Oțet de mere preparat acasă

Oțet de mere preparat acasă

Nici nu mi-am imaginat că voi face și oțet de mere în casă, dar vara aceasta eram la părinți în vacanță, iar merii din spatele casei erau plini de fructe. Am făcut atunci prăjituri, compot, gem,  dar nu mai aveam nici un fel de inspirație ce să mai gătim și cum să nu pierdem așa produse naturale crescute bio.

Exact atunci am citit pe net un articol despre beneficiile miraculoase ale oțetului de mere, și anume cel fermentat natural, nepasteurizat și cât mai bio. Așa că m-am apucat de treabă, am luat după mine la București o pungă generoasă de mere și vedeți mai jos ce mi-a ieșit.

Din start vă spun că mi-a ieșit minunat, nici nu mi-am imaginat că va fi așa de aromat, perfect de acru și plăcut. Îmi place că nu trebuie păstrat în condiții deosebite, și nici închis ermetic -  oțetul nu expiră, ba dimpotrivă devine tot mai bun cu timpul. Apropo, așa în viața mea de low-carb am găsit o metodă să mănânc mere, dar fără aport de carbohidrați! Am citit undeva că 1-2 linguri din acest oțet natural fermentat păstrează toate vitaminele dintr-un măr, dar mai este îmbogățit și de alte proprietăți.

Noi acum dizolvăm câte 1 lingură de oțet într-un pahar de apă și îl bem înainte de masă, pe stomacul gol, o dată pe zi.  Este un fel de vitaminizare și imunizare naturală și inofensivă. Recomand să încercați, mai ales dacă aveți multe mere care încep să se treacă și vreți să le utilizați cât mai eficient și sănătos. Nu mai spun cât de bun este în salată...

Despre beneficiile oțetului de mere puteți citi câte ceva aici  pe Sfatul Medicului, dar și pe multe alte resurse de pe net. Cu siguranță veți fi impresionați!

Am înțeles că după aceeași metodă se poate face oțet și din alte fructe, eu nu am încercat încă, dar urmează.

Ingrediente

Mere
4 kg
   
Apa
4 l
   
Zahar
200 g
sau miere
Miere de albine
250 g
   

Pasi de urmat

Pas 1

Etapa 1 - Fermentarea merelor:

Merele trebuie să fie cât mai coapte, nu este o problemă dacă sunt puțin bătute sau încep să se strice - chiar mai bine, vor fermenta în oțet mai repede.

Doar aveți grijă să le spălați bine de pământ și alt gunoi de pe deasupra.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 1
Pas 2

Apoi le tăiați în sferturi - cu tot cu coajă și miez neapărat!

Și le treceți așa printr-un robot sau răzătoare, ideea este să le mărunțiți cât mai bine.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 2
Pas 3

Puneți merele mărunțite într-un vas emailat sau de sticlă - aici am oală emailată de 12 litri. Ar merge și într-o găleată de preparat, sau borcan mare.

Adăugați 200g de zahăr/miere (calculați 50g de zahăr la 1kg de mere), 4 litri de apă (1 litru de apă la 1kg de mere) și amestecați bine cu o lingură de lemn.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 3
Pas 4

Acoperiți oala cu un prosop și capac (nu ermetic!), apoi lăsați să fermenteze timp de 10-14 zile la temperatura camerei.

Eu am lăsat-o pe masa de bucătărie în tot acest timp.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 4
Pas 5

Dar aveți grijă ca în fiecare zi să amestecați bine merele din oală - ele vor începe să fermenteze cam din a doua zi și se ridică la suprafață. Deci trebuie amestecate ca să fermenteze uniform totul.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 5
Pas 6

După 10-14 zile fermentarea se oprește și veți observa că va arăta cam așa compoziția de mere din oală.

Acum este timpul să trecem totul prin sită și să avansăm la următoarea etapă.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 6
Pas 7

Etapa 2 - Trecere prin sită și prosop:

Mai întâi recomand să treceți toată compoziția printr-o sită mai mare - să dați la o parte bucățile mari.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 7
Pas 8

Apoi puneți peste sită un prosop mai dens și strecurați atent sucul dens.

Vă mai ajutați cu o lingură ca să treacă ușor.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 8
Pas 9

La final adunați prosopul cu resturi într-o bilă și stoarceți bine cu mâinile, să nu pierdeți deloc din zeama merelor.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 9
Pas 10

Astea sunt resturile de mere după stoarcere, le aruncați pentru că nu le mai folosim la nimic.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 10
Pas 11

Măsurați aproximativ câți litri de suc ați obținut din mere și cântăriți mierea după proporția - 50g miere la 1 litru de suc.

