litru de apa la 1kg de mere) si amestecati bine cu o lingura de lemn.

4

Acoperiti oala cu un prosop si capac(nu ermetic!), apoi lasati sa fermenteze timp de 10-14 zile la temperatura camerei.

Eu am lasat-o pe masa de bucatarie in tot acest timp.

5

Dar aveti grija ca in fiecare zi sa amestecati bine merele din oala - ele vor incepe sa fermenteza cam din a 2-a zi si se ridica la suprafata. Deci trebuie amestecate ca sa fermenteze uniform totul.

6

Dupa 10-14 zile fermentarea se opreste si veti observa ca va arata cam asa compozitia de mere din oala.

Acum este timpul sa trecem totul prin sita si sa avansam la urmatoarea etapa.

7

Etapa 2 - Trecere prin sita si prosop:

Mai intai recomand sa treceti toata compozitia printr-o sita mai mare - sa dati la o parte bucatile mari.

8

Apoi puneti peste sita un prosop mai dens si strecurati atent sucul dens.

Va mai ajutati cu o lingura ca sa treaca usor.

9

La final adunati prosopul cu resturi intr-o bila si stoarceti bine cu mainile, sa nu pierdeti deloc din zeama merelor.

10

Astea sunt resturile de mere dupa stoarcere, le aruncati pentru ca nu le mai folosim la nimic.

11

Masurati aproximativ cati litri de suc ati obtinut din mere si cantariti mierea dupa proportia - 50g miere la 1 litru de suc.

Eu am obtinut 5 litri de suc la final, deci am avut nevoie de 250g miere.

12

O adaugati in oala cu suc si amestecati foarte bine pana se dizolva complet.

Daca nu aveti miere o puteti inlocui cu zahar, in aceeasi proportie. Ele sunt necesare pentru fermentarea si hranirea ciupercii otetului.

13

Etapa 3 - Fermentarea otetului:

Acum iarasi acoperiti oala cu prosop si capac, dar o lasati deja 40-60 de zile la temperatura camerei.

Gasiti un loc unde sa nu va incurce in bucatarie sau in casa - dar aveti grija ca va incepe sa miroase putin a otet pe langa ea.

14

Mai departe nu trebuie sa amestecati deloc compozitia!

Veti observa in cateva zile ca incepe sa creasca la suprafata ciuperca otetului.

15

Pe parcurs devine tot mai groasa, asa si trebuie.

Daca observati musculite, aveti grija sa inchideti mai bine oala - poate chiar legati cu un elastic prosopul de pe oala. Dar nici intr-un caz sa nu inchideti ermetic, otetul trebuie sa "respire".

16

Peste 40-60 de zile, in functie de conditiile din camera, ciuperca mare se va lasa la fund. Otetul devine mai limpede si are un gust acru mai pronuntat.

17

Etapa 4 - Limpezire si turnat in sticle:

Acum este timpul sa scurgeti otetul in niste borcane mari de 2-4 litri.

Lasati asa sa se mai limpezeasca otetul cateva zile, chiar vreo saptamana.

18

Asa a ramas ciuperca mare la fundul oalei mele in care a fermentat otetul.

O aruncati, nu mai este nevoie de ea acum.

19

Otetul din borcane va mai face o mica pojghita de ciuperca - el asa continua sa se maturizeze si este normal sa apara.

20

Vedeti aici cum s-a limpezit inca putin otetul, la fundul borcanului s-a mai adunat niste sediment.

21

Acum turnati cu mare atentie otetul in sticle sau borcane uscate si curate. Le inchideti cu capac, dar nu ermetic, otetul va continua sa fermenteze incet si sa se maturizeze.

Pastrati la temperatura camerei, la mine stau in debaraua de apartament.

22

Otetul deja este bun de consum, dar va fi si mai eficient dupa ce se mai maturizeaza cateva luni, chiar 1 an. Deci sa nu va fie frica ca se strica :)

In timp se mai limpezeste, dar pentru otetul de casa este normal sa mai aiba sediment in el.

Sanatate Multa!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 litri
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:

Comentarii

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 12 nov 2019, 10:03

Salut scumpă Elena. În ultimul timp am impresia că-mi citești gândurile. Cu două zile înainte să postezi rețeta,chiar mă gândeam că n-ar fi rău să încerc să fac un oțet de mere în casă! Mulțumesc mult,peste două luni neapărat voi scrie un comentariu pentru rezultatul final. Am doar o întrebare, : compoziția de mere+apă+zahăr poate sta într-o cratiță de oțel? Ne am vasri emailate iar cele în sticlă îs prea mici ,acum când a început să fermenteze. Mulțumesc mult!

lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 12 nov 2019, 10:19

Ma bucur mult Lilia! Acum cand abia fermenteaza nu cred ca este o problema mare vasul de otel, dar totusi nu recomand pentru ca oxideaza si intra in reactie cu viitorul otet.😉