Eu am obținut 5 litri de suc la final, deci am avut nevoie de 250g miere.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 11
Pas 12

O adăugați în oala cu suc și amestecați foarte bine până se dizolvă complet.

Dacă nu aveți miere o puteți înlocui cu zahăr, în aceeași proporție. Ele sunt necesare pentru fermentarea și hrănirea ciupercii oțetului.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 12
Pas 13

Etapa 3 - Fermentarea oțetului:

Acum iarăși acoperiți oala cu prosop și capac, dar o lăsați deja 40-60 de zile la temperatura camerei.

Găsiți un loc unde să nu vă încurce în bucătărie sau în casă - dar aveți grijă că va începe să miroase puțin a oțet pe lângă ea.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 13
Pas 14

Mai departe nu trebuie să amestecați deloc compoziția!

Veți observa în câteva zile că începe să crească la suprafață ciuperca oțetului.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 14
Pas 15

Pe parcurs devine tot mai groasă, așa și trebuie.

Dacă observați musculițe, aveți grijă să închideți mai bine oala - poate chiar legați cu un elastic prosopul de pe oală. Dar nici într-un caz să nu închideți ermetic, oțetul trebuie să "respire".

Oțet de mere preparat acasă - Pas 15
Pas 16

Peste 40-60 de zile, în funcție de condițiile din cameră, ciuperca mare se va lăsa la fund. Oțetul devine mai limpede și are un gust acru mai pronunțat.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 16
Pas 17

Etapa 4 - Limpezire și turnat în sticle:

Acum este timpul să scurgeți oțetul în niște borcane mari de 2-4 litri.

Lăsați așa să se mai limpezească oțetul câteva zile, chiar vreo săptămână.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 17
Pas 18

Așa a rămas ciuperca mare la fundul oalei mele în care a fermentat oțetul.

O aruncați, nu mai este nevoie de ea acum.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 18
Pas 19

Oțetul din borcane va mai face o mică pojghiță de ciupercă - el așa continuă să se maturizeze și este normal să apară.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 19
Pas 20

Vedeți aici cum s-a limpezit încă puțin oțetul, la fundul borcanului s-a mai adunat niște sediment.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 20
Pas 21

Acum turnați cu mare atenție oțetul în sticle sau borcane uscate și curate. Le închideți cu capac, dar nu ermetic, oțetul va continua să fermenteze încet și să se maturizeze.

Păstrați la temperatura camerei, la mine stau în debaraua de apartament.

Oțet de mere preparat acasă - Pas 21
Pas 22

Oțetul deja este bun de consum, dar va fi și mai eficient după ce se mai maturizează câteva luni, chiar 1 an. Deci să nu vă fie frică că se strică :)

În timp se mai limpezește, dar pentru oțetul de casă este normal să mai aibă sediment în el.

Sănătate Multă!

Oțet de mere preparat acasă - Pas 22

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

LacramioaraFlorentinaPetrica822
Lacramioara Petrica (LacramioaraFlorentinaPetrica822) 11 Mar 2024, 09:34

Buna ziua am și eu o întrebare, deja după prima zi mi-a făcut mucegai alb pe deasupra e ok merg mai departe sau nu? Am presupus că e de la căldură masa mea de la bucătărie are un calorifer sub și era cald, am mutat compoziția pe o altă masă nu așa aproape de sursa de căldură, dar mai e buna?

lena
Elena (lena) Lacramioara Petrica (LacramioaraFlorentinaPetrica822) 11 Mar 2024, 10:43

Incercati sa scoateti mucegaiul si lasati sa fermenteze, daca totusi apare din nou, mai bine nu continuati.

Alcora
Alcora 04 Mar 2023, 11:41

Am uitat...are miros puternic de vin otetit.

lena
Elena (lena) Alcora 06 Mar 2023, 08:55

Cred ca se poate folosi, probabil ciuperca a fost mai mica si s-a lasat la fund.

Alcora
Alcora 04 Mar 2023, 11:39

Am facut dupa reteta de aici, toate bune dar ciuperca otetului nu a aparut. Are cam 4 saptamini deja, dar nimic. Nu are musculite. Miroase puternic a otet dar atit. Care e problema si daca se poate folosi asa cum e. Multumesc!

Anastasia2
Anastasia2 Alcora 22 Mar 2024, 12:19

Si eu la fel am patit. A stat 60 de zile, dar ciuperca nu a aparut. Aceeasi nedumerire o am si eu- se poate folosi acest otet? Are proprietatile necesare?

Carmen Teo
Carmen Teo 04 Aug 2022, 08:42

Miroase bine, nu arata rau...voi continua. Multumesc mult !

Carmen Teo
Carmen Teo 03 Aug 2022, 17:03

Buna Elena, am facut anul trecut otetul de mere dupa reteta ta si a iesit minunat. Iar anul acesta, dupa ziua a 10-a a facut mucegai pe suprafata compozitiei. Pot sa strecor compozitia si sa trec la etapa 2 sau ar fi indicat sa nu mai folosesc lichidul ?Multumesc mult ! Carmen.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Carmen Teo 03 Aug 2022, 17:15

Dar miroase ok? Cred ca poti continua daca nu arata critic.

Doc
Doc 05 Jul 2022, 06:23

Bun-a ziua am si eu o nelamurire. Am urmat intocmai pasii pt otetul de mere dar am avut doar merele Bot de iepure eu sincer nu am vazut acea ciuperca si nici nu stiu ce gust trebuie sa aiba(ma refer la otet) . Culoarea e frumoasa iar gustul nu e acrisor e doar usor dulce ca un suc slab de mere cu un usor miros de ceva fermentat .Asa trebuie sa fie? Intreb pt ca e prima data cand fac asa ceva ! E bun de consumat oare? Multumesc .Am tinut la fermentat 2 saptamani apoi o luna!

lena
Elena (lena) Doc 05 Jul 2022, 08:05

Trebuie sa fie acrisor cu usoara aroma de mere fermentate. Nici nu stiu de ce e asa la dva, este normal sa fermenteze ca un vin si sa fie acru.

AlexandruCostin594
Alexandru Costin (AlexandruCostin594) 04 Nov 2021, 15:08

Servus Lena, daca ciuperca sa scufundat dupa a 15-a zi ce fac? Multumesc, Alex.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alexandru Costin (AlexandruCostin594) 04 Nov 2021, 15:25

Gustati din compozitie, daca este acra si s-a limpezit, puteti continua conform instructiunilor. Daca nu, mai lasati sa stea, va forma o alta ciuperca deasupra.

belogerer804
belogerer (belogerer804) 18 Sep 2021, 21:41

oarecum sceptic dar pentru ca aveam niste mere care altfel ar fi putrezit degeaba am zis sa incerc.

2 kg de mere poloneze spalate cu peria de sarma pt a inlatura ceara si aproximativ 3 kg de mere salbatice romanesti cazute pe jos. trecute separat prin storcator si urmata procedura de fermentatie in oale de inox separat dupa care strecurate si trecute la borcane. polonezele cu miere si romanestile cu zahar din lipsa miere. au 2 saptamani la borcan si ciuperca formata frumos iar gustul e de pe acum delicios. fin la poloneze (seamana cu crema de balsamic) si acid puternic la romanesti.

in concluzie functioneaza si va multumesc frumos pentru reteta.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) belogerer (belogerer804) 18 Sep 2021, 21:46

Cu drag!😉

belogerer804
belogerer (belogerer804) Elena (lena) 20 Feb 2022, 21:24

fiind promotie la mere am inceput o noua productie. din pacate mere de import pline de ceara. le-am spalat in apa calda cu bicarbonat si le-am trecut prin storcator. aproximativ 50 gr de miere si 50 grame de zahar brun plus un litru de apa adaugate la 2 kg de mere. am pus si 6 cuisoare. azi e prima zi. sa ne auzim cu bine.

Floryyyyy
Floryyyyy 04 Nov 2020, 16:13

Am pus apa cat sa acopar merele... In loc de 4, am pus 6,ca mi se parea prea putina... Totul intr.un borcan mare de 12l.

Este vreo problema? 

lena
Elena (lena) Floryyyyy 04 Nov 2020, 16:59

Nu cred.

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 12 Nov 2019, 10:03

Salut scumpă Elena. În ultimul timp am impresia că-mi citești gândurile. Cu două zile înainte să postezi rețeta,chiar mă gândeam că n-ar fi rău să încerc să fac un oțet de mere în casă! Mulțumesc mult,peste două luni neapărat voi scrie un comentariu pentru rezultatul final. Am doar o întrebare, : compoziția de mere+apă+zahăr poate sta într-o cratiță de oțel? Ne am vasri emailate iar cele în sticlă îs prea mici ,acum când a început să fermenteze. Mulțumesc mult!

lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 12 Nov 2019, 10:19

Ma bucur mult Lilia! Acum cand abia fermenteaza nu cred ca este o problema mare vasul de otel, dar totusi nu recomand pentru ca oxideaza si intra in reactie cu viitorul otet.😉

Arata toate comentariile